Tiistai 25.6.2019

Perussuomalaiset pannaan eduskunnassa ”äärimmäisen oikealle” – ”Tosi pikkumaista, suhmurointia”

Luotu: 
2.5.2019 14:48
  • Kuva: Ville Tavio / Tuomas Tähti
    Kuva
    Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.
|

Eduskuntaryhmät sopivat istuntosalin istumajärjestyksen muuttamisesta siten, että perussuomalaiset ovat siirtymässä rkp:n tilalle ”äärimmäisen oikealle”, kertoo suurimman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).

Perussuomalaisten pitää siirtoa ”tosi pikkumaisena” ja puolue epäilee, että kyse on mustamaalausyrityksestä.

Asia käsitellään perjantaina eduskunnan täysistunnon äänestyksessä. Uuteen järjestykseen siirryttäisiin ensi viikon maanantaista alkaen.

”Hyvin todennäköisesti huomenna eduskunta päättää sellaisesta istumajärjestyksestä, joka pohjaa saman tyyppiseen järjestykseen kuin EU-parlamentissa ja Pohjoismaiden neuvostossa”, sanoo suurimman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).

Puolueet on salissa perinteisesti istutettu poliittisen vasemmisto–oikeisto-akselin mukaisesti siten, että puhemiehestä katsoen vasemmalla istuvat vasemmistopuolueet ja oikealla oikeistopuolueet. Tulkkauksen vuoksi rkp:n kansanedustajat ovat istuneet aivan salin oikealla reunalla.

Nyt rkp pyysi kuitenkin saada vaihtaa paikkaa. Puolueen mielestä istumajärjestys ei vastaa sen paikkaa poliittisella kartalla.

Eduskuntaryhmien neuvotteluissa toive sai tukea.

”Kun täältä puhemiehestä katsoen vasemmalta lähdetään, niin siellä on tietysti vasemmistoliitto, sen jälkeen sosialidemokraatit, sen jälkeen vihreät, keskusta, rkp, kristillisdemokraatit, kokoomus ja sitten siellä äärimmäisen oikealla laidalla on perussuomalaiset”, Lindtman hahmottelee.

Virallisesti kansanedustajat äänestävät huomenna puhemiesneuvoston tekemästä pohjaesityksestä. Lindtman ennakoi, että lopullinen esitys on ”tämän suuntainen” kuin hän luetteli.

”Ratkaisu ei ollut yksimielinen, mutta löysi hyvin laajan enemmistön taakseen.”

”Varmaan rehellistä kertoa, että perussuomalaiset eivät tätä mallia kannata. Mutta aika lailla muut puolueet olivat eri perusteilla tai muuten enemmän tai vähemmän tämän mallin kannalla”, Lindtman sanoo.

 

Perussuomalaisten Tavio: Signaali hallitusneuvotteluista?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio pitää erikoisena, että Lindtman käytti nimenomaisesti termiä ”äärimmäisen oikealle”, ja muut puolueet ajavat perussuomalaiset muuttamaan istumapaikkaansa vastoin näiden tahtoa.

”Vähän hassulta se itsestä tuntuu”, Tavio sanoo.

”Sillä yritetään ehkä mustamaalata tässä vaiheessa. Se on tosi pikkumaista. Istumapaikkajärjestyksestä lähtien tällaista suhmurointia”, hän kummeksuu.

Tavio pohtii, oliko tällainen kohtelu signaali myös hallitusneuvotteluja ajatellen.

”Hallitusneuvotteluja olisi suotavaa käydä tasapuolisesti kaikkien puolueiden kesken”, hän tähdentää.

Perussuomalaiset ei Tavion mukaan koe asemoituvansa äärimmäisen oikealla, vaan puolue katsoo jatkavansa Suomen maaseudun puolueen SMP:n perintöä. Siksi perussuomalaiset kannatti Tavion mukaan vanhaa istumajärjestystä.

Tavion mielestä on myös vaikea perustella, miksi kokoomus on juuri perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välissä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari-Pekka Vuorela

"Pikkumaista"? Kukaan muu ei ole omasta mielestään persujen oikealla puolella, joten mikä tässä juuri persuille niin tärkeätä on?

Laskujeni mukaan Rkp on ollut 47:ssä itsenäisen Suomen hallituksessa, joten mukaan pääsy tuskin riippuu siitä, mihin kohtaan salia muodostajan katse osuu.

Kaarlo Kunnari

Ihmeellistä asennetta. Persut ovat työtä tekevien ja pienyrittäjien puolue. Äärioikeaksi tuota porukkaa ei saa kuin vääristelemällä. Tunnistan että tuota vääristelyä on harrastettu vuosia. Tietenkin perinteiset työäläispuolueet mustamaalaavat kannattajien sieppaajaa ja yrittävät haitata persujen kannatusta. Toivottavasti äänestäjät lisäävät edelleen kannatusta niin että todellinen työtätekevä porukkakin saa asiansa ajettua. Nyt tuntuu siltä että entiset työväenpuolueet ajavat vain lusmuilijoiden etuja.

Reijo Matilainen

Kaippa tuossa Taviota harmittaa lähinnä se ettei persuja kuultu asiasta päätettäessä. Kyllähän persut ja vasemmistoliitto ajatuksellisesti sopivat olemaan äärilaidoilla, eli mahdollisimman kaukana toisistaan. Kokoomus olisi samassa yhteydessä ollut tosin syytä siirtää Keskustan vasemmalle puolelle jotta logiikka asiassa toimisi. RKP:n taas voisi heittää ilmaan ja paikka sitten sinne mihin sattuu putoamaan.

Mark Andersson

Halla-aho syyttää muita puolueita pikkusieluiksi, mutta mitä tällainen mielensäpahoittaminen persujen taholta muuta on kuin pikkusieluisuutta?

Pitäisikö persujen 17% kannatuksellaan saada kävellä sen 83% yli mielin määrin?

Ai niin, unohdin, että persut ovat kansa...

Esko Riikonen

"Ai niin, unohdin, että persut ovat kansa..."

Jos koulutuspohjasta vinoilet, niin otappa selvää, mikä on todellinen tilanne. Hyvä, että et maininnut ruokajonoja ja korttelikapakoita. Pilkkaat yli puolta miljoonaa äänestäjää.

Juha Kajander

Tästedes istuvat molemmat ALDE-puolueet (Keskusta ja RKP) vierekkäin, samoin molemmat EPP-puolueet (Kokoomus ja KD). Se on ihan asiallista.

Vasemmisto ja Keskusta ovat nyt kumpikin nimensä mukaisessa paikassa. Mikään puolue ei nimensä puolesta ole oikeistolainen, eikä kukaan halua istua oikeassa laidassa, vaikka sieltä on lyhyt matka kuppilaan. Vaalikonevastausten [erään tulkinnan] mukaan Kokoomus on oikeistolaisin puolue ja Perussuomalaiset konservatiivisin. Nämä kaksi kai tulivat kysymykseen. Koska kumpikaan ei halunnut istua siellä oikealla, täytyi valita se, jonka kanssa yhteistyökuviot ovat vähemmän todennäköisiä.

Simo Somera

Sosialidemokraattien "ay-öykkärit", joihin Antti Lindtman muiden ohessa kuuluu, jatkavat SDP:n pikkumaista ja kateusperäistä linjaa tässäkin tapauksessa.
Itse "pää-öykkäri" lakko- ja sakkokenraali osoittaa leppymättömän luonteensa käyttäytymällä riidanhaluisesti kaikkia muita puolueita kohtaan. Hän ei voi olla mistään asiasta aidosti saamaa mieltä jonkin toisen puolueen kanssa.

Mikko Toivonen

Jos joku kykenee puolueiden toimintaa kokonaisuutena objektiivisesti keinotekoiselle kartalle sijoittamaan, niin kyllä silloin persujen kokonaispolitiikan sisältö on varsin kokoomuksesta ja kepuleista vasemmalla.
Heidät on vaan poliittistarkoituksenmukaisesti yritetty määrittää äärioikeistoon maahanmuuttopolitiikkansa perusteella, eli aivan subjektiivisesti.
He ajavat kokonaisuutena esimerkiksi minun kokonaisajattelustani merkittävästi vasemmalta ohi, kun taas maahanmuuttopolitiikka minulla olisi toisaalta paljon heitäkin kireämpi, mutta laillisen maahanmuuton osalta merkittävästi kevyempi. Kannatan nimittäin varsin vapaata laillista ja määräaikaisviisumein tapahtuvaa maahantuloa suoraan työpaikkaan työnantajan kutsumana ja maksullisen viisumin hankkineena

Mikko Toivonen

Sinulla, nimimerkki Simonen, on mielenkiintoinen tapa yrittää kategorisoida ihmiset jopa yhden sanan perusteella tai mitä nikkiä joku mistäkin puolueesta käyttää.
Sinulle ei mahdu "kaaliin" sellainen mahdollisuuskaan, että ihminen voisi ajatella kaikista puolueista sitoutumattomasti vaikka joissain asioissa yleislinja tai suunta saattaisi muistuttaa välillä jotain puoluetta ja välillä jotain toista.
Pitäisi kuitenkin vähälläkin älyllä kyetä minun kirjoituksistani päättelemään, että se ei ainakaan kepulit ja virheät ole eikä liioin kovin feministiset puolueet.
Kepulit vain erottuvat minulle kaikissa elämän perussuunnissa ei toivottuna ajatteluna. Sekä pääosin henkilöinä, että ideologisesti puolueena

Jarkko Palmgren

Erityisen mielenkiintoisen asiasta tekee, se mitä jäi mainitsematta jälleen, nimittäin TV:n medialehteri on Puhemiehestä oikealle. Tuo takaa , että vuosikymmenten ajan TV:ssä näkyy enimmäkseen Vasemmistoliitoa ja SDP:tä äimistelemässä muiden puolueiden puheenvuoroja.
-Näinhän on ollut. Li Andersson on aina TV:ssä Aino -Kaisa Pekosen jne vasemmiston kanssa. TV:stä saa käsityksen ,ettei siellä juuri muita olekaan. Kamerat ulottuvat vihreisiin asti ja sitten on kameramiehen työlästä kääntää itseään. Muut jäävät TV-aika sekunttikello analyysissä varmasti pahasti jälkeen, jos sellainen tehdään.

Pitäisikö ottaa käyttöön vapaat istumapaikat? Vai pitäisikö media- ja TV -lehteriä vaihtaa tai tuoda 1 kpl automaatti/ etäohjattava kamera sinne eteen, joka kuvaa saliin taaksepäin?

Jokatapauksessa vasemmiston naiset ja vihreät ovat alvariinsa salissa kamerassa!

Pirjo-Margit Jauhiainen

Erittäin pienituloisena ei ole häppee olla oikeanlaidan PS:n puolueen riveissä - kun sehän on niin, että lukemattomissa asioissa oikeassa oleva puolue ansaitsee arvoisensa paikan, vaikka ehkä jotain oikeestoon vääntelyä esiintyisi.

Nyt sitten tilanne haltuun ja käännämme taasen tuon toiminnan voitoksemme - ollessamme oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan, jonka muut puolueet kimpassa sen PS:lle lautasella ojentaa ;).
Eikös oikealta tule parhaat lämärit - vaikka en tiedä mitä se tarkoittaa, kun en urheilua katsele.

Pirjo Tolonen

Kiusantekoa. Ylen uutisissa sanottiin et Persut laitettiin "syrjään oikealle", sieltä ei ole niin hyvä näköyhteys tv-lähetyksiin. Toivon ettei Rinne saa muodostettua hallitusta, SDP :n vilpillisyys vaan jatkuu... alussa vasta ja maine jo mennyt.

Tapio Mäkeläinen

Kas kun Lindtman ei sanonut että äärimmäisenä vasemmalla laidalla on Vassarit. Ehkä siksi, etteivät nuo maisterisosialistit ole kuin haamu oikeista kommunisteista.
Antilla taitaa olla hieman muitakin ongelmia mitä nyt naamaa katsoi. Kannattaisiko tehdä kotiläksyt? Todellinen pääministeripuolue.

Olavi Kaisla

Käsittämätöntä vihapuhetta ja jatkuvaa vainoa. Eikö nykyihmisellä ole kanttia myöntää Koiviston konklaavin tuhoamia, syyttömiä yrittäjiä kiusatuiksi ja kyykytetyiksi vähäosaisiksi ? Mikä muu puolue on edes yrittänyt saattaa "Suomen taloushistorian suurinta rikosta" päivänvaloon. Ovatko tukeneet Huhtasaaren TOTUUSKOMISSIOTA ?!!
Kyseessä sentään satatuhantisen kansanryhmämn kansanmurha.