Maanantai 27.5.2019

MT: Kansanedustaja väläyttää ratkaisua hallitusongelmaan – Keskusta vihervasemmiston tukipuolueeksi oppositiosta?

Luotu: 
17.4.2019 16:04
Päivitetty: 
17.4.2019 16:15
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen ehdottaa vähemmistöhallitusta, jota keskusta tukisi oppositiosta. Arkistokuva eduskunnasta.
|

Keskustalainen kansanedustaja väläyttää uudenlaista ideaa hankalaan hallitusongelmaan.

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk) väläyttää vähemmistöhallituksen mahdollisuutta vastaukseksi mutkikkaaseen vaalitulokseen, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

"Ensinnäkin pidän selvänä asiana, että keskustan ei kannata nyt mennä hallitukseen. Vaalitulos oli niin huono ja kansan viesti puolueelle niin selvä, että se täytyy ottaa vakavasti", Honkonen sanoo.

Honkosen mielestä keskusta voisi antaa oppositiosta tukea vähemmistöhallitukselle, jos se muodostuisi vasemmiston ja vihreiden varaan.

"Silloin syntyisi tavallaan kansanrintama, jossa keskusta olisi oppositiosta käsin SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukipuolue. En näe kuitenkaan mitään edellytyksiä sille, että keskusta tukisi vähemmistöhallitusta, jossa on mukana kokoomus."

Vasemmistovetoisen hallituksen tukeminen onnistuisi kuitenkin Honkosen mukaan vain, jos keskusta saisi läpi useita keskeisiä tavoitteitaan, kuten 18 maakuntaan pohjautuvan sote-uudistuksen ilman valinnanvapautta.

LUE MYÖS:

Vasemmistopomo julkaisi toivomansa hallituspohjan – Sipilän ero voi avata keskustalle hallitustien

Tutkija: Keskusta olisi voinut valita Sipilän seuraajan parissa viikossa – Miksi valinta siirrettiin 5 kuukauden päähän?

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Matti Nivala

Eli toisin sanoen. Keskusta olisi valmis heikentämään mm. Suomen puolustusyhteistyötä lännen kanssa! Pettämään heitä äänestäneet yrittäjät! Ja vain ja ainoastaan siksi että saisi uuden rakkaan maakunta hallinon veroja nostamaan sekä turhaa byrokratiaa tuottamaan. Loistavaa...

Teppo Raininko

Ehkä tuota uutista kommentoidessamme kannattaa ottaa huomioon, että kyse on yhden riviedustajan kannanotosta, josta emme edes tiedä, missä tilanteessa se on esitetty ja kuinka painokkaasti. Aika vaikea kuvitella, että puolueen johto innostuisi tuosta ajatuksesta, vaikka mistäpä sen tietää.

Ajatuksen tasolla vähemmistöhallitus on kuitenkin vaihtoehto siinä kuin muutkin. Nyt ollaan tilanteessa, jossa enemmistöhallitus edellyttäisi ennätysmäisiä takinkäännöksiä.

Jukka Kivimäki

Kansanedustaja Petri Honkosen ajatus vähemmistöhallituksesta voisi olla toteuttamiskelpoinen, mutta ei niin, että vain keskusta oppositiosta käsin määrittelisi hallitusohjelmaan jotain sellaista, mitä varsinaiset hallituspuolueet eivät halua.
Vähemmistöhallitukselle riittää että lakihankkeille saadaan eduskunnassa enemmistö, eikä sillä ole väliä, millä kokoonpanolla se minkäkin asian suhteen muodostuu.

Toimivassa ratkaisussa vähemmistöhallitus siis "kilpailuttaisi" asiakohtaisesti Perussuomalaisia, Kokoomusta ja Keskustaa. Loppupeleissä ratkaisu sopii kaikille kolmelle "tukipuolueelle" koska näin ne saavat kaikki läpi tavoitteitaan siltä osin kun ne on yhteen sovitettavissa varsinaisten hallituspuolueiden tavoitteiden kanssa. Kokoomuksessa ja Keskustassa tiedetään että vaihtoehtona olisi asettuminen tukipuolueeksi Jussi Halla-ahoin hallitukselle.

Keskustan tavoitteleman maakuntamallin sijaan todennäköisempi vaihtoehto on monimuotoisempi, riittävään alueelliseen väestöpohjaan perustuva malli, jossa sote-maakuntia perustetaan vain sinne, missä niitä tarvitaan. Eteläisen Suomen taajaväkisemmillä kaupunkiseuduilla ratkaisu pohjaituisi vahvoihin peruskuntiin.

Työmarkkinoilla ns. "aktiivimalli" kumotaan, mutta hallitusohjelmassa tavoitellaan sellaista vastuullista talouspolitiikkaa, jonka myös Kokoomus voi hyväksyä. Työperäisen maahanmuuton tarveharkinta säilyy. Näin asiaan aavistelen.

Reijo Paunonen

Pidän jokseenkin surullisena, että heti kun pääministeri Sipilä kertoi erostaan, alkoi sammakot hyppimään suuntana vihreämmät oksat.
Meillä on puolueiden mandaateilla toimivat hallitusneuvottelijat jo olemassa ja heille tulisi sallia työrauha.
Nyt etsitään ja ennen kaikkea tarvitaan suurta valtiomiesmäisyyttä.

Kaarlo Erjala

En todellakaan luottaisi vasemmiston ja vihreiden vähemmistöhallitukseen. Tuskin keskusta vahvistuisi oppositiossa ilman omaa linjaa, mutta muu oppositio saisi varmasti tuulta purjeisiinsa. On myöskin vaikea uskoa, että kyseinen vähemmistöhallitus pysyisi kauan pystyssä.

Timo Virtanen

Mitähän tuo keskustan kenttäväki sanoisi, kun metsät ja pellot suojeltaisiin, liha- ja maitoverot säädettäisiin, pääomaverot nostettaisiin tappiin, polttoaineveroja nostettaisiin jne. Kova on Honkosella persujen ja kokoomuksen pelko. Voisi jopa ryhtyä vihervassarien ja demarien tahdottomaksi apupuolueeksi. Siinä kyllä kannatus putoaisi maaseudulla nopeasti.

Seppo Simonen

Antti Riinteen idis kilpailuttaa hallituskumppaniksi Kokoomusta ja Keskustaa ja samalla sitoa SDP-läisellä lehmäkaupalla toinen nöyrempi joko Kokoomus tai Keskusta liekaansa koki nyt katastrofin. Keskusta ei nyt ole tässä lehmäkaupassa mukana vaan asemmoituu uusin kuvioin oppositioon.
Kokoomus voi nyt tehdä lehmäkauppansa itse ja olla mukana SDP:n kansalaisille tulevissa veroikeissä.
Uusi hallitus siten muodostuu SDP, KOK, VIHR ja RKP tuo Vasemmisto mielii mukaan Arhinmäen milestä joten eikun sinne vain.
Keskusta, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraati jää siten vahvaksi yhtenäiseksi oppositiovoimaksi.
Kaikki on nyt Kokoomuksen käsissä ja Antti Rinne pokkaa Petteri Orpon suuntaan. Uutisen Petri Honkonen sekoittelee vain pakkaa ei muuta.