Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli neljän kohdan luettelo uudelle hallitukselle: ”Siinä on Antti Rinteelle työlistaa”

Luotu: 
15.4.2019 19:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi maanantaina, että että puolueen kestävän kehityksen agenda on se, jonka pohjalle hän alkaa rakentaa kysymyksiä muille puolueille hallitusneuvotteluja silmällä pitäen.
|

Keskuskauppakamarin toimitusjohta Juho Romakkaniemi korosti maanantaina, että Suomeen tulisi saada uusi hallitus mahdollisimman pian. Samalla hän sanoi uskovansa, että sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kokeneena neuvottelijana ja kompromissien tekijänä hoitaa hallitusneuvottelut tehokkaasti ja nopeasti.

”Uusi hallitus on koottava viivyttelemättä. Yritykset hermoilevat tulevaisuudesta ja se syö koko ajan työllisyyden kannalta äärimmäisen kallisarvoisia investointeja. Epävarmuus tulevasta toimintaympäristöstä on myrkkyä yritysten toiminnalle”, Romakkaniemi huomauttaa Facebookissa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan mukaan uuden hallituksen pitäisi sitoutua keskeisiin kilpailukykytekijöihin: Yritysten kustannuksia ei saa lisätä, osaavan työvoiman tarve on turvattava rohkeilla uudistuksilla, työllisyyttä parantavia, vaikeitakin, uudistuksia on pystyttävä jatkamaan ja liikenneväylien kuntoa on parannettava liikenteen rahoitusta uudistamalla.

”Siinä on Antti Rinteelle työlistaa”, hän kuittaa. 

Keskustan eduskuntaryhmää päättyneellä kaudella johtanut ja sunnuntaina uudelle kansanedustajakaudelle valittu Antti Kaikkonen ennakoi tulevan hallituspohjan olevan sdp, kokoomus, vihreät ja rkp.

”Tämän vaalituloksen jälkeen keskustan into hallitukseen ei liene kovin suuri. Veikkaanpa, että hallituspohjaksi muotoutuu sdp + kok + vihr + rkp. Mutta aika näyttää, miten käy”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Kaikkosen kanssa samanlaista hallituspohjaa Suomeen odottavat analyytikot ja ekonomistit. Nordean Lotta Lähteenmäki ja Kristian Nummelin epäielvät uuden hallituksen mahdollisuuksia.

”Todennäköisimmällä hallituskokoonpanolla on vaikea puuttua Suomen ongelmiin etenkin, kun globaali talouskasvu on hyytymässä. Vasemmalta oikealle ulottuvan hallituskoalition on luultavasti kaikkein vaikein saada aikaiseksi välttämättömiä uudistuksia työmarkkinoilla.”

Lue tarkemmin: Talouden asiantuntijat: ”Todennäköisimmällä hallituskokoonpanolla vaikea puuttua Suomen ongelmiin”

Keskustan piirijohtajien enemmistö olisi kuitenkin Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valmiita hallitusyhteistyöhön. Lue myös: Uutissuomalainen: Enemmistö keskustan piirijohtajista valmiita hallitukseen – Juha Sipilää ei olla äkkiseltään vaihtamassa

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi aikaisemmin maanantaina, että että puolueen kestävän kehityksen agenda on se, jonka pohjalle hän alkaa rakentaa kysymyksiä muille puolueille hallitusneuvotteluja silmällä pitäen. 

Perussuomalaisten arvopohjan Rinne arvioi jo tässä vaiheessa saattavan olla liian erilainen, jotta puolueet mahtuisivat samaan hallitukseen. 

Kokoomuksen kannoista saadaan lisää tietoa tiistaina, kun puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää tiedotustilaisuuden puoluehallituksen kokouksen jälkeen iltapäivällä.

Valtioneuvoston kanslia kertoi maanantaina, että hallituksen muodostaminen käynnistyy uuden eduskunnan järjestäytymisen ja valtiopäivien avajaisten jälkeen.  Valtiopäivien avajaiset ovat torstaina 25. huhtikuuta.

Lisää aiheesta:

Antti Rinteeltä ensimmäiset askelmerkit: ”Nämä ovat asioita, jotka erottavat meidät perussuomalaisista tällä hetkellä”

”Sdp haluaa yllättää kaikki” – Ex-puoluesihteeri: Näin Antti Rinne voi koota hallituksen

25.4.2019 se alkaa – Näin Suomen uuden hallituksen muodostaminen etenee

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Alanko

"liikenneväylien kuntoa on parannettava liikenteen rahoitusta uudistamalla"

Liikenneväylien kuntoa parannetaan korjaamalla ja ylläpitämällä nykyistä sekä rakentamalla uutta. Siihen tarvitaan toki rahoitusta, joka on järjestetty perinteisesti verovaroin. Nykyinen kilometriperusteinen vero (polttoainevero) on tehokas tapa hankkia tienkäyttäjiltä rahaa teiden kunnossapitoon ja uusien rakentamiseen.

Liikenteen rahoituksen uudistaminen kuulostaa hienolta, mutta ollakseen oikeasti toimivaa, pitäisi jostain löytää uusi maksaja tai maksuihin osalliustuja liikenneväylien kunnossapidolle. Rahan kerääminen nykyisiltä maksajilta eri tavalla ei loppukädessä muuta mitään, varsinkin kun jo nyt liikenteestä kerätään rahaa (verotetaan) moninkerroin sen verran kuin teiden kunnossapitoon käytetään.

Mark Andersson

Tjaah, oikeiston lobbarit edellyttävät edellisen kauden kansankatastrofin jatkumista.

Työntänevät kapulaa rattaisiin, jos ja kun heiltä ollaan viemässä "saavutettuja etuja", ts. viimeistä sanaa poliittisiin päätöksiin.

Toivon mukaan ne tikkarit viedään työnantajalobbarien suusta.

Raimo Tulkki

Sanoisin että tämä Rommakkoniemi saa mennä takaisin sinne missä niitä pöytäkirjoja väärennetiin tämän Kataisen hyväksi. Oli muka kokouksia joissa ei ollut ketään paikalla mutta pöytäkirjoja laadittiin ja allekirjoitettiin. Rommakkaniemi etunenässä.

Aku Ahoniemi

Tuo lista on ihan tyypillinen oikeistolainen lobbarien lista, jolla ei onneksi ole suurta painoarvoa.

Listalla pitäisi olla kärjessä turhien yritystukien leikkaaminen, ykkösenä voisi olla myös veronkierron ja aggressiivisen verosuunnitteluun puuttuminen, koulutusleikkausten peruminen, ilmaisten töiden kieltäminen lailla, jne.