Torstai 23.5.2019

KL: Nobel-suosikki tyrmää Suomen perustulopuheet – ehdottaa 2500 €/kk -verovapautta

Luotu: 
23.4.2019 10:51
  • Kuva: Pontus Höök / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Taloustietelijä Daron Acemoglu ei usko perustuloon, vaan tavoittelisi mieluummin samoja vaikutuksia verotuksen keinoin.
|

Turkkilais-yhdysvaltalainen taloustieteilijä, Nobel-voittajasuosikkina pidetty Daron Acemoglu lyttää Kauppalehden haastattelussa suomalaisten pohdiskelut perustulosta.

Acemoglun mukaan on ”täyttä sontaa”, että perustulo voisi olla vaihtoehto työpaikkojen menetykseen ja palkkojen alenemiseen. Hänen mukaansa perustulon idealla on kaksi ristiriitaista lähdettä. Ensimmäinen on hänen mukaansa liberaali oikeisto, joka haluaa tuhota sosiaaliset turvaverkostot.

”Toisaalta myös äärivasemmisto ajattelee sen olevan hyvä idea, mutta he jättävät huomiotta perustulon taloudelliset vaikutukset. Esimerkiksi Suomessa se tarkoittaisi noin 65 prosentin veroastetta suhteessa bruttokansantuotteeseen.”

Hänen mukaansa perustulon voisi tehdä korvaamalla olemassa olevia sosiaalisia tukitoimia, mutta tämäkin olisi typerää, koska ”ne menevät ihmisille, jotka tarvitsevat apua”. Sen sijaan perustulo subventoisi miljonäärejä, työllisiä ja työttömiä, Acemoglu katsoo.

Acemoglun mukaan verotuksen avulla voisi saada aikaan positiivisia vaikutuksia ilman perustulon haittoja.

”Älkää verottako vaikka alle 2 500 euron tuloja. Se olisi halvempaa kuin perustulo ja osuisi sinne, minne pitääkin: matalapalkkaisiin ihmisiin”, hän sanoo.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Matalimmat tulot on Suomen progressiivisessa veromallissa vapautettu valtion tuloverosta. Varsinaista tuloveroa ei yleensä makseta alle 17 200 euron vuosituloista. Kuitenkin matalistakin tuloista maksetaan esimerkiksi kunnallisveroa.

LUE MYÖS:

2420 €/kk – Tästä tilinauhasta ei mene senttiäkään valtiolle

Kansanedustaja: Nykyistä matalammat palkat mahdollisiksi Suomessa – toimeentulon turvaisi julkinen tulonsiirto ja vapautus veroista

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Peltokorpi

Laskeskelin 15 vuotta sitten Suomi olisi voinut astua lähes kivuttomasti yksiporrasverotukseen Viron tapaan (yhdistetty valtion- ja kunnallisverotus). Rajatulo oli tuolloin n. 1 800 eur/kk. Siihen nähden 2 500 eur/kk kuulostaa kovalta, mutta onhan inflaatio ja palkatkin nousseet tässä välissä.

Antti Laine

Sosiaaliturvaa ei oikein voi poistaa, se kun on taattu perustuslaissamme, kuten myös EU:n perusoikeuskirjassa. Perustulo on yksi sosiaaliturvan toteuttamismuodoista. Tulojen verovapaus ei ole. Monella ei ole mahdollisuutta hankkia itselleen toimeentuloa.

En ole koskaan ollut ehdolla Nobel-palkinnon saajaksi, mutta en oikein osaa laskea, miten olisi välttämätöntä tehdä perustulosta kalliimpi kuin nykyisestä sosiaaliturvajärjestelmästä. Nykyinen valtavan monimutkainen sosiaaliturvabyrokratia kaikkine tarveharkintoineen ja muutoksenhakuineen tulee väistämättä kalliimmaksi toteuttaa, kuin perustulo, joka olisi mitoitettu vastaavankokoiseksi ja verotettaisiin pois riittävästi muita tuloja saavilta.

Perustulojärjestelmää nykyistä tukijärjestelmää kalliimmaksi kutsuva lähinnä vain ilmoittaa, että suunnittelisi perustulojärjestelmän huonosti.

Jukka S. Palo

Raha on vain järjestelykysymys. Nykyisin oikeus luoda rahaa tyhjästä on annettu pankeille. Tulevaisuudessa tämä valta täytyy siirtää pankeilta valtioille, jos/kun nykyinen talousjärjestely tulee tiensä päähän.
Sitten valtioilla on jälleen varaa huolehtia sairaista, vanhuksista, koulutuksesta, poliiseista, rajavalvonnasta ym julkishallinnosta.