Maanantai 27.5.2019

Kanalayrittäjä avautuu lihakeskustelusta: ”Suurinta ääntä siinä pitävät marginaalit – Obelixit ja telaketjuvegaanit”

Luotu: 
22.4.2019 10:05
  • Kuva: Tommi Anttonen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Pellervon taloustutkimuksen PTT:n mukaan sianlihan kulutus jatkaa Suomessa laskuaan ja myös naudanlihan kulutus kääntyy tänä vuonna laskuun.
|

Kanalayrittäjä Mikko Välttilä arvostelee kovin sanoin Suomessa käytävää keskustelua lihan syönnistä. Samalla hän kertoo itse puolittaneen lihan kulutuksensa. 

”Varmasti minuun on vaikuttanut jatkuva yhteiskunnallinen keskustelu siitä, että lihan syöntiä tulisi vähentää. Mutta se keskustelu, siitä haluaisin silti sanoa aika monta asiaa. Se on nimittäin luokatonta. Suurinta ääntä siinä pitävät marginaalit: Obelixina suupielet rasvaa tihkuen villisikaa mässäilevät lihansyöjät ja telaketjuvegaanit. Kummankaan tavoite ei ole saattaa maailman lihankulutusta tasolle jossa se olisi kestävää. Eikä kummankaan tavoitteena ole myöskään saada sitä jäljelle jäävää tuotantoa mahdollisimman ympäristö- ja eläinystävälliseksi. Osasto Obelix haluaa lihansa runsaana ja halpana. Osasto telaketju näkee kaiken eläinperäisen murhana”, Välttilä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Käy siinä sitten järkevää keskustelua siitä mikä olisi sopiva määrä ja miten se tulisi tuottaa”, hän jatkaa.

Välttilä arvioi, että suurin osa ihmisistä haluaisi vain tietää, kuinka paljon ja minkälaista lihaa he voisivat syödä, jotta maapallo olisi olemassa vielä lapsenlapsillekin. 

”He haluavat tietää mitä heidän pitää tehdä, jotta olisivat tehneet tarpeeksi. Eikä sen tiedon saavuttamista auta yhtään loanheitto Obelixin ja telaketjuvegaanin välillä.”

Myös maataloustuottajat ovat Välttilän mukaan yhtä epätietoisia. 

”Maataloustuottajatkin haluaisivat tietää mikä on tarpeeksi. Mikä on riittävän pieni hiilijalanjälki ruoalle? Mikä riittävä eläinten hyvinvoinnin taso? Paljonko on hyväksyttävissä oleva vesistökuormitus? Entä kemikaalikuormitus? Heitä olennaisena osana tätä palettia vaivaa vielä yksi murhe: He ovat tehneet jo hyvin paljon, muuttaneet toimiaan ja parantaneet tekemistään, mutta mikään ei tunnu riittävän. Mikä on heiltä tarpeeksi?”

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n mukaan sianlihan kulutus jatkaa Suomessa laskuaan ja myös naudanlihan kulutus kääntyy tänä vuonna laskuun. Sen sijaan siipikarjanlihaa syödään edelleen yhä enemmän. Samalla sian- ja naudanlihan tuotanto pienentyy.

Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF antoi maaliskuun lopulla omat suosituksensa ja huomautti samalla, että ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista. 

WWF:n mukaan ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa. WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää seuraavat linjaukset: pääasiassa kasviksia, kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa, korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä, broileria muutaman kerran viikossa, korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa ja korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa.

Lue lisää:

PTT: Ruoan hinta nousee taas – Liha kallistuu ja sen kulutus vähenee

WWF:ltä uusi tiukka ruokasuositus: 6 kananmunaa kuukaudessa – punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

”Onko sdp nostamassa tavallisten suomalaisten ruokalaskua?” – Kaikkonen ihmettelee Antti Rinteen kannanottoja

Suomalaistutkijoiden radikaali visio: ”Lihan hintaan kuolemavero”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Kasvisruuan ilmastokuormitusta ei vielä oikein tunneta. Kasvisruuan tuottamiminen vaatii peltoja, joiden hiilidioksiidin sidontakyky häviää lopuksi ja lisäksi tarvitaan runsaasti vettä eli kasteluun kuluu kovasti energiaa-
Pahimmillaan peltojen lisääminen voi johtaa metsien kaatoon, joilla on tuhoisa vaikutus.

Kaarle Akkanen

Samaa mieltä yrittäjän kanssa. Tämä koko ilmastohysteria on mennyt täysin överiksi. Suhteellisuuden taju on kateissa niin medialla kuin myös näillä fanaatikoilla. Realistit halutaan vaientaa ja asettaa häpeään? "Luotettava" media on tässäkin asiassa manipuloimassa lukijakuntaansa kirkkain otsin?

Kaarlo Erjala

Käytän proteiinilähteenä suomalaista tuotantoeläinten lihaa, lehmänmaitoa ja kananmunia, kuten olen saanut tehdä jo 77 vuotta. Syön myös säännöllisesti kotimaista kalaa ja hernekeittoa. Kasvikunnan tuotteita kuluu tietysti näitä enemmän, kuten ruokaympyräkin edellyttää.

Kaarlo Kunnari

Lisäksi luomuviljelyssä jää ravinnosta pois tärkeitä hivenaineita joiden puute taas sairastuttaa ihmisiä esim. seleeni ja magnesiumi jne. Keinolannotteissa ne ovat mukana. Tuntuu siltä etteivät ostajat edes tiedä tätä, vaan maksavat kalliimmasta ja huonommasta ravinnosta enemmän, koska luomu on muka "ekologista".

Juha Lehtonen

Sukulaiseni on töissä eräässä elintarviketehtaassa. Hän kertoi, että ennen kuin lähdetään ajamaan luomuerää, niin prosessi putsataan ajamalla "puoliluomua" päivä pari, joka sitten päätyy kaatopaikalle! Vasta kun ollaan varmoja, että putkenpäästä tulee 100 % luomua, niin se päätyy myyntiin. Ihan kuin jotkut olisivat allergisia ei-luomutuotteille.

Taisto Pihlajamaa

En näe asiassa ongelmaa.
Sitä tuotetaan, mitä ostetaan.
Sitä ostetaan, mitä tuotetaan.

Ostava yleisö äänestää, mitä kannattaa tuottaa. Eikä se trendi nopeasti muutu. Tuottajakunta ehtii hyvin reagoimaan, _mikäli_ muutosta tulee.

Maailmanlopun kauhistelijat voivat lopettaa kaupassa tarjolla olevan ruuan ostamisen kokonaan, jos heistä siltä tuntuu.

So what.