Torstai 23.5.2019

Kolmen kokoomuslaisen ulostulo: ”Puolue muistuttaa halpakopiota ilmastoaktivistista tai sitten esiinnymme jakovarapopulisteina”

Luotu: 
25.4.2019 19:10
  • Kuva: Kari Pekonen/IL
    Kuva
    Arkistokuvassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolueen vaalivalvojaisissa.
|

Kokoomuksen varakansanedustaja Atte Kaleva, Pohjanmaan kokoomusnuorten Manolis Huuki ja Muonion kokoomusnuorten Josefiina Tiirola sanovat olevan huolissaan kokoomuksen tilanteesta. 

”Puolueemme on ollut yhtä vaalikautta lukuunottamatta lähes 30 vuotta hallituksessa. Tänä aikana puolueen ideologinen työ on näivettynyt ja olemme siirtyneet sellaiseksi yleispuolueeksi, joka tavoittelee vaalikausien välissä pikavoittoja erinäisillä poliittisilla toimilla sen sijaan, että puolue pyrkisi käsitteellistämään kokoomuslaisen arvopohjan ja toimimaan eduskunnassa myös sen mukaisesti”, he kirjoittavat Puheenvuorossa.

Kalevan, Huukin ja Tiirolan mukaan esimerkiksi vaikeat siirtolaisuuteen tai ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset ovat toteutuneet muiden puolueiden määritelmien kautta. 

”Kokoomuslaisina olemme huolissamme siitä, miten aika ajoittain muut määrittelevät, mitä me puolueena edustamme. Toimimme useasti meille epämieluisten tai peräti oikeistolaisuuden ideologisten perusteesien vastaisesti noudattamalla muun muassa vasemmiston sanelemaa polkua. Muiden tekemien määrittelyjen perusteella Kokoomus muistuttaa ikävällä tavalla halpakopiota ilmastoaktivistista tai sitten esiinnymme julkisuudessa jakovarapopulisteina kannatuksen maksimoimiseksi. Kokoomuksen linjan pitäisi siis jatkossa kirkastua.”

Kirjoittajien mukaan kokoomuksella on viimeksi ollut selkeä ideologinen kehys politiikalleen kylmän sodan aikana, jolloin puolue oli 21 vuotta oppositiossa. 

”Kokoomuksen tulisi pyrkiä ideologisen keskustelun tuulettamiseen ja olla aito, ideologiansa mukaisesti toimiva oikeistopuolue. Täten hallitusneuvotteluissa tulemme mieluummin hylätyksi omana itsenämme kuin hyväksytyksi esittämällä jotain, mitä emme ole”, Kaleva, Huuki ja Tiirola linjaavat. 

Lue myös:

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

Näkökulma: HS-tentti paljasti, että kokoomus valmistautuu sinipunaan

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kulju

Nyt olette asian ytimessä!
Suomessa ei ole aikoihin ollut enää oikeistopuoluetta vaan sen tilalla jonkinlainen maltillinen keskustaliberaali yleispuolue. Siksipä minunkin ääneni katosi muualle.
Sorit siitä.

Markku Nykänen

Kokoomuksen vaikuttajapainopistettä on muutettava länsi - ja Varsinais-Suomesta itään ja pohjoiseen. Lapin olisi nyt oikea aika lähteä yksissä
tuumin kannattamaan yhteistä ehdokasta tasavallan presidentiksi. Mielestäni monet ovat hyviä mutta kansanedustaja Heikki Autto voisi olla tasapuolisin ehdokas. Kuitenkin - presidentti Suomeen Lapista; olisi hieno juhlapuhevuosien jälkeisten juhlimisten tulos.

Heikki Simola

Kookomuksen pitäisi arvoissaan palata juurilleen, mm. Paasikivi, Rihtniemi, Holkeri ym., "Koti, Isänmaa ja Uskonto". Stubb ja kumppanit tuhosivat ko. arvot. Tältä pohjalta Kokoomuksen pitäisi ottaa Suomen pääminteriys ja sanella Suomen tulevaisuus. Nämä ovat ne ARVOT minkä olemassaolon puolesta, pieni kansakunta Suomi ja suomalaiset äänestivät.

Vesa Kaitera

"Kirjoittajien mukaan kokoomuksella on viimeksi ollut selkeä ideologinen kehys politiikalleen kylmän sodan aikana, jolloin puolue oli 21 vuotta oppositiossa."

Mielestäni nuo kolme kirjoittajaa eivät ole täysin sisäistäneet oman puolueensa tilannetta, jossa se on kahdeksan viimeisimmän vaalikauden aikana ollut seitsemän vaalikautta hallituksessa. Vaikka siinä päällän seisosi, niin oman ideologisen linjan kirkkaana pitäminen julkisuudessa on hirveän vaikeaa. Sitä väkisinkin ainakin jossain määrin samaistuu valtiokoneistoon. Kokoomuksessa tämä riski on korostunut, koska tällä puolueella on ollut valtaosan aika merkittävä mutta viestinnälisesti vaikea valtiovarainministerin salkku. Siinä roolissa Kokomus on oikeastaan pakosta joutunut olemaan kamreeri tai "paha poliisi", joka on torpannut monet hyvää tarkoitavat mutta taloudellisesti epärealistiset ehdotukset.

Vanha sanonta kuuluu: "Oppositiossa olo on puhdas ja aatteellinen, mutta hallituksessa se on usein ahdas ja puutteellinen." Jos nuo kolme kirjoittajaa olisivat toimineet Kokoomuksessa edes pari vaalikautta toteutunutta kauemmin, niin he tuskin olisivat arvostelleet puoluettaan ihan noin kärkevästi.

Itse rupesin toimimaan Kokoomuksessa syksyllä 1971, ja on myönnettävä, että nylkyinen ikuisen hallituspuolueen asema on huomattavasti miellyttävämpi kuin aiempi ikuisen oppositiopuolueen asema. Hyviä asioita pitäisi jokaisen vaalikauden aikana saada aikaiseksi, eikä pelkästään puhua niistä.

Ville Varjo

RKP:läisenä yrittäjänä ihmetyttää se, että moni kokoomuslainen suhtautuu suorastaan raivokkaan kielteisesti työmarkkinajärjestöihin. Varsinkin kun ottaa huomioon, että työikäisestä Kokoomuksen äänestäjäkunnasta 80% on täysin riippuvaisia sopimusyhteiskunnan synnyttämistä palkkausjärjestelmistä, lomista, sairasajan palkoista ja muista työsuhteeseen kuuluvista asioista.

Mika Grönroos

Erinomainen artikkeli akuutista asiasta. Voin vain itse todeta että tiedän useamman kokoomuslaisen vanhoillisesta siivestä jotka antoivat äänensä näissä vaaleissa muualle ja tiedätte minne. Sitten on yksi toinen taho jolla olisi kaikki mahdollisuudet poimia Kokoomuksen konservatiivit jos olisi pelisilmää panostaa arvokkuuteen.