Maanantai 27.5.2019

Eduskuntavaalien lopullinen tulos julki: Sdp:n ja perussuomalaisten välillä 7600 ääntä

Luotu: 
17.4.2019 19:35
Päivitetty: 
17.4.2019 19:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sdp ja Antti Rinteen voittivat vaalit, mutta puolueen asemaa hallitustunnustelijana pidetään vaikeana.
|

Eduskuntavaalien 2019 tarkastuslaskenta on valmistunut vaalipiirilautakunnissa, oikeusministeriö tiedottaa.

Puolueiden voimasuhteet pysyvät ennallaan aiempiin tietoihin nähden. Sdp on suurin puolue 17,7 prosentin kannatuksella ja 40 kansanedustajalla. Puoluetta äänesti 546 471 suomalaista, mikä on valtakunnallisesti 7666 ääntä enemmän kuin toiseksi suurimmalla puolueella perussuomalaisilla.

Perussuomalaiset keräsi 538 805 ääntä, mikä tarkoittaa 17,5 prosentin kannatusta ja 39 kansanedustajaa. Eduskunnan kolmanneksi suurin ryhmä on kokoomus 38 kansanedustajalla ja 17 prosentin kannatuksella. Puoluetta äänesti 523 957 ihmistä.

Neljänneksi suurin puolue keskusta oli vaalien suurin häviäjä. Se menetti 18 kansanedustajaa ja kannatus laski 7,3 prosenttiyksikköä. Puolueen kannatus painui näin 13,8 prosenttiin.

Edellisiin eduskuntavaaleihin nähden sdp voitti hieman sekä äänissä että edustajanpaikoissa, kun kannatus nousi 1,2 prosenttiyksikköä ja ryhmän koko kasvoi kuudella kansanedustajalla. Perussuomalaiset ja kokoomus kasvattivat ryhmiensä kokoa yhdellä kansanedustajalla edellisvaaleihin nähden, mutta molempien kannatus laski hieman.

 

 

Juttua päivitetty noin klo 19.43, koska Vaalit.fi-sivustolta alun perin otetut luvut eivät olleet tarkastuslaskennan mukaiset.

LUE MYÖS:

MT: Kansanedustaja väläyttää ratkaisua hallitusongelmaan – Keskusta vihervasemmiston tukipuolue oppositiosta?

Tutkija: Keskusta olisi voinut valita Sipilän seuraajan parissa viikossa – Miksi valinta siirrettiin 5 kuukauden päähän?

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Vasemmistopomo julkaisi toivomansa hallituspohjan – Sipilän ero voi avata keskustalle hallitustien

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Ollikainen

Sipilä teki perseet Kokoomukselle. Kepu joutui yksin kantamaan vastuun kaikesta siksi Sipilä päätti erota ja jättää Kepulle mahdollisuuden osallistua hallitukseen yhdessä demarien kanssa. Sipilä ei voinut sulattaa sitä että Kokoomus vaan juhlii vaikka oli samassa liemessä Kepun kanssa. Sipilä halusi näyttää perseet Koomukselle ja ajaa Kepua entistä voimakkaammin hallitukseen yhdessä Kepun ja vasemmistopuolueiden kanssa.

Hannu Kauppinen

Eikös puolueiden vaalitulos todellisuudessa kerro
oikeiston vahvasta asemasta Suomessa.
Nyt vaan oppositiopuolueet SDP:n johdolla tarjosivat valtion kassalle avoimia ja sikahulluja vuosia. Saa nyt nähdä millä tuottavuudella ja veronjen lisäyksillä nämä 3 miljardin lupaukset toteutetaan. Verotoimistotkin siirtyvät kesäaikaan toukokuunalusta 09.00-12.00 ja Kelan konttorit ovat auki vain ma ja to virka-aikana.
Taitaa olla edessä rähinäsyksy - yhteiskuntarauhaahan tässä on vetotettu ja maksettu jo viimeiset 12 - vuotta.