Torstai 23.5.2019

Miapetra Kumpula-Natri olisi valmis Suomen EU-komissaariksi: Oikeistopopulistit ”soittavat tuubaa” ilmastosta

Luotu: 
24.4.2019 08:26
Päivitetty: 
24.4.2019 10:00
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Miapetra Kumpula-Natrin nimi on ollut esillä komissaariehdokkaana, kun hänen puolueensa sdp on noussut eduskunnan suurimpana puolueena avainasemaan Suomen ensi kauden komissaarin valitsemisessa.
|

Faktakulma

”Jyväskylän ilmastosopimus” -paneeli tänään 24.4.

Jyväskylässä järjestetään keskiviikkona 24.4. klo 17-19 ilmastoaiheinen EU-vaalipaneeli, johon ovat tulossa ainakin Miapetra Kumpula-Natri (sd), Olli Kotro (ps), Henna Virkkunen (kok), Mauri Pekkarinen (kesk), Silja Keränen (vihr), Janne Parkkila (vas), Tapio Puolimatka (kd) ja Max Schulman (rkp). He ovat kaikki EU-vaaliehdokkaita.

EU-paneeli on nähtävissä suorana lähetyksenä tällä Uuden Suomen sivulla.

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri on valmis EU-komissaariksi, jos valinta osuu häneen.

Kumpula-Natrin puolue sdp on päässyt eduskunnan suurimpana puolueena avainasemaan Suomen ensi kauden komissaarin valitsemisessa, ja hänen nimensä on ollut spekulaatioissa esillä.

”Totta kai olen iloinen, että nimi on noussut esiin. Vaikeampaa se on kieltäytyä, jos saa vielä vaikutusvaltaisempia tehtäviä. Mutta vaaleissa pääsee vain ehdokkaaksi eduskuntaan tai europarlamenttiin ja koetan nyt nämä vaalit käydä”, toiselle EU-parlamenttikaudelleen yrittävä Kumpula-Natri sanoo Uudelle Suomelle.

Suomen eduskunnassa ennen Brysseliä pitkään vaikuttanut vaasalainen on tyytyväinen, että valinnassa keskusteluun on noussut sukupuolikysymys muuallakin kuin demareissa.

Erityisesti monen naisen mielestä komissaarin pitäisi nyt olla Erkki Liikasen, Olli Rehnin ja Jyrki Kataisen jälkeen nainen.

Onko siis nyt naisen aika?

”Ehkä”, Kumpula-Natri sanoo korostaen kuitenkin sitä, että valituksi tulevalla komissaarilla on EU-osaamista.

Hänen lisäkseen spekulaatiossa esille on nostettu vahvimmin kansanedustaja Jutta Urpilaisen nimi ja demarimiehistä europarlamenttivaaleissa ehdolla oleva Eero Heinäluoma.

Kumpula-Natri uskoo, että ilmastoasiat ovat toukokuun EU-vaaleissa isosti keskustelussa.

”On hirveän tärkeätä, että ilmastotoimia tehdään nimenomaan EU-tasolla. EU on yli 20 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Niillä harteilla pystytään tekemään.”

On arvioitu, että Suomen runsaan viikon takaisissa eduskuntavaaleissa oikeistopopulistit eli perussuomalaiset hyötyivät ilmastoteeman esillä olosta.

”Oli typerää, että populistit keksivät loppuvaiheessa tämän kortin tuoda Suomeen. Sanon suoraan näin, koska Yhdysvalloissa Trump teki näin ja yritykset eivät hypänneet perässä. Edelleen näen yhdysvaltalaisten yritysten kilpailevan puhtaudella ja tuottavan markkinoille uusia innovaatioita.”

Hän pitääkin oikeistopopulistien ilmastopuheita ”tuuban soittamisena”.

”Minulla on kollegoja Ranskan metallista ja Italian teollisuudesta alkaen ja he tietävät, että se on kohta entinen teollisuuslaitos, joka lakkaa investoimasta puhtaaseen. Mysteeri, että muualla päästetään ja meillä ei, vähitellen murtuu.”

Tästä Kumpula-Natri ottaa esimerkiksi sähköbussit, joista hänen mukaansa yli 90 prosenttia ajaa Kiinassa.

Ilmastoasioita on pitänyt vahvasti kansainvälisellä agendalla ruotsalaisnuori Greta Thunberg, joka kävi viime viikolla myös Strasbourgissa puhumassa EU-parlamentaarikoille ilmastotoimien vauhdittamisesta.

”On hienoa, että hän on antanut kasvot sille, että tämä koskettaa nuoria. Tätä kuulee kyllä nuorilta muuallakin”.

Kumpula-Natri muistuttaa EU:n tavoitteista päästä nettonollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä.

”Suomen kaltaisella maalla se voi tapahtua vähän nopeammin. Meillä on omat metsät helpottamassa ja olemme valmiiksi teknologiauskovainen maa.”

Suomessa EU-vaalipäivä on 26.5.

Tänään 24.4. järjestettävä Uuden Suomen EU-vaalipaneeli on nähtävissä tällä sivulla kello 17-19.

 

 

LUE MYÖS:

Merja Kyllönen selitti yllättävää vaaliratkaisuaan MTV:llä – ”Elämäntilanne muuttunut radikaalisti”

Ei vain Merja Kyllönen – HS: Kolme eurovaaliehdokasta kieltäytyisi paikasta europarlamentissa

Laura Huhtasaari lähtee eurovaaleihin – Jussi Halla-aho: Perussuomalaiset haluaa laajan kansallismielisen ryhmän

Faktakulma

”Jyväskylän ilmastosopimus” -paneeli tänään 24.4.

Jyväskylässä järjestetään keskiviikkona 24.4. klo 17-19 ilmastoaiheinen EU-vaalipaneeli, johon ovat tulossa ainakin Miapetra Kumpula-Natri (sd), Olli Kotro (ps), Henna Virkkunen (kok), Mauri Pekkarinen (kesk), Silja Keränen (vihr), Janne Parkkila (vas), Tapio Puolimatka (kd) ja Max Schulman (rkp). He ovat kaikki EU-vaaliehdokkaita.

EU-paneeli on nähtävissä suorana lähetyksenä tällä Uuden Suomen sivulla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Mitä ”tuubaan” tulee, niin Aurin gon aktiivisuusvaihteluihin me emme pääse vaikuttamaan, vaikka olisimme kuinka ”totisia torvensoittajia.”

Aurinko on ollut jo kuukausia pilkuton/lähes pilkuton ja aurinkotuuli on ollut heikkoa. Tämä on erittäin poikkeuksellista Auringon lähihistoriassa ja viittaa ilmaston kylmenemiseen tulevien vuosikymmenien aikana. Maunderin mini on siitä esimerkkinä vuosilta 1645 – 1715. Lontoon Thamesilla pidettiin silloin talvisin pakkasmarkkinoita.

Tulevaisuudesta puhuttaessa ei ole hyvä unohtaa myöskään menneisyyttä. Menneisyys Auringon aktiivisuusvaihteluista löytyy puiden vuosirenkaista. Professori emeritus Kari Mielikäinen on kirjoittanut oheisen artikkelin, joka julkaistiin Tiede-lehdessä jo vuonna 2013.
”Tässä avuksi tulevat puiden vuosirenkaista eli vuosilustoista luodut aikasarjat, lustokalenterit, jotka sisältävät vuodentarkkaa tietoa menneistä sääoloista. Yksi maailman pisimmistä kalentereista löytyy meiltä Suomesta. Se on koottu Lapin männyistä ja kattaa 7 640 vuotta, lähes koko viime jääkauden jälkeisen ilmastohistorian.”

Vuosilustokalenteri ja Auringon aktiivisuusvaihtelut kulkevat ”käsi kädessä.”

http://lustiag.pp.fi/data/pdf/tiede7_ilmasto_ja_lustot.pdf

Toivon vilpittömästi, että tämä Auringon aktiivisuuden heikkeneminen otettaisiin keskusteluissa huomioon Jyväskylän vaalipaneelissa.

Aurinkoa voi seurata päivittäin täältä:

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Mikko Toivonen

Me voimme tehdä omalta osaltamme suuren kevennyksen ihmisen osuuteen päästöistä.
Sen voimme tehdä suuren mittakaavan oikeilla ennegiaratkaisuilla kuten mahdollisimman nopeasti lisäämällä ydinsähkön ja ydin kaukolämmön tuottamista. Erityisesti tuomalla ydinkaukolämpö siihen erikoistuneine täysturvallisine matalapainereaktoreineen suurten kaupunkien sisälle.
Voimme nopeasti ja taloudellisesti säätää lakeja niin, että alkaen raskaasta liikenteestä kalusto aloitetaan muuttamaan LNG käyttöiseksi ja samalla LNG infra rakennetaan kyvykkäiden yhtiöiden toimesta ja kilpaillulle markkinalle. LNG infraan luonnollisesti kuuluu valtamerikokoinen tuontiterminaali Suomenlahdella ja pienalus jakeluterminaaleja myös vesialueemme sisämaan keskuksissa kuten Kuopio ja Lappeenranta.
Nämä ovat helppoja ja taloudellisia muutoksia toteutettavaksi ja samalla rakentaisivat maan energiaomavaraisuutta ja sen varaan syntyviä muita teollisuusinvestointeja.
Osana uutta lainsäädäntöä pitäisi ehdottomasti olla karjatiloille vaatimus käyttää bioreaktoria jollaisia tiloille on hyvin halvalla saatavissa ainakin muualla maailmassa ja hoitaa se metaani liikenne tai tilojen omaan käyttöön ja näin lisätä omavaraisuutta ja vähentää massiivisesti karjatilojen monia suurpäästöjä.
Näitä voimme siis kohtuudella tehdä ihan oman maamme osalta eikä tarvitse liitää pilven päälle kellumaan kuvitelmissaan miten maailma pelastettiin ja miten jokainen mummo tai ukki omalla keräilypanoksellaan ja lajittelemalla pelasti Suomen ja maailman.
Noilla panoksilla pääsisimme turpeen ja metsien raaásta savustamisesta ja ylikäytöstä eroon ja puulle saatettaisiin alkaa kehittämään pysyvämpiä käyttöjä kuin kivikautinen kuntien kaukolämpöpolttaminen

Nita Hillner

Valitettavasti poliitikoilla ei ole useinkaan järkeviä ideoita, vaan poukkoillaan ideasta toiseen koska mennään mukaan jokaiseen juttuun liian hätäisesti - Eli toimitaan ilman tietoa ennen kuin asioita on kunnolla tutkittu.

Tommi Messi

Trump ja USA laskuttaa hölmöläisten Eurooppaa ja suomea. Itse odotan innolla kumman auton joudun laittamaan pois Dieselin vai Bensa auton. Jos Exhallitus poukkoili joka suuntaan. Niin pelkään että tulee sekundaa vielä enemmän jos katsoo lausuntoja jotka Rinne kertoi ennen vaaleja. Pohdin myös Thunbergin tieteellistä antia oliko vain tunteellista vetoamista Euroopan unioni ssa. Mitkä olivat Puolan, Saksan, Romania korkreettuset teot tässä taakanjaossa. Pohdin myös että Maailmanpankin osallisuus kestävän kehityksen verotuksessa ja Plan 2030 on sellaista että siinä ei köyhää kansaa rakasteteta. Vaan köyhä kansa maksaa nämä verot sillä että heille ei ole ruokaa.

Jukka S. Palo

Onko tuubaa todeta, että on järkevämpää pitää tuotantoa hyvin asiansa hoitaneessa Suomessa sen sijaan, että ("ilmasto")veroilla tuotanto ajetaan pois saastuttavampaan maahan ?
Näiltä Demarailta ja ns Vihreiltä puuttuu täysin kokonaisuus-käsitys, vaikka jo ympäristö viisaus sanoo, että ajattele globaalisti ja toimi paikallisesti.