Torstai 23.5.2019

Viesti vihreistä: ”Toivon että Fennovoiman ydinvoimala ei mene maaliin” – Mauri Pekkarinen iski heti kiinni, Fortumille ”ei ehkä jatkolupaa”

Luotu: 
24.4.2019 17:49
  • Kuva: Markku Huusko
    Kuva
    Eurovaalipaneelissa euroehdokkaat Silja Keränen (vihr), Janne Parkkila (vas), Mauri Pekkarinen (kesk), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Henna Virkkunen (kok), Olli Kotro (ps), Max Schulman (r), Tapio Puolimatka (kd).
|

Vihreiden eurovaaliehdokas ja puoluevaltuuskunnan jäsen Silja Keränen kertoo Jyväskylän ilmastoaiheisessa vaalipaneelissa toivovansa, ettei Fennovoiman ajama ydinvoimala valmistu. Voit seurata paneelia täältä.

”Sille en olisi myöntänyt lupaa silloin [vuonna 2010, kun eduskunta antoi periaatepäätöksen voimalan rakentamisesta]”, Keränen sanoo.

”Toivon, että se homma ei mene maaliin. Luvan keskeinen peruste oli vähentää energiariippuvuutta Venäjästä. Ja nyt meille venäläiset rakentavat ydinvoimalaa”, hän jatkaa.

Entinen elinkeinoministeri, eurovaaleissa ehdolla oleva keskustan Mauri Pekkarinen kiistää, että energiariippuvuus Venäjästä olisi ollut peruste luvalle.

”Venäjä-riippuvuuden höllentäminen ei ollut peruste. Minä olen valmistellut sen ja minä olen sen esitellyt ja tiedän, että se ei ollut se peruste silloin”, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisella oli kuitenkin jyrkempi viesti vuosina 1977 ja 1981 kaupallisen tuotantonsa aloittaneille Fortumin Loviisan reaktoreille. Niiden nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030.

”En ole ollenkaan varma, voidaanko niille jatkolupaa antaa. Se pitää käydä erittäin tarkasti läpi. Silloin kun viimeksi jatkettiin näiden lupia – itse asiassa esittelin nekin aikanaan Vanhasen I hallituksessa – niin kyllä ajatus oli se, että monet [materiaalien] väsymisjutut ovat niitä syitä, joiden vuoksi ei ehkä enää annettaisi jatkolupaa. Mutta on tärkeää kuulla asiantuntijoita”, Pekkarinen toteaa.

Vihreiden Keränen taas katsoo, että mikäli Säteilyturvakeskus arvioi jatkokäytön olevan turvallista, jatkoluvan myöntämistä voitaisiin harkita.

Energiateollisuus julkaisi keskiviikkona uuden kyselytutkimuksen tuloksen, jonka mukaan ensi kertaa kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajista suurempi osa tukee ydinvoimaa kuin vastustaa sitä. Suomalaisista nyt 49 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja 15 prosenttia kielteisesti.

Jyväskylän eurovaalipaneelissa kaikki ehdokkaat katsovat ydinvoiman on hyvä energiaratkaisu ilmastonmuutoksen torjumiseen. Keräsen ja Pekkarisen lisäksi paikalla olivat sdp:n Miapetra Kumpula-Natri, kokoomuksen Henna Virkkunen, perussuomalaisten Olli Kotro, vasemmistoliiton Janne Parkkila, kristillisdemokraattien Tapio Puolimatka ja rkp:n Max Schulman.

Virkkunen korostaa, että EU:n komission visiossa EU:n energiatuotanto olisi hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä. Energiatuotannosta voisi tuolloin olla ydinvoimalla tuotettua 20 prosenttia.

Katso Uuden Suomen eurovaalitentin tallenne alta:

 

 

LUE MYÖS:

Vihreidenkin kannattajista suurempi osa ydinvoiman taakse – Kohta kuullaan, mitä ihmettä nyt tapahtuu

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Onko artikkelissa virhe vai onko tää nyt taas jotain virheiden ihan omaa logiikkaa. Ei haluta että ydinvoimaa rakennetaan lisää mutta lopuksi todetaan että ydinvoima on hyvä energiaratkaisu?

Ilmeisesti on parempi että ne ydinvoimalat on nyt vaikka Venäjällä tai missä tahansa muualla kuin Suomessa. Ei voi käsittää.

Mikko Toivonen

Enerkiatulevaissutemme ysittäisetbkynnyskysymykset ovat tiivistettynjhä siis muuttaa lainsäädäntö niin,että hallitus voi ilan eduskuntalupaa myönttä luvast kaikille yli 500 mw reaktoreille ja suuret kunnat ilman hallitusta aina 500 MW Moduulilautroksille, jotka eivät enää siis tarvitsisi edes STUK valvontaa vaan mukä tahansa kansainvälisistä osaavista konsulttitoimistoista kuten pari mainitakseni Fightner ja < mott McDonald voisivat laitoksen toimitusvalvonnan ja käynnistysluvan antaa.
STUK on muodostunut tsaristisen oman navan virkamiestuijottelijaksi jolla ei ole enää mitään tekemistä asiallisen tiedon ja hyväksynnän kanssa. STUK vuoksi tapahtui suuri osa OL 3 viivettä ja Stuk vuoksi tulee viivettä todellisten osaajien kuten Areva-Siemens ja Rosatom toimituksiin.
Se ei vielä riitä sekään täysin eliminoimaan mainitsemani metsällä ja sen polttamisella saalistavan ryhmä tuki etuihin kun ne pahasti ovat estäneet myös kaikkien kaasujen käyttöönoton ainoana Euroopan maana ja jättäneet kaasun käyttö ja osaamisemme sekä inframme heikoimpien kehitysmaiden tasolle.
Gasum purkuun ja reippaat visionääriset ja toimintahalukkaat kaasuosaajat pikaisestimkentälle hoitamáam puuttuva LNG valtameriterminaali, paikallisterminaalit ja riittävä LNG ja CNG sekä biokaasujakelu lakisäääteisistä karjatilareaktoreista liikenteeseen.
Vapo voisi ottaa osansa kaasuinfrasta ja systeemien rakentamisesta ja kaupallisten lämpölaitosten operoinnista kaasulla tai ydinvoimalla. Neste ja ST 1 voisivat omaa siivuaan alkaa hoitamaan ja eduskunta omansa säätämällä tarvittavat lait joilla jakelu voidaan helpottaa ja jopa palauttaa meillekin LPG jakelu mitä on jokaisessa Euroopan kylässäkin LPG kilohinnalla noin 0.60 c/kilo ja kilolla kulkisi kutakuinkin yhtä pitkälle mutta LPG'lläkin rajusti puhtaammin kuin dieselillä ja bensalla. LPG tavaraa syntyy varsin paljon kaasujen puhdistuksessa ja bensan ja dieselin jalostus sivutuotteena. Erinomainen polttoaine nopa kerrostaloasuntoihin, mökeistä, ravintoloista ja mobile kodeista puhumattakaan

Raimo Laine

Valmistuviin ydinvoimaloihin on kulunut jo miljardeja Euroja ja olisi suuri tappio, jos ne eivät valmistuisi vaan
sähkön tuonti ja riippuvuus Venäjästä (Shosnovy Borin ydinvoimaloista) jatkuisivat edelleen.
Valmistuttuaan Fennovoiman voimala on Suomessa, suomalaisessa hallinnassa ja toimii suomalaisella henkilökunnalla eli sen toiminta riippuu vain Suomesta.

Raimo Hakala

Kun poliittiselle päättäjälle on tärkeämpää se minkä ideologian maasta ostetaan energiaa, kun omaa energiateollisuutta ei enää käytetä. Johtuen siitä, ettei kivihiilen ja muun polttamalla tehtävän energian päästöjä osata puhdistaa. Ja kun nämä samat luottamushenkilöt ovat jo yksityistäneet kaikki kotimaiset energialaitokset ja myyneet siirtoverkotkin ulkomaisille sijoittajille niin kenen etua kansanedustuslaitos ajaakaan?? Joku kirjoittaa myös kriisisajan varmuustuotannosta. Eihän näillä nykypäättäjillä ole minkäänlaista tietoa minkälaiseksi tilanne Suomessa muodostuu, kun kriisi on päällä. Ja eihän ulkomaiset omistajat huolehdi ostamansa infran kunnosta kriisin aikana. On Suomalaisuus kadonnut ja Eurooppalaisuus tullut tärkeäksi, kun ovat päässeet näkemään sen loiston jossa eurooppalaiset parlamentaarikot elävät. Halu saada samaa on tuhonnut Suomen talouden ja yhteiskunnan kun ei ole ollut omaa osaamista ja siksi oman infran myynti on ollut ainoa keino luottamushenkilöiden rikastua. On hyvä etteivät itsenäisyyden puolustajat näe tätä rappiota jota nykyisin jopa YK sanoo onnellisuudeksi.