Maanantai 17.6.2019

Eduskuntaan noussut Jussi Halla-ahon ärhäkkä oikea käsi: ”Totta kai me keskustelemme hallitukseen menosta”

  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki
    Kuva
    Riikka Purra on perussuomalaisten kovan linjan maahanmuuttokriitikoita.
|

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra nousee eduskuntaan. Häntä voi luonnehtia puheenjohtaja Jussi Halla-ahon oikeaksi kädeksi siinä mielessä, että Purran näkee usein Halla-ahon vanavedessä tilaisuuksissa ja paneeleissa. Twitterissä hän tituleeraa itseään spin doctoriksi ja on työstänyt puolueen linjauksia.

Vaalipäivänäkin hän oli Halla-ahon mukana Pikkuparlamentin tulosillassa.

Purra on perussuomalaisten kovan linjan maahanmuuttokriitikoita. Vaalisivullaan Purra toteaa, että viimeiset 15 vuotta häntä on erityisesti liikuttanut maahanmuutto.

”Suhtaudun maahanmuuttoon hyvin kriittisesti, niin sen taloudellisiin kuin muihinkin vaikutuksiin”, hän toteaa sivullaan.

Ahkerasti kampanjoinut Purra totesi vaalivalvojaisissa olevansa väsynyt, mutta onnellinen. Perussuomalaisten jättimenestys oli osin hänelle yllätys.

”Viimeiset kaksi paikkaa yllätti. Kyllä tosi hyvää tulosta odotin, mutta en ihan näin hyvään olisi uskonut”, Purra sanoi Talouselämälle valvojaisissa.

Mitä lähdet erityisesti ajamaan eduskuntaan?

”Olen ehdottomasti profiloitunut maahanmuuttopolitiikassa. Se on varmasti se ykkönen, mutta minulla olla on kyllä kaikki politiikan substanssi hyvin kunnossa, kun puolueessa olen nimenomaan töissä ja tehnyt näitä linjoja. Maahanmuutto, perheet, koulut, ylipäänsä talous.”

Millaisen mandaatin vaalitulos antaa perussuomalaisille? Odotatteko kutsua hallitusneuvotteluihin?

”Ehdottomasti. Olemme siellä ihan kärjessä. Totta kai me keskustelemme hallitukseen menosta.”

Purra oli analytiikkayhtiö iloom.io:n analysoiman datan mukaan maahanmuuttokeskustelun vaikuttajalistan ykkönen Twitterissä, kun Halla-aho oli vasta viides.

Hänet tunnetaan ärhäkkänä ja suorapuheisena perussuomalaisena. Reilu vuosi sitten, kun Helsinkiin vielä puuhattiin täyttä häkää niin sanottua suurmoskeijaa, Purra haastoi hankkeen puuhanaista tiedotustilaisuudessa siinä määrin, että syntyi poikkeuksellinen välikohtaus.

Lisää aiheesta: 

Perussuomalaisten vaalitulos puhuttaa maailmalla: ”Näemme kokonaan uuden piirteen populistien arsenaalissa”

Antti Rinteeltä ensimmäiset askelmerkit: ”Nämä ovat asioita, jotka erottavat meidät perussuomalaisista tällä hetkellä”

Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

Valtava huutokonsertti Jussi Halla-aholle, paikkatilanne 40-40 keskeytti puheen – ”En osannut odottaa tällaista tulosta”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikki Nieminen

Persut saivat muhkean vaalivoiton, mutta mitään konkreettista hyötyä siitä ei äänestäjälle ole. Halla-aholaiset haluavat hallitusohjelman, joka toteutetaan täsmälleen sovitun mukaan, riippumatta siitä muuttuuko Suomen tilanne eduskuntakauden aikana. Tämä kynnysasenne maalaa persut nurkkaan, josta tie vie jälleen oppositioon, josta voi huudella kaikkea, mutta eipä sitten juuri muuta. Tästähän oli kyse jo silloin, kun Halla-ahosta tuli persujen pj. ja tie Sipilän hallitukseen tyssäsi. Kukaan pääministeri ei voi sitoa käsiään niin, että missään asiassa ei ole yhtään joustovaraa.

Tapio Lehtimäki

Tie Sipilän hallitukseen ei tyssännyt kynnyskysymyksiin, vaan siihen, että Halla-aho vaati yhdessä sovitun hallitusohjelman noudattamista.

Toisin sanoen, pääministeri Sipilä ei suostunut vaihtamaan kaikkeen valmista Soinia henkilöön, joka vaati hallitusta pysymään hallitusohjelmassa. Alkuperäisessä hallituskokoonpanossa nimenomaan PS oli se taho, joka joutui joustamaan eniten.

Pelkästään kölin ali vedettäväksi ei kannata hallitukseen mennä. Mikä tahansa Rinteen kimppaan lähtevä porvaripuolue menettää loputkin suosionsa rippeet seuraavan neljän vuoden aikana.

Raija Lempiäinen

Ensimmäinen väittämä on varmaankin ihan totta, Soinin porukka halusi "hillotolpat" ja suostui sitten kaikkeen!
Toinen väittämä porvaripuolueen kohtalosta Rinteen hallituksessa on oikeistopropagandaa. Jos kansalaiset äänestivät muutoksen puolesta ja jos esim. Keskusta lähtee "alkiolaiselta" pohjalta mukaan rakentamaan oikeudenmukaisempaa Suomea käy sille varmaankin paremmin kuin Kokoomuksen sanelemassa kokoonpanossa kävi. Kaikki kaatui Keskustan niskaan, myös Sinisten, vaikka heitä alensi petturuus myöskin.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #4

Rinteen oikeistopuolueella terästetyssä kansanrintamahallituksessa menettää kannatuksensa joko porvaripuolue tai vaihtoehtoisesti vasemmisto. On myös mahdollista, että kannatuksensa menettävät kaikki hallituspuolueet.

Vasemmistolaiseen talouspolitiikkaan taipuva oikeistopuolue menettää uskottavuutensa aivan samoin kuin oikeistolaiseen talouspolitiikkaan alistuva vasemmisto.

Edes kepu ei murtumatta taivu niin kauas vasemmalle, mihin Antti aikoo bussinsa kääntää.

Irja Hirsivaara

Näin asia on. Perussuomalaisten pitää päästä hallitukseen. He olivat suurin ja selvin voittaja. Ja hehän eivät aseta ehtoja neuvotteluille. Oli sitten itse mitä mieltä tahansa, näin kansa halusi
Heissä kuuluu kansan ääni, toisin kuin pikkupuolueissa, kuten vasemmistossa. Vihreät taas ovat kansan peloittelijoita ilmasto- höpötyksellään. Meidän ei ole tarveta ilmaston takia tehdä nyt mitään.

Raija Lempiäinen

Tosiasia on myös se ,että PerusSuomalaiset jäävät selkeään vähemmistöön maahanmuutto asioissa, kaikilla muilla puolueilla on joustavampi ja siltä asiallinen linja mm. kiintiöpakolaisista. Sama koskee ilmastopolitiikkaa. Molemmat Persuille kannatusta tuoneet "kiihkoilut" ovat ihan normaalilla tasolla valtakunnassa, he vain kalastelivat ääniä väittämällä tosiasiat muuksi, osa kansalaisista sortui uskomaan. Oppositiossa Persut kuitenkin vetivät yhtäköyttä muiden oppositiopuolueiden kanssa monessa kansalaisten kannalta tärkeissä asioissa!

Mikko Toivonen

Olisin tuosta asiasta hieman eri mieltä. Ensinnäkin vanhat puolueet selvästikin ovat edelleenkin sen tarpeessa että jollain järkevällä ajattelulla ja toimintalogiikalla olisi uhkaa niiden vallalle. Niiden on silloin pakotettuna otettava oikeita asioita ja järkeä omiin toimiinsa.
Toisaalta mikään persujen politiikassa ei ole mitenkään länsimaisittain merkittävästi poikkeavaa. Ei edes maahantulopolitiikassa vaan he ajavat ainoastaan hallittua maahantuloa, eivä eriteltyä jotkut pois maahantuloa. Siinä he ovat antamassa mallia koko Unionille minkä maahantulopolitiikka on kaikkien kannalta kokonaan epäonnistunut kun systeemin pitäisi olla niin, mettä rajat tiukasti kiinni ja suoraan työnantajan palvelukseen tulevat helpolla, mutta määräaikaisella viisumilla töihin.
Kiintiöpakolaiset sitten asia erikseen mutta nekin hallitusti ja oikeudenmukaisesti jaettuna Unionin ulkopuolisilta kokoomaleireiltä.
DCC mailla ja monilla muilla maailman menestyvista maista ja suurista siirtotyöllistäjistä on kaikilla hiukan toisistaan poikkeavi sääntöjä, mutta kaikkien pohjautuu EU poiketen tiukkaan rajavalvontaan ja ainakin aluksi määräaikais viisumeihin.
Muutenkin loppu persijen tunnettu politiikka on 100% rationaalia ja tähtää kohtuulliseen kansalliseen etuun, mitä kaikkien muiden puolueiden ei suinkaan tee vaan useimmissa lähdetään määritellyn kannattajaryhmän edut ykkös tavoitteeksi ja se jo riittääkin viemään valtakunnan edun valvonnan pieleen
Minä olen ihan tyytyväine demokratiaankin että kaikille kansalaisille annetaan äänen mahdollisuus ja loogisesti tietyst yhteisen vastuun mahdollisuus, minkä nyt Rinne ja Orpo "alyn duona" haluaa ilman sanankaanvaihtoa heti kieltää, osoittautuen ihan bepoksi ja herlevi hevoiseksi älyltään ja moraaliltaan kansakuntaa kohtaan
Kyllä meillä saa olla vahva populistinen jos sitäkään luokitusta voi jo instituutiksi vakiintuneesta puolueesta käyttää, puolue.

Kaikista parasta kansakunnalle tietenkin olisi että sen kantavat vanhatkin yleispuolueet kuten SDP ja Kokoomus saisivat sekä ideologiaansa, että johtoaan korjatuksi niin, että niissä vallitsisi niin suuri järki että älykkäämätkin kehtaisivat niitä äänestää.
Nyt, ja tämä taatusti on heiltä jäänyt huomaamatta, kaikkein älykkäimmät ja tiedostavimmat äänestäjät ovat käyttäneet muita vaihtoehtoa ihan viesti lähetysmielessä.
Persut minun puolestani jääköön pysybästi suurien puolueiden joukkoon tasapainoittamaan muiden hakua eturthmäisyyteen ja mulle sulle politiikkaan, mistä on yksinkertaisesti päästävä irti.
Kepu ainakin sai nyt jkansalaisilta selkeän ilmoituksen että nyt riitti mulle sulle kähmintä ja että jos paluuta on niin se on vain kykenemällä ryhtymään maan parhaita etuja ajamaan sen sijaan että vedettäisiin nelikaistaista moottoritietä metsiin ja satunnaisten kesämökkien väleillä