Tiistai 18.6.2019

Tutkija kävi läpi Timo Soinin uran: ”Veti oman poliittisen perintönsä pyntystä alas”

Luotu: 
20.4.2019 10:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten puoluekokous vuonna 2017 oli käännekohta Timo Soinin poliittisella uralla.
|

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Timo Soinin jäävän historiaan monessa asiassa poliittisen uransan ansiosta. Hän tiivistää Soinin uran kolmeen sanaan: nousu, uho ja tuho.

Ensimmäiseksi kiinnekohdaksi Soinin uralta Jokisipilä nostaa vuoden 2011 eduskuntavaalit. Silloin perussuomalaiset nousivat 5 edustajan pikkupuolueesta 39 edustajan puolueeksi, maan kolmanneksi suurimmaksi. 

”Hänen johdollaan PS särki perinteisen kolmen suuren mallin, eikä vanha järjetelmä näillä näkymin ole tekemässä paluuta”, Jokisipilä kommentoi kirjoituksessaan Facebookissa.

Soinin johdolla perussuomalaiset teki Jokisipilän mukaan palveluksen suomalaiselle kansanvallalle tarjoamalla puoluepoliittisen vaihtoehdon vanhalle menolle ja kanavoimalla siihen kohdistuneen protestihengen parlamentaariseen vaikuttamiseen. 

”Ensimmäinen jytky oli osoitus siitä, että poliittisen järjestelmämme vastuumekanismit toimivat”, Jokisipilä analysoi.

Vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset otti Soinin johdolla toisen jytkyn ja Soini johdatti puolueensa hallitukseen. Jokisipilä muistuttaa, että hallitukseen nousu on tyypillisesti ollut populistipuolueille potentiaalisesti hengenvaarallinen askel. 

Soini oli keskushahmoja myös oman puolueensa eduskuntaryhmän hajottamisessa Jussi Halla-ahon tultua valituksi puolueen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2017. 

”Istuvana ministerinä hänen olisi normaalin marssijärjestyksen mukaan tullut asettua itse ehdolle puheenjohtajaksi, mutta hän ei halunnut ottaa riskiä Halla-aholle häviämisestä. Hän yritti toteuttaa haluamansa perimysjärjestyksen ja testamentata puheenjohtajuuden Sampo Terholle, mutta hänen asemansa ja suosionsa puolueen sisällä oli kesään 2017 tultaessa heikentynyt jo siinä määrin, ettei sekään onnistunut”, Jokisipilä kertaa. 

Turvautui keinoihin, joita olisi itsekin kauhistellut

Sen jälkeen Soini turvautui Jokisipilän mukaan keinoihin, joita olisi itsekin kauhistellut ja pitänyt täysin mahdottomina, jos ne olisi joku hänelle kristallipallosta muutamaa vuotta aiemmin näyttänyt: sinisten perustaminen ja jatkaminen hallituksessa näyttäytyi suurelle osalle kansaa valtiosäännön ja demokratian pilkkaamiselta sekä perussuomalaisten äänestäjille annetun mandaatin pettämiseltä.

”Vuoden 2019 vaaleissa Soini sai äänestäjiltä niin rajun ja yksiselitteisen tuomion, että vastaavaa Suomen poliittisessa historiassa on kokenut vain harva. Hänen perussuomalaisista sinisiin kuljettamastaan poliittisesta perinnöstä ei jäänyt juuri mitään jäljelle.” 

Lisää aiheesta:Näkökulma: Timo Soinin vaiherikas poliittinen ura taitaa olla sitten taputeltu

Viikko sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa kaikki ehdolla olleet 11 sinisten kansanedustajaa, mukaan lukien 4 Sipilän hallituksen ministeriä, putosivat eduskunnasta. Paikkansa menettivät myös muihin ryhmiin loikanneet kaksi muuta edustajaa. Halla-ahon perussuomalaisiin jääneistä sen sijaan lähes kaikki pääsivät läpi ja lisäsivät kannatustaan. Halla-ahon henkilökohtainen äänimäärä oli suurempi kuin sinisten 150 ehdokkaan yhteenlaskettu äänimäärä. 

Lue myös: Nyt tuli Sinisistä suorat sanat: ”Vituiksi meni koko vallankumous”

Soini kommentoi vaalitulosta blogissaan vain lyhyesti: ”Mikään ihmisen tekemä ei ole kestävää.”

Markku Jokisipilän mukaan Timo Soini osoittautui vuosina 2010-2011 poliittisesti mestarilliseksi kansan syvien rivien tuntojen aistijaksi. 

”Hän haistoi heräämässä olevan yhteiskunnallisen kysynnän ja asemoi taitavasti puolueensa vastaukseksi siihen. Jossain vaiheessa vuoden 2015 tienoilla hän joko menetti tämän aistinsa tai päätti olla seuraamatta sitä. Hän teki virhearvioita liukuhihnalta: ei ymmärtänyt maahanmuuttokriittisyyden voimaa PS:n kentällä, aliarvioi Halla-ahon poliitikkona, laiminlöi kenttätyön, yliarvioi oman vetovoimansa ja kykynsä johtaa liikettä, sortui ylimielisyyteen ja rakastui ministerinpostin tuomaan valta-asemaan. ”

”Timo Soini veti oman poliittisen perintönsä pyntystä alas”

Karkeimmat virheet tapahtuivat Jokisipilän mukaan kesän 2017 puoluekokouksen alla, sen aikana ja sen jälkeen. 

”Ei ole liioittelua sanoa, että noilla toimillaan Timo Soini veti oman poliittisen perintönsä pyntystä alas ja tahrasi maineensa osana Suomen poliittista historiaa peruuttamattomalla tavalla. Tappion täydellisyyttä kuvaa se, että lopulta edes tuo puolueen hajottaminen ei onnistunut, kun PS Halla-ahon johdolla otti vuoden 2019 vaaleissa sinisten puolueelta viemät eduskuntapaikat.”

Timo Soini kertoi torstaina jättävänsä politiikan.

”Minä lähden politiikasta. Hyväntuulisena, hyvillä mielin. Kun uusi hallitus aloittaa, astun Senaatintorille vapaana miehenä. Elämäni mullistuu, koska tiedän mitä se on ollut. Toteutan muutaman haaveen. Nautin kesästä, oikeassa olemisesta”, hän kirjoitti blogissaan.

Lue lisää: Timo Soini ilmoitti viimein: Jättää politiikan

Markku Jokisipilän mukaan Soinilla ei tosiasiassa ollut enää mitään muuta vaihtoehtoa.

”Vaikka hän olisi sinisten ehdokkaana eurovaaleissa ehdolle asettunutkin, hän ei olisi tullut valituksi. Valinta olisi edellyttänyt sinisten listalle ainakin sataatuhatta ääntä, mikä olisi Soininkin mukana ollessa ollut täyttä utopiaa. ”

Yhdeksi Soinin historiallisista saavutuksista jää Jokisipilän mukaan myös se, että hän omilla toimillaan pani lopullisen pisteen oppi-isänsä Veikko Vennamon 1950-luvulla alulle panemalle populistiselle puoluelinjalle. 

”Nousu, uho ja tuho, todellakin.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Timo Soinin luoma puolueorganisaatio on hieman erikoinen säännöiltään.
Siis on liittokokokous, liittovaltuust ja piirit yleensä normi systeemissä jäsen on piirin kautta puolueenjäsen. Liittokokokousedustajan valitsee piirin kokous piirin jäsenmäärän mukaan vaikka yksi alkavaa 100 piirinjäsentä kohti.
Mutta PS-ssa jokain piirijäsen saa olla täyvaltaisena edustajana liittokokouksessa.
Täten voitiin toteuttaa niinsanottu palatsivallankumous.

Seppo Simonen

Et tainut oikein ymmärtää mitä ajoin takaa, kun piiri lähettää edustajansa liittokokoukseen niin piirissä sovitaan ketä äänestää puheenjohtajaksi. Elikä toisin sanoen liittokokouksessa olisi ollut soinilainen enemmistö.

Jorma Nordlin
Vastaus kommenttiin #11

Jos piirissä alkaa olla enemmistö muita kuin soinilaisia, niin valta vaihtuu jokatapauksessa. Ei ole mitään väliä jos puolueen sisällä tapahtuu iso muutos onko piiriedustus, vai suora jäsenvaali puoluekokouksessa. Tätä et ihan ymmärtänyt.

Jorma Nordlin
Vastaus kommenttiin #17

Ei ollut enää siinä vaiheessa. Puolue oli karannut Soinin hallinnasta ensimmäisen jytkyn aikana. Halla-ahokin rauhoitteli puolueen sisällä tilannetta. Käytännössä sisäisten uudistusten lupauksilla puolue nilkutti eteenpäin ensimmäiseen jytkyyn. Sen jälkeen tilanne heikkeni entisestään.

Täytännössä ei enää ollut oikeastaan mitään väliä olisiko ollut piiriedustus, tai suora jäsenvaali puoluekokouksessa, tilanne oli jo kehittynyt riittävän pitkälle. Ei piiriedustuksella pystytä estämään, jos tukijat häviävät puolueen sisällä.

Jorma Nordlin
Vastaus kommenttiin #18

Todennäköisesti puolue olisi romahtanut sisältä päin paljon nopeammin jos olisi ollut piiriedustusmalli puoluekokouksisa. Silloin olisi näkynyt vielä räikeimmin piirien sisäiset ristiriidat ja ongelman, kun pienenevää Soinin väkeä yritettiin erilaisin keinoin saada pidettyä turvaamassa Soinin asemaa piireissä.

Kari Kapela

Se kiinnostaisi tietää, tajuaako Soini että hänellä oli hallussaan avaimet jäädä historiaan kansallissankarina? Nyt tulemme löytämään sieltä sen sijaan luvun vastustajien kiittelemästä ja ylistämästä marionetista.

Juha Myllärinen

Populismi-menijä pärjää kansan avulla.

Harvemmin ajatellaan, että populistinen lähestymistapa toimii muunkin suhteen, eikä edustuksellisissä jutussa päävoimat eivät aina ole kansalla. Kansan suuntaan useinkaan tarvitse kääntyä, jos haluaa tiettyä tulosta. Ne tilanteet ovat enemmän poikkeuksia, ja lyhyitä, suuremmassa jatkumossa.

Ylläpidollinen pohjustustyö on eri asia, tosin jos rakenteet kunnossa, tämänkin osuus voi olla tehokkaasti minimoitua.

Pertti Kamula

Juuri näin. Alkukangertelujen jälkeen loistava nousu perussuomalaisen kansanliikkeen johdossa. Puolueensa hajottamisen jälkeen kansa antoi vaaleissa tylyn tuomion tälle pelurille porukoineen. Vain tuhka jäi jäljelle. Se oli Soinin surullinen tarina. Kansa ei hylännyt perussuomalaista puoluetta vaan Jussi Halla-ahon johdossa hankki loistavan voiton sinisten vaipuessa historian hämärään. Kansan oikeudentunto on vahva ja vankkumatoin vielä tänäkin päivänä..

Pertti Kamula

Juuri näin. Alkukangertelujen jälkeen loistava nousu perussuomalaisen kansanliikkeen johdossa. Puolueensa hajottamisen jälkeen kansa antoi vaaleissa tylyn tuomion tälle pelurille porukoineen. Vain tuhka jäi jäljelle. Se oli Soinin surullinen tarina. Kansa ei hylännyt perussuomalaista puoluetta vaan Jussi Halla-ahon johdossa hankki loistavan voiton sinisten vaipuessa historian hämärään. Kansan oikeudentunto on vahva ja vankkumatoin vielä tänäkin päivänä..

Jukka Mikkola

Perussuomalaisten osalta näyttäisi siltä, että he voittivat vaalit, mutta hävisivät hallituksen. Ilman Jyväskylän 2017 ”värisuoraa” he olisivat saattaneet voittaa vaalit ja hallituksen.

Tilannetta tuskin helpottaa Halla-ahon Facebook-päivitys aikaisempien kirjoitustensa suhteen, josta Yle uutisoi.

https://yle.fi/uutiset/3-10749395

”Jussi Halla-aho – Wikisitaatit”- sivulla pääsee tutustumaan Halla-ahon kirjoituksiin.

Mihin tarvitaan tätä eduskuntatutkimuksen keskusta? Kuka siitä aidosti hyötyy? Veromarkoille olisi varmasti hyödyllisempääkin käyttöä ilman tätäkin keskusta.

Hannu Rautomäki

Sipilä teki karhunpalveluksen Soinille sijoittamalla hänet suoraan hallitukseen sinisenä. Soini kuvitteli olevansa suojassa ulkoministerinä erossa päivänpolitiikasta, mutta huonosti kävi kuten kaikille muillekin sinisille.
Puolueloikkareiden kohtalo on aina ollut karu.
Rahvaan poliittinen muisti on lyhyt, mutta ei sentään aivan olematon.

Mikko Toivonen

Minusta Soini on suomalaisen poliittisen historian ja elämän tunnetuimpia ja erittäin paljon aikaan saanut henkilö.
Suksi hänelle on annettava työstään kaikki kunnia ja toivotettava hyvää matkaa siviilielämään. "Nuorella" miehellä on vielä paljion annettavaa eikä maassamme valitettavasti ole missään tasossa liikaa älyä ja toimeenpanokykyjä käytössä, saatikka hukata

Politiikassa hänelle vaan kävi sitten näin. Varmasti paljolti omasta valinnasta. Melko usein on poliittisessa historiassa, myös meillä, käynyt niin, että lapset ovat Syöneet" isänsä.

Hyvää matkaa Soinille, ja kiitos näinkin pitkästä käynnistä antamassa mallia pitkän aikaa muillekin puoluejohtajille mitä johtajuus on parhaimmillaan ja miten siinä voi sitten heikkona hetkenä käydä.

Mihinkään ei päästä siitä etteikö Soini olisi perintönään antanut koko Suomen ja suomalaiselle politiikalle tarvittavaa "mallia"

Nita Hillner

Minunkin mielestäni Soini hoiti ulkoministerin pestinsä hyvin, ei mitään moittimista. Tuo Sinisten perustaminen ei ollut täysin korrektia, mutta tekevälle näitä virheitä sattuu. Ihminen on ihminen ja teke virhevalintoja. Itsekin tehnyt paljon virheitä, onneksi olen tuntematon ihminen, joiden asioita ei repostella.

Kaarlo Kunnari

Media Soinin porukan teilasi ja lainaus tästäkin toimittajan jutusta kertoo sen: " sortui ylimielisyyteen ja rakastui ministerinpostin tuomaan valta-asemaan. ” Kukaan vihervasemmistoon ihastuneista toimittajista ei koskaan kertonut: Soini ja hänen Sinisisiin liittyneet ministerinsä kokivat tärkeämpinä valtakunnan edun kuin oman poliittiseen etunsa" Kun näin tehtiin maa pelastui taloudelliselta katastrofilta, jolle oltiin menossa kahden edellisen hallituksen aikana ja valtakunnan velanotto saatiin pysäytettyä. Kiitos Soinin porukalle ja Sipilän pystyssä pysyneelle hallitukselle. Mitähän meillä nyt tehtäisiin, jos olisimme jatkaneet tätä edellisten hallitusten agendalla toimintaa. Kyllä kansa ymmärtää joskus asian, eli hyvä Soini ja sopii monen muunkin sanomana: Pitäkää tunkkinne!

Markku Savikivi

Olisi voitu siirtää urputteleva Soini reserviin takavasemmalle soppakanuunoitten ääreen ja jatkaa hallituksessa vetrein voimin. Sipilälle ja Orpolle olisi sitten jätetty vastuu päätöksestä, olisivatko halunneet kaataa hallituksensa vaiko ei.

Juha-pekka Naukkarinen

On hyvä,että on tällainen puolue,kuin PS,silloin vanhat puolueet näkevät,ettei valtaistuin ole itsestään selvä asia ja heidän olisi hyvä ottaa huomioon muutos mikä on tapahtunut maahanmuutto politiikassa,tai seuraavissa vaaleissa voi olla vain yksi iso puolue PS.

Kaarlo Kunnari

IKL:ään ja sen seuraajiin viittaamalla ei voi verrata Persujen tai Sinisten toimintaa. Persut eivät ole militääriseen suuntaan kallellaan kuten IKL seuraajineen ja Persut eivät haavele revanssista itäistä naapurivaltiota kohtaan, vaan ystävällisistä naapurisuhteista tämän kanssa. Historia ei tässä valossa ole vaaraksi omalle kansalle. Kaima et ole oikeassa.