Maanantai 27.5.2019

Sinisten vaikuttaja avautuu Halla-ahon joukkojen toiminnasta: ”Tämän taistelun siniset hävisivät totaalisesti”

Luotu: 
25.4.2019 10:40
Päivitetty: 
25.4.2019 10:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sinisen tulevaisuuden vaalityö ei tuottanut tulosta. "Vaalitulosta katsoessa tuntuu, että kiittämättömyys on todella maailman palkka", Petteri Leino toteaa. Arkistokuvassa puolueen puheenjohtaja Sampo Terho.
|

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen jäsen, puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustaja Petteri Leino esittää blogikirjoituksessaan teoriansa Sinisten epäonnistumisen syistä.

”Sinisten eduskuntavaalien tulos oli surkea. Siitä ei pääse mihinkään”, Leino toteaa.

Hän muistuttaa, että heti perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen jälkeen Sinisten lähdölle löytyi ymmärrystä. Helsingin Sanomien kysely osoitti tuolloin, että perussuomalaisten äänestäjistä 34 prosenttia ja suomalaisista 59 prosenttia piti eduskuntaryhmän hajottamista oikeutettuna ratkaisuna.

”Jos eduskuntavaalit olisi järjestetty tuolloin, niin perussuomalaisten äänestäjistä 32 prosenttia olisi voinut äänestää puolueesta irronnutta osaa. Ero on erittäin merkittävä, kun tulosta verrataan nyt käytyihin eduskuntavaaleihin. Jotain on siis täytynyt tapahtua kahdessa vuodessa”, Leino kirjoittaa.

Hänen mukaansa Sinisten ongelma oli ”toiminnan lässähtäminen shokkialun jälkeen”.

”Julkisuus oli [aluksi] pääasiassa positiivista. Mutta taustalla alkoi vaikuttaa puolueeseen jääneiden tahojen painostus lähteneisiin kansanedustajiin. Ensimmäisenä murtui Kike Elomaa ja hän palasi takaisin perussuomalaisiin. Vaikka tappio ei ollut kuin yksi edustaja, niin sen merkitys oli henkisesti suurempi”, Leino pohtii.

”Samaan aikaan eduskunta käsitteli pääministerin ilmoitusta perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeisistä tapahtumista. Julkinen keskustelu kääntyi asentoon, että puolueesta lähteneiden toimintaan olisi liittynyt jotain moraalisesti väärää. Näinhän ei ollut. Suomessa on järjestäytymisvapaus. Tähän viittasi myös Halla-aho puoluekokouspuheessaan, todeten ettei puolue ole vankila ja näytti ovea hänen valintaansa tyytymättömille.”

Leino uskoo, että Sinisten hyytymisessä ratkaisevaan rooliin nousee ”ulkoinen tekijä” – entisten puoluetovereiden eli perussuomalaisten mielipidevaikuttaminen.

”Merkittävimpänä syynä sinisten floppaamiseen nostan Halla-ahon taustajoukkojen onnistuneen informaatiovaikuttamisen. Tämän taistelun siniset hävisivät totaalisesti ja se käänsi yleisen suhtautumisen negatiiviseksi”, Leino kirjoittaa.

”Jatkuvasta hillotolppa-hokemasta tuli lopulta totuus, vaikka valtaosa ei edes tiennyt, mitä hillotolppa tarkoitti. Valheellinen väite, että puolueen hajoaminen olisi tehty vain ministerien salkkujen säilyttämiseksi, muodostui yleiseksi käsitykseksi. Näinhän ei ollut, vaan puolue olisi hajonnut ilman ministeripaikkoja.”

Perussuomalaiset iloitsivat eduskuntavaalien tulosiltana avoimesti Sinisten nollatuloksesta. Puolueen vaalivalvojaisissa suurimmat suosionosoitukset sai aikaan juuri Sinisten epäonnistuminen. Leino syyttää perussuomalaisia ”informaatiovaikuttamisesta” ja esittää, että puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aholle ”henkilökohtainen kauna on merkittävä voima politiikan tekemisessä”.

LUE LISÄÄ:

Simon Elo avautuu sinisten vaalitappiosta: ”Kaikki toteutui kuten sanoin – tietyltä suunnalta tullut törkyviestejä”

Nyt tuli Sinisistä suorat sanat: ”Vituiksi meni koko vallankumous”

Nyt tuli Jussi Halla-ahon ratkaisu: ”Otan kansanedustajan tehtävät vastaan 3.7.”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Petteri Leino
Petteri Leino
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkka Pekonen

Eiköhän se hillotolppa ollut Soinin itsensä keksimä termi. Varsinkin kun ministeri-Audin takapenkin sijaan sinisille kelpasi takakonttikin niin itse Siniset tekivät vitsin itsestään. Sääli että mukana meni ilmeisesti pari ihan fiksua kaveria kuten J. Niinistö ja S. Terho. Mutta ei siitä paranisi Perussuomalaisille kitistä omista valinnoista.

Olli Karttunen

Historia toisti itseään. Vennamon voitto sapotoitiin keskustan rahalla ja nyt suurten puolueiden toimesta ministeripestin jatkumisella. Oli selvää ettei kahdelle saman asian liikkeelle riitä kannatusta, toisen on kuihduttava kuten Vennamonkin aikoihin.

Asta Kallio

Turhaa selittelee. Soini halusi matkustella ulkoministerinä ja veti nämä sinisilmäiset mukanaan tuhoon. Soini ei vaivautunut enää vaalivalvojaisiinkaan Sinisten kanssa. Nauraa huohotti ja irvaili Perussuomalaisia eduskunnassa aitiossaan. Nyt kehuu nauttivansa elämästä, on vapaa. Jussi Halla-aho ei ole kade eikä katkera, hän nosti Perussuomalaiset älykkyydellään ja ihan oikeilla arvioilla Suomen tilasta. Ja kyllä kansa tietää mitä hillotolppa tarkoittaa.

Hannu Rautomäki

Vaalirahvaan poliittinen muisti on lyhyt, mutta ei aivan olematon.
Sinisten ero perussuomalaisista ja loikka suoraan hallitukseen Sipilän alaisiksi oli niin räikeä temppu, että sitä vaalirahvas ei voinut unohtaa.
Kylmä tuli takinkäännöstä eteen.

Pekka Veistos

Joku totesi jossain aiemmassa raidassa hyvin, että Siniset eivät saaneet ek-vaaleissa riittävästi turpaansa, koska sama "kaikki on perussuomalaisten vikaa" - vinkuna edelleen jatkuu.

Ehkä asenne tervehtyy sitten EU-vaalinöyryytyksen jälkeen.

Jani Tuononen

Ei siinäkään olisi ollut moraalisesti mitään väärää, että siniset olisivat eronneet kansanedustajina, kun erosivat puolueesta, jolle oli hallitusohjelmassa nimetty ministerit.

Vai olikohan ministerisalkuilla jotain merkitystä valintaan...

Arsi Saarijärvi

PS:n vuoden 2015 äänestäjät eivät saaneet vastinetta äänillensä Sinisten johdolla. PISTE. Ei siihen nyt mitään muita syitä ole. PS:n jäsenet halusivat vaihtaa johdon, joka ei ollut kuunnellut varoituksia eikä reagoinut jäsenkentän vaatimuksiin ja tuntemuksiin. PS:n jakautuminen kahdeksi puolueeksi tapahtui juuri sen vuoksi, että myöhemmin Siniset ottivat ikäänkuin itseensä ja lähtivät. Mitäs lähtivät ? Huono strategia.. Olisivat vain pysyneet ja nielleet ylpeytensä. Mutta kun lähtivät, niin lähtivät. Ensimmäinen kerta historiassa, kun hallituksessa istui puolue, jota kukaan ei koskaan eduskuntaan äänestänyt eikä varmaan ehkä koskaan enää äänestäkään. Toteutuiko siinä demokratia ? Vaaleissa 2019 mitattiin sitten luottamus ja kuten tulos osoitti, Sinisille sitä ei annettu. Sitä ei annettu, sillä he eivät sitä omilta äänestäjiltään ansainneet. Se on yksinkertaisesti niin. Asiaa voi pyöritellä mitenpäin tahansa ja kuinka kauan tahansa, niin ei se siitä mihinkään muutu. Politiikassa tärkeintä on asiat, eivät ihmiset, ainakin Perussuomalaisille. Jos nyt kuvitteli jotain muuta, niin siinä oli kyllä strategia todella pielessä.

Mika Kulmala

Toki ps:n kannatus nousi kohti vaaleja, mutta jutussa esitetyt syytökset ovat aivan typeriä. Kyllä siniset tekivät itse itsensä naurettaviksi takakonttineuvotteluillaan. Leino esittää, että Halla-aholle ”henkilökohtainen kauna on merkittävä voima politiikan tekemisessä”. Halla-ahohan on päinvastoin ollut verrattain kohtelias ja pidättyväinen perussuomalaisia törkeästi ja valheellisesti mustamaalanneita sinisiä kohtaan. Sitä paitsi, olisihan suoranainen ihme, jos sinisten toiminta ei jonkin verran olisi aiheuttanut kaunaa, ihan perusteltua sellaista.

Kai Ruonala

Kyllä KAIKKI näkivät, mitä watun teatteria sössilä & knit pelasivat. Minusta vieläkin on ihme, että sekoomus ja sössilän rosvot näinkin vähällä selvisivät ja että dementti-antti on edes muumiona äänessä. On kuin kekkosen haamu, mutta ilman kekkosen järkeä. Puistattaa!

Simoko Kuronen

Turhaa puhetta ja selittelyä. Jälkeenpäin selvisi että ns siniset pelasi pelinsä jo ennen puoluekokousta. Sinisille ei kelvannut rehti peli. Itse pelasivat kieroudella omat pelinsä. Toiseksi, Halla Aho piti linjan ja luottamus löytyi uudestaan. Siitä kertoo nousu joka nähtiin vaaleissa. Pulinat pois siniset!!

Markku Palomäki

Leino: "Valheellinen väite, että puolueen hajoaminen olisi tehty vain ministerien salkkujen säilyttämiseksi, muodostui yleiseksi käsitykseksi. Näinhän ei ollut, vaan puolue olisi hajonnut ilman ministeripaikkoja.” mikähän puolueen sitten olisi hajottanut ja miten?!?!? Leino,oliko se teidän päämäärä?, tavalla tai toisella. No, kaappaus oli joka tapauksessa teidän tarkoituksenne.