Lauantai 20.7.2019

Antti Rinne: ”Siksi aktiivimallin leikkaus perutaan”

Luotu: 
1.5.2019 12:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Antti Rinne.
|

Sdp:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne listasi vappupuheessaan tulevan ja edellisen hallituksen eroja. 

”Valitettavasti yhdessä sopimisesta luovuttiin ja tilalle tuli pakottamista, uhkailua ja sanelua. Se ajoi Suomen työmarkkinat kriisitilanteisiin, jotka eivät palvelleet kenenkään etua – ei yhteiskunnan, ei työnantajien eikä varsinkaan palkansaajien”, hän kommentoi edellistä hallituskautta.

Rinteen mukaan Suomen kaltaiselle pienellä maalla ei ole varaa hylätä sopimisen kulttuuria ja sopimusyhteiskuntaa. 

”Meillä ei ole varaa itse aiheutettuun luottamuspulaan. Me osaamme paremmin. Me olemme aina osanneet sopia, sovitella ja neuvotella. Olemme olleet eri mieltä, mutta neuvottelemalla on aina päästy yhteisiin ratkaisuihin. Tästä voimavarasta on pidettävä kiinni. Sopimusyhteiskunta on meidän kilpailukyvyn kannalta etu, ei rasite”, hän sanoi.

Työelämää on Rinteen mukaan kehitettävä ja uudistettava reilumpaan suuntaan. 

”Kun työelämä on reilua sekä työntekijöitä että työnantajia kohtaan ja kun työmarkkinoilla vallitsee yhteistyön, sopimisen ja luottamuksen henki, pääsemme takaisin normaaliin päiväjärjestykseen, jossa ”torilla tavataan” tarkoittaa Leijonien kultajuhlia eikä massiivisia mielenosoituksia hallituksen pakkolakeja vastaan. Tämän sdp ja tuleva hallitus haluaa varmistaa. En lupaa jääkiekon maailmanmestaruutta, mutta sen lupaan, että työntekijöiden oikeuksia ei poljeta. Työttömiltä työnhakijoilta ei leikata viittä prosenttia työttömyyskorvauksesta. Ja lupaan sen, että uhkailu ja painostaminen pakkolaeilla loppuu.”

Rinne linjasi, että seuraavalla hallituskaudella pyritään sanelusta neuvottelemiseen, pakottamisesta sopimiseen ja konflikteista sopuun. 

”Siinä merkittävimmät erot edellisen ja tämän vaalikauden työmarkkinapolitiikkaan.

Me haluamme varmistaa sen, että suomalainen palkansaaja voi luottaa siihen, että palkalla tulee toimeen. Ja työnsä menettäneillä ihmisillä on oikeus luottaa siihen, että heitä autetaan löytämään uutta työtä eikä jo valmiiksi vaikeaa tilannetta pahenneta lisää leikkaamalla heidän toimeentulostaan. Siksi aktiivimallin leikkaus perutaan.”

Hän toisti myös vuoden takaisen lupauksensa 100 euron tasokorotuksesta alle 1400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla. 

”Asiantuntijoiden mukaan tämä yksittäinen esitys nostaa 55 000 eläkeläistä pois köyhyydestä”, Rinne perusteli.

Lue myös: Antti Rinteen ”vappusatanen” nousi taas esiin: ”Lähiviikkoina ratkeaa”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Hiltunen

Täysin järjetöntöntä ottaa 20% vero kelan vähimmäis rahasta, alle 500€/ kk rahata, se vain lisää pyrokratiaa, ei siitä hyödy kukaan muu kuin pyrokraatit. Vuokrakatto tuotava takaisin ja noin 30% alennus pääkaupunki seudun asuntoihin heti, muualle maahan noin20% alennus vuokriin, toinen vaihto ehto on pääkaupunkille minimi palkaksi25€/ h ja muualle suomeen 20€/ h tätä ei varmaan pysty moni työn antaja maksamaan eikä tietenkään haluakkaan vaikka pystyisi, on totuttu siihen että, halpatyön tekijöitä saadaan vaikka näiltä kursseita jos ei sieltä niin kuvitellaan kun tuo osaamatonta väkeä maailmalta tänne ne tekee, ne tekee juuri niin iauan kun luvat täällä on kunnossa ja sen jälkeen ovatkin veronmaksajien kukarolla loppu ikänsä, eli sosiaali toimiston ja kelan asiakkaana.

Seppo Makkonen

Mikä ei ole reilua työelämässä? 25 vuotta yrittäjänä tiedän hyvin että koko yrityksen henkilökunta on ehto yrityksen elossa ololle. Huonosti kohdellut työntekijät lähtevät ja se tulee aina kalliiksi. Palkkarason määrää aina loppu kädessä kuluttaja. Palkka määräytyy aina tältä perustalta; jos työn hinta on korkeampi kuin sen arvo" työpaikkaa ei ole. Tämä pätee kaikkeen yksityiseen liiketoimintaan jossa vaihdetaan tavaraa tai palveluja. Tämä ei tietenkään koske verorahoitteisia palveluja koska niiden arvonmääritys on lähes mahdotonta tehdä per €. Kaikkia pehmeitä arvoja on, mutta se on jo sitten politiikkaa. Aika populisti on tuo Antti, aiheuttaa hyvin todennäköisesti suuria vaikeuksia suomen yrityksille, ja sitä kautta valtion rahoitukselle.

virve lundgren

Tämä toitottamien ihmisten haluamasta muutoksesta ei päde, jos katsoo vaalitulosta- edelleen tiukan kurin talouspolitiikan kannattajat enemmistönä. Keskustan häviö johtui pääosin maahanmuuttopolitiikan ongelmista vaalikauden aikana. Satanen 4 vuoden aikana ei nosta ketään pois köyhyydestä ja on täyttä populismia. Kokonaisuus ratkaisee. Jos Hussein olisi kertonut aimeemista kirjoituksistaan ennen vaalia, olisi demareilla mahdollisesti 1 kansanedustja vähemmän ja hallituksen muodota voisi olla Hallla-aho. Näin pienellä vaalivoitolla ei siis kannattaisi kauheasti paukutella henkeleitä.

Mika Lundgren

No ei tuo muuta paljon mitään työttömän elämässä. Yks paperi vaan pitää täyttää vähemmän kelaan. Työn saaminen sinänsä tulee olemaan yhtä vaikeeta tai vielä vaikeampaa. Työ halukkaita on varmaan paljon mutta kun ei kelpaa niin ei kelpaa.

Jari Eeva

Hallitus petti lupauksensa olla leikkaamatta työttömiltä ja käytännössä yli kuuskymppinen välttyy leikkaukselta vain saamalla töitä. Helpommin sanottu kuin tehty. Pelkkä työn hakeminen ei riitä ja TE -toimiston kursseille on turha edes hakea. Epäoikeudenmukainen laki.

Jari Eeva

Yläilmojen herran, tai sitten, tunarit korjatkoot. Toimitusenjaksaministeriö tekee vielä jotain, mutta Sipilän takin helman alta. Ei tuohon kunniakomppaniaa tarvita. Jää seuraaville päättäjille. Jos ja jos.

Pertti Ikonen

Aikaa menee varmasti ennen kuin aktiivimalli on purettu. Veikkaisin, että vuoden 2020 alusta lähtien on lait ja ohjeet laadittu Kelaan. Tuohon tarvittaisiin sitten varsin selväsanaista lainsäädäntöä, että Kelakin asian ymmärtää. Siis aktiivimallistahan ei ole olemassa erillistä lakia, että tuon kumoamisella purku onnistuisi helposti.