Tiistai 18.6.2019

”Sdp haluaa yllättää kaikki” – Ex-puoluesihteeri: Näin Antti Rinne voi koota hallituksen

Luotu: 
15.4.2019 13:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinne ja Juha Sipilä.
|

Sdp:n entinen puoluesihteeri, nykyisin viestintätoimisto Kreabissa ja Liike nytissä vaikuttava Mikael Jungner hahmottelee blogissaan tulevan hallituksen kuviota.

Hallitusneuvotteluista on ennakoitu sunnuntaisten eduskuntavaalien jälkeen vaikeita, sillä kolme suurinta puoluetta ovat äärimmäisen tasaisia paikkamäärissä. Antti Rinteen sdp ylsi niukin naukin suurimmaksi puolueeksi.

LUE MYÖS: 25.4.2019 se alkaa – Näin Suomen uuden hallituksen muodostaminen etenee

”Politiikassa yllätys on puoli voittoa. Siksi sdp:n tavoite onkin nyt yllättää kaikki tekemällä jotain, mitä sen pahemmin media kuin muutkaan politiikan kommentaattorit eivät osaa odottaa. Synnyttämällä nopeasti sisäisesti sopuisa hallitus. Näin se käy”, aloittaa Jungner spekulaationsa.

Lue koko blogi Puheenvuorosta: Mikael Jungner: Entä jos se menisi näin?

”Pohja on 116-paikkainen hallitus, jossa istuvat sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Tuohon hallituspohjaan päästään nopeasti poissuljennan kautta. Hallituksen muodostajan kysymyksissä tulee olemaan poikkeuksellisen paljon arvopohjaisia kysymyksiä. Rinne kertoo vapun jälkeen, että kokoomuksen kanssa ei onnistu, koska kokoomuksella on liian kovat talousarvot. Perussuomalaisilla puolestaan on ylipäätään liian kovat arvot ja kristillisillä liian kovat seksuaaliseen tasa-arvoon liittyvät arvot”, Jungner kirjoittaa.

Antti Rinne itse hahmotteli mahdollisia hallituskumppaneita Uuden Suomen, Talouselämän ja Kauppalehden yhteishaastattelussa hieman ennen vaaleja. Rinne sanoi, että hallituksessa sdp:n kanssa voisivat olla keskusta tai kokoomus sekä vihreät ja vasemmistoliitto. LUE LISÄÄ: Sdp lähtisi hallitukseen 3 puolueen kanssa – Rinne ehdottaa uutta ”usean päivän sessiota” hallitusneuvotteluihin

LUE MYÖS: Näkökulma: Antti Rinne virittelee keitosta, jossa on porvarille tuhon ainekset

Rinteen tavoitteena oli ottaa mahdollisimman vähän puolueita hallitukseen. Samaan aikaan Rinne kuitenkin halusi mahdollisimman selvän enemmistön hallitukselle.

Jungnerin esittämä vaihtoehto on mukana myös Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huuskon listaamissa vaihtoehdoissa hallituspohjalle: Näkökulma: Voittaja Antti Rinteen tilanne on sentään parempi kuin Jyrki Kataisella, joka hävisi

Kysymysmerkki on vielä, miten vaaleissa rökäletappion kärsinyt keskusta suhtautuu hallitukseen menoon.

”Uuden hallituksen koossa pitävät arvot tulevat olemaan ihmisestä väittäminen ja koko Suomen pärjääminen. Tuossa punavihreät löytävät nopeasti yhteisen sävelen alkiolaisuuden kanssa. Juha Sipilä kertoo, että keskusta asettaa aina isänmaan edun puolueen edun edelle ja on siksi valmis yhteistyöhön rökäletappiosta huolimatta. Hän itse jättäytyy kuitenkin hallituksesta pois, kuten Lipponen aikoinaan”, vastaa Jungner blogissaan tähän pohdintaan.

Jungner yltyy blogissaan jopa listaamaan mahdollisia ministereitä.

”Suomalaisten sydämiä tavoitellaan ennakkoluulottomilla ministerivalinnoilla. Paikat jakautuvat suosimalla porvaripuolueita, sdp (5), keskusta (5), Vihreät (4), Vasemmisto (2) ja RKP (2). Mukana on avainpaikoilla yrittäjyyttä ymmärtävät Matti Vanhanen (VM) ja Ville Skinnari (TEM). Nuorehkoja naisia nähdään ministereinä enemmän kuin koskaan: Annika Saarikko, Eeva Kalli, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Li Andersson kärkiniminä. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa enemmistö ministereistä on naisia. Tuon kaiken kruunaa komissaariksi nimitettävä Jutta Urpilainen. Helsingistä ja Uudeltamaalta on poikkeuksellisen vähän ministereitä”, Jungner visioi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Kurki

Kempeleen Ketku jättää uponneen laivan ja lähtee Brysseliin. Kankinen valitaan puheenjohtajaksi ja sisäministeriksi. EU-puheenjohtajuutta hoitamaan kannattaa ottaa Erkki Liikanen, niin sekin homma hoituisi kunnialla. Rinteen kanssa en lähtisi Maarianhaminaa pidemmälle. Kävelee kuin muumipappa ja uhoo kuin roopeankka.

Mikko Toivonen

Kyllä kepu on melkoisella varmuudella menossa demari ja viherhallityukseen. Keoun driving force kun on aina ollut vallanhimo ja omien saantojensa turvaaminen.
He tulevat laskemaan sen varaan että saavat maatalous-ja metsätukia jakavat ministerit ja elinkeinoelämän rakenteisiin vaikuttavat ministerit. Niillä pidetään kehitys kepukaudessa ja varmistetaan saadut tuet. Ei kepulaisia muuten kiinnosta miten muulla osalla maata menee. Siitä kansa kylläkin yritti suomeksi heitä muistuttaa näissä vaaleissa. Pelkään, että turhaan
Mutta mene ja tiedä. Onhan aina välillä ihmeitäkin tapahtunut

Seppo Simonen

Muuten huomioksi että vaikka Keskustapuolue kansanliike jäisi oppositioon niin maalittaminen ja demononisointi jatkuisi muutaman kommentoijan toimesta hamaan tappiinsaakka, joten eikun haasteita kohti eteenpäin rohkeasti ja joustavasti.

Pasi Käyhkö

Jotainhan Keskustan on suunniteltava. Hallitukseen vaikka huonommilla ehdoilla. Näkyvyyttä on saatava rökäletappion jälkeen kannatuksen ollessa 13,8% ja sijoituksena neljäs sija.
Muuten ja todennäköisesti käy kuin Ruotsin vastaavalle puolueelle. Kannatus 6-10%

Mikko Toivonen

Muuten tuo Jungnerin hahmotelma ja ministeriveikkaukset olivat kyllä enintään huonon sirkusviihteen tasoisia.
On meillä sentään päteviä ja kunnon kansalaisiakin ministereiksi.
Ja miksi muuten takiaispuolueen kokoon kutistunut kepu pitäisi saada 5 ministerinpaikka jos vaalien suurvoittaja ja oikeaa eduskunta paikkalukua hallussaan pitävä sosiaaalidemokraatit myös saisi 5 paikkaa. Miksi RKP 2 ministeriä kun 1 on jo enemmän kuin heidän painoarvonsa sallisi