Maanantai 27.5.2019

Antti Rinne piikitteli heti Sipilän valtakaudesta: ”Parempi tutkia kuin hutkia”

Luotu: 
24.4.2019 14:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin eduskunnan puhemieheksi. Tehtävää hän hoitaa väliaikaisesti, kunnes hän noussee pääministeriksi onnistuneiden hallitusneuvottelujen jälkeen.
|

Eduskunnan uudeksi puhemieheksi noussut sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne katsoo suomalaisten valinneen uudet kansanedustajat tekemään ”tulevaisuusuudistuksia”.

Kansanedustajille pitämässään puheessa Rinne piikitteli myös edellistä Juha Sipilän (kesk) hallitusta sen lainvalmistelusta.

”Tällä vaalikaudella on kiinnitettävä parempaa huomiota lainvalmistelun laatuun sekä päätösten vaikutusarviointiin. On kuunneltava tutkittua tietoa. On kunnioitettava perustuslakia. Sanalla sanoen: on parempi tutkia kuin hutkia. Tällä tavoin voimme vahvistaa ihmisten luottamusta poliittiseen päätöksentekoon. Tämä on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme puoluekirjaan katsomatta”, Rinne sanoo.

Sipilän hallitus sai kritiikkiä lainvalmistelustaan ja yliolkaisesta suhtautumisestaan tutkijoita kohtaan.

Samalla Rinne peräänkuulutti vastavalituilta kansanedustajilta arvokasta käytöstä. Viime vaalikaudella keskustelukulttuuri muuttui aiempaa kriittisemmäksi. Tätä pohti maaliskuussa myös viime vaalikauden lopulla puhemiehenä toiminut Paula Risikko (kok). Risikko korosti, että kansanedustajien on pyrittävä arvokkaaseen käytökseen, eikä loukkaavaa käytöstä tarvitse sietää.

LISÄÄ AIHEESTA: Paula Risikko: ”En tiennyt, että puhemiehen työ on näin vauhdikasta” – Moni kansanedustaja jätti eduskunnan

”Toivon, että nyt alkavalla vaalikaudella muistamme toinen toistemme ja kaikkien ihmisten kunnioittamisen. Asioista ei tarvitse täällä salissa olla samaa mieltä, mutta käytöksen on oltava kohteliasta ja kansanedustajan työn vakavuuden ja arvokkuuden mukaista”, Rinne sanoo.

”Muistutan, että istuntosalin ovella ei ole naulakkoa, johon kansanedustajan työhaalarin voi ripustaa. Me olemme Suomen kansan valitsemia edustajia kaikkialla 24 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa tässä salissa ja salin ulkopuolella, online ja offline.”

LUE MYÖS:

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Haapakangas

Tällä vaalikaudella Rinne haluaa parempaa lainvalmistelun tasoa.

Miksei Rinne vaatinut tätä tasoa ollessaan valtiovarainministeri? Myös Stubbin hallituksella oli vakavia ongelmia lainvalmistelun tason kanssa.

Ja nimenomaan TÄSTÄ puheenosasta Rinnettä tullaan muistuttamaan vielä monta kertaa.

Pasi Käyhkö

Juuri näin. Kyllä Rinne on oikeassa. Mutta, se "asiantuntijoiden" käyttö voi olla ongelma myös demareille. Toivottavasti ymmärtävät objektiivisuuden ja subjektiivisuuden eron.
Sipilähän ja Keskusta on nyt luku sinänsä.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #21

Juuri näin. Pääministeri Sipilä kaatoi soten, erotti hallituksen muutama viikko ennen vaaleja, johdatti puoleensa tähän mennessä suurimpaan vaalitappioon (13,8%), jätti sotehärdellistä veronmaksajien piikkiin 250-350milj.€:n laskun maksettavaksi ja lopulta ilmoitti eroavansa puoluejohtajan pestistä.

Mauno Strandén

Lakeja sorvaamassa oli vihervassarit ja heidän neuvonantajansa ja niille meksettiin kovat lunnaat ja tulos +_0,! Nyt jos olisi päinvastoin, mutta ei enää änkyrävasureita jakelemassa neuvoja, tekisivät samalla tavalla koiruutta huuhaa neuvonantajien varjolla?
Alkaakohan rahojen jako Kreikalle salaisilla velkakirjoilla, joissa lainan saaja määrää maksaako vai eikö koskaan mitään takaisin?

Seppo Simonen

Antti Rinteelle tavoitetta nostaa samanverran kuin Sipilä työllisyysastetta 72,5 %
77,3 % elikä 4,8 % työllisiä 140 tuhatta enemmän. Valtion velka 2011 oli 80 miljardia ja 2015 oli 100 miljardia nyt Sipilän hallituskaudella nous 105,6 miljardiin nousua 5,6 miljardia.
Rinne näpäyttelee sitten kun on näyttönsä antanut areenalla.

Mauno Strandén

Ay jyrä ei voi olla tasapuolinen eikä puolueeton! Jos poistaisi alkajaisiksi ay liikkeiden verovapauden silloin tulisi hiukan uskottavuutta! Toisekseen puhuisivat asiaa, eikä pelkkää munkkilatina pulputusta, jota eivät ymmärrä itsekään!