Sunnuntai 16.6.2019

Vihreät vastasi Antti Rinteelle: ”Metsähakkuita on pienennettävä”

Luotu: 
29.4.2019 14:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuvassa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.
|

Vihreät on julkistanut vastauksensa hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen puolueille antamiin kysymyksiin. Vihreät penää lisää kunnianhimoa ilmastotavoitteisiin ja lisäpanostuksia koulutukseen.

Rinteen listassa oli kaikkiaan 26 kysymystä 8 otsikon alla sekä lisäksi vielä 3 muuta kysymystä.

Vastauksissaan vihreät ottavat kantaa myös ajankohtaiseen kysymykseen metsähakkuista. Kysymys hakkuumäärien nostamisesta nousi esiin viime viikon lopulla, kun Metsä Group kertoi alkavansa suunnitella uutta biotuotetehdasta Kemiin.

”Talousmetsissä tarvitaan nykyistä tehokkaampaa monimuotoisuuden suojelua. Metsähakkuita on pienennettävä ilmaston ja monimuotoisuuden kannalta kestävälle tasolle. Metsänhoidossa siirrytään erityisesti valtion mailla kohti jatkuvan kasvatuksen menetelmää, ja metsälakia ja KEMERA-tukia [kestävän metsätalouden rahoitus] uudistetaan tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Samalla lasketaan Metsähallituksen tuottotavoitetta”, vihreät vastaavat Rinteelle kysymykseen Mitkä näette keskeisinä keinoina luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja parantamiseksi.

Lisäksi vihreät korostaa, että se ei lähde hallitukseen, ”suhtautuu kielteisesti Suomen EU- ja euro-jäsenyyteen, joka edistää rajojen sulkemista tai Suomen eristäytymistä kansainvälisestä yhteistyöstä […] tai joka ei paranna vähemmistöjen asemaa Suomessa tai suhtautuu kielteisesti ihmisoikeuksiin tai oikeusvaltioperiaatteisiin”.

LUE MYÖS:

Nyt alkoi vääntö sellutehtaasta: ”Miksi vihreät kakoo tässä?”

Pekka Haavistolta tyly kuitti – Yle: ”Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksia”

Sdp:n Lindtman vitsaili puolueille 29 kysymyksestä: Grillit putsataan toisena viikonloppuna

Lista julki – Tässä ovat Antti Rinteen hallituskysymykset

”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa

”Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä” – Antti Rinteen ensimmäinen kysymys herättää huomiota

Antti Rinne väitetystä pois pelaamisesta Ylellä: ”Toivon todellakin, että kaikki sitoutuvat vastaamaan vakavasti - myös perussuomalaiset”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Vihreät ovat selvästikin vannoutuneet tuhoamaan Suomen talouden. No, tässä on se vihreä puoli että ihmiset mahdollisuuksiensa rajoissa tulevat muuttamaan täältä sen jälkeen pois elinkeinoje huvetessa ja jäljelle ei jää kuin Suomen kokoinen alue.

Kukahan sen sitten ottaa haltuunsa? Ehkä entinen Suomi myydään Venäjälle? Vai olisiko Kiina halukas ostaja?

Pekka Makkonen

Vihreillä on paha paikka. Jos heti vaalivoiton tultua alkaa noudattaa toisenlaista politiikkaa kuin vaalilupauksissa oli niin näyttää takinkäännöltä. Se ei yleensä ole kannatusta ainakaan lisännyt. Tuli varmaan pahaan saumaan ja varmaan tarkoituksella tämä Kemin selluhanke. Eihän sitä toteutusta edes ole päätetty. Vain hankesuunnittelu. Nyt on sopiva sauma sitouttaa hallitus jo ennen muodostusta kaikenlaisiin tukiin. Jo tulee tarpeeksi niin sitten voi päättää toteutuksen.

Mikko Toivonen

Vihreillä on sellainen perustavanlaatuine4n ongelmaq, että he saattavat ajja jopa oikeaakin asiaa kuten lähes pakollista hakkuiden pienentämistä Suomessa, jotta hiilinielumme ja metsämme säilyisivät kestävässä tilassa ja riittävän monipuolisena.
He kuitenkin irroittavat senkin mahdollisesti oikean asian kokonaisuudesta eivätkä tarjoa mitään rationaalia tai kestävällä tavalla toteuttamiskelpoista vaihtoejtoa, kuten koko energiapolitiikan järkiperäistämistä ja sähkön tuotannon puhdasta kovaa kasvattamista.
Vihreiden vastakohta eli metsärahastajat ja polttajat taas näkevät kaiken itse tuottamiensa valheellisten kasvutilastojen valossa eivätkä ilmeisesti vaivaudu edes omassa tikustossaan käydä tai vaihtoehtoisesti heiltä on täysin kadonnut käsitus miltä metsän pitäisi näyttää ja miten sitä pitäisi kaikkien eduksi hyödyntää ja käyttää.
Vedetään tapetille totaalituubaa kuten yli 20 vuotiaan puun mätäneminen ja muuttuminen hiilidioksidiksi. Mätänemiseen usein vedotaan vaikka puu voisi havupuuversioina huoletta kasvaa ainakin osissa metsiä 100 vuotiaiksi ja koivutkin hyvinkin 50 vuotiaiksi
Kaikki ovat tietoisesti väärentämässä jalostusteollisuuden taloutta uskottelemalla itselleen ja muille että vain kotimaasta saatua raaka-ainetta kannattaa jalostaa. Ei pidä paikkaansa vaan tuontipuu kelpaa suurten sellutehtaitten patoihin tai sahojen sahattavaksi hyvällä taloudellisella tuloksella ja raaka aine tulee paikasta missä sitä on kestävästi ja oikein osattu kasvattaa ja korjata
Eli ei ole vähäisintäkään ongelmaa tuoda raaka aineita vientijalostusteollisuuden käyttöön. Jokainen puun ja metallien jalostustehdas on tervetullut mamme hyvinvoinnin kannalta ja sähköä niihin pitää niin nopeasti kuin mahdollista tuottaa kansakunnan omaa tarvetta enemmän ydinvoimalla ja jos uuden ydinvoiman hankkiminen kestää niin rakentaa välivaiheeseen joko hyvin savukkasusuodatettua hiilivoimaa tai mieluiten nopeasti rakennettavaa LNG voimaa, mitä hyvin pienillä päästöillä saa varsin nopeasti pystytettyä.

Juhani Ylä-Tulijoki

Tässä kaiken maailmanparantamisen, moralisoinnin ja muun politiikan ohella on taas unohdettu se kaikista tärkein asia eli todellisuus. Metsää tarjotaan yksityismetsistä hakattavaksi vain silloin kuin on jotain hakattavaa. Eli siis kun metsä tarvitsee harvennusta tai kun se on tullut päätehakkuuikään. Meillä on ollut jo kymmeniä vuosia tilanne jossa tarjonta ylittää kysynnän ja varsinkin nuoren metsänhoitoja on rästissä satojatuhansia hehtaareja. Ja rästit senkuin kasvaa. Metsänomistaja myy puuta pääsääntöisesti vain silloin kun se on metsän kannalta tarpeen, ei muuten. Ei ole minultakaan koskaan tultu kysymään että myisitkö puuta. Aina on on pitänyt itse tarjota eikä silloinkaan läheskään aina kauppaa aikaan saa. Vasta tässä talvella ilmoitettiin monenkin yhtiön toimesta että puuta ei nyt osteta vaikka metsän kannalta hakkuutarve olisi kiireellinen. Aivan turhaa jeesustelua tällainen kohkaaminen jostain kuutiomääristä.

IPBES:n johtaja Robert Watson: "luonnon tuhoutuminen uhkaa ihmiskuntaa vähintäänkin yhtä paljon kuin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos."

Luonnon monimuotoisuudelle laaditaan omaa "Pariisin sopimusta" – Eliölajien sukupuutot ovat ilmastonmuutoksen veroinen uhka ihmiskunnalle

https://yle.fi/uutiset/3-10759663

- - "Monet järjestöt esittävät, että 30 – 50 prosenttia maapallon maa-alasta tulisi olla "kestävästi hoidettua". Pariisin kokouksessa tästä ei kuitenkaan tehdä esityksiä." - -

---

Miksi ei tehdä esityksiä?

Erkki Malinen

Tämä ympäristö hysteria on mennyt täysin överiks, nyt viherpipertäjät pelastaa maalimaa Suomen metsillä. Maalimassa on paljon hehtaareja mitä voitais metsittää , Englannin nummet on olleet aikanaan metsiä, nyt niitä ei haluta metsittää ei Suomi ole ainut missä puu kasvaa. Suomen metsät on varmaan parhaiten hoidettujen joukossa, väitetää mitä väitetään mutta ei ne ihmeisiin pysty.

Erkki Johansson

Työmatkoilla kun olen katsellut lentokoneen ikkunasta (jos on ollut huono tuuri enkä saanut käytäväpaikkaa), Englannissa, Saksassa ja muualla ns. sivistysmaissa puita näkee ainoastaan joenrannoilla ja joskus pikkuteiden reunamilla. Ainoastaan Suomessa olen nähnyt metsää, jopa Vantaalle laskeuduttaessa joka puolella on tiheää metsää. Siis tässä ruuhka-Suomessa.

Ehkä metsittämistä pitää ehdottaa muualle kuin siinä suhteessa edelläkävijä-Suomeen.

Juha Lehtonen

Aika vähän niitä metsiä enää hakkaamalla kaadetaan, 50-luvulla tuli moottorisahat ja pari kolme vuosikymmentä sitten metsäkoneet. Tässä suhteessa sielumme on siten puhdas. Itse kaadoin yhden männyn kirveellä 10 vuotta sitten, ja aikaa meni ainakin tunti. Veikkaanpa, ettei kovin montaa kymmentä puuta vuodessa kaadeta hakkaamalla koko Suomessa!

Tapio Lehtimäki

Sinä syntinen ryökäle! Ajattele, kuinka paljon puhkuit hiilidioksidia kirveen varressa huhkiessasi.

Itteltäni meni tosin useampikin tunti naapurin puolelta salakaataessa, vaikka apuna oli moottorisaha. Taisi karata pari metaanituhnuakin silkasta jännityksestä.

Veli-Jussi Jalkanen

Suomen metsät voisivat kasvaa jo nykymetsänhoitoa paremmin soveltamalla 150 milj. nykyisen 107 sijasta.
Tämä kasvu sitoisi hiiltä 100 milj. tonnia, kun kaikki päästömme ovat 57 milj. tonnia.
Maailman kaikki päästöt 52 mrd. tn voitaisiin sitoa n. 20 milj. neliökilometriin uutta metsää. Metsityskelpoisia alueita on maailmassa valtavasti, myös Suomessa joitakin satoja tuhansia hehtaareita.
Maailman jo olemassa olevat metsän saataisiin sitomaan paljon enemmän hiiltä järkevällä uudistamisella yläharventamalla pois vanhoja puita ja pääetehakkuilla ja uusien istutuksilla. Monet vanhat metsät lahoavat yhtä paljon kuin kasvavat.
Hyvin hoidettu metsä on hyvä hiilisieppari, mutta ilman harvennusta ja uudistamista vain muutamia vuosia. Nytkin harvennusrästejä on 1.6 milj. ha.
Meillä olisi valtavasti helppoja tapoja vähentää päästöjä, joita ei edes mainita: maanteiden valaistuksesta luopuminen, nastarenkaiden käyttökielto, Helsingin ym. hiilivoimasta luopuminen, sisälämpötilojen laskeminen 3 asteella, raskaiden ökyautojen karkoitus saasteverolla, lihavero, lentovero jne.
Haluavatko vihreät vähennyksiä, vain jos itse ei tarvitse osallistua?

Rainer Nyholm

Vihreat haluavat heikentää Suomen taloutta; vähentää työpaikkoja, laskea elintasoa, heikentää koulutusta, huonontaa julkista terveydenhoitoa, huonontaa lapsiperheiden asemaa. Kaikkeen tarvitaan rahaa ja sitä on Vihreiden politiikan seurauksena vähemmän.
Teollisuuden investointeja ei pidä jarruttaa, vaan päin vastoin tukea ja edistää.

Kaarlo Kiviniemi

Nämä vihreät rydenfeldit ei soisi niitä vähäisiäkään puita korjattavan koneellisesti, kun ne savuttaa. Hevonen taas piereskelisi. Siis suo siellä, vetelä täällä. Kummassakin tapauksessa ilmasto vaarassa.., paskat talouskasvusta..