Maanantai 27.5.2019

Paavo Arhinmäki: “Vaaleissa 3 selvää voittajaa - olisi luonnollista että olisivat hallituksessa”

Luotu: 
23.4.2019 12:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki kirjoittaa blogissaan pitävänsä luonnollista, että punavihreät vaalivoittajat nousevat hallitukseen.

“Eduskuntavaaleissa oli kolme selvää voittajaa: vasemmistoliitto, vihreät ja sdp. Yhteensä punavihreät puolueet saivat 15 lisäpaikkaa eduskuntaan”, Arhinmäki toteaa.

Arhinmäen mukaan vaalitulos kuvastaa sitä, että “kansa haluaa politiikkaan muutosta”. Edellistä vaalikautta hän kuvaa raskaaksi, “kun Sipilän hallitus on runnonut läpi kovaa oikeistolaista politiikkaa”.

“Siksi sillä on suuri merkitys, minkälaisen hallituksen Suomi tulee saamaan. Olisi luonnollista, että punavihreät vaalivoittajat olisivat hallituksessa. Sen eteen teemme töitä”, Arhinmäki kirjoittaa blogissaan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Lehtimäki

Paavo on oikeassa siinä, että vaaleissa oli kolme selvää voittajaa. Mitalisijoista meni sen sijaan oikein vain yksi kolmesta - mikä ei ole ihan huono suoritus sekään.

Todelliset voittajat niin vaaleissa kuin urheilukilpailussa määrää maaliintulojärjestys. Tällä kertaa se oli SDP, PS ja Kokoomus.

Paavon nimeämille voittajille toivotan vaiherikkaita hetkiä vähemmistöhallituksessa, mikäli porvarillista kakkosketjua ei päästetä kentälle.

Jukka Kivimäki

Porvarillinen "kakkosketju" on sulkenut itse itsensä hallituksen ulkopuolelle. Kokoomuksen ja Keskustan kynnyskysymykset ovat vastakkaiset.
Toivoa sopii ettei Rinne tee "lehmänkauppaa" kummankaan kanssa. Parempi edistää vähemmistöhallituksesta asioita, joille löytyy eduskunnan enemmistön kannatus.

Tapio Lehtimäki

Avainkysymys onkin päästetäänkö irti vasemmistolainen vai porvarillinen vähemmistöhallitus. Porvarillisen ketjun kannattajia eduskunnassa olisi joka tapauksessa enemmän.

Paloautonpunaisessa ketjussa (SDP+Vas+Vih) olisi 76 edustajaa, keputtomassa porvarihallituksessa (PS+Kok+KD) puolestaan 82 edustajaa.

Tynkäporvarihallitus saisi myös mitä todennäköisemmin sivustatukea opposition 31 kepulilta. Sen sijaan vasuriketju jäisi hallitusvastuussa ihan omilleen, oppositiosta heitä tukisi enintään RKP yhdeksän edustajan voimin.

Airi Pulkkinen

YLE Vaalikoneessa kysyttiin mm.: Maahanmuuttajien määrän kasvu on lisännyt turvattomuutta Suomessa. Täysin eri mieltä useimmat vihervasemmistolaiset, mm. Emma Kari, Anna Kontula, Maria Ohisalo, Pirkka-Pekka Petelius, Outi Alanko-Kahiluoto, Veronika Honkasalo. Paavo Arhinmäki: "Suomi on turvallisempi maa kuin koskaan". Tämä on sitä silmien ummistamista tosiasioiden edessä.
Antti Pelttari totesi äskettäin tv:ssä, että Suomen turvallisuustilanne on heikentynyt nopeammin kuin koskaan Suomen historian aikana.

Juha Lehtonen

Kummallista logiikkaa tuo Paavon eniten voittaneiden logiikka. Jos vaikka seuraavissa EK-vaaleissa Liike NYT saa yhden lisäpaikan, niin siitäkö sitten 100 % edustajamäärän lisäykseen vedoten sitten kahdella kansanedustajalla vaatimaan hallituspaikkaa? Ei se kansa kummoista muutosta äänestänyt: 2015 sovitulla hallituspohjalla eli kesk, kok, ps yhteensä 108 edustajaa, jolla on siis edelleen enemmistö Eduskunnassa.

Mikko Toivonen

Tuo on edelleenkin erittäin käyttökelpoinen vaihtoehto, mutta edellyttää kyllä Kepulta ja Kokoomukselta melkoista suunnan muutosta jussien ja pörssiyhtiöiden ja pörssiterveydenhuollon etujen ajamisesta kansalaisten ja yhteisten etujen ajamisen suuntaan. Paljon olisi muutettavaa myös energiapolitiikassa ja liikennepolitiikassa nyt vain akuuteimpia suuraiheita pari mainitakseniKeoun on muunmuassa aivan välttämättä luovuttava yrityksestä kääntää asumiskehitys satoja vuosia taaksepäin täysin loogisesta ja maailmanlaajuisesta pääasiallisesta taajamoitumisen järkevästä megatrendistä

Timo Virtanen

Paavolla on ihan yksinkertaisesti vain huono laskupää. Mutta mielikuvitus sitäkin vilkkaampi. Liike nyt saavutti murskavoiton,. Edellisissä vaaleissa ei yhtään edustajaa, nyt 1. Voitto 100 prosenttia huutokauppakeisarin laskutavalla laskettuna. Siis Harkimo muodostaa yksin hallituksen vaalien suurvoittajana.

Mikko Toivonen

Tuohon Puna Paavon logiikkaan on tietysti pakko kommentoida, että hän epäröimättä on valmis sulkemaan ylivoimaisesti suurimman voittajan pois hallituksesta ja muutaman lisä äänen saaneiden takiaispuolueiden muodostaa hallitus ilman todellista voittajaa. On melkoisen punavihreä logiikka ja kertoo melko selkeästi miksi punavihreäkään vaihtoehto ei meitä auta vaan poliittisten puolueiden on kertakaikkiaan kyettävä irtoamaan lobbari ja kapeiden ryhmien tai yksittäittäisten asioiden ajamisen politiikasta ja muovattava ideologioitaan omansa väriseksi mutta kokonaisuudessa Suomen ja yhteistä etua ajavaksi.

Tapio Mäkeläinen

Mitäs valt.yo muuta. Kommunisteilla on omat matematiikankin kirjat. Äänestys% saattoi olla yli sata tai ainakin 99,8.
Veronika Honkasalo aloitti twitterissä ekan työpäivän jälkeen valituksen äijäremmeistä eduskunnan kahvilassa.
Tästä tulee vielä oikein tosi-tv.
Vasemmistoliittto on niin mitätön ja tyhjänpäällä seisova lafka että se jakaantuu ja osa pyrkii SDP ja osa Vihreisiin. Pari ehkä Väyrysen kelkkaan.
Hallituskavereille se on aikspommi, joka hilpaisee kolmannen vuoden aikana. En tosin usko että Rinteen johdolla mikään combo pääsee niin kauas.

Josa Jäntti

Demarit, perussuomalaiset ja kokoomus saivat yhteensä n. 1 6 milj. ääntä. Vihreät + Vasemmistoliitto n. 600 000 . Eiköhän demokratian mukaan hallituksessa pitäisi olla noiden kolme ( 3 ) eniten ääniä saaneen puolueen ministereitä.

Jali Karjalainen

no Paavo kait tarkottaa, että eniten lisäsivät paikkoja sdp, vihreät ja vasemmisto ja Peršut ja Kokoomus lišäsivät paikkoja vähIten. Äänimäärä on sitten erilainen. Kait periaate on ollut, että eniten paikkoja eniten lisänneet yrittävät ensin muodostaa hallituksen ja ohjelman. Vai??

Pertti Rinne

“Eduskuntavaaleissa oli kolme selvää voittajaa: vasemmistoliitto, vihreät ja sdp. Yhteensä punavihreät puolueet saivat 15 lisäpaikkaa eduskuntaan”, Arhinmäki toteaa
----------
Eikös se ole jo sovittu ennakkoon, että tuohon keskusta ja rkp, niin hallitus on valmis?

Perussuomalaisten arvoja vierastetaan eikä kokoomuksen talousnäkemyksiä tuohon joukkoon kaivata, kun kuitenkin yksi päättyvän hallituksen puolueista on pakko ottaa, kun muuten ei sdp pysty enemmistöhallitusta tekemään.

Timo Virtanen

Unohdit Sipilän. Ei taida lähteä Rinteen aisapojaksi vasemmisto hallitukseen. Vasemmistollahan on vain 76 paikkaa (sdp,vas,vihreät) eduskunnassa. Muilla 126...
Tietenkin, jos kepulle ja rkp:lle annetaan yli puolet ministerin tuoleista, saadaan hallitus kasaan noillakin puolueilla. Tuskin kepu ja rkp uskaltautuvat vasemmiston alamaisiksi ? Se tietäisi pahaa alamäkeä heille.

Matti Loikkanen

"Olisi luonnollista, että punavihreät vaalivoittajat olisivat hallituksessa."
Vihervasurit olivat Kataisen six-packissä, mutta luikkivat oppositioon hyvissä ajoin ennen vaaleja, siis pois hallitusvastuusta. Halloo!!

Tällaisiin "hallituskumppaneihen" ei kannata luottaa.

Kaarlo Erjala

Eteläisessä sukulaismaassa enemmistöhallitus syntyi ilman suurinta vaalivoittajaa. Sama olisi mahdollista meillä, mutta taitaa puuttua uskallusta. Hallituksen muodostaminen ilman Antti Rinteen perääntymistä demareiden suurista vaalilupauksista lienee todella vaikeaa.

Jouni Lehmusruusu

Nyt olisi hyvä paikka palauttaa perustuslain kunnioitus myös eduskuntaan. Se on ollut valitettavasti pyyhkimispaperia kahdelle edelliselle hallitukselle.

Kävijälistat julkisiksi, ryhmäkuri on laiton, epärehelliseksi tiedettyjä ei enää ministeriksi. Rinne ei voi tulla ministeriksi taloussotkujensa vuoksi, tässä on presidentillä näytön paikka.