Maanantai 27.5.2019

Hjallis Harkimo ”vedättämisestä” vaaleissa: ”Tämä rapauttaa systeemin”

Luotu: 
19.4.2019 10:40
Päivitetty: 
19.4.2019 16:59
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Uusi Euroopan parlamentti valitaan 26. toukokuuta.
|

Keskustelu eurovaalien ehdokasasettelusta ja puolueiden ”tuplsehdokkaista” jatkuu kuumana. ”Tuplaehdokkailla” tarkoitetaan heitä, jotka ovat ehdolla sekä eduskunta- että eurovaaleissa.

”En voi ymmärtää, että juuri valitut kansanedustajat lähtevät Eu-vaaleihin. Tämä rapauttaa systeemin”, Liike Nytin kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo kommentoi Twitterissä.

 

 

Lue myös: ”Vedättäminen” vaaleissa suututtaa – ”Tällainen toiminta on moraalitonta äänestäjiä kohtaan”

”Tuplaehdokkaita” on ainakin vihreillä, vasemmistoliitolla, perussuomalaisilla ja kd:llä.

Eduskuntaan juuri valitut vihreiden Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö, Mirka Soinikoski ja Iiris Suomela ovat ehdolla myös eurovaaleissa.  Eurovaaleissa ovat ehdolla myös vasemmistoliitolle isot äänipotit Oulun vaalipiiristä keränneet Merja Kyllönen ja Hanna Sarkkinen. Kyllönen kertoi jo hyvissä ajoin, että aikoo jatkaa europarlamentissa, jos tulee valituksi sekä EU-parlamenttiin että eduskuntaan. Kuitenkin Kyllönen kertoi eduskuntavaalien jälkeen siirtyvänsä sittenkin eduskuntaan.Sarkkinen ilmoitti eurovaaliehdokkuudestaan keskiviikkona.

Lue lisää:Vasemmistoliiton vaalitemppu herättää huomiota – Professori IL:lle: ”Puhdasta äänten kalastelua”

Myös perussuomalaisilla eurovaaleissa eduskuntaan valittuja ehdokkaita: Teuvo Hakkarainen, Laura Huhtasaari ja Sebastian Tynkkynen. Huhtasaari ja Tynkkynen ovat ilmoittaneet lähtevänsä europarlamenttiin, jos tulevat valituiksi.

”Kyseenalaistaa koko vaalien idean, jos paikkaa ei aio ottaa vastaan. Toisaalta voi olla, että eduskuntavaalit syöneet kaikki paukut ja vaikea saada eurovaaleihin täydet listat”, politiikan tutkija Antti Ronkainen kommentoi Twitterissä.

Hän huomauttaa, että kaikki ehdokkaat eivät varsinaisesti osoita olevansa kiinnostuneita paikasta europarlamentissa. Tällä Ronkainen viittaa kd:n puheenjohtajaan Sari Essayahiin, joka on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan europarlamentaarikon paikan vastaan Suomen EU-puheenjohtajakauden ajaksi, jos kd ei ole mukana uudessa hallituksessa. Saman puolueen Peter Östman on kertonut ottavansa mahdollisen paikan vastaan, jos saa puolueessaan eniten ääniä.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari ei pidä puolueilta hyvänä ratkaisuna asettaa vaaleihin ehdokkaita, jotka eivät ole sitoutuneita mahdolliseen edustajanpaikkaan. 

”Tällaista ei ole aiemmin ollut. Eihän tämä äänestäjän kuluttajansuojan kannalta ole hyvä tilanne, koska äänestäjä ei voi tietää, mitä hänen äänestämänsä henkilö tekee. Yleensä äänestäjä haluaa antaa äänensä sellaiselle, joka tulee valituksi”, hän kommentoi STT:lle Ilta-Sanomien mukaan.

Sdp:llä, kokoomuksella ja keskustalla ei ole eurovaaleissa ehdokkaina uuteen eduskuntaan valittuja ihmisiä. Rkp ei ole vielä julkistanut lopullista eurovaalien ehdokaslistaansa.

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Toivottavasti tuplaehdokkaat eivät saisi ensimmäistäkään ääntä. Tämä lopettaisi tehokkaasti tällaisen pelleilyn.

Nyt uudet ehdokkaat säätämään lakia, joka estäisi tällaisen temppuilun. Paras olisi, jos menettäisi kansanedustajan paikkansa asettuessaan ehdolle EU-parlamenttivaaleissa.

Marina Äimä

Vain niiden tuplaehdokkuus pitäisi olla mahdollinen, jotka eivät ole tulleet 1. vaalissa valituksi tai varasijalle. Erikoisen outona pidän myös tulkintaa, että Europarlamenttiin voisi mennä etukäteen itse päättämäkseen 6 kk:n ajaksi, kyllä ehdokkaan pitäisi olla valmis hoitamaan koko mandaattiaika, jos esteeksi ei tule esim. yllättävä sairaus tms pakottava este.

Manu Luukkainen

kyllä kun tarkemmin ajattelee asiasta voi syyttää presidenttiä hän taisi siirtää euro vaaleihin asettuvien ehdokkaiden ilmottautumista myöhemmäksi.tarkoitus ei varmaan ollut kuitenkaan tällainen.vaan mahdollisten putoajien uudelleen yritys.

Juha Poikulainen

"pitäisi saattaa oikeudellisen prosessin kohteeksi" Millä perusteella ? Ensinhän pitäisi olla mihin juridisesti nojata , nythän ko. edustajat vain käyttävät valinnanvapautta ja voiko joku vastata mikä on kiihottamista kansanryhmää kohtaan "koululaiset lakkoilemaan lupauksien pettämisestä"