Tiistai 25.6.2019

Keskustavaikuttajilla yksi selvä viesti hallituskuviosta: ”Persuilla näytön paikka, oppositiossa vain länkyttävät”

Luotu: 
27.4.2019 09:11
Päivitetty: 
6.5.2019 16:21
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Keskustavaikuttajista useampi näkisi mieluummin perussuomalaiset hallituksessa kuin oman puolueensa. Moni haluaisi säilyttää keskustallekin oven auki hallitukseen, jos vaalivoittajien kanssa neuvottelut menevät mönkään. Arkistokuvassa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
|

Keskustan puoluevaltuuston selvä enemmistö olisi marssittamassa puoluetta suoraan oppositioon. Keskusta kärsi varsinaisen rökäletappion kaksi viikkoa sitten käydyissä eduskuntavaaleissa, kun se hävisi 18 kansanedustajapaikkaa ja 7,3 prosenttiyksikköä kannatuksessa.

Puoluekokouksien välillä ylintä päätösvaltaa käyttää keskustassa puoluevaltuusto, johon kuuluu 135 jäsentä eri puolilta Suomea. IL-US-kyselyyn vastasi 64 puoluevaltuutettua eli lähes puolet jäsenistä. Heistä peräti 62,5 prosenttia vastustaa hallitukseen menemistä, ja vain 37,5 prosenttia kannattaa sitä.

”Mielestäni kansa on näyttänyt selkeästi, että keskustan paikka ei ole nyt hallituksessa. Suoraan oppositioon. Hallitukseen kuuluvat vain vaalien voittajat”, toteaa eduskuntavaaliehdokkaana ja myös eurovaaleihin lähtevä lietolainen Annina Ruottu.

”Vaalitulos osoittaa sen, että keskustan paikka on oppositiossa. Suomi on laitettu kuntoon, mikä ei arvatenkaan ollut puolueen kannatusta ajatellen suosiota lisäävä teko. Saavat muut näyttää nyt, mihin taloudenpidossa kykenevät. Jälkipolvet tulevat vielä kiittämään ja kaipaamaan Sipilän hallitusta. Toivottavasti Suomen uudistaminen ei taas halvaannu ja taloutta ei romutettaisi seuraavan 4 vuoden aikana”, toteaa puolestaan joensuulainen Heli Viiri.

Lue myös: Tutkija keskustan tilanteesta: ”Kuka ja mikä takaa, että kävisi yhtään paremmin?”

Osa vastaajista näkee, että hallitusovi olisi hyvä jättää vielä ”viisi senttiä raolleen”, kuten keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen aiemmin tällä viikolla totesi.

”Vaalitulos vaikuttaa siltä, että oppositio kutsuu. Mutta jos hallituksessa tarvitaan, sinne voidaan mennä, mutta vain jos ohjelma on arvojemme mukainen.”

IL-US-kyselyyn vastasi kaikkiaan 147 puolueen vaikuttajaa niin piirijärjestöistä, puoluevaltuustosta, -hallituksesta kuin eduskuntaryhmästäkin. Kaikkien vastaajien keskuudessa hallituskanta ei ollut aivan yhtä jyrkkä kuin puoluevaltuutettujen keskuudessa. Kaikista keskustavaikuttajista 52,4 prosenttia osoittaisi puolueen paikan löytyvän opposition leveiltä penkeiltä.

Vastaajat katsovat, että vaalivoittajien tulisi nyt kantaa vastuuta. Hallitukseen kuuluisivat keskustalaisten mielestä ennen kaikkea sdp (92,6 %) ja perussuomalaiset (60,7 %).

Vastaajien kommenteissa korostui ennen kaikkea se, että hallitukseen pitäisi nyt nostaa Jussi Halla-ahon perussuomalaiset.

”Perussinipunalla saataisiin koottua hallitus, jossa ei ole turhia pienpuolueita asettamassa kynnyskysymyksiä. Mielestäni Suomen ei pidä seurata Ruotsin tietä, vaan aktiivisesti pyrkiä ottamaan perussuomalaiset mukaan hallitustyöhön. Se on suomalaisten tahto. Jos perussuomalaisia ei oteta hallitukseen, protestiliike vain kasvaa”, toteaa vihtiläinen kunnanvaltuutettu Silja Silvasti.

”Persuilla näytön paikka. Oppositiossa ne vain jatkavat länkytystään!” älähtää toinen keskustalaisvaikuttaja.

Lue lisää: 

Rinne: Hallitusneuvottelut voivat lykkääntyä – talouskeskusteluihin tarvitaan pienetkin puolueet

”Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä” – Antti Rinteen ensimmäinen kysymys herättää huomiota

Lista julki – Tässä ovat Antti Rinteen hallituskysymykset

Jaa artikkeli:

Kommentit

Wille Neoff

Mistä näitä tällä isiä ajatuksia olet saanut?
Persut on ainoa puolue joka ei vaaleissa luvannut mitään sellaista mitä ei oikeasti pysty varmasti lupaamaan.
Mietipä vähän Rinteen vappusatasia, jos ei rahaa ole niin sitä ei ole.
Se raha pitää saada säästettyä ensin jostain ja persuilla oli hyvät näkemykseni mistä sitä säästetään.
Jopa Paavo Väyrysellä oli hyviä säästövinkkejä mm. puolustusmenoista ettemme tarvitse uusia hävittäjiä vaan keskitytään ilmapuolustukseen parantamiseen.
Haihattelijoita kyllä riittää mutta tekijöitä vähemmän.
Miksi ihmeessä perussuomalaiset taa jakaantuisivat?
Kuinka monta puoluetta Suomessa on hajonnut ja ovat muuttuneet eri puoöueiksi?
Ainakin SKP, SKDL, SMP jota.lähinnä persut ovat ja on niitä muitakin.
Nykyiset persut tekevät suomesta suomea, ei koko maailman sosiaalitoimisto kuten SDP, Vihreät ja vasemmisto

Raimo Hakala

Perussuomalaisilta puuttuu katu-uskottavuus? Siltäkö vaalitulos näyttää? Ja kannattaa muistaa, että Soinin johdolla perussuomalaiset hajotettiin. Samalla Kokoomus ja keskusta yhdessä uuvatti/sinisten kanssa jatkoivat hallituksessa ilman äänestäjien mandaattia olevien sinisten kanssa? Vahvalla katu-uskottavuudella kuten vaalit osoittavat? Tämä maa on muuttunut demokratiasta diktatuuriksi jossa ei kansanedustuslaitoksella ole muuta tehtävää kuin leimata hallituksen pakkokeinolait ja kikysopimkset sekä aktiivilait lainmukaisiksi demokraattisiksi toimenpiteiksi. Suomi on maailman onnellisin kansa?

Mark Andersson

Jos kepu ajattelee yksipuolisesti omaa kannatustaan, se jää oppositioon. Mutta jos se tekee linjanmuutoksen ja ajattelee kansakuntaa, se menee mukaan kansanrintamahallitukseen. Linjanmuutoksen myötä kannatusta myös on mahdollista kasvattaa Sipilän tuhotyön jäljiltä.

Persujen toivominen hallitukseen on kepulta itsekästä, koska silloin (kepunkin) lapsi menee pesuveden mukana suoraan viemäriin.

Persut on pohjaltaan oppositiopuolue, se ei sovi kantamaan vastuuta. Jos persut menisivät hallitukseen, mitä en usko edes Halla-ahon haluavan, hallitus hajoaisi taas kesken kauden.

Toki oppositiossa persujen kannatus kasvaa, mutta toista kertaa kansakuntaamme ei saa uhrata persujen kannatuksen torppaamisyrityksellä.

Jan Lundström

Miks musta tuntuu, että se paljon huudeltu SDP-Kok-Vihr-RKP ei toteudu? Jotenkin liian helppoa ja yksinkertaista jos se menisi näin. Joku yllätys tässä on pakko tulla.

Pitää muistaa, että PM-puolue saa sen huipputärkeän EU-Komissaarin viran.

Oikeisto sai joku 125 paikkaa näissä vaaleissa, minkä ihmeen takia ketään lähtee tohon Antti Rinteen pelleilyyn?
Jotenkin Antti Rinne jatkuvasti tuo esille sitä, että EU-PJ kauden takia hallitus pitää saada ja on hyvä saada nopeasti kasaan, tällä hän pelaa sitä, että SDP saisi hallituksen kasaan ja nopeasti.

Jos Rinne epäonnistuu, seuraavaksi yrittää Halla-Aho. Saisiko hän kasaan enemmistöhallitusta Kokoomuksen ja Keskustan kanssa? Voisi saada, mutta EU-Komissaarin virkaa ei haluta Halla-Aholle ja on toki muitakin syitä.

Sitten kolmantena yrittäisi Orpo. Kok-PS-Kesk / Kok-Kesk-Vihreät-RKP-KD

Komissaarin paikka Kokoomukselle ja Stubbille. Oikeistohallitus. Oikeistopolitiikka.
Maakuntahallinto olisi pakko luvata keskustalle, PS:lle tiukempi maahanmuuttopolitiikka joka todellisuudessa tuskin paljoa muuttuisi.

En voi ymmärtää tätä jos tuohon Rinteen älyttömään jahanjakohallitukseen lähdetään.

Kokoomus tietää tilanteen ja he vaativat erittäin kokoomuslaista politiikkaa, koska he tietävät sen, että jos SDP ei suostu niin Kokoomus on erittäin lähellä itse pääministerinpaikkaa ja komissaarin paikkaa.

Eikö kenenkään muun mielestä tuosta SDP:n hallituksesta kannattaisi jäädä pois?

Timo Hietanen

Jos Demarit jättävät Persut paitsioon, niin voisi verrata venäläiseen
rulettiin ja ensimmäisen patin lataamiseen neljän vuoden päästä.
Varma lopetuslaaki Demarien loistavaan tulevaisuuteen maailman-
ja islamin halaamiseen profiloituneena puolueena. Suomi ei ole Ruotsi.