Torstai 27.6.2019

Hussein al-Taee saa ex-työnantajalta jopa onnentoivotukset – CMI:n huonoksi onneksi sen sähköpostivirhe levisi maailmalle

Luotu: 
29.4.2019 17:35
Päivitetty: 
2.5.2019 15:03
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Se Hussein, jonka me tunnemme, kirjoittaa juuri tällaisen anteeksipyynnön”, CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie sanoo.
|

Kansanedustaja Hussein al-Taeen (sdp) entinen työnantaja, konfliktinratkaisujärjestö CMI pitää al-Taeen anteeksipyyntöä rehellisenä tekona.

Suomessa kohua nostattanut Al-Taeen tapaus nousi näkyvästi esille viikonloppuna israelilaisessa Jerusalem Postissa, jonka otsikko oli ”Suomalaista kansanedustajaa arvostellaan Israelin vertaamisesta Isisiin”.

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie antoi lehdelle lausunnon, jossa hän pitää Hussein al-Taeen ”antisemiittisiä lausuntoja täysin sopimattomina”.

Al-Taee tunnusti tänään kirjoittaneensa esillä olleet tekstit ja pyysi tekojaan myös blogikirjoituksessaan anteeksi.

LUE LISÄÄ:

Hussein al-Taee myöntää kuvakaappaukset aidoiksi

Hussein al-Taee pyysi homoilta ja juutalaisilta anteeksi eduskunnassa – ”En ole puhunut totta”

Uuden Suomen tänään haastatteleman Talvitie mukaan tunnustus oli avoimuudessaan rohkea ja aito teko.

”Se Hussein, jonka me tunnemme, kirjoittaa juuri tällaisen anteeksipyynnön. Tämä on johdonmukaista käytöstä. Meillä ei ole mitään syytä epäillä, että olisi muita tarkoitusperiä”, Talvitie sanoo.

Jerusalem Postin tekstissä vaadittiin CMI:tä ja politiikkaan siirtyneen al-Taeen puoluetta sdp:tä tuomitsemaan viestit, jotka ovat luonteeltaan juutalaisvastaisia. CMI on viestit tuominnut.

”Yksikantaan vastauksemme on, että emme missään tapauksessa tue niitä kommentteja. Olemme julkisuudessa aiemminkin tuominneet kaikki kommentit, jotka jollain lailla solvaavat tai ovat negatiivisia mitä tahansa kansallisuutta, uskonnollisuutta, etnistä ryhmää tai yksilöitä kohtaan. On päivänselvää, että emme missään tapauksessa hyväksy niitä.”

”Toivotamme hänelle onnea kansanedustajan tehtävässä. Alku ei ollut tosin paras mahdollinen”

Talvitien mukaan al-Taee ei ole enää töissä CMI:ssä.

”Meillä on normaali käytäntö. Olemme päättäneet hänen työsuhteensa yhteisellä sopimuksella. Näin on tapahtunut ymmärtääkseni virallisesti silloin, kun Hussein al-Taee sai valtakirjan 23.4. Tämä on aivan selkeä, hän on siirtynyt muihin töihin pois CMI:stä”.

Al-Taeen tiedot jäivät kuitenkin viime viikon ajaksi CMI:n sivuille. Nyt ne on sieltä poistettu sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa oli asia nostettu esiin. Talvitien mukaan tämä poistaminen ei liity Jerusalem Postissa viikonloppuna julkaistuun artikkeliin.

”Toivotamme hänelle onnea kansanedustajan tehtävässä. Alku ei ollut tosin paras mahdollinen”, hän sanoo nyt.

Al-Taee työskenteli Nobel-palkitun Martti Ahtisaaren perustamassa CMI:ssä konsulttina vuodesta 2014, ja tuli palkatuksi taloon 2015 helmikuussa. Yhtenä noin 80 työntekijästä irakilaistaustainen al-Taee on osallistunut konfliktinratkaisutyöhön erityisesti Lähi-idässä.

”Tässä hämmentää se, että meillä ei ole ollut mitään syytä epäillä hänen integriteettiään. Sen ajan, kun hän on ollut CMI:llä töissä, hän on käyttäytynyt erittäin hyvin ja hänen narratiivinsa sekä CMI:n sisällä että julkisuudessa on puhunut hyvin vahvasti sovinnon kieltä, dialogisuuden ja vastavuoroisuuden kieltä, jotka ovat meidän periaatteitamme”, Talvitie pohtii.

Jerusalem Postin juttu ei ole hänen mukaansa haitannut CMI:n suhteita Israeliin.

Juttuun päätyi myös CMI:ssä tapahtunut inhimillinen virhe, kun viestintäjohtaja Elina Lehtisen kollegoilleen tarkoittama kommentti oli päätynyt myös israelilaislehden toimittajalle.

Sen englanninkielinen käännös kulki suurin piirtein niin, että ”varmistautukaa, että haluatte aloittaa viestien vaihdon ja millä voimakkuudella”.

Viesti näytti erikoiselta.

”Olemme selvittäneet asiaa ja siinä on käynyt niin, että Elina on lähettänyt tämän viestin suomeksi CMI:n viestintään ja minulle kommenttina, mutta on epähuomiossa laittanut sen myös (Jerusalem Postin) toimittajalle, eli se on ihan puhtaasti virhe”, Tuija Talvitie sanoo.

Piiloteltavaa ei Talvitien mukaan ole.

”Meillä ei ole mitään piiloteltavaa, mutta on valitettavaa, että se meni toimittajalle, joka on sen tietysti kääntänyt sen Suomessa ja ottanut sen suorana kommenttina, että se olisi CMI:n kanta, mitä se ei missään tapauksessa ole”, Tuija Talvitie sanoo Uudelle Suomelle.

Hussein al-Taeen some-viestit toi julkisuuteen helsinkiläinen kansalaisaktivisti Anter Yasa blogissaan.

LUE MYÖS: Sdp:n puoluesihteeri: Hussein al-Taee eduskuntaryhmän eteen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

”Se Hussein, jonka me tunnemme, kirjoittaa juuri tällaisen anteeksipyynnön. Tämä on johdonmukaista käytöstä. Meillä ei ole mitään syytä epäillä, että olisi muita tarkoitusperiä”

Voi tätä eliitin hyvävelikerhoa? Näillehän nauravat hevosetkin!

CMI... rauhanjärjestö joka vedettiin vessanpytystä alas.

Mark Andersson

Pian ollaan jenkkien mallissa: edustajilla ei saisi olla minkäänlaista menneisyyttä eikä varsinkaan elämänkokemusta. Kaikkien pitäisi olla samassa tilassa kuin syntyessään.

Jos nuorempana on hölmöillyt, siitä on enimmäkseen hyötyä – mikäli itse näkee oman hölmöilynsä. Kaikki eivät sitä näe tai myönnä sitä hölmöilyksi.

Joka ei ole koskaan hölmöillyt, hänestä ei ole poliitikoksi eikä johtotehtäviin. Nämä tehtävät edellyttävät kehittyneisyyttä ihmisenä.

Sitäpaitsi – pitäisikö rauhanturvajärjestössä muka olla pelkästään Israelin ystäviä?

Janne Rantala

Ei jumalaut....Hallaahon kimppuun kävi koko suomalainen media ja oikeuslaitos eikä anteeksiannosta puhunut kukaan mitään.Järjestelmämme on sairas ,todella sairas ei voi muuta sanoa.Aika vaihtaa hallitustunnustelijaa Rinne ei voi jatkaa eikä demareita voi ottaa hallitukseen.

Mark Andersson

Miten kävi Halla-aholle, joka ei edes katunut tekstejään? Ei mitenkään, paitsi että hänestä tehtiin puoluejohtaja ja joidenkin silmissä Messias.

Miksi al-Taeelle pitäisi käydä huonosti? Hän on kuitenkin myöntänyt menneisyyden hölmöilyt, Allah-aho ei.

Sitäpaitsi oikeuslaitos ei ole vielä edes tutkinut al-Taeen touhuja. Halal-aho on saanut tuomioitakin.

Jani Pulkki
Vastaus kommenttiin #10

Hajoo nyt ittees, H-a osoitti kyseisen kirjoituksen syyttäjälle kysyen voiko somaleista ja islamista kirjoittaa samoin sanankääntein kuin suomalaisista ja kristinuskosta. Syyttäjä totesi oikeudenkäynnin jälkeen että saatiin rajat sille kuinka paljon viranomaisia saa julkisuudessa pilkata!

Jani Pulkki
Vastaus kommenttiin #18

H-A:n tuomio on hyvin erikoinen, etenkin ottaen huomioon syyttäjän lausuman motiivin syytteille. Itse asiakin on hyvin erikoinen, voiko jonkun ryhmän käyttäytymistä määritellä geneettiseksi siinä kuin toisen ryhmän huomattavasti yleisempää käyttäytymistä. Molemmat väitteet olivat tietenkin aivan psudotieteellisiä mutta H-A ei väittänyt sen olevan totta.. hän vain kysyi onko väitteen esittäminen rikollista. Uskonrauhan rikkomisen suhteen hän tiedusteli onko kaikilla uskonnolla sama oikeusturva. Kumpaankin kysymykseen sai oikeuslaitokselta vastauksen. Mitä pitäisi pyytää anteeksi? Lopputulos oli juuri se mitä hän oletti alunperinkin.

Jarmo Henttonen
Vastaus kommenttiin #10

Sinä sen sanoit, saanut jo tuomion, mutta myöskin kärsinyt sen jo, silti te käytte kimppuun kuin Hyeenalauma, nyt itkua tuherratte kun Al Taee on osoittautunut kauniisti sanottuna epäluotettavaksi ja siitä häntä vaaditaan tilille.

Raimo Laine

Hölmöilläkseen kunnolla Hussein kielsi vielä tehneensä nuo mielipiteet. Kaikenlaisia rauhantekijöitä meiltä
löytyykin - mitähän rauhanvälitysasiakkaat ajattelevat tästä sodanlietsojasta ja hänen työnantajastaan.
Pitäsikö valtion tuki lopettaa ?

Timo Virtanen

Outoon valoon joutuu koko CMI. Miten sen henkilökunta oikein on valittu ? Onko joku SDP:n sisäpiirin suojatyöpaikka ? Nyt pitäisi ehdottomasti ottaa syyniin tuon laitoksen saama hulppea valtionapu. Mitä tuo lafka on ylipäätään saanut aikaan ? Panos tuotos ajattelu kunniaan. Pannaan rahat esim. vanhusten hoitoon.

Veli-Pekka Tihlman

Sairas kommentti CMI:ltä ja epäeettistä hyssyttelyä demareilta. Suomen eduskuntaan, ties kenen trolliäänillä valittu antisemiitti, joka vertaa Lähi-Idän ainoan demokraattisen valtion käytöstä islamistisen ISIS-murhaorganisatioon, ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. SDP, tätä te olette Halosesta saakka ajaneet. Kuvottavaa!

Mikko Toivonen

Kellojen pitäisi myös kilistä Korkeimman oikeutemme tekemille aikaisemmille "vihapuhe" tuomioille! Esimerkiksi maan korkeimman poliittisen johdon olisi jo pitänyt julkisesti todeta KKO poliittinen rankaisu ja sen kestämättömyys ihmisoikeusmielessä

Erkki Malinen

Urkki nuorena miehenä teloitti punikkeja vankileirillä, siitä huolimatta siitä tuli arvostettu valtiomies. Nyt jos olet kirjottanu ajttelemattomia jossain nuoruuden huumassa, niinkun Halla Jussi ja nyt Hussein niin näitten pitäis vetää itsensä hirteen että niistä tulis puhtosia. Pitäis jotain rajaa olla ,se ainut puhtonen naulattiin ristille parituhatta vuotta sitten ja senkin teki juutalaiset.

Jani Pulkki

Jussi tuomittiin lähinnä virkamiesten saattamisesta naurunalaiseksi, ainakin syyttäjän lausunnon mukaan. Kirjoitus oli osoittettu suoraan Mika Ilmannille, silloiselle vihapuhe valtakunnansyyttäjälle.
Al taee kirjoitti juuri mitä fundamentalisti shiia muslimin kuuluukin kirjoittaa. Fanitti homot hirttävää teokratiaa jne

Nita Hillner

Olen samaa mieltä, antaa kummankin miehen nollata menneisyytensä ja tulevaisuus näyttää mitä ovat miehiään. Sinisilmäinen ei sentään pidä olla, turvallisuuttamme ei saa vaarantaa ja siksi tehtävänjaot eduskunnassa pitää olla sellaisia, ettei se turvallisuus vaarannu. Kun luottamus on saanut kolauksen, kestää aikansa ennen kuin se taas palautuu.

Mielestäni nämä lausunnot vain todistavat sen mitä me kaikki tiedämme, rasismia ja vihanpitoa muihin ryhmiin on kaikissa kulttuureissa. Esimerkiksi muslimien kohdalla täällä länsimaissa se näkyy räikeimmin siinä, että naiset eivät saa mennä naimisiin eurooppalaisten miesten kanssa - Vaarana näes on että yhteisön arvot muuttuvat liian länsimaalaisiksi.

Todellinen monikulttuurisuus, siis täydellinen luottamus ja yhteistyö näyttäytyy minulle ainakin lähivuosikymmeninä mahdottomalta saavuttaa. Tämä johtuu valtioissa asuvien ryhmien ajattelusta ja toiminnasta. Ihmisten käyttytyminen on muovautunut nykyisenkaltaiseksi vuosituhansien aikana, eikä se käskystä heti muutu.

Ja vielä, roomalaiset naulasivat sen puhtoisen ristille juutalaisten vaatimuksesta - siis näin jos ollaan ihan tarkkoja :)

Kalervo Niementaus

M.H:"Hussein al-Taee saa ex-työnantajalta jopa onnentoivotukset.."

Hupaisa otsikointi. Ikään kuin CMIstä käsin kerrottaisiin kaiken olevan hyvin ja homma ok. Tosiasiassa esim. uutisissa Talvitie totesi; "Jos al-Taee olisi edelleen CMI:ssä töissä ja heillä olisi se tieto kuin nyt, olisi vakavan keskustelun paikka, Talvitie toteaa Ylelle."

Mutta näin se "vastuullinen media" värittää näitä asioita ja kertoo haluamansa meille kansalaisille.

Päivi Suikkanen

Eikö se ole ihan tuiki tavallista, että muslimit suhtautuvat homoseksualisuuteen hyvin kieltävästi. ja rangaistus sellaisen harjoittamisesta on sharialain mukaan kuolema...lisäksi eikö se ole enemmän kuin sääntö, että Lähi-idän islamistisissa maissa vallitsee Israel-viha....voiko joku todistaa olevani väärässä?? Mikä tässä on yllättävää??

Mikko Toivonen

Tämä Hussein al Taeen tapaus ja kirjoitukset valitettavasti han konkreettisen tyhjentävästi kertovat miten kaksinaismoraalisesti sdp ja muutama muukin puoleu, erityisesti RKP suhtatuu ihmisoikeusmoraaliin. Omilta sallitaan mitä tahansa kun se on esitetty "oikean" ideologian puitteissa, mutta toiset vaikka puhuvat vain epädiplomaattista totta leimataan ihmisyyden vastaisiksi vaikka kirjoittajan tarkoitus on ollut puolustaa rehellisyyttä ja kansallista etua.
Taee tapaus lyö nyt epärehellisiä valikoijia: vasemmistoliittoa, vihreitä ja sdp naisväkeä todellisuudella ansaitusti kynsille

Lauri Kiiski

Juutalaisjärjestöt vaativat al Taeen välitöntä eroa tai erottamista eduskunnasta, joka on varmasti perusteltua aikuisen miehen todennettujen rankkojen vihapuheiden takia.

Joku voisi nyt julkaista yhtenä nippuna nämä SDP: n kansanedustajan kaikki herjat koko kansan arvioitavaksi. Sitä tuskin ainakaan YLE, Sanomat tai Alma tuskin tekevät .

Ari Ojala

Mikäli media olisi toiminut niin kuin se toimii keskusta- ja oikeistopuolueiden kanssa, olisi se paljastanut Hussein al-Taeen toiminnan ennen vaaleja. Tieto varmaan oli medialla. Tällä paljastuksella SDP ei olisi ollut edes "mitali" sijoilla vaaleissa. Tästä voi jälleen kerran miettiä käsitteleekö media objektiivisesti kaikkia puolueita? Epäilyttää?

Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”silmät on sielun peili”. Sen perusteella Al-Taeen esiintymisessä ei ole katumuksen häivääkään.

Hänen kirjoituksensa ei ole olleet mitään murrosikäisen kirjoitelmia, vaan yli 30 vuotiaan miehen kirjallisia ulostuloja. Edesmenneellä isälläni oli sanonta ”mihin suuntaan pallo alkaa pyörimään, siihen suuntaan se pyörii loppuun saakka.”

Anteeksipyyntö on hyväuskoisia tomppeleita varten ja SDP:ssä niitä tuntuu riittävän. Siellä asia on jo loppuun käsitelty.

Al-Taeen esiin tullut kirjallinen ”tuotanto” vie kyllä täysin uskottavuuden CMI:ltä kansainvälisissä piireissä. Sitä voi kutsua täydellä syyllä skandaaliksi vielä CMI:n onnitteluilla höystettynä. Jerusalem Postia luetaan myös muualla kuin Jerusalemissa.

Viisautta yli 2000 vuoden takaa:

Roomalainen kirjailija Publilius Syrus on sanonut ”Luottamus on kuin ihmisen sielu; kun se on kerran lähtenyt, ei se enää palaa.”

Markku Vähätalo

"Meillä ei ole ollut mitään syytä epäillä hänen integriteettiään. Sen ajan, kun hän on ollut CMI:llä töissä, hän on käyttäytynyt erittäin hyvin ja hänen narratiivinsa sekä CMI:n sisällä että julkisuudessa on puhunut hyvin vahvasti sovinnon kieltä, dialogisuuden ja vastavuoroisuuden kieltä" Hieno elitistinen daami, vaihda kokonaan englantiin!

Toivottavasti tämä on ennakkotapaus tulevalle vihapuhelaille, joka pelätyllä tavalla sovellettuna lopettaa meiltä sanavapauden. Siis pelkkä anteeksipyyntö riittää; se on niin halpakin.