Maanantai 27.5.2019

Sdp nostamassa Afrikan teemaksi Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle: ”Yksi Euroopan kohtalonkysymyksistä”

Luotu: 
26.4.2019 13:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Sdp:n näkökulmasta – ja siis suomalaisten ja eurooppalaisten näkökulmasta – Afrikka tulee olemaan yksi kohtalonkysymyksistä”, Antti Rinne pohtii.
|

Sdp on nostamassa Afrikasta yhtä teemaa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle. Afrikka löytyy hallitustunnustelijaksi nimetyn sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kysymyspatteristosta muille puolueille.

”Olen nostanut sen useampaan kertaan aiemmin esille, että sdp:n näkökulmasta – ja siis suomalaisten ja eurooppalaisten näkökulmasta – Afrikka tulee olemaan yksi kohtalonkysymyksistä”, Rinne sanoo.

”Jos Afrikan kehitys ilmastonmuutoksen ja toisaalta väestöräjähdyksen suhteen toteutuu, se tarkoittaa sitä, että siellä tarvitaan 16 miljoonaa työpaikkaa niille ihmisille, joista puolet on alle 25-vuotiaita. 1,5 miljardia ihmistä 2040-luvulla. Jos ilmastonmuutos vie maata viljelyskelvottomaksi, vie puhdasta pois, eikä ole vettä laisinkaan, se tarkoittaa, että nämä ihmiset lähtevät pakoon. ”

”Tästä näkökulmasta on tärkeää, että nyt havaitaan, että tuolla on iso, dramaattisen tapahtumaketjun mahdollisuus, jos nyt ei tehdä jotakin Afrikan kehittymiselle”, Rinne toteaa.

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat OECD:n mukaan maailman suurin kehitysavun antaja. Rinne ehdottaa, että EU voisi hakeutua lähempään kumppanuuteen Afrikan unionin kanssa ja rakentaa yhteisiä ohjelmia Afrikan auttamiseksi.

”Konkreettisilla ohjelmilla, joita voi seurata ja voi lähteä viemään nopeasti eteenpäin, autetaan afrikkalaisia yhteistyössä heidän kanssaan tasavertaisena kumppanina”, Rinne sanoo.

Syksyllä 2018 silloiset eduskuntapuolueet kirjasivat ajatuksia puheenjohtajuuskauden teemoista dokumenttiin, joka otsikoitiin ”Eduskuntaryhmien näkemyksiä: Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelma”. Painopistealueiksi listataan ”1) Kansalaiset keskiöön 2) Ilmastopolitiikka haltuun 3) Vahvempi Eurooppa, turvallisempi maailma”.

Afrikka nousee dokumentissa esille kolmannen painopistealueen toisessa alaotsikossa. Tekstin sävy Afrikasta Euroopan kohtalonkysymyksenä on kuitenkin hyvin samanlainen kuin Rinteelläkin.

”Jos halutaan huolehtia siitä, että eurooppalaisten tulevaisuus ei myöskään ole ikään kuin uhan alla, niin sitten tarvitaan Afrikassa toimenpiteitä”

29 kysymyksen listassa Rinne kysyy muilta puolueilta ”Mikä rooli Euroopan on otettava yhteistyössä Afrikan unionin ja sen jäsenmaiden kanssa Afrikan kehittämisessä?”

Tarkoittaako tämä nyt sitä, että Suomi EU:n puheenjohtajamaana ja Antti Rinne puheenjohtajamaan pääministerinä haluaisi kääntää koko Euroopan kasvot kohti Afrikkaa?

”Jos halutaan huolehtia siitä, että eurooppalaisten tulevaisuus ei myöskään ole ikään kuin uhan alla, niin sitten tarvitaan Afrikassa toimenpiteitä.”

Tuleeko Afrikasta nyt painopiste Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella?

”Olen itse asiassa puhunut tästä Ranskan EU-ministerin kanssa tästä jo viime syksynä, että Afrikka pitäisi nostaa esille. Afrikka on noussut myös suomalaisten puolueidenkin kesken yhteisesti asiaksi, jota täytyy yhteisesti viedä eteenpäin. Se on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassakin todettu”, Rinne vastaa.

LUE LISÄÄ:

Lista julki – Tässä ovat Antti Rinteen hallituskysymykset

Antti Rinne aloittaa hallitustunnustelut – ”Kaikki puolueet ovat prosessissa mukana”

”Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä” – Antti Rinteen ensimmäinen kysymys herättää huomiota

Petteri Orpon kuitti Rinteen 29 kysymykselle: Osasin odottaa, olen oppinut tuntemaan toverien tapaa tehdä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Afrikan halaaminen ei ollut yllätys. On saanut kehitysapua vuosikymmenet
ja saatu lapsikuolleisuutta vähennettyä ja puhdasta vettä janoon. Afrikka
kiittää lisääntymällä. Varsinainen venäläinen ruletti meille eurooppalaisille.

Airi Pulkkinen

Suomi on avustanut mm. Tansaniaa vuodesta 1962 ja Mosambikia vuodesta 1977 alkaen. Kyseiset maat kuuluvat edelleen Suomen viiden suurimman avustusmaan joukkoon. Somaliaa on avustettu 1980-luvulta alkaen, edelleen. Tästä huolimatta sieltä on tultu jo 30 vuoden ajan hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Suomi on auttamassa eri maita, vaikka ei pysty poistamaan kasvavia ruokajonoja omasta maastaan.

Jouni Lehmusruusu

Antti Rinne voi olla tunnustelija mutta hänestä ei voi tulla ministeriä talousrikostensa vuoksi:

”Perustuslaki 60 §
Valtioneuvosto
Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.
Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle. Jokainen asian käsittelyyn valtioneuvostossa osallistunut ministeri vastaa päätöksestä, jollei hän ole ilmoittanut eriävää mielipidettään pöytäkirjaan merkittäväksi." Lähde Finlex

Jukka Mattsson

Viimeksi halailtiin Kreikkaa... nyt afrikkaa. Noita afrikan maita sitten riittääkin.

Tosi isänmaallista sakkia nämä SDP:läiset. Meille kuuluvat verot ja saatu verotuotto suorana itä-eurooppaan ja afrikkaan? Onkohan näillä afrikanhalaajilla missä tilit piilotettuina?

Rauno Kujala

Tätä pelkäsinkin, Sdp vihreiden hihhuleiden kera tuhoaa Suomen. Ei näytetä ymmärtävän yhtäänmitään edes Afrikan maista. Siellä lisääntyminen ja jumalaton lapsikatras on kunnia-asia, mitä Sdp tuttuun maailman halailun tapaan edistää. Suomen ja suomalaisten rooli on kustantaa afrikkalaisten (kuin myös Lähi-idän) elintaso, ollaan sitten Suomessa tai itse Afrikassa. Nämä pellet pitää saada vallan kahvasta pois.

Janne Rantala

Eikö tässä valittu Suomelle kansanedustajat ei afrikalle?No kyllähän näitä demareita äänestäneet tiesivät ettei suomalaisten asiat näitä kiinnosta muuta kuin miten pystyy ryöstämään verotuksella yksityisensektorin toimijat.Ikävä että Suomessa on jo niin suuri määrä ihmisiä jotka saavat tulonsiirroista koko elämänsä rahoituksen riitää vihervasemmistolle äänestäjiä.

Harri Ikonen

Siellähän se Suomen Sampo onkin Afrikassa. Valtio invastoi 10- 20 mrd:ia tehtaisiin maataluoteen ja koulutukseen, palkkaa euron/tuntipalkalla työntekijät, ja kotiuttaa voitot Suomen sosialihuollon yms. rahoitukseen. Samoin kuin halvat tuotteet tänne myyntiin.
Eikös Kiina toimi juuri näin!

Ilkka Kyllönen

Kehitysapu on suurin syy Afrikan väestöräjähdykseen. Tähän mustaan aukkoon on kaadettu järjettömiä summia jo pelkästään Suomen toimesta yli 40 vuoden ajan. Mitä kehitystä on tapahtunut? Ainoa "kehitys" on ylikansoittuminen. Eikö jo olisi aika tehdä johtopäätökset asiasta. Ei Afrikka kehity, jos länsimaat jatkavat vastikkeettoman rahan pumppaamista mantereelle.
Rinteen puheet miljoonista työpaikoista ovat vasemmistopopulistista hullun houretta, demarit kun ei onnistu luomaan edes Suomeen ainoatakaan työpaikkaa, ellei demarien puoluetoimiston ja ay-liikkeen suojatyöpaikkoja sellaiseksi lasketa.

Mikko Toivonen

Tästä Afrikka ja muustakin pakolaistuonnista voisi sanoa täysin objektiivisesti ja erittäin rautalangasta väännettynä totuudenkin, mutta luultavasti se ei menisi läpi edes Uuden Suomen muuten täysin kohtuullisesta ja asiallisesta jälkimoderoinnista.
Eikä antaisi kovin hyvää kuvaa punaisen ristin tai sosiaalidemokraattien naisista!

Esko Seppälä

Kehitysapu voi toimia, jos annetaan jotain sellaista jota ei voi rikkoa tai varastaa, kuten esim. pätkä maantietä. Muutoin kehitysapu lihottaa saajavaltion vallitsevan eliitin Sveitsin pankkitilejä. Järjettömintä on ollut antaa kehitysapua suoraan autettavan maan budjettiin, jota Suomikin on tehnyt. Pelkään, että Antti Rinne ei tiedä kehitysavusta yhtään mitään, vaan toimii mutu tuntumalla. Väestöräjähdykseen pitäisi saada suitsia ja se ei tapahdu rahaa lisäämällä kehitysapuun.

Pertti Ikonen

Aikoinaan Suomi vei Somaliaan huippumodernit kalastustroolarit. Mutta ei siellä ollut varoja pitää troolareita kunnossa ja lopulta tutkatkin varastettiin. Lopulta alukset hävisivät jonnekin ja ei olisi mikään ihme vaikka olisivat päätynyt alueen merirosvojen käsiin.