Maanantai 17.6.2019

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Luotu: 
16.4.2019 12:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Juha Sipilä astui keskustan johtoon suurena pelastajana vuonna 2012. Puolue oli kärsinyt rökäletappion eduskuntavaaleissa 2011 pudottuaan kannatuksessa 15,8 prosenttiin ja paikkamäärässä 35:een.

Sunnuntain vaaleissa keskustan romahdus oli vielä syvempi. Kannatus putosi historiallisen alas 13,8 prosenttiin ja eduskuntaryhmän koko 31:een. Pudotusta vuoden 2015 vaaleista oli 7,3 prosenttiyksikön ja 18 paikan verran.

Keskusta jäi vuoden 2011 tapaa neljänneksi sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen jälkeen.

Katso vaalitulos täältä.

Keskustan vuosien 2012–2015 rakettimainen nousu rakentui paljolti kempeleläisen insinöörin varaan. Hänen positiivisuutensa ympärille syntyi ilmiö, jonkalaisia suomalaisessa politiikassa harvoin nähdään. Kannatus huiteli gallupeissa parhaimmillaan yli 26 prosentissa.

Ennen sunnuntain vaaleja Sipilä sanoi Ylelle, että ”tuommoisella tuloksella en ole Vantaalla ehdolla”, kun gallup näytti keskustalle 14,1 prosenttia. Vantaalla hän viittasi keskustan puoluekokoukseen 2020.

Nyt toimitusministeristön pääministeri ja eduskuntapaikkansa kirkkaasti uusinut Sipilä on päättänyt hypätä sivuun puoluejohdosta jo tänä syksynä pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Mitä hän tekee eduskuntapaikkansa kanssa?

”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”, hän tiivisti Twitterissä.

Keskustan kannatuksen romahduksen syissä on politiikan tutkijoille tutkimista. Selvää on, että se kulkee käsi kädessä Sipilän henkilökohtaisen suosion hiipumisen kanssa. Häneen kyllästyttiin.

Taustalla on kärhämöintiä Ylen kanssa, monen epäoikeudenmukaiseksi kokemaa aktiivimallia, sote-uudistuksen hajoamista käsiin, Kempeleen-kodin lupaamista turvapaikanhakijoille ja paljon muuta.

Suomen talous jäi Sipilän jäljiltä hyvään kuntoon, mutta hänen poliittinen uransa kotimaassa on ilmeisesti päätepisteessä ja keskustassa kaaos. Puolue ilmoitti, ettei se ole halukas hallitukseen ellei sen pitkä ehtojen lista täyty.

Ympyrä on sulkeutunut. Myös Mari Kiviniemen keskusta sulki itsensä surkean tuloksen jälkeen keväällä 2011 hallituksesta, vielä keskustan tämänpäiväistä ilmoitusta jyrkemmin.

Keskusta palasi neuvottelupöytään tosin myöhemmin, kun maahan ei meinattu saada millään hallitusta, mutta kokoomus ja demarit olivat kuitenkin löytäneet riittävissä määrin toisensa ja niiden ympärille rakentui Kataisen sixpack.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Aro

Ei mikään mukava loppu insinöörismiehelle. Liikemiehenä Juha S. sai oppia että maan talouteen ja kansakunnan elämää ei johdeta samoin kuin omia yrityksiä. Perheyrityksissä on helppo sanoa mitä firmassa tehdään mutta usean miljoonan omistamassa yrityksessä olisi hyvä kuulla muidenkin mielipiteitä. Toivottavasti vie oppinsa yrityksiinsä. Koville varmaan ottaa mutta jos pää on umpiluuta pitää sitä takoa vähän kovemmin ennen kuin viesti menee perille. Vaikka tätä ei kukaan Juhalta varmasti kysy eikä se lue näitä kommentteja, kysyn kuitenkin... Tekisitkö nyt Juha jotain toisin?

Timo Virtanen

Rinne touhuaa jo kuin partiopoika, Nuori Kotka demari, vaikkei eduskunta ole vielä koollakaan. Odottelisi nyt edes senverran, että valtakirjat on tarkistettu. Ja kyllä tuntuu siltä, että todellakin on kiire päästä tuhoamaan hädintuskin tasapainoon saatu valtiontalous.

Matti Loikkanen

"Suomen talous jäi Sipilän jäljiltä hyvään kuntoon, mutta hänen poliittinen uransa kotimaassa on ilmeisesti päätepisteessä ja keskustassa kaaos." Tällästä järkeilyä on vaikea ymmärtää - mikä "kaaos"?

Huuskoa potuttaa kun vihervasurit jäivät kelkasta. Jo vuosia on ollut selvä ettei päätoimittaja tykkää Sipilän pärstästä.

Keskusta on auringonlaskun puolue, koska maaseuduilla ei enää ole äänestäjiä. Tietysti, jos oikein vääntää, niin sekin voidaan laaittaa Sipilän syyksi.

Kiitos Juha Sipilälle hyvin hoidetusta päämisteriydestä.

Raimo Laine

EU:n talouskasvu laittoi taloutemme kuntoon eikä Sipilä onnistunut nousua tuhoamaan vaikka KIKY ja AKTIVOINTI olivat kovia, kyykyttäviä yrityksiä.
Sipilä kutsui pakolaiset kotiinsa ja aikaansai pakolaistulvan Suomeen, jota ei ehkäisty vaikka "turvapaikan" hakijat tulivat turvallisesta Ruotsista ja elelevät mukavasti täällä ilmeisen loputtomasti.
Kepu oli myös omituisen hiljaa ilmastomuutuksen rajoituksista metsänhakkuisiin ja maatalouteen.
Mutta ilmeisesti hän kuitenkin teki parhaansa. Kiitoksia.

Mikael Nygård

Arvioni mukaan suurin syy epäonnistumiseen oli poliittinen kokemattomuus ja usko siihen, että ylhäältä käsin johdetaan politiikkaa insinöörimäisten prosessikaavioiden kautta sanelulla.

K€pun ehdot hallitustyölle ovat oma lukunsa. Vaalin häviäjä asettaa ehdokseen sen että vaalitulos unohdetaan ja että unohdetaan vanhan hallituksen umpihangessa talsiminen perustuslakiasioiden kanssa Sote-uudistuksen tiimellyksessä.

Jalat taitaa olla tukevasti puoli metriä ilmassa.

Mikko Toivonen

Aivan! Sen osuus maanviljelijöiden ja metsätilkkujen omistajien edunajajana visikin olla maksimissaan juuri tuo mainitsemasi alempi luku. Todellisuudessa jos se katsotaan maatalousliitännäisten etujen ja perintöjen yhden asian liikkeeksi niin silloin sen oikea kannatus olis jossain 35 huitteilla.

Mikko Toivonen

Aivan! Sen osuus maanviljelijöiden ja metsätilkkujen omistajien edunajajana visikin olla maksimissaan juuri tuo mainitsemasi alempi luku. Todellisuudessa jos se katsotaan maatalousliitännäisten etujen ja perintöjen yhden asian liikkeeksi niin silloin sen oikea kannatus olis jossain 35 huitteilla.

Eero Sippola

Suomen kuntoonlaittaminen ei merkitse mitään, kun isot pyörät (vasemmisto-oppositio ammattiyhdistysliike ja entiset? stalinisti"asiantuntuntijat") valjastetaan raivolla ja vihalla torpedoimaan kaikki uudistukset alas.
***
Vielä tulee aika - eikä se ole kaukana - kun Sipilän kaltaista osaajaa tullaan Suomessa tarvitsemaan.

Pasi Käyhkö

Suomen talouden pääasiassa laittoi maailman talouden kasvu ja EKP:n toimenpiteet. Eikä mitkään Sipilän ja Keskustan sekoilut. Noin 200-300milj.€ veronmaksajien rahoja meni Sipilän itse kaataman soten kuluihin.
Kansalaiset ilmaisivat viime sunnuntaina mielipiteen.

Siinä olet oikeassa, että kyllä Sipilä, Keskusta ja sote muistetaan. Mutta mistä?

Matti Kurki

Voi tätä ilon ja onnen päivää. Taas saa hengittää rauhassa eikä tarvitse olla kyykyssä. Koskaan en ole Kepua äänestänyt enkä tule äänestämäänkään. Jos kaksi kertaa tuomittu Kankinen valitaan tilalle, niin sittenhän ne juhlat vasta alkavat. Kiitos .

Aila-Kaija Koskinen

Muistuttaisin kaikkia teitä, jotka täällä arvostelevat Juha Sipilää, että hänen puolueensa Keskusta ei ollut yksin hallituksessa vaan Kokoomus, joka ajeli kokoajan kaksilla rattailla oli mukana tekemässä päätöksiä, jotka eduskunta siunasi. Nyt Orpo julkisuudessa on niin menossa hallitukseen tekemään vastuullista talouspolitiikkaa. Uskoo ken tahtoo. Ja seurataan kenet Media nyt ottaa tikunnokkaan, kun Sipilä on sivussa.
Perusuomalaisten toinen sija edellyttää kyllä muita ottamaan heidät hallitukseen. Puheet jakamattomasta ihmisarvosta voidaan lopettaa, eiköhän se ole ihan sama myös Perussuomalaisillakin ja heitä äänestäneillä.
Kyllä tulee vielä Sipilää ikävä.

Seppo Simonen

Kuten Esko Aho jäi historiaan Suomen pelastajana samoi tulee jäämään Juha Sipilä tulee jäämään historiaazn Suomen talounen pelastajana.

Se minkä maalituksen ja demonisoinnin kohteeksi Juha Sipilä somemedian toimesta on joutunut päivästä toiseen viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseenm ja usemmasta vuodesta toiseen on ollut törkeätä.

Tuossa Mikael Junger totesi Ylen olleen yhtenä uutismediana luo maassa negatiivistä illuusiota Juha Sipilästä ja Keskustapuolue kansaliikkeestä eikä US myöskään tästä synnitön ole.
Nyt Keskustan pöytää puhdistetaan ja asemmoidutaan uuteen oppositio muotoon. Annetaan nyt SDP, KOK, VIHR, RKP muodostaa hallitus kuten nyt trendit näyttää. PS ja KESK sekä KD jää oppositioon ja eiköhän Vasemmisto mene tähän RInteen hallitukseen lopulta.

Pasi Käyhkö

Topi, juuri näin. Tällä kepulaisella nimimerkillä Seppo Simosella on nämä samat höpinät toistuvasti esillä. Hänen mielestään kaiken hyvän Suomessa on tehnyt Keskusta ja keskustalaiset.

Miksihän tuo kannatus on nyt 13,8% ?.

Ja alapäin kohti 10% valumassa

Pertti Kamula

Kansaa kyykyttävä ylimielinen hyväosaisia tukeva käskytyspolitiikka on tämän kaiken takana. Kepun äänestäjäkunnasta suuri osa on pienituloisia maaseudun eläjiä. Kun tälle ihmisryhmälle ei tullut Sipilän lupaamaa parannusta vaalikauden aikana kansa käänsi hänelle selkänsä, jätti äänestämättä tai äänesti perussuomalaisia. Ihmetellään, miksi kokoomus ei kärsinyt lainkaan. Hallitus ajoi parempiosaisten ja hyvätuloisten kansalaisten etua. Äänestäjäkunnasta heitä on noin viidesosa.Luonnollisesti tämä ryhmä äänesti aktiivisesti.. Ei tämä ole sen kummempaa. Kansaa ei enää naruteta vippaskonsteilla kuten hallituksen kaataminen tai lupaamalla samaa hyvää, mikä jäi edellisellä hallituskaudella tekemättä."Kyllä kansa tietää" totesi aikoinaan eräs edesmennyt poliitikko. Pitää paikkansa nykyäänkin..