Torstai 23.5.2019

Antti Rinne: Suomen uusi hallitus selvillä 27. toukokuuta – Näin hän aikoo sen kasata

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Todennäköinen hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) valotti suunnitelmiaan hallituksen muodostamiseksi.

Hallitustunnustelija nimetään ensi viikon perjantaina. Todennäköisesti valinta on suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Rinne, jolla on suunnitelma siitä, miten prosessi etenee.

Rinne valotti aikeitaan politiikan toimittajien tilaisuudessa kiirastorstaina.

Kaikille eduskuntapuolueille annetaan kysymyslista, jossa on kymmenkunta kysymystä tarkentavine kysymyksineen. Kysymykset annetaan heti tunnustelijan nimeämisen yhteydessä.

Rinne odottaa saavansa vastaukset kysymyksiin viimeistään vappuaattona. Kaikki vastaukset analysoidaan huolellisesti.

Tämä koskee myös perussuomalaisia, joka on valittanut siitä, että heidät olisi jo etukäteen suljettu ulkopuolelle. Rinne on johdonmukaisesti todennut haastatteluissa, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa olisi erittäin vaikeaa muun muassa erilaisen arvopohjan takia.

LUE MYÖS: Antti Rinne tyrmää perussuomalaisten väitteen ”kabinettisuhmuroinnista”– ”Ei ole sovittu yhtään mitään”

Rinne toivoo, että hallituspohja olisi selvillä jo perjantaina 3. toukokuuta. Sen jälkeen käytäisiin tarkentavia keskusteluja ja varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat maanantaina 6. toukokuuta.

Tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi valmis toukokuun lopulla, mutta täysin kiveen hakattuna Rinne ei tavoitetta pidä, myös pelivaraa pitää hiukan olla.

”Tiedän, että on hyvin tiukka aikataulu, ja se ei paljon epäonnistumisia kestä, mutta 27. päivä toukokuuta mennessä voisi olla hyvä saada ratkaisuja aikaiseksi”, Rinne sanoi.

Tarkoitus on saada hallitus ajoissa kasaan, koska Suomi ottaa EU:n puheenjohtajuuden hoitaakseen heinäkuun alusta. Rinne toivoo, että udelle hallitukselle jää aikaa valmistautua puheenjohtajakauteen.

Kaikki puolueille annettavat kysymykset ovat Rinteen mukaan merkityksellisiä, kun arvioidaan hallitusyhteistyön mahdollisuuksia. Hänen mukaansa kaikki puolueet ovat ”täsmälleen samalla viivalla”, kun arvioidaan vastauksia.

”Ei ole olemassa etukäteen huonoja tai hyviä kumppaneita”, Rinne sanoi.

Eduskuntavaalien alla sdp otti kovasti yhteen kokoomuksen kanssa etenkin talouspolitiikasta.

”Minun arvioni on se, että sdp ja kokoomus ovat aina ottaneet yhteen talouslinjoista, ja aina silloin tällöin on löytynyt yhteinen näkemys, miten viedään asioita eteenpäin.”

Rinteen hallituksessa sukupuolijakauma on 60–40 molempiin suuntiin, eli hallituksessa on vähintään 40 prosenttia naisia ja vähintään 40 prosenttia miehiä.

Rinne on aiemmin sanonut käyneensä jo alustavia keskusteluja puolueiden suuntaan. Hän ei halunnut kommentoida näitä keskusteluja millään tavalla tai kertoa, kenen kanssa niitä on käyty.

Rinne ei suostunut kommentoimaan myöskään sitä, voisiko kenties Jutta Urpilainen tai Eero Heinäluoma olla Suomen seuraava EU-komissaari.

”Meillä on monia hyviä ihmisiä”, hän kuittasi.

Pääministeripuolue on tavannut päättää EU-komissaarista. Urpilainen ilmoitti tänään, ettei lähde ehdolle europarlamenttivaaleihin. Heinäluoma on ehdolla. Komissaarius ei edellytä paikkaa EU-parlamentissa.

Hallitusneuvottelujen jälkeen eduskunta valitsee pääministerin, ja presidentti nimittää hänet ja muut ministerit tehtäviinsä. Pääministeri tarvitsee taakseen yli puolet eduskunnan äänistä. Jos äänimäärä ei riitä, asetetaan uusi pääministeriehdokas.

LUE LISÄÄ:

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Tutkija: Keskusta olisi voinut valita Sipilän seuraajan parissa viikossa – Miksi valinta siirrettiin 5 kuukauden päähän?

Eduskuntaan noussut Jussi Halla-ahon ärhäkkä oikea käsi: ”Totta kai me keskustelemme hallitukseen menosta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Vai on nyt kaikki puolueet päässeet samalle lähtöviivalle.Onhan se reteesti ilmaistu hallitustunnustelijalta.Lisäksi Rinteen 10 kysymyksen kompat sitten ratkaisee ketä pyydetään samaan veneeseen.Toivottavasti hän muistaa ottaa airot mukaan jos joutuu yksin soutamaan rantaan.

Pertti Ikonen

Käyttikö Rinne käsitettä prosessi kun häntä haastateltiin. Jos käytti niin eihän tuosta enään puutu kuin halituksen maaliintuloon. Noin se Sipilä on tekniikan käsitteitä saanut politiikoiden päähän juurrutetua.

Lauri Kiiski

Rinne puhuu mitä sattuu ja sylki suuhun tuo päivittäin.

" Ei ole olemassa etukäteen hyviä tai huonoja kumppaneita "

Antilla taitaa olla dementia, kun ei muista mitä sanoi suorassa tv-lähetyksessä kolme päivää takaperin.

Timo Virtanen

No, Rinne on Rinne, vaikka voissa paistais. Heikko mandaatti, täytyy uhota. Voi hyvinkin olla, ettei saa mitään hallitusta aikaiseksi. Kokoomuskin on jo ennalta kertonut, että demarien talouspolitiikka on täyttä unelmahöttöä. Ja nyt vielä lisäksi Sote hallintohimmelit ei myöskään. Kepu uhoaa jo suoralta kädeltä jäävänsä oppositioon. Ja turma sille tulisikin, jos lähtee vihervassarien kelkkaan. Persut taas ei Rinteelle käy...ja ei ainakaan vihervassareille. Joten vähissä ovat Rinteen kortit - taitaa olla vain hantteja käsissä. Ja hihassa ei mitään.

Pasi Käyhkö

Onko nyt niin, että usean kommentoijan mielestä äänestystulos on väärä? Kertokaa nyt kuka on oikea hallituksen muodostaja? Suomessa sen aloittaa voittajapuolueen puheenjohtaja.
Äänestystulos on selvä. Demokratia on toiminut.
En ole itse kylläkään demari

Mika Tamminen

Toivottavasti Rinne onnistuu. Kyllä Orpon kanssa voi diili tulla. Ja turha aktiivimallia on kynnyskysymykseksi ottaa, kun molemmat puolueet kannattavat vastikkeellista sos.turvaa. Sinipuna on joskus toiminutkin ,miksei nytkin. Vihreet ja Rkp mukaan ja se on siinä.

Mikko Toivonen

Jos me voimme puhua poliittisista perinteistä tai käytännöistä, niin kyllä Rinne saa ensimmäisenä yrittää. Se ei tarkoita että hän automaattisesti olisi joskus muodostettavan hallituksen pääministeri.
Antaa Rinteen kaikkine ilmiselvine puutteineenkin ja ajatuksen rajautuneisuuksineen yrittää.

Jari Koponen

Uskon vahvasti tekeillä olevan vihervasemmistohallituksen. Olenkin veropeikon pelossa päättänyt lopettaa enimmän rehkimisen, eli ensi vuonna teen vain puolet vuodesta työtä ja lopun saan sitten Kelasta tai muulta luukulta.