Sunnuntai 21.7.2019

Sauli Niinistöltä piikkiä hallitukselle – 2 asiaa ”särähtänyt” presidentin korvaan

Luotu: 
25.4.2019 13:57
Päivitetty: 
25.4.2019 14:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”, presidentti Niinistö sanoi ohjeeksi tulevalle hallitukselle. Vieressä eduskunnan puhemiehenä hallituksen syntyyn asti toimiva Antti Rinne (sd).
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa hallitusten tiiviiseen vaihtumiseen ja hallitusten sisäiseen ristivetoon puheessaan valtiopäivien avajaisissa torstaina. Presidentin korvaan on särähtänyt tapa, jolla hallituspoliitikot puhuvat päätöksistä, joiden pitäisi olla yhteisiä.

Niinistö totesi, että kiihkeän jännittävä vaalikevään tunnelma jatkuu hallitusneuvotteluilla.

”Vilkaisu taaksepäin voisi nyt antaa jotain muistissa pidettävää. Tällä vuosikymmenellä hallitus on jo vaihtunut viidesti, siis keskimäärin useammin kuin joka toinen vuosi. Vanhan normaalin mukaan jäntevää hallituspolitiikkaa tehtiin täysin nelivuotiskausin”, presidentti pohti.

Hän halusi korostaa sitoutumisen merkitystä.

”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”, Niinistö sanoi.

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa niin kansanedustajia kuin puolueitakin, joiden tasolla sitoudutaan hallitusyhteistyöhön.

”Valtioneuvoston työtapaa kuvataan virallisesti sanalla kollegiaalinen; se on, että yhdessä päätetään, yhdessä vastataan”, Niinistö sanoi jatkaen:

”On särähtänyt, kun kuulee hallitusohjelmasta tai valtioneuvoston päätöksistä kerrottavan, muulloinkin kuin sote-yhteydessä, että ’tämä oli meidän vaatimuksemme’ ja tuo taas oli ’heidän ehdottamaansa’. Yhtä lailla särähtää, kun kuulee sanottavan valtioneuvoston päätöksestä, että tämä on vain sen ja sen ministerin politiikkaa”, Niinistö arvosteli.

”On särähtänyt, kun kuulee hallitusohjelmasta tai valtioneuvoston päätöksistä kerrottavan, muulloinkin kuin sote-yhteydessä, että ’tämä oli meidän vaatimuksemme’ ja tuo taas oli ’heidän ehdottamaansa’”

Presidentti viittasi nimeltä mainitsematta ainakin Sipilän hallitukseen, jossa keskustan ja kokoomuksen niin sanottu lehmänkauppa sote-uudistuksen maakuntamallin ja valinnanvapauden välillä oli yleistä tietoa. Niinistö antoi ymmärtää, että näin ei pitäisi olla.

”Jokaisella hallituspuolueella on omat tavoitteensa, mutta kun ne on yhteen sovitettu, on vain yksi valtioneuvoston työtapa: kollegiaalinen. Yhdessä päätetty on yhdessä vastattava”, Niinistö painotti.

Niinistö totesi uuden eduskunnan olevan kovasti eri näköinen kuin kaksi viikkoa sitten väistynyt edeltäjänsä.

”Puolueiden voimasuhteet ovat muuttuneet. Naisia on eduskunnassa nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Edustajien keski-ikä on laskenut. Paikkansa uusineiden ja paluun tehneiden edustajien rinnalla näen lähes yhtä suuren joukon uusia kasvoja”, hän sanoi.

”Tämä uusiutuminen osoittaa, että demokratiamme elää. Erityisen merkittävää on, että kansa käytti ääntään vilkkaammin kuin vuosikymmeniin.”

Presidentti Niinistö julisti vuoden 2019 valtiopäivät avatuiksi.

LUE MYÖS:

Ilmiriita sotesta repesi keskustan ja kokoomuksen välille: ”Propagandalla piilotetaan valinnanvapauden ongelma”

Kokoomuksen Heinonen: ”Jos me saisimme itse päättää, ei Suomeen maakuntahallintoa tehtäisi”

Nyt sotesta ärähtivät keskusta ja sdp: ”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus - Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

"Presidentti viittasi nimeltä mainitsematta ainakin Sipilän hallitukseen ..."
Eiköhän tässä katsottu pikemminkin eteenpäin, ohjeeksi hallitusneuvottelijoille, ja näissä hajautumispuheissa viitattu pikemminkin siihen Kataisen hallitukseen, joka mureni sisäisten ristivetojen seurauksena ja Vanhasen II hallitukseen, joka niinikään lopetti kesken kautensa.

Mikko Toivonen

Minusta presidentilläkin on selkeästi tunnistettava ajatuksellinen syrjivä alue, minkä hän on ajoittain lipsauttanut julki.
Juuri siitä syystä että hän oli ajatuksellisesti ainakin aiemmin valmis sulkemaan yhden kansanryhmän "kelvottomana" pihalle yhteisestä osallistumisesta johti siihen, että minä en häntä presidentinvaaleissa äänestänyt.
Minä kun satun olemaan sitä mieltä että me olemme kaikki samassa veneessä ja siinä veneessä meidän on ruoka ja juoma jaettava kaikkien kesken
Selkosuomella: Minu luottamustani ei koskaan tule nauttimaan yksikään sellainen taho joka etukäteen on halukas pudottamaan osan veneestä vaikka tuoksun vuoksi! Rinnehän on erittäin selkeästi jo sellaisen asenteen ilmoittanut,
Tosin asia on hiukan moniulotteinen sillä en minäkään kovin mielelläni näkisi vihreitä ympäristöstä tai taloudesta vastuullisissa ministeriöissä enkä kepu elinkeinoelämän ja maataloudesta sekä energiasta vastaavissa ministeriöissä.
Mutta ketään en ryhmänä kokonaan koskaan sulkisi pois vaan esimerkiksi rehellisiä kommunistejäkin osaan arvostaa koska ymmärrän mistä heidän alkuperäinen rehellinen ajatustapansa on peräisin.

Airi Pulkkinen

Onpas kumma ettei haluta muistella jopa talousrikoksista syytettyjä muita kansanedustajia, mutta Halla-aho on ikuisesti syyllistetty pelkästä sanomisesta. Tiedättekö missä puolueessa on nyt eniten yrittäjätaustaisia kansanedustajia? Vastaus perussuomalaisissa. Ja kuka oli Suomen äänikuningas? Vastaus Halla-aho, 30 527 ääntä. Kansalaiset ovat oikeudentuntoisia ja suvaitsevaisia, eivätkä pidä ihmisten jatkuvasta mollaamisesta. Perussuomalaisia kansanedustajia oli vielä kuukausi sitten 17, nyt 39. Se on valtava voitto, Suomen poliittisen historian suurimpia.

Marita Suo

Järkyttävää kuulla, että nykypolitiikassa jatkuvasti haukutaan toisia, mutta itseä ja omia puoluekavereita kehutaan. Eikö kansanedustajien ja hallituksen tehtävä on maan etu, eikä "päiväkoti-ikäisten keskenäinen kisailu". Asioista voi olla monta mieltä, mutta se, joka alentuu huutamis- ja haukkumislinjalle, on jo menettänyt pelin.