Maanantai 27.5.2019

Näin valiokuntien puheenjohtajien nuijat jaettiin – Suuri valiokunta vihreille

Luotu: 
25.4.2019 17:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Eduskuntaryhmät ovat tänään torstaina sopineet suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd) johdolla valiokuntien puheenjohtajuuksista ja vapuheenjohtajuuksista.

”Ihan sujuvasti ja perinteisellä tavalla saatiin tämä neuvottelu ja jako suoritettua. Valiokuntien puheenjohtajuudet on jaettu eduskunnassa erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä perustuen parlamentaarisiin voimasuhteisiin”, sanoo Lindtman.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tarkemmin, miten eduskuntatyön kannalta merkittävät paikat jaetaan. Valiokuntien puheenjohtajille maksetaan myös lisäpalkkiona 744 tai 1 226 euroa riippuen valiokunnasta.

LUE TARKEMMIN: Puolueet jakavat eduskunnan johtopaikkoja – Perussuomalaisetkin saamassa 1226 €/kk -paikan

Tärkeimpinä pidetyistä valiokunnista suuren valiokunnan puheenjohtajuus menee vihreille, perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus sdp:lle, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajuus perussuomalaisille, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajuus sdp:lle ja tarkastuslakuokunnan puheenjohtajuus vihreille.

Samalla ryhmien puheenjohtajat päättivät, että uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajuus ratkaistaan myöhemmin.

”Me irroitimme sen tästä jaosta ja jaoimme vain 16 muuta puheenjohtajuuspaikkaa. Tiedusteluvalvontavaliokunta jaetaan niin sanotusti omassa korissaan hallituksen muodostamisen jälkeen”, sanoo Lindtman kokouksen jälkeen ja korosti valiokunnan poikkeuksellista luonnetta.

Eduskunta päätti jo viime kaudella kirjata sääntöihinsä, eli laintasoiseen työjärjestykseen, että pääsääntöisesti ”tiedusteluvalvontavaliokunta asetetaan kuitenkin vasta sen jälkeen, kun valtioneuvosto [eli hallitus] on eduskuntavaalien jälkeen tullut nimitetyksi”.

Lisäksi hallinto- ja lakivaliokunnissa puhetta johtaa perussuomalaiset, liikenne – ja viestintävaliokunnassa sdp, maa- ja metsätalousvaliokunnassa keskusta, puolustus – ja sivistysvaliokunnissa kokoomus sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa keskusta.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja tulee kokoomuksesta, tulevaisuusvaliokunnan rkp:sta, työelämä ja tasa-arvovaliokunnan vasemmistoliitosta ja ympäristövaliokunnan keskustasta. 

Tiedusteluvaliokunnan valinnat valinta siirrettiin sovittavaksi hallituksen muodostamisen jälkeen.

Katso koko lista tästä:

Suuri valiokunta pj: VIHR vpjt: 1. PS 2.  VAS

Perustuslakivaliokunta pj  SDP  vpj: KOK

Ulkoasiainvaliokunta  pj PS vpj SDP

Valtiovarainvaliokunta pj SDP vpj KESK 

Tarkastusvaliokunta pj VIHR vpj SDP

Hallintovaliokunta pj PS vpj KOK

Lakivaliokunta pj PS vpj RKP

Liikenne- ja viestintävaliokunta pj SDP vpj KESK

Maa- ja metsätalousvaliokunta pj KESK vpj PS

Puolustusvaliokunta pj KOK, vpj PS

Sivistysvaliokunta pj KOK vpj SDP

Sosiaali- ja terveysvaliokunta pj KESK vpj KOK

Talousvaliokunta pj KOK vpj KESK 

Tulevaisuusvaliokunta pj RKP vpj VIHR

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pj VAS vpj SDP

Ympäristövaliokunta pj KESK vpj VIHR

Valtiovarainvaliokunnan jaostojen puheenjohtajuudet:

Hallinto- ja turvallisuusjaosto PS
Verojaosto SDP
Sivistys- ja tiedejaosto KESK
Maatalousjaosto KOK
Liikennejaosto KOK
Työ- ja elinkeinojaosto PS
Kunta- ja terveysjaosto SDP
Asunto- ja ympäristöjaosto VIHR

Lue myös: Puolueet jakavat eduskunnan johtopaikkoja – Perussuomalaisetkin saamassa 1226 €/kk -paikan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

No nythän ulkoasiainvaliokunta voi tehdä taas puheenjohtajansa johdolla uusintavierailun Venäjän Duuman vieraaksi. Edellisen kerranhan tämä valiokunta vieraile maaliskuussa 2013,silloisen puheenjohtajan, Timo Soinin ( PS), johdolla Duumassa. Sillä kertaa vierailun aiheena oli turvallisuuspoliittiset kysymykset. Mitkähän voisivat nyt olla vierailun aiheina ?

Kun perussuomalaisten tavoitteena on ollut "etäisyyden ottaminen EU:sta", suomeksi Fixit, ja Nato-vastaisuus, niin eiköhän Kremlissä yhteisiä puheen aiheta riitä. Varmaan PS-puolue nimeää ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi Leena Meren, joka muutama kuukausi sitten jo linjasi, että "Brexit näyttää askelmerkit Suomellekin".

Onko paluu YYA-ajan asetelmaan alkanut ?