Maanantai 17.6.2019

Keskustan johto: Kansa osoittanut puolueen oppositioon – 9 ehtoa hallitukseen

Luotu: 
16.4.2019 11:28
  • Kuva: Minna Karkkola / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja puheenjohtajan tehtävät jättävä Juha Sipilä.
|

Vaalituloksen perusteella äänestäjät ovat osoittaneet keskustan suunnan oppositioon, linjaa keskustan puoluehallitus ja lisää, että kansa on osoittanut puolueen oppositioon.

Silti puolue katsoo, että hallitukseen voidaan lähteä mutta vain tietyin selkein ehdoin.

Keskustan puoluehallitus linjaa, että se voi osallistua vain hallitukseen, joka: 

1) sitoutuu tekemään määrätietoista työtä työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin,

2) toteuttaa sote-uudistuksen maakuntamallilla ilman laajaa valinnanvapautta,

3) toteuttaa perhevapaauudistuksen kotihoidontukea leikkaamatta,

4) uudistaa sosiaaliturvaa lapsiperheiden ja pienituloisten eläkeläisten aseman parantamiseksi,

5) parantaa maatalouden kannattavuutta,

6) jatkaa vaikuttavaa ja vastuullista ilmastopolitiikkaa suomalaisten tuella,

7) toteuttaa ”suuret infrahankkeet”,

8) kuroo umpeen tieverkoston korjausvelkaa,

9) Suomen pitäisi keskustan mielestä olla aktiivinen toimija kansainvälisessä yhteistyössä.

Aiemmin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti jättävänsä puolueen puheenjohtajuuden.

”Keskusta aloittaa puolueen uudistustyön. Puoluehallitus valmistelee huhtikuun viimeisenä viikonloppuna kokoontuvalle puoluevaltuustolle tiekartan puolueen mission, vision ja strategian uudistamiseksi sekä Keskustan uudistusohjelmaksi”, keskustan puoluehallitus linjaa.

LUE MYÖS:

Juuri nyt: Juha Sipilä eroaa – ”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Eli Rinteen pitää tehdä kepulaista politiikkaa, jotta Kepu suostuu hallitukseen. Ensin sanotaan kansalaisten haluavan Keskustan olevan oppositiossa ja seuraavaksi tulee vaatimuksia siitä millainen ohjelman pitää olla, jotta se kelpaisi Kepulle.

Petri Kivenheimo

Onko tämä todella näin vaikea asia tajuttavaksi?

Totta kai Keskusta tekee juuri näin, ja se on aivan järkevää:

joko jäädään oppositioon "korkoa kasvamaan"

tai sitten mennään hallitukseen osoittamaan osattavan tehdä nimenomaan keskustalaista politiikkaa (ja palauttamaan oman potentiaalisen äänestäjäkunnan luottamusta sillä tavalla).

Ei kai olisi mitään järkeä lähteä hallitukseen osoittamaan, että viimekautisen kokoomuslaisen politiikan lisäksi osataan vielä vihervassaripolitiikkakin? Sen jälkeenhän oma kannatuskehitys oletettavasti jatkaisi "punaisen puolella", kun taas oma tulevaisuus vaikuttaisi jokseenkin "siniseltä".

Tulkintavirhe tehdään siinä, jos kuvitellaan Keskustan näin esiintyvän korvaamattomana. Sehän vain yksinkertaisesti määrittää "hallitushintansa". Se, onko tällä tarjouksella sitten poliittista kysyntää, riippuu olennaisesti muiden puolueiden edesottamuksista.

Raija Lempiäinen

Alkilainen Keskusta on SDP:lle ollut hyvä työpari vuosikymmenten ajan. Keskustan antama "kynnyskysymys" lista on monelta osin SDP:n linjaa sivuava, lisäksi Vasemmistoliitto, Vihreä ja RKP niin muodustuu kansalaisten etua ajava hallitus, vastuullinen ja eriarvoisuutta vähentävä!

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #13

Miten vihreät ajavat kansalaisten etuja, mielestäni enemmänkin kansalaisten etujen huononnusta. Maailmalopun puolue, joka tähtää ihmiskunnan lopettamiseen. Kyllä kaupunkilaisilla on jo jalat irti maasta ja leijunnassa. Eikö meillä ollut taannoin puolue joka yritti leijua ilmassa.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #13

Historia on historiaa. Menneisyys on menneisyytä. Jo pelkästään Suomessa yhä kasvava kaupungistuminen ei tue Keskusta-puolueen arvomaailmaa ja ideologiaa.
Toinen syy on tilakokojen kasvu ja maatilojen määrän voimakas lukumäärän kasku. Aikiolaisuus ei nykypäivän Keskustan arvomaailmaan näin ollen välttämättä mahdu. Nyt kyseinen puolue on kipuilemassa itseään 6-10%:n puolueeksi.
Ruotsin maatalousmalli on tulossa Suomeen. Hyvä niin.

Markku Hatakka

”jatkaa vaikuttavaa ja vastuullista ilmastopolitiikkaa suomalaisten tuella,”

Johan Suomessa on tehty oma osuutemme ja enemmänkin.
Jokainen voi tehdä omatoimisesti ”ilmastotekoja” mutta ei mitään ilmastokeppiä valtion taholta yksityisille kansalaisille. Ydinvoimaa pitää rakentaa lisää sillä joudumme nytkin tuomaan sähköenergiaa yli yhden ydinvoimalan verran.
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Markku Hatakka

Turvapaikanhakijoista, pakolaisista tai siirtolaisista ei puhuta mitään!
Hyvä asia jos Perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen (Kokoomus pääministeripuolueeksi )
Eli PS+Kokoomus+KePu, nyt kun Sipilä ei ole enää PS:n esteenä

Jari-Jukka Annala

Mun talous ei kestä enää köyhän kyykytystä, joten kiitos ei. Edellisen hallituksen toimet veivät 970 euroa vuodessa ja eläkkeeni oli jo ennen sitä alle köyhyysrajan. Tuosta puuttuu lääkekorvauksen muuttuminen ja indeksien jäädytys. Jos teiltä keskituloisilta olisi viety tuo, olisi huuto täällä valtava. Tuo on muuten persupolitiikkaa - luksusta Halla-ahon mukaan.

Karljohan Olofson

Paavon pitää palata puolueeseen ja ottaa se johtoon ja palauttaa puolueeseen selkeä alkiolainen linja! Nyt kepu yrittänyt omia kokoomuksen linjan välillä kokoomukselaisemman kuin kokoomus unohtaen omat arvot. Nyt on Sipilän aika tehdä Bernerit! Olisi pitänyt jo vuosi sitten kunnallisvaalien jälkeen kummankin poistua takavasemmalle!

Kati Aho

"1) sitoutuu tekemään määrätietoista työtä työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin,"

muistakaahan sitten, että tuon nostamiseen vaaditaan vain tunti-pari työtä/viikko.... -tuon nosto siis ei tarkoita sitä, että SILLÄ tehdyllä työllä se ihminen eläisi....

Jussi Tuusa

Epämääräistä ensimmäistä kohtaa lukuunottamatta kestävyysvajetta ja kieltäytymistä verojen ja velan kasvattamisesta ei näy.
Pitääkö tulkita niin, että Kepu on valmis apupuolueeksi 76 kansanedustajan vasemmiston johtamaan hallitukseen?

Manu Luukkainen

hallitus kysymys vastaukset on antaneet nyt keskustan lisäksi kokoomus vaikka rinteen kysymyksiä ei ole kuultu.kysymykset on helppo tehdä haluttuun suuntaan.arhinmäki tais jo ehdottaa demareihin siirtymistä ministeri paikan toivossa.

Peter Albäck

Keskustan liberaaleista koostuva puolueenjohto yrittää päästä oppositioon jotta heidän valtaasemansa puolueen sisällä säilyisi. Samat ihmiset jotka aiheuttivat Keskustan rökäletappion 2011 tekivät saman tempun 2019. Nyt olis korkea aika heittää nämä Sipilän uusliberaalit pellolle ja valita puolueeseen alkiolaisista koostuva puoluejohto.