Maanantai 27.5.2019

”Todellinen riski halvauksesta EU:n ytimessä” – Ennuste: Perinteinen valta murtuu eurovaaleissa, EU-vastaisille vyöry

Luotu: 
25.4.2019 09:50
Päivitetty: 
25.4.2019 10:00
  • Kuva: EPA
    Kuva
    EPP:n ja S&D:n valtakoalitio on murtumassa Euroopan parlamentissa, joten parlamentin enemmistön muodostamiseen tarvitaan nyt aiempaa laajempaa yhteistyötä.
|

Antieurooppalaiset ja EU-vastaiset puolueet ovat todennäköisesti nousemassa toiseksi suurimmaksi puoluekoalitioksi Euroopan parlamentissa kevään vaaleissa, ennustavat tutkimusyhtiöt YouGov ja ECFR tuoreen selvityksensä perusteella.

Samalla murtuisi EU:n perinteisten valtapuolueiden, keskustaoikeistolaisen EPP:n ja sosiaalidemokraattien S&D:n ”suuri koalitio”, kun niiden uskotaan menettävän enemmistöasemansa ensimmäistä kertaa. Koalition yhteisen kannatuksen ennustetaan laskevan 43 prosenttiin.

EPP säilyisi ennusteen mukaan suurimpana yksittäisenä eurooppalaisena puolueena riippumatta siitä, osallistuuko Britannia vaaleihin vai ei. S&D olisi toiseksi suurin puolue.

Juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.

 

Ennuste pitää mahdollisena, että EPP:n ja S&D:n koalition jälkeen europarlamentin toiseksi suurimmaksi koalitioksi nousee EU-vastaisten puolueiden ryhmittymä 35 prosentin kannatuksella. Lähellä ovat myös vasemmistoblokki 34 prosentin ja oikeistoblokki 32 prosentin ennustetulla kannatuksella.

Suuren koalition murtuminen tarkoittaa sitä, että europarlamentilta vaaditaan entistä laajempaa yhteistyötä. Liberaaliryhmittymä Alde, Tasavalta liikkeellä -ryhmä ja vihreät voivat nousta vaa’ankieliasemaan parlamentin enemmistön muodostamisessa.

Ennustetaan kertovat Euractiv-sivusto varoittaa eurooppalaisen päätöksenteon halvaantumisesta. Jotta näin ei kävisi, täytyy EU-mielisten puolueiden ”ajatella perinteisiä poliittisia perheitä laajemmin”, raportissa todetaan.

”Euroopan parlamentti, joka tasapainoilee antieurooppalaisten ja jakautuneiden Eurooppa-myönteisten voimien välillä, muodostaa todellisen riskin halvauksesta EU:n ytimessä”, sanoi ajatushautomo ECFR:n (European Council on Foreign Relations) politiikan tutkija Susi Dennison raportin julkistustilaisuudessa Euractivin mukaan.

Unkarin Viktor Orbanin Fidesz-puolueen asema EPP:ssä on ollut vaakalaudalla, ja sen jäsenyys ryhmittymässä on jäädytetty. Sitä ei kuitenkaan ole suljettu ulos EPP:n ryhmästä europarlamentissa.

”Jos äärioikeiston maahanmuuttovastaiset puolueet menestyvät hyvin vaaleissa, Orban voi päättää irrottaa Fideszin EPP:stä siirtyäkseen yhteistyöhön antieurooppalaisten voimien kanssa”, tutkimusraportissa arvioidaan.

YouGovin ja ECFR:n kyselytutkimus tehtiin 14 EU-maassa maaliskuussa.

LUE LISÄÄ:

Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Laura Huhtasaari lähtee eurovaaleihin – Jussi Halla-aho: Perussuomalaiset haluaa laajan kansallismielisen ryhmän

Perussuomalaisille tulossa matemaattinen jytky – ”Ennuste täysin humpuukia”

Matteo Salvini kutsui Euroopan äärioikeiston koolle – Jussi Halla-aho: ”Emme ala lennosta kommentoimaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

On siis pelättävissä, että äänestäjät ilmaisevat epäluottamuksensa europarlamentin nykyiselle kokoonpanolle ja tämän elimen, joka ei ole edes onnistunut lopettamaan sitä Brysselin ja Strasbourgin välistä reissaamista, päätöksenteko sen takia halvaantuu.

Antti Kettunen

Kertoo aika paljon EU:n tasosta jos ainut tapa jolla siellä pystytään tekemään päätöksiä on se että 2 suurinta pystyvät kahdestaan muodostamaan enemmistön. Muussa tapauksessa "päätöksenteko halvaantuu". Olisikohan aika oikeasti katsoa miten se EU oikein pyörii...

Juhani Kleemola

Niin. Perinteisiä eurooppalaisia arvoja kannattaville voitto. Monikulttuurillista eurooppaa ajaville tappio.

Kutsukaa vaan ensiksi mainittuja äärioikeistoksi, populisteiksi ja natseiksi. Ettekö vieläkään ymmärrä että ihmiset vastustavat sellaista eurooppaa, minkä perinteitä, arvoja ja kulttuuria tuhoavat voimat halutaan pois vallasta.

Markku Hatakka

Juuri näin. Tahallista nykyisten EU kriitikkojen mielipiteiden vääristämistä. Eli päinvastoin - nykyiset EU:ssa valtaa pitävät ovat hävittäneet eurooppalaisia arvoja monikulttuurisuuden edessä (lue poliittisen islamin alistamina - islam tarkoittaa yhtäkuin ’alistuminen’)

Antti Brusi

Koska oikein menee perille. Uutisoidaan aivan kuin jokin luonnonkatasrofi uhkaisi. Hirveää, kamalaa maailman loppu. Ei eurooppalainen yhteistyö mihinkään katoa sopeutuu tosiasioiden edessä ja muuttuu hedelmällisemmäksi.

Petri Kivenheimo

Olen samalla kannalla. Vaalitulokset heijastavat äänestäjäkunnan mielialoja, ja sehän juuri on tarkoituskin. Valittujen edustajien kuuluu sitten osoittaa kykynsä "mahdollisen taitajina/taiteilijoina" eli poliitikkoina.

Jos tai kun edustuselinten kokoonpanot muuttuvat vähemmän keskittyneiksi, edustajilla pitäisi oleman entistä enemmän tilaisuuksia pyrkiä ajamaan oikeiksi katsomiaan ratkaisuja järkevästi argumentoiden jämähtämättä vain toteuttamaan "ylemmällä taholla" valmiiksi sovittuja sulle-mulle-paketteja puolueuskollisesti äänestysnappeja painellen. Suoraan sanottuna, suurin piirtein: sellaista edustuksellinen demokratia on.

Tällainen kehitys voi myös osaltaan vähentää ja korjata elitististen ideaalien tavoittelua tavallisten ihmisten mieltä kysymättä, jollaista EU-ylätason meininkiin on koettu liittyneen (ongelmasta voi lukea lisää Erkki Toivasen edelleen ajankohtaisesta blogauksesta: http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/41786-kansalaiset-vastaan-...).

Minusta on merkillepantavaa, että myös nämä tässäkin artikkelissa näyttävästi "antieurooppalaisiksi ja EU-vastaisiksi" leimatut puolueet aikovat vaalien jälkeen aivan normaalisti järjestäytyä kansainvälisiksi EU-parlamenttiryhmiksi ja osallistua kaikkeen toimintaan normaalien parlamentaaristen menettelytapojen puitteissa. Kysymys ei siis ole mistään Euroopan ja EU:n vastustamis- tai tuhoamispyrkimyksestä vaan vain siitä, mihin suuntaan Eurooppaa ja sen osana EU:ta halutaan nyt olla kehittämässä.

Tapio Mäkeläinen

En usko minäkään mihinkään liittovaltioon ja hyvä olisi ottaa pari askelta taaksepäinkin. Se nyt kuintenkin on selvä että kansainvälisessä kaupassa ja finansseissa yksinään horjuva Suomi pyyhittäisiin pöydiltä kuin kärpäsen paska ennen kuin asioista päättävät edes aloittavat. Jo eurooppalaisellakin tasolla. Neuvostoliiton seuraajavaltio Venäjä hykertelee kun infiltraatio on toiminut.
Ei kai kukaan enää ota tosissaan Kekkosen horinoita kansainvälisten suhteiden lääkäristä.

Samy Arling

Aurinkokuningas oli säästäväinen heppu verrattuna EU-koneistoon ja huikenteleviin hallinto rakennuksiin, eroon turhista kulueristä, mitä nopeammin sen parempi...Suomi ei tarvitse 1000 kertaa ylisuurta johtoa sekoittamaan asioita!