Maanantai 17.6.2019

Antti Rinteeltä ensimmäiset askelmerkit: ”Nämä ovat asioita, jotka erottavat meidät perussuomalaisista tällä hetkellä”

Luotu: 
15.4.2019 14:42
Päivitetty: 
15.4.2019 14:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kuvassa sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaali-iltana.
|

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjaa, että puolueen kestävän kehityksen agenda on se, jonka pohjalle hän alkaa rakentaa kysymyksiä muille puolueille hallitusneuvotteluja silmällä pitäen. 

”Yhtä yksittäistä tärkeintä asiaa ei pysty määrittelemään, vaan se on kokonaisuus. Sdp:n kannalta on ehdotonta, että hoivapuoli laitetaan kuntoon ja että meillä on riittävästi resursseja laittaa sinne ja saadaan hoivatakuu rakennettua. Tullaan jokaiselle puolueelle esittämään samat kysymykset ja niiden pohjalta arvioidaan”, hän linjasi IL-TV:lle maanantaina pitämänsä tiedotustilaisuuden jälkeen.

Perussuomalaisten arvopohjan Rinne arvioi jo tässä vaiheessa saattavan olla liian erilainen, jotta puolueet mahtuisivat samaan hallitukseen. 

”Pitää selvittää talouspolitiikkaa, sosiaalipolitiikka. Kun olen kuunnellut perussuomalaisten puheenjohtajan kommentteja, en ole ihan vakuuttunut, että yhteisymmärrystä löytyy. Toisaalta heidän kantansa eivät ole kaikkiin näihin asioihin ihan selvillä, eli en ole ihan varma vielä, mitä he tulevat vastaamaan”, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Heti tilaisuuden jälkeen hän kommentoi IS-TV:lle, että perussuomalaisten talouspoliittinen linja on ”kovin oikeistolainen”. 

”Perussuomalaisten talouspoliittinen linja, se mitä siitä tiedetään, on aika kovin oikeistolainen. Yksi keskeinen tekijä on myös arvot, etenkin puheenjohtaja Halla-ahon arvot ovat aika erilaiset. Ne ovat asioita, jotka erottavat meidät toisistamme tällä hetkellä”, Rinne sanoi.

Rinteeltä kysyttiin myös, minkälaiselle törmäyskurssille sdp saattaa joutua kokoomuksen kanssa talouspolitiikan saralla.

”En tällä hetkellä osaa sanoa. Kun me tehdään niitä kysymyksiä, saadaan selville mikä on tämänhetkinen tavoitetila.”

Hän lisäsi samalla, että sdp:n mielestä veronalennukset eivät sovi tähän hetkeen.

Lue myös: Näkökulma: Antti Rinne virittelee keitosta, jossa on porvarille tuhon ainekset

Rinne kertoi tiedotustilaisuudessaan, että puoluejohtajien ja myös puoluesihteerien kesken on käyty keskusteluja jo ennen vaaleja. 

”Puheenjohtajien kesken on käyty keskusteluja ja erilaisten toimihenkilötahojen ja puoluesihteerien tasolla on käyty keskusteluja. Nyt vaalien jälkeen olen käynyt muutaman keskustelun, mutta mitään varsinaista aloitetta ei vielä ole tehty. Minun neuvottelijan nenäni haistaa, että tulos voisi olla helposti saatavilla, jos vedetään oikeista naruista. ”

Rinne ei kuitenkaan vielä halunnut spekuloida mahdollisia hallitusvaihtoehtoehtoja. Vähemmistöhallitukseen hän ei kuitenkaan usko.  

”Vähemmistöhallitus ei oikein ole suomalaiseen kulttuuriin istunut. Meidän säännöstä ja perinne on erilainen kuin Ruotsissa., Tavoitteena on enemmistöhallitus, joka on toimintakykyinen.”

Rinteen tavoitteena on kertoa vapun jälkeen, mitkä puolueet ovat lähdössä hallitusneuvotteluihin. Uusi hallitus voisi hänen mukaansa olla koossa toukokuun loppuun mennessä.

Eilisissä eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousi nipin napin sdp 40 paikalla. Kakkosena oli perussuomalaiset 39 paikalla ja kolmantena kokoomus 38 paikalla.

Valtioneuvoston kanslia kertoi maanantaina, että hallituksen muodostaminen käynnistyy uuden eduskunnan järjestäytymisen ja valtiopäivien avajaisten jälkeen. 

”Vaaleissa eniten kansanedustajia saaneen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu ryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjästä”, valtioneuvoston kanslia tiedottaa.

Valtiopäivien avajaiset ovat torstaina 25. huhtikuuta.

 

 

Lue lisää: 

25.4.2019 se alkaa – Näin Suomen uuden hallituksen muodostaminen etenee

”Sdp haluaa yllättää kaikki” – Ex-puoluesihteeri: Näin Antti Rinne voi koota hallituksen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Hallituksen kokoaminen olisi muuten helppoa kuin heinänteko (sdp-kepu-vihr-vas-rkp), mutta elinkeinoelämän lobbarit panevat taatusti tanakasti kapulaa rattaisiin, kun tikkari vietäisiin niiltä.

Ovat tottuneet sanelemaan maan politiikkaa, ja nyt saavutettu etu vietäisiin.

Uskon että tuo hallituskokoonpano on kuitenkin ainoa mahdollinen ja oikeistolobbarit nuolevat näppejään miettiessään uusia keinoja kansalaisten pään menoksi – niitä keinoja, joita on nyt neljä vuotta ja kauemminkin saatu kokoomuksen avulla toteuttaa.

Vesa Kiljunen

"Hallituksen kokoaminen olisi muuten helppoa kuin heinänteko (sdp-kepu-vihr-vas-rkp), mutta elinkeinoelämän lobbarit panevat taatusti tanakasti kapulaa rattaisiin, kun tikkari vietäisiin niiltä."
Kertoisi demareiden ja vasemmiston arvomaailmasta,että otettaisiin viime hallituksen duunareiden kyykyttäjät kepulit messiin.Mutta,mitä ei tehtäisi puhtaasti vallan himosta.................

Mikko Toivonen

Antti Rinne se vaan linjaa erottavia tekijöitä, eikä lainkaan edes ymmärrä yhdistäviä tekijöitä, kuten esimerkiksi sitä että juuri demareista on persuihin siirtynyt valtaosa persujen nykyisistä kannattajista ja ovat siirtyneet siksi, että ovat ymmärtäneet ettei demarien ideologia ajakaan koko kansan etuja
Näissäkin vaaleissa ilmiselvästi lähes jokainen demarien ääni mikä vei sen alle 20% kokonaisäänimäärään skikirtyi juurikin persuihin!
Pitäisi puolueen puheenjohtajan edes ihan yksinkertaisimpia asioita osata päätellä.

Jouko Kauppinen

Vasemmisto vihreiden kanssa ei saa enemmistöä eduskuntaan, joten he joutuvat tekemään lehmänkauppoja jo alusta pitäen. Vastassa on kovat politiikan tekijät jotka eivät myy nahkaansa halvalla. Jos Rinne haluaa pääministeriksi, joutuu taipumaan monessa asiassa, tulevaisuus näyttää miten käy.

Aikaisemmat demari pääministerit esiintyivät aivan toisella tavalla, olivat varovaisempia lausunnoissaan, eivätkä sulkeneet ketään hallituksen ulkopuolelle jo ennakkoon.

Erkki Malinen

Se joka lupaa veronalennuksia se uppoo äänestäjiin, vaikka samanaikaisesti halutaan parempaa terveydenhuoltoa ilmaisia koulutuksia, parempia teitä sun muuta. Näin se äänestäjä toimii, ei se ajattele mistä se raha kaikkiin tulee.

Esko Riikonen

Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Laitetaanko rahaa maahanmuuttajien elättämiseen, niiden, jotka eivä ole pakolaisia, vai laitetaanko sitä vanhusten ja sairaiden hoitoon. Esimerkki on moneen kertaan sanottu, mutta kertoo hyvin sen, miten löysällä kädellä rahaa jaetaan johonkin suuntaan. Ihmisarvon nimissä.

Esko Riikonen

Rinne jaksaa koko ajan mollata perussuomalaisia, mutta ei kykene yksiselityteisesti sanomaan, mikä se kivi kengässä on. Sekö, että Rinteen mielestä kaikki pakolaisiksi ilmoittautuneet täytyy ottaa tänne elätykseen ja ketään ei saa palauttaa ja missään tapauksessa ei saa saa käyttää säilöönottoa.