Torstai 23.5.2019

Perussuomalaisille tulossa matemaattinen jytky – ”Ennuste täysin humpuukia”

Luotu: 
18.4.2019 10:15
Päivitetty: 
18.4.2019 10:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on toinen perussuomalaisten nykyisistä mepeistä.
|

Politico-lehti on päivittänyt Suomea koskevaa paikkaennustetta eurovaaleissa. Katso jutun taulukosta aiempi ja nykyinen ennuste.

Ennuste on kokenut myllerryksen perussuomalaisten osalta. Kun aiemmassa ennusteessa perussuomalaisten odotettiin saavan vain yhden paikan, on ennusteena nyt kolme paikkaa. Nykyisin perussuomalaisilla on kaksi meppiä.

Sdp:lle Politico ennustaa kolmea paikkaa nykyisen kahden sijaan. Kokoomuksen ja keskustan ennusteet ovat nyt kaksi paikkaa, eli ennusteessa molemmat olisivat menettämässä yhden paikan.

Vihreille Politico odottaa edelleen yhden paikan lisäystä kahteen.

Politicon ennuste on puhtaasti matemaattinen, sillä se perustuu juuri käytyjen eduskuntavaalien tulokseen. Eduskuntavaaleissa sdp oli suurin 40 paikalla ja perussuomalaset niukasti toisena 39 paikalla. Politicon tammikuun ennuste perustuu puolestaan silloiseen gallupkannatukseen.

Ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön päällikkö Ville Cantell toteaakin, että eurovaaleissa henkilöt korostuvat valtakunnallisuuden takia. Cantell uskoo Twitterissä kokoomuksen saavan kolme paikkaa ja rkp yhden toisin kuin Politico ennustaa.

Kokoomuslainen EPP-ryhmän lehdistöneuvonantaja Pete Pakarinen pitää Politicon ennustetta ”täytenä humpuukina”, koska se perustuu eduskuntavaalikannatukseen.

”Politico ottaa ennusteensa eduskuntavaaligalluppien perusteella eli täysin humpuukia. Sinä, minä ja Hentun Liisa löydämme tarkemmat ennusteet hatuistamme”, Pakarinen tviittaa.

Pakarinen kertoo myös, että brexitin siirtymisen takia eurovaaliedustajia valitaan sittenkin Suomesta 13 eli nykyinen määrä. Pakarisen mukaan Suomi saa yhden edustajan lisää sitten kun Britannian EU-ero toteutuu. Pakarisen mukaan Suomen 14. meppi ottaa paikkansa vastaan Britannian lähtöä seuraavassa täysistunnossa.

 

LUE MYÖS:

Vasemmistoliiton vaalitemppu herättää huomiota – Professori IL:lle: ”Puhdasta äänten kalastelua”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Ehdokastilanne

Sdp:n europarlamentaarikoista Liisa Jaakonsaari on ilmoittanut, ettei enää asetu ehdolle. Nimekkäimmät puolueen nimeämät ehdokkaat ovat nykyinen euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri, kansanedustaja Eero Heinäluoma ja Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. Ehdolla ovat myös muun muassa Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny sekä Euroopan demarinuorten kattojärjestön pääsihteeri Tuulia Pitkänen.

Kokoomuksessa kaikki nykyiset euroedustajat eli Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa ovat ehdolla. Lisäksi ehdokkaina ovat muun muassa entinen kansanedustaja Kimmo Sasi ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin neuvonantajatiimissä työskentelevä Aura Salla.

Keskustan nykyisistä euroedustajista Anneli Jäätteenmäki ei lähde ehdolle, mutta Mirja Vehkaperä ja Elsi Katainen ovat ehdolla. Muista ehdokkaista tunnetuimmat ovat kansanedustajat Mauri Pekkarinen ja Pekka Puska.

Vihreiden eurovaaliehdokkaina ovat nykyinen meppi Heidi Hautala, entinen kansanedustaja ja puheenjohtaja Ville Niinistö, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela ja puolueen varapuheenjohtaja Veli Liikanen.

Perussuomalaisista ehdolla ovat ainakin kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen, europarlamentissa avustajana ja neuvonantajana työskentelevät Olli Kotro ja kaupunginvaltuutettu Samuli Sibakoff.

Vasemmistoliitossa muun muassa nykyinen euroedustaja Merja Kyllönen hakee jatkoa, ehdolla on myös puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Myös rkp:ssä ehdolla on muiden muassa nykyinen meppi Nils Torvalds.

Kristillisdemokraateissa ehdolla ovat muun muassa puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ja KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana toiminut Peter Östman.

Sinisissä ehdolle oli ilmoittautunut työministeri Jari Lindström, joka perui ehdokkuutensa jäätyään rannalle eduskuntavaaleissa.

Eurovaalien vaalipäivä on Suomessa 26.5.2019. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 25.4.2019.

Nykyiset Suomen europarlamenttiedustajat

Kokoomus: Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa

Keskusta: Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen, Mirja Vehkaperä

Sdp: Miapetra Kumpula-Natri, Liisa Jaakonsaari

Ps: Jussi Halla-aho, Pirkko Ruohonen-Lerner

Vihr: Heidi Hautala

Vas: Merja Kyllönen

Rkp: Nils Torvalds

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Mahtavatko ennusteet pysyä perässä kun EU-parlamenttivaaleista on oletettavasti tulossa entistäkin selvemmin protestivaalit? Suomen eduskuntavaalien läheisyys, ja niissä hieman kohonnut äänestysaktiivisuus tuottivat Perussuomalaisille varsin mojovan, ja ennusteet ylittäneen äänisaaliin: voisi arvella, että tämä innostaisi heidän kannattajiaan osallistumaan myös eurooppavaaleihin entistä aktiivisemmin.

Mielenkiintoinen havainto Iso-Britanniasta on Mayn konservatiivien, ja jossain määrin myös Labourin tuore jyrkkä alamäki, ja vastaavasti Nigel Faragen uuden protestipuolue "Brexit Party":n äkkinousu (joskin osin UKIP:n kustannuksella):

https://twitter.com/YouGov/status/1118497599412109313?ref_src=twsrc%5Etfw

Johannes Hissa

Eduskunnan puhemieheksi valitaan ensiksi hallitustunnustelija eli nyt Antti Rinne, joten EU-vaalien aikaan hän taitaa olla edelleen puhemies, sillä luultavaa on ettei uutta hallitusta ole ehditty vielä nimittää EU-vaaleihin mennessä.

Mikko Toivonen

Tässä kuten kaikissa vaaleissa tiedämme lopputuloksen heti kun äänet on laskettu ja kansa voi aina ajatella ihan eri tavalla kuin asiantuntijat ja tilastotieteilijät.
Nytkin esimerkiksi media yrittää tonkia kovasti Halla-ahon nuoruuskirjoituksia ja se tavallaan väkivaltainen ja valheellinen sonnan tonginta ja vanhojen aidosti poliittisten sakkokkojen tuomiot puhtaan totuuden kirjaanisesta lopulta nostaa juuri persujen kannatusta. Kuinka paljon, vain vaalit kertovat

Kaarle Akkanen

Kova näyttää olevan tiedotusvälineiden hyökkäys perussuomalaisia vastaan. Perussuomalaiset sitä ja tätä, mutta aina negatiivinen "uutinen". Kansanliikkeen nousu oli niin sietämätön tälle vihervasemmistolaiselle toimittajakunnalle!

Mikko Toivonen

Media varsinkaan ei ymmärrä, että lyömällä vyön alle ja käyttämällä kokonaisuudesta täysin irroitettua eli epärehellistä argumentointia tai asioide kaivamista, he itseasiassa nostavat hyökätyn tukea. Lopulta siis käy juuri päinvastoin kuin heidän tarkoituksensa oli.
Siitä voi suorastaan epäillä että kun eivät toimitukset ja toimittajatkaan poliittisia johtajia tyhmempiä ole niin ovatko he lopulta oikeasti persujen asialla? Sitä voi ilmiselvän lopputuloksen valossa kyllä spekuloida sitäkin