Maanantai 27.5.2019

Vasemmistoliiton vaalitemppu herättää huomiota – Professori IL:lle: ”Puhdasta äänten kalastelua”

Luotu: 
17.4.2019 20:43
Päivitetty: 
17.4.2019 20:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Presidentinvaaleissakin tunnettuutta kerännyt Merja Kyllönen on ehdolla eurovaaleissa, mutta ei aio ottaa paikkaa vastaan.
|

Eduskunta- ja eurovaalien tuplaehdokkaat herättävät keskustelua. Molempien vaalien ehdokkaita on monilla puolueilla, mutta erityisesti tikunnokkaan on keskiviikkona nostettu Vasemmistoliiton ratkaisut.

Puolueen nykyinen europarlamentaarikko, eduskuntaan sunnuntain vaaleissa valittu Merja Kyllönen on ilmoittanut haastattelussa, että hän palaa eduskuntaan ja jättää Brysselin, jos tulee valituksi sekä eduskunta- että eurovaaleissa. Toisin sanoen hän on ehdolla toukokuun eurovaaleissa, vaikka ei aio ottaa paikkaa vastaan.

Keskiviikkona ilmoitettiin lisäksi, että Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, eduskuntaan jatkokaudelle valittu Hanna Sarkkinen lähtee ehdolle eurovaaleihin. Hän ei kiertele lehtihaastatteluissa, että on eurovaaleissa mukana lähinnä puoluehallituksen pyynnöstä.

”Itse olen ensisijaisesti puolueen eteen tekemässä vaalivoittoa ja -työtä”, Sarkkinen sanoo Kansan Uutisille.

Sarkkinen sanoo Helsingin Sanomille, että hän ei ole varma kieltäytyisikö mepin paikasta, jos tulisi valituksi europarlamenttiin.

Kyllösen ja Sarkkisen arvioidaan pyrkivän keräämään ääniä eduskunnasta pudonneelle Silvia Modigille, jonka eurovaaliehdokkuudesta ilmoitettiin maanantaina.

”Kuulostaa ihan puhtaalta äänten kalastelulta”, kommentoi valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta Iltalehdelle.

Hänen mielestään taktikointi on ymmärrettävää puolueiden näkökulmasta, mutta kyseenalaista äänestäjän vinkkelistä.

”Tässä käytetään tällaisia, voisiko sanoa jäniksiä. Kun vaalipiiri on koko maa, tarvitaan tunnettuja ehdokkaita. Heidän avullaan pyritään kasvattamaan koko puolueen pottia, että saadaan edes joku läpi”, Ruostetsaari sanoo.

”Kaikki äänestäjät eivät välttämättä tiedä, mitä esimerkiksi Kyllönen on luvannut [että tämä ei ota mepin paikkaa vastaan]”, hän huomauttaa.

Molempien vaalien tuplaehdokkaita on useilla puolueilla, Helsingin Sanomien mukaan eniten vihreillä. Neljä puolueen uutta kansanedustajaa on ennen vaaleja ilmoittanut olevansa ehdolla myös euroedustajiksi, HS kertoo. Perussuomalaisilla jatkokaudelle valittu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen pyrkii myös europarlamenttiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Hietajärvi

Ei todellakaan ole Vasemmistoliittolaiset ainoita. Tämä on puhtaasti Suomen vaalijärjestelmän valuvika, eli puolueen tai ehdokasryhmän yhteinen äänipotti ratkaisee. Härskein esimerkki oli eduskuntavaaleissa Lapin piirissä, jossa vihreiden Riikka Karppinen keräsi ääniä lähes puolet enemmän, kuin kepun viimeinen läpipäässyt Markus Lohi, mutta silti jäi rannalle - ei päässyt edes varasijoille. Täysin (maalais)järjenvastaista.

Mikko Toivonen

Se tuntuu henkilökohtaisissa tapahtumissa raa'alta, mutta kyllä se kohtuullisen hyvin toimii puolueen tai vaaliliiton kokonaisäänimmääriä ja sen perusteella suhteelluisestim oikein läpi päässeitä.
Tietysti jos ainoa mahdollisuus on kohdistaa äänet yhdelle ehdokkaalle ja saada tämä läpi voi käydä näin. Näinhän on käynyt ennenkin
Valittiinhan Yhdysvaltain presidenttikin suuren suurella valitsijamiesenemmistöllä vaalilakien tekniikan mukaisesti vaikka jä valtakunna kokonaisäänissä kaukasi lopuilta teknisesti hävinneelle ehdokkaalle Hillary Clintonille.

Antti Ollikainen

Sipilä teki perseet Kokoomukselle. Kepu joutui yksin kantamaan vastuun kaikesta siksi Sipilä päätti erota ja jättää Kepulle mahdollisuuden osallistua hallitukseen yhdessä demarien kanssa. Sipilä ei voinut sulattaa sitä että Kokoomus vaan juhlii vaikka oli samassa liemessä Kepun kanssa. Sipilä halusi näyttää perseet Koomukselle ja ajaa Kepua entistä voimakkaammin hallitukseen yhdessä Kepun ja vasemmistopuolueiden kanssa.

Reijo Laitinen
Vastaus kommenttiin #6

Jos puoluejohto todella olisi päättänyt, ettei hallitukseen mennä, uusi kansanedustaja ja edellinen puoluesihteeri Jouni Ovaska olisi todennäköisesti äsken A-Talkissa asiaan viitannut. Kyllä Keskusta vaalitappiostaan huolimatta näyttää pitävän ainakin tässä vaiheessa ovea raollaan myös hallitukseen menon suuntaan.

Markku Siitari

Nyt täytyy ihmetellä millä avuilla professori on saanut tittelinsä. Eiköhän oikeasti jokainen äänestäjä valitse ensisijaisesti puolueensa ja vasta toissijaisesti henkilön. Vaikka minulla olisi kuinka hyvä tyyppi ja kaveri tahansa ja menisi kokoomuksen listalle, en häntä äänestäisi kun ajaa tuota riistolinjaa (köyhiltä kaikki ylikansallisille firmoille)
.