Torstai 23.5.2019

Ei vain Merja Kyllönen – HS: Kolme eurovaaliehdokasta kieltäytyisi paikasta europarlamentissa

Luotu: 
24.4.2019 07:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Osa eurovaaliehdokkaista ei valituksi tullessaan ottaisi vastaan paikkaa Euroopan parlamentissa, vaan jäisi eduskuntaan. Arkistokuva europarlamentin istunnosta.
|

Kolme toukokuun eurovaalien kansanedustajaehdokasta ilmoittaa jo ennalta, että eivät ottaisi paikkaa europarlamentissa vastaan. Asia käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä.

Lehti selvitti kaikkien neljäntoista europarlamenttivaaleissa ehdolla olevan kansanedustajan tilanteen. Vasemmistoliiton Merja Kyllönen on herättänyt huomiota ilmoittamalla julkisesti, että vaikka hän on ehdolla, hän ei tullessaan valituksi ottaisi paikkaa vastaan vaan jäisi eduskuntaan. Hän perustelee ratkaisuaan perhesyillä ja ehdokkaaksi jäämistä sillä, että pyrkii saamaan ihmisiä kiinnostumaan EU:sta.

Kyllösen lisäksi myös perussuomalaisten Veikko Vallin ja vihreiden Mirka Soinikoski ilmoittavat HS:lle, että he eivät lähtisi europarlamenttiin tullessaan valituksi. Molemmat ovat tuoreita kansanedustajia.

”Minun mielestäni se ei ole huijaamista. Kaikki tietävät, että aina on ehdokkaita paljon enemmän kuin paikkoja. Listat halutaan pitää täysinä, jos hyviä ehdokkaita on”, Mirka Soinikoski sanoo HS:lle.

Veikko Vallinin mukaan hän lupautui eurovaaleihin ennen kuin eduskuntavaalien tulos oli selvillä.

”EU-vaaleissa äänesti viimeksi vain 41 prosenttia. Se on liian vähän. Pyrin ehdokkuudellani herättämään ihmisten kiinnostuksen lähteä äänestämään”, hän toteaa.

Muista eurovaaleissa ehdolla olevista kansanedustajista osa on ilmoittanut lähtevänsä europarlamenttiin, jos tulevat valituiksi, osa taas kertoo päättävänsä asiasta vasta vaalien tuloksen nähtyään.

LUE MYÖS:

Merja Kyllönen selitti yllättävää vaaliratkaisuaan MTV:llä – ”Elämäntilanne muuttunut radikaalisti”

”Vedättäminen” vaaleissa suututtaa – ”Tällainen toiminta on moraalitonta äänestäjiä kohtaan”

Vasemmistoliiton vaalitemppu herättää huomiota – Professori IL:lle: ”Puhdasta äänten kalastelua”

Sari Essayahin ”kaikkein kummallisin” suunnitelma puhuttaa - Näin hän vastaa: ”Missä tässä on peli?”

Hjallis Harkimo ”vedättämisestä” vaaleissa: ”Tämä rapauttaa systeemin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Ylönen

Tarkka on oikeassa tässä: "Virkaa tekevän pääministerin MTV 3:n kymppiuutisissa osoittama suhtautuminen omaan asemaansa oli demokratian korkea veisu. Juha Sipilällä on omassa vaalipiirissään huomattavan suuri tuki. Hän ilmoitti toimivansa sen mukaisesti. Se on ihan muuta kuin niiden pintaliitäjien touhotus, jossa näennäisdemokratian mestarit paljastavat hankkineensa eduskuntavaalien kannatusta vain pilan päiten päästäkseen myöhemmin europarlamenttiin vielä Arkadiankäkeä makeammille apajille Brysseliin ja Strasbourgiin. Ei todista kovin hyvää sellaisen vaaliehdokkaan moraalisesta ryhdistä, joka pyrkii Brysseliin ja Strasbourgiin esiintymällä ehdokkaana Suomen eduskuntavaaleissa. Moni heistä voi jopa menestyä tässä vedätyksessä, mutta voi vaan toivoa, että ymmärtäisivät edes hävetä."
(Jukka Tarkka)

Tim Tusina

Kylläpäs tästä jaksetaan jankuttaa! Aiheellista tai ei, paljon aiheellisempaa olisi keskustella siitä epäkohdasta, että monet kansanesustajaksi vaitut jatkavat "kakkostoimeaan" kunnanvaltuustossa tai kunnanhallituksessa, ja niiden lisäksi jatkavat osapäivätoimisesti alkuperäisessä ammatissaan sekä puolueensa toimissa. Aloitteleville kansanedustajille se sallittakoon, mutta kyllä tuollainen "simultaanishakin" pelaaminen tapahtuu kansanedustajan oman terveyden kustannuksella tai eduskuntatyön laadun kustannuksella, joten vakavasti otettavien eturivien poliitikkojen pitäisi julkisesti ilmoittaa, mitä tointa he lopulta aikovat hoitaa. Ainakin sote-valiokunnan sekopäisen perustuslaki-tempoilun voinee selittää huonolaatuisella työskentelyllä, syynä edustajien omat "firaabelivirat". MEPiksi valitun tilalle eduskuntaan sentään tulee hänen varaedustajansa, joten EU-ehdokasasettelussa ongelmat ovat vähäisempiä kuin kotimaan edustusviroissa.

Juha Lapveteläinen

Eurovaalit tulisi järjestää vuosi ennen eduskuntavaaleja, tällöin edustaja toimisi kansanedustajan tehtävässä loppuun asti, eikä täten osallistuisi seuraaviin eduskuntavaaleihin jos tulisi valituksi europarlamenttiin. Näin edustaja sitoutuisi vastuullisesti toimimaan europan unionissa puolueohjelmansa mukaisesti, yhteistyössä muiden jäsenmaiden edustajien kanssa omassa ryhmässä, tehden poliittisia päätöksiä isänmaan puolesta kansainvälisesti.

Kari Saari

Voihan sitä hakea työpaikkaa ja ilmoittaa ettei tule ottamaan sitä vastaan jos tulee valituksi. Työmarkkinoilla tietää miten tässä kävisi. Nähtäväksi jää onko kansa niin typerä, että valitsee kyseisen henkilön.