Maanantai 17.6.2019

Havahduttava kuva Suomen vaalituloksesta – ”Huolestuttava ilmiö”

Luotu: 
16.4.2019 08:09
Päivitetty: 
16.4.2019 08:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kolmen suurimman puolueen johtajat, oikealta sdp:n Antti Rinne, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo.
|

Sunnuntain eduskuntavaalien tulosta on kuvattu historialliseksi sikäli, että mikään puolue ei yltänyt vähintään 20 prosentin kannatukseen. Vaalituloksessa kolme suurinta puoluetta ovat erittäin lähellä toisiaan: sdp:lle on tulossa 40 paikkaa, perussuomalaisille 39 ja kokoomukselle 38. Vaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona.

Politiikan tutkijat ovat vaalien jälkeen arvioineet, että puoluekenttä hajaantuu. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola on samoilla linjoilla.

Aaltolan mukaan Suomen eduskuntavaalitulos on historiallinen.

”Kolmen perinteisen puolueen [sdp, keskusta ja kokoomus] yhteenlaskettu äänimäärä ollut vuosia laskussa, nyt alle 50%. Poliittinen keskus heikkenee, mikä on yleisempi Eurooppalainen ilmiö. Suurimman puolueen äänisaalis myös laskussa”, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Hän vahvistaa viestiään havahduttavalla kuvalla, jossa on listattu vaalituloksia 1980-luvulta. Kun vuonna 1983 poliittisen keskustan eli keskustan, sdp:n ja kokoomuksen yhteenlaskettu kannatus oli 66,4 prosenttia ja suurimman puolueen kannatus 26,7 prosenttia, olivat tänä vuonna vastaavat luvut 48,7 prosenttia ja 17,7 prosenttia. Katso kuva tästä (juttu jatkuu tviitin jälkeen):

 

 

Vielä vuonna 2007 poliittinen keskusta keräsi 66,8 prosenttia äänistä.

”Poliittisen järjestelmän vakauden kannalta puoluekentän hajaantuminen, puolueiden jäsenmäärän pieneneminen on huolestuttava ilmiö. Vastuun näkökulmasta äänestäjän saattaa olla vaikeaa löytää toimivaa kanavaa viestilleen”, Aaltola arvioi.

Aaltolan mukaan perinteisiin vaikuttamisen kanaviin ei enää entiseen tapaan luoteta, sillä myös ammattiyhdistysliikkeen ja kirkon jäsenmäärät ovat laskussa.

”Perinteisen keskusta-oikeiston ja -vasemmiston menettäessä vetovoimaansa mandaatti isoihin poliittisiin uudistuksiin on ponnettomampi. Muutospaineisiin vastaamisen sijasta hallituksia eväät saattavat riittää vain pienempien askelien politiikkaan. Tämä taasen ei tyydytä radikaalimpaa muutosta kaipaavia, oli kyseessä sitten esim. ilmasto, eriarvoisuus, koulutus, maahanmuutto tai Eurooppa-asiat”, Aaltola kirjoittaa.

Aaltolan mukaan suurin haaste liittyy EU-politiikkaan ja sama ilmiö näkyy myös muualla Euroopassa.

LUE MYÖS:

”Sdp haluaa yllättää kaikki” – Ex-puoluesihteeri: Näin Antti Rinne voi koota hallituksen

”Kaikki odottavat, mitä hän tekee” – Maria Ohisalo singahti kertaheitolla vihreiden kärkinimeksi, vaalitulos tuo täysmullistuksen

Nyt tuli neljän kohdan luettelo uudelle hallitukselle: ”Siinä on Antti Rinteelle työlistaa”

Tarkastele vaalitulosta:

 

 

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Tutkijat ihmetelköön. Mikä heitä nut havahduttaa? Maailma elää ja muuttuu. Ideologiat vaihtelevat.
Nytkin kyseiset herrat vertailet jotain - 70 ja -80 luvun alun pysähtyneisyyden aikas ja sen aja puoluekenttää nykypäivään.

Raimo Tulkki

Mitkä ihmeen arvot nyt muka on sille esteenä että sdp ja ps ei muka sovi samaan haalitukseen.
Kyllä nyt on sdp asioista ulkona kuin lintulauta.
Ei Rinne saa tuolla touhulla aikaan toimivaa hallitusta ja jos kaveriksi tulee kokomusta tai keskusiporukka mennään ojasta allikkoon.

Aku Ahoniemi

Äärioikeistolaisuus on varmaankin se suurin arvojen ero, joka on esteenä Demarien ja Persujen yhteistyölle. Suojelupoliisi on vaatinut uusnatsien Suomen Vastarintaliikkeen kieltoa lailla. Tällä hetkellä se on lailla kielletty, - valitettavasti SVL:n aktiiveja on kansanedustajana nyt Persuissa. Samoin Halla-aho on äärioikeistolaisen Suomen Sisun jäsen. Joten se arvojen ero on siinä, että ilmeisesti Demareilla ei ole lainkaan sympatiaa rikoksista tuomittuja uusnatseja kohtaan. Kun taas Kokoomus on kääntänyt takia ja he ovat valmiita äärioikeiston kanssa samaan hallitukseen, heiltä niitä sympatioita löytyy. Siinä on varmaan se arvojen ero.