Torstai 23.5.2019

Tutkija HBL:ssa: Eduskuntavaaleissa ainakin 5 poikkeuksellista tulosta – ”Entä jos Pekka Haavistosta tehtäisiin pääministeri?”

Luotu: 
21.4.2019 18:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa Antti Rinne, Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho Ylen vaalitentissä.

Valtio-opin emeritusprofessori Göran Djupsund listaa viisi poikkeuksellista piirrettä viime sunnuntaina eduskuntavaaleista: uudessa eduskunnassa on poikkeuksellisen monta naista, äänestysprosentti oli korkein sitten vuoden 1991, yksikään puolue ei saanut yli 20 prosentin kannatusta, keskustan tulos oli huonoin yli sataan vuoteen ja perussuomalaiset oli lähellä nousta suurimmaksi puolueeksi.

”Poikkeuksellinen tilanne herättää kysymyksen siitä, olisiko kansanedustajien keskusteltava avoimesti poliittiseen kulttuuriimme liittyvistä ongelmista, sekä yleisesti että erityisesti korkeimmalla päätöksentekotasolla. Eikö nyt pitäisi etsiä uusia luovia tapoja”, hän kysyy mielipidekirjoituksessaan Hufvudtasbladetissa.

Lue myös: Havahduttava kuva Suomen vaalituloksesta – ”Huolestuttava ilmiö”

Djupsund esittää poikkeuksellista ratkaisua myös vaikeiksi ennustettuihin hallitusneuvotteluihin.

”Entä jos kansainvälisestä konfliktinratkaisijasta Pekka Haavistosta tehtäisiin pääministeri? Sekä hallituksen sisällä että suhteessa oppositioon Antti Rinnettä neutraalimpi henkilö voisi parantaa yhteistyötä. Epätavallista? Kyllä, mutta epätavallinen tilanne ja pitkän aikavälin haasteet vaativat tällaista ratkaisua.”

Haaviston pääministeriydellä on spekuloinut myös vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara. 

”Missään ei ole kirjoitettu, että pääministerin tulisi tulla suurimmasta puolueesta – suurimmalla puolueella on tosin oikeus yrittää ensimmäisenä, mutta jos eduskunnan enemmistö niin sopii, pääministeriksi voi tulla kuka hyvänsä. Ei pitäisi olla toivoton tehtävä neuvotella Haavistosta pääministeriä, vaikka vihreät jäisivät kahden suurimman puolueen taakse. Olen aika varma, että kokoomus pitäisi Haavistoa parempana kuin Rinnettä ja demarit parempana kuin Orpoa”, hän kommentoi blogissaan vaalien alla.

Pekka Haavisto on ilmoittanut jättävänsä vihreiden puheenjohtajuuden kesäkuussa, jolloin puolue järjestää seuraavan puoluekokouksensa. 

Lue lisää:

Tästä syystä Pekka Haavistosta saattaa tulla pääministeri: ”Kokoomus pitäisi parempana kuin Antti Rinnettä ja demarit parempana kuin Petteri Orpoa”

”Kaikki odottavat, mitä hän tekee” – Maria Ohisalo singahti kertaheitolla vihreiden kärkinimeksi, vaalitulos tuo täysmullistuksen

Göran Djupsund kommentoi hallitusneuvotteluita myös Twitterissä ja esittää, että naisille tulisi antaa eturivin asema neuvotteluissa. 

”Miten olisi, jos pantaisiin hallitusneuvotteluja hoitaamaan erittäin pätevät, puoluejohtajamaisen vahvan tuen saanet naisedustajat Elina Lepomäki, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Anna-Maja Henriksson? Ainakin vahvasti mukaan neukkareihin. Ja jos vasemmisto on mukana kuvassa, niin Li Andersson tietenkin liittyy joukkoon.”

Hallitustunnustelija nimetään ensi viikon perjantaina. Todennäköisesti valinta on sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne kertoi torstaina pitävänsä tavoitteena, että hallituspohja olisi selvillä jo perjantaina 3. toukokuuta.

Lue myös: 

Kokoomuskonkari hallituskaavailuista: ”Vihervasemmisto olisi yksinkertaisesti liian monilukuinen”

Talouden asiantuntijat: ”Todennäköisimmällä hallituskokoonpanolla vaikea puuttua Suomen ongelmiin”

Antti Rinne: Suomen uusi hallitus selvillä 27. toukokuuta – Näin hän aikoo sen kasata

Vaalikonevastaukset paljastavat: Sdp:n ja kokoomuksen yhteinen sävel voisi löytyä perhevapaista

Suomi palaamassa kolmen A:n kerhoon? ”Seuraava hallitus tarvitsee hitusen onnea, mutta ennen kaikkea päättäväisyyttä”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Markkanen

Koko puolueisiin perustuva systeemi pitää heittää kompostoriin koska se on jo 3/4 mädäntynyt. Käyttöön alueellinen suhteellinen vaalitapa jossa henkilöiden saamat äänet ratkaisevat. Kukaan ajatteleva ihminen ei äänestä jonkin typerän uskomusjärjestelmän puolesta (uskonnot, kommunismi, puolueet, natsismi, partiolaisuus, marttalaisuus, jne). Näin tehden tuotaisiin todellinen demokratia kaikkien ulottuville ja kiinnostus äänestämiseen todella kasvaisi.

Tapio Lehtimäki

Mikä ihmeen aivopieru on tyrkyttää humupekkaa milloin presidentiksi, milloin pääministeriksi?

Kaipa anarkiassa pääministeri voitaisiin tehdä vaikka Dalai Lamasta, mutta Suomessa hallitustunnustelijat valitaan vaaleissa ensimmäisinä maaliin tulleista puolueista. Ensin Antti kokeilee onneaan, sitten Jussi ja kolmanneksi Petteri.

Jukka Mikkola

Pekka Haavisto omaa poikkeuksellisia meriittejä. On siinä valtio-opin emeritus professorilla ihmettelemistä, kun Haavisto ilmoitti aikanaan olleensa "useiden kansainvälisten instituutioiden vieraileva tutkija ja professori." Harva pystyy tähän pelkällä ylioppilaspohjalla. Hän on ilmiselvää pääministeriainesta.

Jaakko Aalto

Kun paljon puhuu, sekaan tulee pöljyyksiäkin. Toisille enemmän, toisille vähemmän. Onkohan näiden tutkijoiden lausumien pöljyyksien uutisoinnilla tarkoitus heikentää tutkijoiden saamaa arvostusta. Se siinä nimittäin on seurauksena.

Janne Rantala

Haavisto myi sähköverkkomme riisto kapitalisteille.Ei halua hävittäjiä jenkeistä koska ilmasto politiikka tosin matkustelee mielellään itse ympäri maailmaa jne....Huhtasaari taisi saada vielä enemmän ääniä kuin Haavisto tehdään siitä pääministeri onhan hän suositumpi kuin Haavisto.Vihreitä ei pidä missään nimessä päästää millekkään tärkeälle paikalle. Suomi ja suomalaiset maksavat muuten laskua katkerasti hamaan tulevaisuuteen.

Pasi Käyhkö

Tiedoksi, sähköverkkojen myyntiä kannatti kaikki muut puolueet lukuunottamatta Vasemmistoliittoa.
Miksi muut puolueet eivät "torpanneet" myyntiä? Päätös tehtiin eduskunnassa äänestämällä.

Siirtohintojen nousu johtuu suurimmaksi osaksi eduskunnan tekemää päätöstä vaatia yhtiöitä 9 miljardin investointeja vuoteen 2028 mennessä. Kustannukset olisivat vielä korkeammat jos julkinen valta alkaisi puuhastella asioita kuntoon. Eli asentaa kaapelit maan alle.

Jouko Kauppinen

Haavisto olisi liian kallis pääministeri suomen kansalle, joka takaisi sen, että talous lähtisi laskuun ja työttömyys lisääntyisi.

Kyllä hallitus muodostuu Rinne ja Orpo pohjalle, kuka siihen sitten tulee apupuolueiksi, niin se jää nähtäväksi, toivottavasti ei äärivasemmistoa eikä vihreitä. Tämä hallituspohja antaisi uskoa siihen, että suomeen kannattaa vielä investoida uutta teollisuutta. Kyllä se niin on että työllisyyden kasvu voi ainoastaan turvata tarpeelliset sosiaalipalvelut.

Pasi Käyhkö

Jospa muutettaisiin ajatusmallia ja kerrottaisiiin kuka olisi hyvä ja oikea pääministeri.
Nyt keskustelu käy suuntaan mitä ei pitäisi tehdä. Vaikka kehittävämpää oli miettiä mitä
pitäisi tehdä.
Vaalithan kylläkin ilmaisi kansan tahdon.

Kaarle Akkanen

Vain HBL voi esittää tälläistä? Siinä meillä ylioppilas, joka on väärentänyt ansiluettelonsa (korjannut käryn käydessä) ja kohottanut itsensä ilman meriittejä jopa professoriksi. Melkoinen oman hännän nosto. Tämänkö joku vakavissaan haluaa pääministeriksi?

Timo Virtanen

Tutkija tutkii kammiossaan. Ehdottaa, että vaalien kiistattomasti suurimman voittajan täydellisestä vastakohdasta tehtäisiin pääministeri . Mihin tuo voi perustua ? Sehän osoittaisi, että vaalit olisi pidetty ihan muodon vuoksi vaan. Realismi puuttuu kokonaan esityksestä. Viidenneksi suurimman puolueen edustajasta ei käytännössä voi tulla pääministeriä. Puuttuu parlamentaarinen selkänoja kokonaan.