Maanantai 27.5.2019

Äänivyöry: Ainakin 5 Suomen Sisun jäsentä eduskuntaan – Kohujärjestö ei käännytä tilaisuuksistaan uusnatseja

Luotu: 
17.4.2019 18:38
  • Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press
    Kuva
    Olli Immonen on perussuomalaisten kolmannen kauden kansanedustaja ja Suomen Sisun puheenjohtaja. Sunnuntain eduskuntavaaleissa eduskuntaan nousi muitakin sisulaisia.
|

Eduskuntaan nousee perussuomalaisten riveistä ainakin viisi niin sanottua sisulaista, Talouselämä kertoo. Kyse on kansallismielisestä Suomen Sisu -järjestöstä, joka on aika ajoin noussut otsikoihin tiukan maahanmuuttovastaisuutensa vuoksi.

Järjestö on pantu merkille myös suojelupoliisissa, josta todettiin vuonna 2011, että ryhmä tuo esille äärioikeistolaisia ajatuksia. Suomen Sisu itse ei allekirjoita luonnehdintaa. Lue lisää: Supo pitää Suomen Sisua ääriryhmänä - jäsen puolustaa

Paikkansa uusinut kansanedustaja Juho Eerola erosi Suomen Sisusta vuonna 2012 koettuaan, että jäsenyydestä tehtiin lyömäase häntä ja perussuomalaisia vastaan. Eerola on istunut eduskunnassa vuodesta 2011.

Jatkokaudelle sunnuntaina valittiin myös Sisun puheenjohtaja Olli Immonen, joka on niin ikään ollut kansanedustaja vuodesta 2011.

Kesällä 2015 nousi kohu, kun Immonen ja toinen sisulainen Teemu Lahtinen poseerasivat Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) uusnatsien kanssa Eugen Schaumanin haudalla Porvoossa. Korkein oikeus määräsi äärioikeistolaisen PVL:n toiminnan väliaikaisesti kielletyksi ja sen toiminnan lopetettavaksi, kunnes KKO on ratkaissut asian lopullisesti. Poliisihallitus vaati PVL:n lakkauttamista, jonka hyväksyivät aiemmin käräjäoikeus ja hovioikeus.

LUE LISÄÄ:

Näissäkin piireissä Olli Immonen pyörii – Äärioikeiston tutkija: ”Hyvin erikoista”

Olli Immosen kohukuva: Nyt tuli selitys

Lahtinen keräsi eduskuntavaaleissa yli 1600 ääntä Uudenmaan vaalipiirissä, mutta jäi rannalle.

Immonen kohautti neljä vuotta sitten myös julkaistuaan Facebook-päivityksen, joka arvosteli rajusti monikulttuurisuutta ja tulkittiin sotaisaksi. Sitä kritisoitiin omienkin riveistä.

Lahtinen totesi viime syksynä MTV:lle, että uusnatseja ei käännytetä Sisun tilaisuuksista pois, mutta poliittiset tunnukset päällä ei saa tulla paikalle. Hän kertoi myös, että Sisulla on jäseniä käytännössä kaikissa puolueissa, vaikka pääasiallinen puolue on perussuomalaiset.

Tunnetuin sisulainen lienee perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka valittiin vaaleissa eduskuntaan historiallisen suurella äänivyöryllä Helsingin vaalipiiristä.

Uusina niminä eduskuntaan nousevat sisulaisista Juha Mäenpää, Mauri Peltokangas ja Jenna Simula, joka on järjestön kirjuri ja Immosen eduskunta-avustaja. Simula nousi eduskuntaan iskulauseella ”on kotiinpalautusten aika”.

Peltokangas on Sisun piiripäällikkö Keski-Pohjanmaalla ja Mäenpää Etelä-Pohjanmaalla. Mäenpää on myös Sisun käräjien jäsen.

Jotkut ehkä muistavat Mäenpään Facebook-kommentista, joka keräsi julkisuutta vuonna 2015. Tuolloin Kankaanpään Niinisalon vastaanottokeskus paloi maan tasalle.

”Aivan mahtavaa. Jumala on olemassa. Rukouksiini on vastattu", Mäenpää totesi Facebookissa ja sai osakseen paheksuntaa.

Vuonna 2017 Mäenpää joutui Ilmajoen kunnanhallituksen kuultavaksi ja sai moitteet kielenkäyttönsä takia nimiteltyään Ilmajoen hallintojohtajaa räkänokaksi kunnanhallituksen kokouksessa.

Peltokangas puolestaan on kerännyt näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Hän esiintyi perussuomalaisten kuohuttaneella vaalivideolla ”V niin kuin ketutus”.

Peltokankaan omat Facebook-videopätkät ovat keränneet jopa kymmeniä tuhansia katsojia. Monet niistä käsittelevät maahanmuuttoa.

Peltokangas haali vaaleissa uskomattoman äänisaaliin, yli 13000 ääntä Vaasan vaalipiirissä. Jättipotilla hän sijoittuu sijalle 12, kun vertaillaan koko maan äänimääriä.

Peltokangas esiintyi puhujana Turun terroriteon vuosipäivänä Kansallismielisten liittouman 188-Kukkavirta -tapahtumassa, jossa oli mukana myös PVL:n jäseniä.

Sisulaisten yhteen laskettu äänipotti on valtava, sillä edellä mainittujen lisäksi Simula keräsi yli 9000 ääntä, Immonen yli 5800 ääntä ja Mäenpää yli 6900 ääntä.

LUE MYÖS:

Jupakka ”ei-valkoisista”: PS-Nuorten piirijohtaja viittaa Suomen Sisuun ja puoluetoimiston Purraan

Ruotsalaisraportti: Äärioikeisto pääsi eduskuntaan Suomessa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

Ehdottomasti. Jos he edustavat kansalaisten mielipidettä. Silloin, kun rupeamme poistamaan ihmisiä eduskunnasta väärän poliittisen mielipiteen takia, emme ole enää demokratia.
Äänestää jotkut kommunistejakin.
Lisäksi, artikkelissa ei puhuttu niinkään rasismista, vaan äärioikeistokytköksistä, että meuhkaa nyt edes oikeasta asiasta. Ja en äänestänyt persuja, mutta uskon demokratiaan ja siihen, että tämä maa saa sellaisen hallituksen, kuin ansaitsee..

Hannu Lehmussaari

Mitä pahaa on olla äärioikeistolainen?
Sehän tarkoittaa kai käytännössä sitä, että pitää pärjätä omillaan ilman yhteiskunnan tukea?
Kommunisti tai äärivasemmistolainen on medialle täysin hyväksyttävä olotila tai mielipide, mutta jos mennää äärioikealle, niin johan median otsikot ovat negatiivisia.
Ovatko vain vasemmistolaiset, toisten työn tuloja sosialisoimalla, ainoa oikea aate
tapa vedättää tarvitsemansa rahat toisten taskuista?

Juha Kuikka

Itse asiassa Saksan Kansallissosialistinen Työväenpuolue nimensä mukaisesti pyrki hyvinkin voimakkaaseen valtiovallan kontrolliin kansantaloudessa. Se ei ollut markkinaliberalistinen liike lainkaan. Manifesteissaan se tuomitsi länsimaisen pörssikapitalismin yhtä suorin sanoin kuin Neuvostoliiton bolshevisminkin. Jos "oikeistolaisuus" ajatellaan jonkinlaiseksi uusliberaalisuudeksi, niin kansallissosialistit eivät sitä edusta.

Raimo Laine

Kaikkein pahin on uusliberalismi, joka sallii kaiken mahdollisen eikä halua minkäänlaista hallintoa. Ihmiset ovat täysin omillaan globaalisti vapaasti riistettävissä ja jos eivät pärjää kuolkoon pois, kunhan pärjäävät saavat vapaasti rikastua. Yhteisöt jakaantuvat huippurikkaisiin ja kurjallistoon, jolloin vallankumouksenkin
siivet alkavat suhista.
Tämähän tulisi lailla kieltää.

Jukka Mattsson

Ja jopa Julkisen sanan neuvoston jäsenissä tai valtamedian toimittajakunnassa.:

Oulun käräjäoikeus katsoi päätöksessään toimittaja Johanna Vehkoon syyllistyneen oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamiseen.

Juha-pekka Naukkarinen

Mitä pahaa on rasismissa,sitähän ilmenee monella tavoin ja se lisääntyy koko ajan,sekä liittyy vahvasti nykypolitiikkaan,jota olisi syytä muuttaa,vaikea ymmärtää perinteisten puolueiden jääräpäistä linjaa,vaikka Euroopassa on ollut nähtävissä jo vuosia suunnanmuutos,jos haluavat pysyä vallassa,niin suunta on muututtava maahanmuuton osalta,se on ainut todellinen syy,miksi populistit pääsevät valtaan ja sen myötä voivat muuttaa monia hyväksi havaittuja asioita nykyjärjestelmässä,ei sananvapauden rajoittaminen auta,se vain pahentaa asiaa,ihmiset tulevat epäluuloisiksi vihapuhetermeistä ja tuntevat syyllisyyttä,se asenne johtaa vastaikkainasetteluun,mikä ei ole hyväksi varsinkaan pienelle kansakunnalle!