Maanantai 27.5.2019

Tunteet kuumenivat Halla-ahon tilaisuudessa: Näin perussuomalaisten Putkonen syöksyi vaatimaan mikrofonia HS:n toimittajalta – kuva

Luotu: 
18.4.2019 12:23
Päivitetty: 
18.4.2019 14:05
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Matti Putkonen hermostui Helsingin Sanomien toimittajan kysymykseen perussuomalaisten tuumaustunnilla ja vaati mikrofonia pois toimittajalta.
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Perussuomalaisten niin sanottu työmies Matti Putkonen hermostui puolueen tiedotustilaisuudessa Helsingin Sanomien toimittajalle, joka kysyi puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vanhoista blogikirjoituksista.

Toimittaja Jarno Hartikainen kysyi, ovatko Halla-ahon rankat maahanmuutto- ja raiskauskirjoitukset nuoren miehen vihaisia purkauksia, joita tämä jälkikatsannossa katuu, vai seisooko tämä yhä kirjoitustensa takana. Halla-aho totesi, että tekstikokoelmaa ”on vaikeaa ottaa kontekstistaan” erilleen, jolloin Hartikainen ehdotti yksittäisen raiskaussitaatin erittelyä.

”Ei, ei, ei. Matti [Putkonen], ota mikrofoni pois”, Jussi Halla-aho sanoi.

Putkonen keskeytti kysymyksen ja ryntäsi toimittajien penkkien edustalle. Hän kurkotti etummaisen penkkirivin ylitse ja vaati mikrofonia pois toimittajalta.

Hartikainen yritti vielä kysyä, voisiko Halla-aho vastata yhteen yksittäiseen, vanhaan kirjoitukseensa.

”En lähde käsittelemään näitä asioita tässä”, Jussi Halla-aho sanoi.

”Nyt loppu. Anna Matille se mikrofoni”, Putkonen vaati Hartikaiselta ja tämä luopui mikrofonista.

Hyvä, totesi Jussi Halla-aho tilanteen saatua päätöksensä.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona näkyvästi Halla-ahon kymmenen vuotta vanhoista blogikirjoituksista. Hallitustunnustelija Antti Rinne huomautti aiemmin, että hänen ymmärtääkseen Halla-aho ei ole vieläkään muuttanut kantaansa kirjoituksista. Halla-aho puolestaan katsoo, ettei asiaan tarvitsi aina palata vaalien yhteydessä.

Halla-aho kirjoitti vuonna 2006 myöhemmin poistetussa kirjoituksessaan, että hän olisi ”yksinomaan iloinen”, jos maahanmuuttajajengi raiskaisi vihreiden silloisen kansanedustajan. Halla-aho on myös pohtinut blogissaan homomiehen ampumista ja saanut korkeimmassa oikeudessa tuomion kirjoitettuaan islamista pedofiiliuskontona ja ryöstelystä sekä ”loisimisesta” somalien ”kansallisena erityispiirteenä”.

Uusi Suomi kysyi Halla-aholta tilaisuudessa, pitääkö tämä yhä korkeimmalta oikeudelta saamaansa tuomiota kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ”muutaman ihmisen henkilökohtaisena tulkintana”, kuten tämä aiemmin on kuvannut. Halla-aho viittasi vastauksessaan toimittaja Johanna Vehkoon tuoreeseen tuomioon ja Journalistiliiton suhtautumiseen asiassa.

”Tämä on todella mielenkiintoista, että nyt Journalistiliitto ja oikeastaan kaikki media on hyökkäämässä oikeuslaitosta vastaan tästä Johanna Vehkoon saamasta sananvapausrikostuomiosta, kun hän haukkui kaupunginvaltuutettua natsipelleksi ja rasistiksi. Median suhtautuminenkin näyttää aika lailla vaihtelevan siinä, missä määrin oikeuslaitoksen tuomiot ovat jumalallista pyhää sanaa ja missä määrin tulkintaa”, Halla-aho kuittasi kysymyksen.

Päivitys klo 14.05: Tilanteen kuvausta täydennetty toimittajan välikysymyksellä sekä Halla-ahon komennolla ottaa mikrofoni pois.

Lue lisää: Näkökulma: Halla-ahon tilaisuus meni aivan Trumpiksi

LUE MYÖS:

Halla-aholla poikkeava tulkinta – Orpo: Puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle

Äänivyöry: Ainakin 5 Suomen Sisun jäsentä eduskuntaan – Kohujärjestö ei käännytä tilaisuuksistaan uusnatseja

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Tämä Putkonenhan on tuomittu raiskauksesta. Ihmetyttää, että Suomessa joku puolue ottaa jäsenekseen raiskaajia. Hehän ovat niin huolestuneita suomalaisten turvallisuudesta.
Vai onko niin, että rikoksen tekijä on ratkaiseva tekijä eikä itse tapahtunut rikoksen lastu?

Markku Savikivi

Putkonen oli tuomion saadessaan demari. Mutta on tehnyt myöhemmin elämässään parannuksen.

Kuitenkin hän ehti tehdä vielä suurimman poliittisen mokansa. Muistellessaan Paavo Lipponen on kertonut, että Putkonen teki ratkaisevan työn hänen puoluepuheenjohtajuutensa eteen kiertäen ympäri Suomea. Ja samalla Putkonen rohkaisi Lipposta uskomaan mahdollisuuksiinsa päästä demarien puheenjohtajaksi. Tämä tie vei lopulta euroliityntään, jonka on laskelmoitu tulleen Suomelle kovin kalliiksi
1. Sen takia, ettei valuutan ulkoinen arvo ole mukautunut maamme suhdanteisiin
2. Sen takia, ettei maassamme harjoitettu politiikka ole mukautunut yhteisvaluutan asettamiin reunaehtoihin

Markku Savikivi

Putkonen toimi niin kuin pitikin, eli otti tilaisuutta häirinneeltä trollilta mikrofonin pois.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli_(internet)

"Tutkimusta aiheesta

Tutkimusten mukaan pahimmillaan trollaus on järjestelmällistä kiusantekoa tai poliittista propagandaa. Trollaajan persoona on keskimäärin enemmän sadistinen luonne ja persoonallisuushäiriöinen.[6] Ylen kolumnistin Jani Kaaron mukaan psykologit uskovat, että trollissa "yhdistyvät persoonallisuuden kolme ”pimeää” piirrettä: psykopaattisuus, macchiavellismi ja narsismi"[7].

Stanfordin ja Cornellin yliopistojen tutkijoiden tutkimuksen perusteella luodulla algoritmilla voitiin tunnistaa trolli 80 prosentin varmuudella viiden ensimmäisen viestin perusteella."

Janne Pohjala

Tähän kysymykseen HA on vastannut 11 vuotta tässä vuodelta 2008:

http://www.halla-aho.com/scripta/kommentti_raiskauskohinaan.html

"Kuten lukija, jopa vihreä nainen, näkee, sitaatissa ei kehoteta, pyydetä, suostutella tahi viekoitella ketään ryhtymään mihinkään. Se ei siis ole lain tarkoittamaa yllytystä mihinkään. Esitän tekstissä toiveen koskien asiaa, johon minulla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa. On selvää, että mikään laki ei estä minua toivomasta vaikka ydinsotaa, kunhan en ryhdy sellaisen syttymistä edistämään tai yllytä ketään muuta edistämään sitä."

Tuo siis 11 vuotta sitten ja edelleen. Media on väännellyt tuota joka suuntaan,niin että suurin osa kommentoisita ei edes tiedä mistä alunperin oli kyse.

HS:n agendajournalaimi oli juuri edellisenä päivänä kysynyt asiaa HA:lta ja saanut vastauksen sähköisesti:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006075317.html

HS kysyi Halla-aholta, haluaako hän kommentoida tekstejään nyt hallitusneuvottelujen alla. Halla-aho kieltäytyi puhelinhaastattelusta, mutta vastasi tekstiviestitse:

”Ei ole tarvetta käydä samoja asioita läpi jokaisten vaalien jälkeen”.

Eli ette irtisanoudu teksteistä?

”Kuten sanottua, ei ole tarvetta veivata samoja asioita vuodesta toiseen. Te toki voitte sitä tehdä, jos koette sen toimivaksi strategiaksi”, Halla-aho kirjoitti.

Ilmeisesti HS näin koki, koska tuli sitten seuraavana päivänä 18.4 PS:n Eurovaalitilaisuuteen, ei ollut paikalla aiheen takia, vaan tenttamassa samaa 1a2 vuotta vanhaa kuin HS oli kysynyt **edellisenä** päivänä.

Jos tätä olisi tehty toimittalle, sitä kutsuttaisiin maalittamiseksi, oikeudessa vainoksi ja kuin Aron tapauksessa tulisi tuomio. Mutta kun asia on toisin päin niin tätä kutsutaan luotettavaksi mediaksi, joka on tietekin "objektiivista" ja "puolueetonta".

Luulen että kiitos vaalitenttien tällaiseen päällepuhumiseen, mitä tenteissä käytettiin, eli jos vastaus ei miellyttänyt olisi jo kyllästytty.

Toimittajat puhuvat ei mieluisan vastauksen päälle, jolloin yleisölle ei jäänyt kuultavaksi kuin toimittajan hokemat syyttelyt ja lopuksi toimittaja väitti että ei saanut vastausta. Eli juuri kuten joku täällä sanoikin, syytetään mutta ei anneta puolustautua.

Ainakin minulla tällaiseen toimittamiseen, joka on journalistin ohjeen irvikuva, on mitta täynnä.

Kaarlo Kunnari

Janne Pohjala. Tositit asian hyvin ja toivoisin kaikilta toimittajilta oikeuden mukaista suhtautumista myös toisin ajatteleviin. Tämä Halla-ahon vainoaminen alkaa jo tuntua pahalta ja sitähän on jatkunut toistakymmentä vuotta. Olen samaa mieltä, että toimittaja oli journalistin irvikuva ja olen jo vuosia sitten lopettanut Hesarin lukemisen ja tilaamisen, koska lehti on suuntautunut. Tästäkö johtuu etteivät hesalaiset enää ole maantasalla, vaan jo leijuvat utopiassa.

Jocke Rantanen

Tuo referaatti ei ole aivan niin kuin asiat menivät. Kaikkihan on tarkistettavissa Youtubesta.
Toimittaja esitti kysymyksen Halla-ahon teksteistä ja Halla-aho aloitti vastauksen jolloin toimittaja alkoi päälle huutamaan ja sen jälkeen Putkonen puuttui asiaan.

Halla-ahon vastaus alkoi että on vaikea vastata kysymyksiin joissa yksittäinen lause irroitetaan kontekstistään.....
Tämä vastaus ei tietenkään sopinut toimittajalle jolloin tuo päällehuuto alkoi.
Klassiseen tapaan, esitä syytös mutta älä anna mahdollisuutta puolustautua.

Kaarle Akkanen

Naurettavaa hyökkäystä HS:n taholta. Vanhat "synnit" on kaivettava esiin, kun muuta ei enää voida tehdä? Miten on, voitaisiinko ko. läpivalaisu toteuttaa kaikkien puolueiden kaikista edustajista? Se olisi sitä tasapuolisuutta ja median uskottavuutta lisäävä toimenpide!

Harri Hietajärvi

Jaa, minustako näytti, että HS:n toimittaja yritti vain kysyä kysymystä, mutta hänen ei annettu sitä tehdä. Näin Halla-aho pääsi jälleen kerran pälkähästä, ja vastausta ei saatu tähänkään kysymykseen - niin kuin ei useimpiin muihinkaan. Hohhoijaa...

Harri Hietajärvi

Pointtihan näissä kyselyissä on se, että Halla-aho ei ole millään tavalla osoittanut katuvansa tai peruvansa näitä kirjoituksia. Sehän tarkoittaa sitä, että hän on edelleen sitä mieltä, että naisten raiskaaminen ja epämieluisten ihmisten ampuminen on hyväksyttävää oikeutetuista syistä - hänen mielestään oikeutetuista syistä.

Pitäähän sitä uskaltaa pitää Suomen etujen puolta!

Kenneth Ainetdin

Eikös olisi hyvä vaatia Rinteeltä myös katumusharjoituksia tasapuolisuuden vuoksi?

"Tuomio koskee nykyisen sdp:n puheenjohtajan toimintaa Ammattiliitto Pron puheenjohtajana. Syyttäjä ja Metsäteollisuus ry olivat vaatineet Rinteelle rangaistusta siitä, että Rinne oli Pron puheenjohtajana määrännyt työnseisauksia eri metsäteollisuuden alan yritysten tehtailla ja toimipaikoilla – noudattamatta työriitojen sovittelusta annetun lain mukaista kahden viikon ennakkoilmoitusaikaa."

Rinne ei katunut tekemisiään millään lailla, päinvastoin hän valitti tuomiostaan.

Benny Rockylake
Vastaus kommenttiin #20

Onko Halla-aho raiskannut tai ampunut? Nuo vanhat blogikirjoitukseen viittaavat asiat ovat irroitettu asiakontekstista. Kyse on ollut aivan muusta, jonka kaikki täysijärkiset ymmärtävät. Nyt vaan median agendana on, että Halla-ahoa, ja persuja mollataan, etteivät vaan hallitukseen pääsisi.

Risto Nikander

Petteri Ritala. Taitaa ottaa koville, kun Halla-ahon hermo pitää, mutta sinun ei pidä, vaikka on aikaa ajatella ennenkuin kirjoittaa typeryyksiä. Rääpälettä em voi Halla-ahoksi tunnistaa, pitl'hkö ja hyväkuntoisen näkeöinen mies. Panapa o,at ,ittasi tai kokovartalokuvasi näkyviin, niin voidaan vertailla millä mitoilla itse olet barustettu. Naama eo ainakaan Halla-aholle vedä vertoja.

Esa Heikkinen

Helsingin Sanomat on punavihreitä ja SDP:ta lähellä oleva julkaisu, joten Perussuomalaisten puheenjohtajan kimppuun mielellään yritetään. Kun nyt aletaan vanhoja muistelemaan , niin muistellaan aikoja kun Antti Rinne oli 1980- ja 1990 -lukujen taitteessa isännöitsijänä taloyhtiössä, jossa itse asui. Taloyhtiön hallituksen mukaan Rinne vahingoitti taloyhtiön taloutta, koska hoiti taloyhtiön raha-asioita puutteellisesti, ei toimittanut tositteita vuodelta 1991 ja maksoi omat puhelinlaskunsa taloyhtiön rahoilla. Ai-jai, asioiden hallinta ei oikein onnistunut... Vuodesta 1987 vuoteen 1996 Antti Rinne toimi AKT:n lakimiehenä. Hän joutui eroamaan tehtävästään, koska oli laskuttanut samoista matkoista kahteen kertaan. No, varmaan huono muisti syynä...Kuitenkin varoisin asettamasta Rinnettä valtiovarainministeriksi. Pääministeriksi kelpaa kyllä, onhan sitä virkaa hoitanut jopa Katainenkin.

Pasi Salmi

Katsoin videon ja kyllä Halla-ahon tulee, kuten kaikkien muittenkin vastata epämiellyttäviin kysymyksiin, jos joskus on tehnyt tyhmyyksiä niiden vakavuudesta riippumatta (kavalus, väkivallanteko, plagiointi, tai muu uhkaava toiminta muita kohtaan), niin vastata pitämän. Nythän sinne eduskuntaan nousi isohko joukko edustajia, joilla oikeusistuimessa on annettu jonkinlainen rangastus.

Kyllä minua kiinnostaa tietää, mistä puusta edustaja lopulta on veistetty. Jotkin käyttäytymispiirteet eivät vain katoa sanomalla simpsala pim.

Mutta kyllä minulla sen verran on ymmärrystä, että 99,99% ihmisistä pakoilee vastuutaan, tehtyjä tai tekemättömiä tekojaan, koska se on osa syvälle juurtunutta lajinomaista käyttäytymistä.

Hannu Taskinen

Tilaisuuden teema oli Eurovaalit ja ehdokkaiden julkistaminen. Halla-aho ei ole ehdokkaana. Miten toimittajan kysymys liittyi Eurovaaleihin? Mielestäni hän pyrki provosoimaan ja pilaamaan erinomaisen tilaisuuden.
Erityisesti häntä varmaan ärsytti, kun lehti ei ollut saanut Halla-ahon kommenttia sepustukseensa 10 vuotta vanhoista kirjoituksista. Nyt piti yrittää uudelleen. En ole kuullut, että Halla-ahon kirjoituksista saamaan tuomioon olisi liittynyt julkinen katuminen.

Tapio Meriluoto

Näinhän se on. Asiakeskustelussa kaiken A ja O on aiheessa pysyminen. Tämähän opetetaan jo koulussa. Mistään ylivoimaisen vaikeasta asiasta ei siis voi olla kyse.

Jokainen tajuaa, että tuon Hesarin toimittajan tavoitteena oli pelkkä häiriköiminen ja kiusanteko - eli nykykielellä ilmaistuna trollaus.

Niinpä oli ihan paikallaan, että tilaisuuden vetäjät eivät lähteneet tuollaiseen touhuun mukaan, vaan pitäytyivät varsinaisessa aiheessa.

Ellei joku minua usko, niin suosittelen kokeilemaan asiaa ihan itse: menkääpä vaikka jonnekin yliopiston tutkijaseminaariin ja ruvetkaa siellä sitten jaarittelemaan ihan aiheen vierestä ja tekemään kysymyksiä, jotka eivät millään tavalla liity käsiteltävään aiheeseen. Mitäpä veikkaatte, kuinka kauan tilaisuutta johtava professori sallii tuollaisen pelleilyn?

anita frisk

Paitsi että nämä Hesarin vahingoniloisesti siteeraamat tekstinpätkät on irrotettu kontekstistaan, ne on myös kirjoitettu tyylilajilla joka ei toimittajille aukea. Vihreät ja vasemmistolaiset kun eivät ole varsinaisesti tulleet tunnetuiksi huumorintajusta - ainakaan mitä ironiaan ja satiiriin tulee.

Jari Mustonen

Toimittajien toimintaa pitäisi muutenkin laajemmin kritisoida yhteiskunnassa. He esiintyvät joinain objektiviisen kysymyksen ja totuuden haltijoina, mutta ovat samalla tapaa aatteidensa, poliittisten päämääriensä, jopa kaunan ja henkilökohtaisten pyrkimystensä ohjailtavissa, kuten me kaikki muutkin. Eivätkä enää jaksa edes peitellä asiaa, koska elävät omassa norsunluutornissaan.

Samanlaisia ihmisiä he ovat kuin kaikki muutkin. Olisi aika jo puhkaista tämä nykyiseen journalismiin liittyvä kupla toimittajista "tiedon vartijoina". Nykyisestä mediasta on objektiivisuus ja tasapuolisuus, puhumattakaan eettisyydestä kaukana.

Johanna Sirén-Kaplas

Johanna Vehkoon "parempi vihapuhe" pitää nyt saada uutisten ja somekeskustelujen keskiöstä pois hinnalla millä hyvänsä, niin siihen toki auttaa, kun kaivellaan Halla-ahon vanhoja kommentteja.

Jos HS saisi porttikiellon Perussuomalaisten lehdistötilaisuuksiin, niin tällaiset episodit loppuisivat kerralla ja pysyvästi.

Tuomo Niemelä

Myös Huusko pitäisi silloin blokata, eikä täällä voisi kommentoida. Eli kaikesta pitää maksaa.

Aikoinaan oli sanonta, että "jos haluat hyökätä ihmistä vastaan, perusta sanomalehti". Ja tämä esimerkki tais olla 1800- eikä 1900-luvulta.

Jukka Heikkinen

Varsinaista ammattia nimeltä puhelinmyyjä ei löytynyt ja olettaisin, että he löytyvät tuolta kohdalta puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät. Muistisi siis pettää, sattuuhan sitä. En ryhtyisi kuitenkaan halventeeraamaan ihmistä ammatin perusteella tai ammatteja ihmisten perusteella.

249 Lehtien yms. toimittajat

279 Radio- ja tv-toimittajat

420 Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät

https://www.is.fi/suomi100/art-2000005208545.html

Reijo Matilainen

Niinpä näytti pettäneen. Todennäköisesti muistin oman tekemäni järjestyksen, ja se kyllä on viimeaikojen perusteella senkun vahvistunut. Täällä kun taas kaksi toimittajaa kyynelehtii yhden puolesta joka halusi sabotoida eurovaaliehdokkaiden julkaisuinfotilaisuutta. Kiitos kun jaksoit kaivaa faktaa peliin.

Hely Salmi

Joka vanhoja muistaa sitä tikulla silmään. Kyllä 200:a kansanedustajassa joku on varmasti tehnyt rikoksia ja jos ei ole niin nyt on mahdollisuuus korjata asia, kun pitäis edustaa kansaa. Vaalien jälkeen unohtuu, että on KANSANEDUSTAJA. Halla-aho ei yllyttänyt vaan sanoi oman mielipiteensä. Kysykää ammattiyhdistysmieheltä menneistä niin en usko edes vastaavan. Se toiminta se vasta ihmeellistä on.