Torstai 27.6.2019

Tutkija keskustan tilanteesta: ”Kuka ja mikä takaa, että kävisi yhtään paremmin?”

Luotu: 
25.4.2019 14:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilän mukaan vaalivoittajien kesken pitäisi tapahtua ihmeitä, jotta keskusta olisi hallitusneuvotteluissa mukana. Kuvassa Sauli Niinistö, Juha Sipilä ja Petteri Orpo valtiopäivien avajaisissa torstaina.
|

Valtiotieteen tohtori, Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti ja ajtuspaja Magman yhteiskunta-analyytikko Mikko Majander arvioi keskustan ”keikkuvan” edelleen hallitusvaihtoehdoissa mukana. 

”Käytännössä selvillä ei ole muuta kuin marssijärjestys. Jos sdp ja kokoomus eivät löydä yhteistä säveltä, keskusta palaa täysillä peliin. Ja tämän muut osaavat ottaa siirroissaan huomioon”, aikaisemmin sdp:tä lä­hel­lä ole­van Ka­le­vi Sor­sa-sää­ti­ön toi­min­nan­joh­ta­ja­na­ työskennellyt Majander toteaa blogissaan.

Hän muistuttaa Juha Sipilän lausunnosta, jonka mukaan vaalivoittajien kesken pitäisi tapahtua ihmeitä, jotta keskusta olisi hallitusneuvotteluissa mukana. 

”Kyl­lä kes­kus­tal­la on ai­ka sel­vä suun­ta nyt op­po­si­ti­oon. Se on kan­san pää­tös. Pi­tää ih­mei­tä ta­pah­tua nyt vaa­li­voit­ta­jien kes­ken jos kes­kus­ta oli­si hal­li­tus­neu­vot­te­luis­sa mu­ka­na”, Sipilä sanoi Suomenmaalle aikaisemmin tällä viikolla.

Majanderin mukaan Sipilä tarkensi myöhemmin ”ihmeiden” olevan sellaisia, että hallitusneuvotteluissa ei päästä eteenpäin.

Lue lisää: Media: Juha Sipilällä ”ei mitään ministerihaluja” – Antti Rinteen neuvotteluihin lähtö vaatisi ihmeen

Keskustan 18 paikan tappio osoittaa äänestäjien valtavaa pettymystä puolueen politiikkaan, mutta Majanderin mukaan on ”kimurantimpi juttu”, äänestikö kansa samalla keskustan oppositioon. Kansan tahtoa yhteisten asioiden hoitamiseen voidaan hänen mukaansa tarkastella monella tavalla.

”Vihreät ovat juhlineet suurina vaalivoittajina, ja heidät luetaan mukaan lähes automaattisesti kaikkiin varteenotettaviin hallitusvaihtoehtoihin. Toisaalta keskustan 31 kansanedustajaa on edelleen puolitoista kertaa suurempi parlamentaarinen mandaatti kuin vihreiden 20 paikkaa. Luulisi silläkin olevan jotain painoarvoa”, Majander kommentoi.

Hän korostaa, että Juha Sipilä sai Oulun vaalipiiristä ison 17 000 ihmisen valtakirjan ja myös koko keskustan valtakirja on 424 000 ääntä, jota Majander kuvailee ”melkoiseksi”.

”Ajetaanko keskustan korostamaa aluekehitystä parhaiten oppositiosta käsin vai kenties valtiovarainministerin paikalta, jos sellainen sattuisi tulemaan tarjolle hallituskoalition toiseksi suurimmalle puolueelle”, hän kysyy.

Samalla Majander huomauttaa, että keskustan hallitusyhteistyö vasemmiston kanssa jättäisi kentän auki perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamalle oppositiolle.

”Neljä vuotta on kuitenkin pitkä aika odottaa uuden kannatusnousun palkintoa, jonka kypsymisestä ei nykyisessä poliittisessa kulttuurissamme voi mitenkään olla varma.”

Majander muistuttaa neljän vuoden takaisesta tilanteesta, jolloin sdp oli eduskuntavaalien jälkeen historiansa heikoimmasta 16,5 prosentin tuloksesta huolimatta halukas hallitukseen, mutta pääministeripuolue keskusta valitsi tuolloin toisin. 

”Otollisesta oppositioasemasta käsin sosiaalidemokraatit onnistuivat lihottamaan kannatustaan vain vaivaiset 1,2 prosenttiyksikköä. Kuka ja mikä takaa, että keskustan kävisi yhtään sen paremmin”, Majander pohtii.

Keskustan ylin päättävä elin puoluekokousten välillä, puoluevaltuusto, kokoontuu tulevana viikonloppuna Riihimäellä.

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä on ilmoittanut eroavansa tehtävästään ennenaikaisesti. Puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa. 

Lue myös: 

Sauli Niinistöltä piikkiä hallitukselle – 2 asiaa ”särähtänyt” presidentin korvaan

Keskustan konkari jyrähtää hallituspuheista: ”Vaaleissa tuli poikkeuksellisen vakava epäluottamuslause – kerta kaikkiaan hyväksyttävä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Potentiaaliset kepun äänestäjät eivät äänestäneet puoluettaan oppositioon, vaan tuomitsivat sen Sipilän-Bernerin myötä kauas harhautuneen linjan.

Jos kepu muuttaa linjansa ja palaa juurilleen, se on täysin hallituskelpoinen. Muuten ei.

Samalla kepu saisi kadottamansa äänestäjätkin takaisin.

Jaakko Aalto

Demareilla on kova huoli siitä, että Kokoomus ei ehkä suostukaan altavastaajaksi vasemmistolaista talouspolitiikkaa tekevään hallitukseen. Kataisen hallituksen jälkien muisto taitaa tehdä liian kipeää. Vasemmistopuoleiden voimin taas ei saada aikaan enemmistöhallitusta. Siispä yritetään pehmittää keskustaa, mutta eiköhän keskustassa tiedetä, että olisi puolueelle itsemurha mennä ilman todellisia vaikutusmahdollisuuksia alatavastaajaksi vasemmistolaista talouspolitiikkaa tekevään hallitukseen, jossa tahtipuikkoa heiöittelevat Suomen maatalous- ja maaseutuvihamielisimmät puolueet, SDP ja vihreät.