Tiistai 16.7.2019

”EU:n voisi purkaa ja Suomelle oma valuutta” ­– Näin jyrkästi perussuomalaiset poikkeaa muista

Luotu: 
3.5.2019 10:17
Päivitetty: 
3.5.2019 10:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Euro on ollut Suomelle väärä ratkaisu - - - On aika aloittaa hallittu integraation purkaminen”, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi torstaina valittu Laura Huhtasaari, perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kirjoittaa vaalikoneen vaalilupauksessaan.
|

Kun eurovaaliehdokkaille esitetään väite ”Euroopan unionia ei tarvita, sen voisi purkaa kokonaan”, on yhden suomalaisen eduskuntapuolueen eurovaaliehdokkaiden enemmistö samaa mieltä.

Näin on asian laita myös, kun ehdokkaiden eteen pannaan väite ”Suomen pitää luopua eurosta ja ottaa käyttöön oma valuutta”.

Muista poikkeava puolue on perussuomalaiset, jonka ehdokkaista 12/20 vastasi Alma Median vaalikoneeseen EU:n purkamiseen ja 11/20 oman valuutan käyttöön ottamiseen ”samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä”.

Muiden eduskuntapuolueiden kannat ovat aivan toisenlaisia. Esimerkiksi Suomen pääministeripuolueeksi vahvasti ehdolla olevan sdp:n ja hallituskandidaatti rkp:n eurovaaliehdokkaat ovat kaikki täysin vastaan EU:n purkamista eikä eurostakaan ole näissä puolueissa minkäänlaisia haluja luopua. 

Myös vihreissä, kokoomuksessa, keskustassa, vasemmistoliitossa ja kristillisdemokraateissa henki on se, että EU on tarpeellinen ja eurossa on oikein hyvä pysyä.

Kun EU-kriittisyyttä katsotaan Alma Median vaalikoneesta tehdyllä indeksillä, saa perussuomalaiset arvon 3,5 EU-vastaisuuden maksimin ollessa 5,0. Sdp ja rkp saavat pienimmän mahdollisen lukeman 1,0, vihreät, kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto 1,1-1,4 ja kristillisdemokraatit 1,7.

Eurovaluutan kohdalla perussuomalaisten ehdokkaiden keskiarvoksi tulee lähes neljä, mikä kertoo hyvin korkeasta kriittisyydestä. Puolue itse pitää euroa myös ”valtavana poliittisena virheenä” ja on linjannut ohjelmassaan, että rahaliitolle olisi luotava ”hallitun euroeron menettelytavat”.

Juttu jatkuu graafien alla.

Vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja keskustan eurovaaliehdokkaiden keskiarvot ovat kahden molemmin puolin, eli puolueet ovat selkeästi yhteisvaluutan kannattajia.

Rkp, vihreät, kokoomus ja sdp ovat puolestaan erittäin euromyönteisiä yhden pinnassa olevilla, maksimia hipovilla, lukemillaan.

Yksittäisten ehdokkaiden vaalikonevastauksista näkyy hyvin suhtautuminen Euroopan unioniin, johon Suomi on kuulunut vuodesta 1995. Myös suhde talous- ja rahaliittoon tulee näkyväksi.

Esimerkiksi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi torstaina valittu Laura Huhtasaari, perussuomalaisten varapuheenjohtaja on hyvin penseä koko unionille ja rahaliitolle.

”Euro on ollut Suomelle väärä ratkaisu. EU:n ei tule painostaa jäsenvaltioita harjoittamaan kansallista ja taloudellista etuaan vastaan olevaa maahanmuuttopolitiikkaa… On aika aloittaa hallittu integraation purkaminen. Rauha ja sisämarkkinat eivät kaipaa poliittista unionia”, Huhtasaari kirjoittaa vaalikoneen vaalilupauksessaan.

KATSO MYÖS: Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Vihreiden pitkäaikainen europarlamentaarikko Heidi Hautala, kokoomusmeppi Henna Virkkunen ja keskustameppi Elsi Katainen ovat täysin eri linjoilla kuin perussuomalainen Huhtasaari. Heidän näkemyksistään paistaa luottamus unioniin.

”Yksittäiset valtiot ovat globalisaation puristuksissa aivan liian pieniä ja heikkoja puolustamaan ympäristöä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa… Brexit osoittaa, että elämä EU:n ulkopuolella perustuu paljolti kuvitelmiin menneestä maailmasta, jossa valtiot olivat suvereeneja toimijoita”, vihreiden Heidi Hautala perustelee EU-myönteistä vastaustaan.

”Euroopan unioni on perustettu luomaan vakautta ja rauhaa. Se on taannut pisimmän rauhan ajan Euroopassa jäsenilleen. Euroopan unioni on maailman suurin sisämarkkina-alue ja kauppamahti. Vain yhdessä pystymme vastaamaan suuriin globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan”, kokoomuksen Henna Virkkunen arvioi.

”Eurosta eroaminen olisi vahingollista ja kallista Suomen kansantaloudelle. Suomi on vakaasti osa eurojärjestelmää, joka on tuonut viennistä riippuvaiselle maallemme vakautta sekä parempia rahoitusmahdollisuuksia yrityksille ja kotitalouksille. Brexit-prosessi on näyttänyt, miten vahingollista ja hankalaa eroaminen yhteisistä järjestelmistä voi olla, keskustan Elsi Katainen kirjoittaa vaalikoneessa.

Joissain eduskunnan ulkopuolisissa puolueissa on selvää hengenheimolaisuutta EU- ja eurokriittisten perussuomalaisten kanssa.

Euroopan unionin olisivat valmiita purkamaan esimerkiksi äärinationalistisen suomen kansa ensin –puolueen ehdokkaat, kuten myös suomen kommunistinen puolue, kansalaispuolue ja seitsemän tähden liike.

”Unionin kehityksen suuntaa tulee joka tapauksessa muuttaa kohti itsenäisten kansakuntien yhteisöä. Euroalue tulee hallitulla tavalla purkaa joko siten, että kaikki jäsenmaat ottavat euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan tai siten, että osa jäsenmaista eroaa. Tällöin Suomen tulisi palauttaa taloudellinen itsenäisyytensä”, ex-meppi Paavo Väyrynen seitsemän tähden liikkeestä arvioi Alma Median vaalikoneessa.

Europarlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntain 26. toukokuuta. Tee Alma Median vaalikone tätä linkkiä painamalla.

LUE LISÄÄ:

”Todellinen riski halvauksesta EU:n ytimessä” – Ennuste: Perinteinen valta murtuu eurovaaleissa, EU-vastaisille vyöry

Halla-aho näpäytti Kumpula-Natria: ”Ihmeellistä – ei voi olla oikein että EU ulkoistaa likaisen työn Turkille”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Wallin

Miksi ihmeessä pitäisi olla oma valuutta? Sille ei käsittääkseni ole mitään muita järkeviä perusteltuja syitä kuin tunnesyyt.

Euron paras etu on siinä, että se on melkoisen globaali valuutta. Sama valuutta kaikilla auttaa huomattavasti hintojen seuraamisessa muualla maailmassa. Tänä päivänä ostoksia tehdään pääsääntöisesti internetin kautta ja poikkeavat valuutat aiheuttavat huomattavasti käytännön ongelmia.

Tällä hetkellä esimerkiksi Englanti on ongelmissa brexitin aiheuttamista muutoksista. Eristäytyminen omalle saarelle, oman valuutan ja muista poikkevan järjestelmän ylläpito ei tuo säästöjä eikä välttämättä paranna asioita. Ihmisillä on unohtunut se tosiasia, että markkaaikaan ostokyky oli heikompi ja tuotteiden laatu heikompi. Päivittäisessä kaupankäynnissä jo ruokaa ostaessa ero on huomattava.

Banaanin hinta ei noussut pilviin vaikka niin kovasti väitettiin ennen EU:hun liittymistä.

Jarkko Mynttinen

Keksisitkö yhtään painavampaa syytä euron puolesta kuin hintojen seuraaminen muualla maailmassa (siis euroalueella) , vai mikä on se muu maailma? Huomattavan käytännön ongelman, eli muihin valuuttoihin vertaamiseen riittää ihan kerto- ja jakolaskutaito, ei tuottane vaikeuksia peruskoulun 2-3 luokasta eteenpäin. Ja tuota taitoa tullaan tarvitsemaan jokatapauksessa niin kauan kuin Aasiassa, Amerikassa ja Venäjällä on oma valuutta.

Euroa vastaan puhuvia seikkoja on esitetty varmaan enempi kuin sen puolesta puhuvia ihan vakavasti otettavien asiantuntijoidenkin taholta, mutta sehän ei näissä lähinnä ideologiaan pohjautuvissa keskusteluissa ole yhtään mikään peruste.

Pasi Käyhkö

Jarkko, talousoppisi olen tainnut saada muualta kuin kauppakorkeasta.

Suomen markan arvo ei olisi puupenkinkään arvoinen nykymaailmassa. Kuluttajahinnat olisivat pilvissä. Samoin luottojen korot ja inflaatio.
Olisimme ns. banaanitasavalta

Markku Nieminen

Totta. Esimerkkejä on lähi ympäristössä naapureissamme Ruotsi ja Norja!

Muistaako kukaan miten silloinen pääministerimme Paavo Lipponen Suuri surkutteli etenkin Norjaa maailamn lopusta ja perikadosta koska se jäi EUn ulkopuolelle?
Miten on käynytkään? Norjalla on valtionvelka 0 euroa ja yli 600 miljardia rahastoissa!
Suomella silloisen olemattoman valtionvelan lisäksi uutta velkaa on otettu yli 100 miljardia vaikka omaisuutta on myyty ennätystahtia "ulkomaisille ros.. sijoittajille"!

SIIS! Iso Peukku sinulle Jarkko! Luulottelijoille ja tunteilijoille, mm. Pasi alla, ISO alapeuku.

Jonne Näkki

Omasta valuutasta olisi se hyöty, että se mahdollistaisi oman rahapolitiikan. Rahapolitiikka on tärkein työkalu, jolla valtion taloutta voidaan ohjata. Ihmisiä on (liian) helppo ohjata tässä asiassa harha, koska suurin osa ei ymmärrä mitä rahapolitiikka on tai mihin sitä voidaan käyttää. EKP:n toteuttama, sama rahapolitiikka sopii huonosti kaikille keskenään erilaisille euromaille.

Ruotsi on pärjännyt vallan mainiosti omalla valuutallaan koska sillä on edelleen rahapolitiikka omissa käsissä. Ruotsi ei tule liittymään euroon. Ruotsin rahapolitiikan korkein päätösvalta on muuten Riksbankenin suomalaisella pääjohtajalla Stefan Ingvesillä.

Yhteisvaluutta euro selvisi vain vaivoin kasassa edellisestä kriisistä. On täysin mahdollista, että seuraavassa kriisissä joku maa jokin kriisimaa on liian iso pelastettavaksi muiden euromaiden veronmaksajien rahoilla.

Airi Pulkkinen

Suuri EU-huijaus: https://blogit.kansalainen.fi/suuri-eu-huijaus/
Meille on sanottu, että liittymällä jäseneksi Suomi on ollut päättämässä asioista, että jäsenenä Suomi on voinut vaikuttaa asioihin. Se on täyttä roskaa. Suomi ei ole koskaan, eikä kertaakaan ole ollut päättämässä mistään, eikä Suomi ole kyennyt vaikuttamaan mihinkään EU:ssa. Suomalaiset komissaarit eivät edusta Suomea, eivätkä aja Suomen etuja, vaan EU:n. Suomalaiset europarlamentaarikot eivät edusta Suomea, eivätkä edes suomalaisia emopuolueitaan, vaan europarlamentin ryhmiä ja Euroopan Unionia. Suomen valtiolla on noin 2.6% äänivalta, kun asioista päätetään jäsenvaltioiden kesken, mutta hauskaahan on se, ettei komission tarvitse totella jäsenvaltioita, koska niillä ei ole EU:ssa mitään päätösvaltaa. Euroopan Unionissa komissio päättää ja europarlamentti voi estää noin kolmanneksen komission ehdotuksista. Europarlamentti voi myös tehdä ehdotuksia, mutta sekään ei siis päätä lähes mistään. Komissio päättää valtaosasta asioita, eikä sitä valita vaaleilla missään.

Hannu Rautomäki
Sauli Aittola

Suomihan ajettiin devalvaatioon Koiviston, Lipposen, Liikasen ja toimesta apupoikana pääministeri Harri Holkeri. Alkoi 1987 kun Suomi piti ajaa eu-kuntoon vahvan markan politiikalla, josta johtui 90-luvun alun devalvaatio. Valuutan vaihdon vapauttaminen ilman markan vapaata kellutusta oli syy. Virheistä pitää oppia.

Erkki Malinen

Mitenköhän se kalluppi on tehty, että EUlla on ennätys kannatus kansalaisten keskuudessa. Kohta nähdään vaaleissa jos äänestys prosentti on reilusti alle 50%niin se on täysin hatusta vedetty, ja pelkkää propagandaa. Alle 50% jäävä äänestys tulos pitäis mitätöidä, se ei ole demokratiaa.

Pasi Käyhkö

Erkki, demokratiaan kuuluu , että kaikilla on mahdollisuus äänestää. Jos ei käytä äänioikeuttaan se ei ole demokratian vika. Enemmänkin ihmisen valveutuneisuuden puute. Taitaa olla niin, että suurimmat valittajat löytyvät juuri tästä ryhmästä.

Jukka Mikkola

Huhtasaaren puheissa EU:n purkamisesta ja euron eroamisesta olen aistivinani ”itätuulen tuoksua.” Toteutuessaan nämä johtaisivat Suomi-neidon taloudelliseen konkurssiin. Siinä voisi toteutua domino-efekti: talouden vararikko – yhteiskuntarauhan vararikko – itsenäisyyden vararikko.

Jouko Kauppinen

Euron vaikutusta voi seurata eri maiden talouskehityksestä, Ruotsi, Norja, Tanska ovat hyvin selvinneet ilman euroa. Islanti ja Sveitsi ovat selvinneet ilman EU jäsenyyttä. Ei euro yksin riitä suotuisaan talouskehitykseen, kyllä siinä tarvitaan muutakin.

Jouni Lehmusruusu

Ennen tultiin toimeen paremmin kun ei maksettu EUlle järjettömistä määräyksistä.

Itse saatiin päättää ketä tänne otetaan ja minkä muun maan velkoja maksetaan.

Tulliliitto eli vapaakauppa on täysin mahdollista ilman Brysselin kallista välistävetoa. Tulleilla voidaan myös vaikuttaa oman maan työllisyyteen ja kauppataseeseen.

EU oli isoja lupauksia jotka on petetty, nyt en löydä siitä mitään hyvää. 1976 jälkeen syntyneiltä ei ole edes kysytty haluavatko EUn haitat maksettavakseen.

Erkki Häkkinen

EI kiitos erolle EU:sta ja EI kiitos erolle €urosta! En halua antaa Suomalaisille poliitikoille ja päättäjille päätösvaltaa oman valuutan arvon määrittämiseksi devalvoimalla tms.
Maksoin 1990-1991 asuntolainasta silloin korkoa 18,3%:n verran, kiitos silloisille päättäjille Esko Aholle ja IIro Viinaselle sekä heidän hallitukselleen, mahdotonta menoa ja täysin arvaamatonta puheista huolimatta.
Mikäli Persut jatkaa tällaisia puheitaan, puhumattakaan teoistaan niin kiitos ja hyvästi koko puolue. Monet heidän ajatuksistaan ovat erinomaisia mutta tämä, kiitos EI!
EU anta meille edes jonkinlaisen varmuuden tulevasta

Arvi Hagelin

Mikään unioni ei ole kestänyt kovin pitkään kansallisvaltioiden etujen ristiaallokossa, eikä tule EU:kaan kestämään. EU:n poliittinen toiminta perustuu kansallisvaltioiden alistamiseen. Poliittinen kehitys tähtää siihen, että päätöksenteossa kansallisvaltioiden yhdenvertaisuus korvataan valtion kokoon vertautuvalla demokratialla. Aie rikkoo liittosopimusta, koska EU:n jäsenet ovat jäsenvaltioita, eivät kansallisvaltioiden asukkaita.

Jaakko Karki

Ruotsi oli viisaampi kun ei liittynyt EUROon, ja niilläon mennyt taloudellisesti paljon paremmin kuin EURO Suomella.
Suomen EUROon liittyminen oli suuri virhe mutta valitettavasti siitä eroaminen on tavattoman vaikeata.
Suomen EU jäsenyys on aivan toisen laatuinen asia, se oli osiltaan geo- ja turvallisuuspoliittinen ilmaisu siitä että Suomi kuuluu länteen eikä ole mikään Neuvostoliiton/Venäjän alusmaa.

Rauno Kujala

Kansantaloutta tutkivat ovat yksiselitteisesti sanoneet euron olevan vientivetoiselle Suomelle kunnon myrkkyä. Mitä tämä kertoo Suomen eduskuntapuolueista ???? Ainakaan Suomen ja suomalaisten etua he eivät aja. Arvoliberalismi tappaa Suomen.

Arvi Hagelin

Äänestin aikoinaan EU:hun liittymistä vastaan, enkä ole vieläkään "takkia kääntänyt". Suomi on liian pieni valtio saadakseen unionista taloudellista tai muutakaan etua. Ainoa hyöty liittymisestä lienee leipäjonot ja ruoka-apu, joista Suomen unionitunnollinen valtio maksaa miljardeja. Valtion spekulatiivinen hyötyminen ei paljon tavallisen kansalaisen elämää ole hyödyttänyt suhteessa aikaan ennen EU-jäsenyyttä.

Hans Parvikoski

Rikaat ruotsinkieliset hyötyivät taloudellisesti Euroon liitymisestä eniten. Kun ennen oli yksi markka niin se muuttui yhdeksi euroksi joka on kuusi markaa. Myös omaisuuden arvot muutuivat moninkertaiseksi. Kertokaa kuka hyötyi. Ruotsalaiset eivät liityneet rahaliitoon. Tässä Suomi toimi toisin mitä yleensä ruotsi tekee niin suomi perässä.Tämä koko EU on saksalaisen suunitelma hallita euroopaa. Suomi lähti saksalaisten mukaan sotaan ja joutui tekemään täyskäännöksen sodankäynissä. Täsää Eu asiassa pitäisi tehdä samoin. Suomi Ruotsi Norja on erilaisessa asemassa kuin eurooppa maantieteelisesti joten emme ole eurooppaa. Olemme priferiassa ja pysymme paitsi meidän poliitikot haluavat olla euroopaa. Mielestäni voisimme hyvin erota eusta koska hyödyt ovat ainoastaan nettomaksaja ja se ei ole hyöty. Rahaliitosta eroaminen olisi vähintä jota meidän pitäisi tehdä heti.