Tiistai 18.6.2019

Juha Sipilältä avoin tunnustus: ”Se asia laitetaan kuntoon”

Luotu: 
27.4.2019 11:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa Juha Sipilä.
|

Keskustan puheenjohtajuuden syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa jättävä Juha Sipilä linjasi keskustan puoluevaltuustossa, että keskusta lähtee hallitukseen vain sellaisen hallitusohjelman pohjalta, jossa koko Suomesta pidetään huolta ja määrätietoista työtä työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin jatketaan. 

”Se ei synny itsestään. Hallituskaavailuissa vaihtoehdot, joissa keskusta ei ole mukana, on tunnusteltava ensin. Kynnys keskustan hallitukseen lähtemiselle suuren vaalitappion jälkeen on korkea”, Sipilä sanoi puheessaan puoluevaltuustolle lauantaina.

Hän korosti, että hallituksen muodostamisen mandaatti on vaalien voittajilla, vaikka enemmistö onkin historiallisen pieni.

Vaalitappiota on Sipilän mukaan osin vaikea sulattaa.  

”Vaalitulos on aina oikea. Puolueiden puheenjohtajat ja varsinkin pääministeri kuluvat nopeasti puolueiden keulakuvina etenkin silloin, kun joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä. Näin on käynyt minullekin.”

Sipilä arvioi vaalitappion johtuneen ainakin osittain leikkauspolitiikasta.

”Sanotaan, että tehdyllä ei ole merkitystä, vaan sillä, mitä luvataan äänestäjille eteenpäin. Vaalikentillä kuitenkin tuntui, että moni päätti jättää äänestämättä keskustaa jonkin yksittäisen päätöksen takia. Kun leikkaus kohdistuu omaan arkeen, pettymys on oikeutettua. Leikkauksia jouduttiin tällä kaudella tekemään paljon.”

Hän itse sanoo olleensa rasite puolueen kannatukselle.

”Se asia laitetaan kuntoon.” 

”Kansanvalta on puhunut ja pulinat pois. Keskusta on tottunut palvelemaan isänmaata siltä paikalta, jonka kansa sille osoittaa. Vaalituloksen perusteella äänestäjät ovat osoittaneet keskustan suunnan oppositioon”, Sipilä jatkoi.

Hän sanoi puheessaan toivovansa, että puolueen uudistamistyössä uskalletaan katsoa rohkeasti tulevaisuuteen. 

”Historiasta ja puolueen menneistä vuosikymmenistä kannattaa oppia. Puoluetta ei kuitenkaan uudisteta katsomalla menneisyyteen.”

Sipilä jättää keskustan puheenjohtajuuden ja hänen seuraajansa valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7. syyskuuta.

lltalehden ja Uuden Suomen kyselyn mukaan Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ovat keskustavaikuttajien suosikit puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Lue tarkemmin: IL-US-kysely: Annika Saarikko oli keskustavaikuttajien suosikki Sipilän seuraajaksi – Yksi nousee selvästi takaa

Sipilä sanoi lauantaina jättävänsä puolueen seuraajalleen huonommassa kunnossa kuin missä itse sai sen johdettavakseen.

”Meillä on nyt viisi kansanedustajaa vähemmän.”

Lisää aiheesta:

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Tutkija keskustan tilanteesta: ”Kuka ja mikä takaa, että kävisi yhtään paremmin?”

Tutkija: Keskusta olisi voinut valita Sipilän seuraajan parissa viikossa – Miksi valinta siirrettiin 5 kuukauden päähän?

Juha Sipilä eroaa – ”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Jos meinaat Juha Sipilä olla umpirehellinen, niin haluaisin umpirehelliset kommenttisi Seura-lehden artikkeliin, jonka mukaan puhalsit ison summan rahaa itsellesi valtionyhtiöitä hyväksi käyttäen.

Tämä kepulainen sulle/mulle rahastuspolitiikka harmittaa varmaan aika montaa äänestäjää.

Raimo Hakala

Kun poliitikko käyttää sanontaa "kansa on puhunut pulinat pois" vaalien jälkeen. Kun on itse joutunut omien "leikkaustensa jälkeen" pois vallasta. Sipilä ei ilmeisesti tiedä, että sanoja putosi puolueensa ahneuden vuoksi eduskunnasta. Puolue ahnehti lisä paikkoja ja rehellinen ja luotettava Virolainen oli niin varma jatkaja, että johto käski äänestäjiä lisäämään kannatustaan muille edustajille. Ja Virolainen jäi vaalikaudeksi pois eduskunnasta. Se korjattiin seuraavissa vaaleissa. Oikein naurattaa näiden poliitikkojen lainaukset, kun kansa osoittaa halveksuntansa näille sanojensa eli lupaustensa syöjille, kun v....telija sanaa ei saa käyttää. Ja pudottavat osaamattomat, epärehelliset pois vallasta.

Jukka Mattsson

Minä muistan Esko Ahon "puhuvana päänä".

Vaikka se olisi leikattu irti olisi Esko samalla monotonisella ilmeellä jatkanut puhumista.
Puhetta jossa ei ole alkua eikä loppua. Puhetta jota puhutaan vain ilman historiaa, suuntaa tai strategiaa.

Keskusta on täynnä sekopäisiä narsisteja. Oikeat Keskustalaiset viisaat ovat heitä jotka ovat nykykeskustan johdon hylänneet.

Mikko Virta

Kun aloittaa valtakautensa valheella:"Koulutuksesta ei leikata." Jatkaa vakuutuskuorilla, Bernerin sekoiluilla, Vakella, ihmisiä eriarvoisesti kohtelevalla aktiivimallilla. Ajaa sotea perustelulla nyt kiire ja muuta vaihtoehtoa ei ole. Lista on pitkä. Suoraselkäistä vastuunkantoa en nähnyt vaikka usein henkilö itse tästä mainitsee. Näin epäilyttäviä lehmäkauppoja, heikkoa lainsäädäntötyötä. Onneksi meillä on peruslaki.