Maanantai 17.6.2019

Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Luotu: 
3.5.2019 14:57
Päivitetty: 
3.5.2019 16:08
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Vasemmistoliitto ja kokoomus nokittelevat hallitusneuvotteluista. Arkistokuvassa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja puolueen puheenjohtaja Li Andersson.
|

Kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusneuvotteluja koskeva sanailu on jatkunut perjantaina. 

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies linjaa, että kokoomuksen ei pidä lähteä hallitukseen vasemmistoliiton kanssa, mutta perussuomalaisten kanssa kannattaa ylläpitää keskusteluyhteyttä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen muistuttaa, että hallitustunnustelijaksi on nimetty sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

”Ehkä olette ymmärtäneet roolinne väärin? Eduskuntavaalien tuloksen perusteella sdp on suurin puolue ja Antti Rinne nimettiin hallitustunnustelijaksi. Olkaa huoletta vaan”, hän vastaa Koulumiehelle Twitterissä.

 

 

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo tarttuu siihen, että Koulumies nostaa esiin yhteistyön perussuomalaisten kanssa. 

”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet niinkään, sen sijaan kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”, hän tviittaa.

 

 

Myös Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi kiinnittää huomiota samaan asiaan.

”Kertoo kyllä olennaisen jos puolueelle ei kelpaa yhteistyö vasemmistoliiton kanssa, mutta perussuomalaisten kanssa se voisi sopia. Mahtaakohan tämä olla laajemminkin jaettu käsitys lokoomuksessa?”

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vastasi Koulumiehelle toteamalla, että liberaaleja arvoja vaaliva oikeisto on katoamassa.

 

 

Kiistely sai alkunsa torstaina, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmoitti, ettei näe edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle. Li Andersson kuvaili Jokisen ulostuloa tuoreeltaan ”itkupotkuraivariksi”.

Lue lisää: Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi perjantaina, että hänen mielestään on erittäin vaikeaa hallitustunnustelijalla löytää sellainen ohjelma, jossa sekä kokoomus että vasemmistoliitto voisivat olla mukana. 

”Tämä selviää ihan ohjelmia vertailemalla. Meidän ensisijainen tavoite on olla mukana sellaisessa hallituksessa, jonka talous-, työllisyyspolitiikan linja on sellainen, että se turvaa kestävällä tavalla suomalaisten hyvinvointipalvelut. Meille ei ole itsetarkoitus päästä hallitukseen. Jos ohjelma ei miellytä meitä, voimme kyllä suunnata matkamme myös oppositioon”, hän sanoi eduskunnassa Verkkouutisten ja Demokraatin mukaan.

Sdp käy viikonloppuna ja maanantaina kahdenvälisiä keskusteluja puolueiden kanssa. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #7

EK ja Yrittäjä järjestöt sanelivat neljä vuotta hallituksen politiikan, kansa sai maksaa! En tiedä mihin kansalaisryhmään kuulut, enkä välitä tietääkkään, mutta oikeistopolitiikasta on saatu tarpeeksi kärsimystä tähän maahan, nyt riittää!

Kalle Jotos

Oletko huomannut, että tukipuolueita löytyy myös ns. oikeasta laidasta. Esimerkiksi Vihreillä on kova kaipuu hallitukseen, ja myös KD:lla ja RKP:llä on kannatuksensa. Ja todellista muutosta olisi, jos Suomessakin siirryttäisiin hallitusjohtoisesta ryhmäkuri-diktatuurista oikeaan parlamentarismiin, jossa myös vähemmistöhallitukselle löytyy tukea.

Muun muassa Tanskassa on jo pitkät perinteet keskustelevasta demokratiasta, jossa oppositio (tai ainakin osa siitä) tukee vähemmistöhallitusta. Heikäläisen Hallituksen on siis hankittavan toimilleen tukea ja sovitettava toimensa muillekin sopivaksi Suomalaisen enemmistöllä ja ryhmäkurilla pelottelun sijaan. Muutos vaatii oikeasti uusia ja uudenlaisia ajatuksia tapahtuakseen. Myös politiikan tekotavoissa.

Muutostahan ovat kovasti mainostaneet niin SDP, Vasemmistoliitto kuin Persutkin. Missä se muutos tapahtuu, kun tuetaan vanhoja luutuneita ajattelu- ja päätösmalleja?

Raija Lempiäinen

Suomen ja suomalaisten kannalta pahin vaihtoehto olisi toinen peräkkäinen oikeistohallitus!
Suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta ja sen he myös ansaitsevat, ne puolueet jotka ovat valmiita muuttamaan uhkailun ,kyykytyksen ja sanelun politiikan lähemmäksi oikeudenmukaisuutta ja jokaisen kansalaisen etujen ajavaksi hallitukseksi on toivottu vaihtoehto! Rikkaat ovat rikastuneet n. 30 vuotta , viimeiset neljävuotta tekivät Suomesta luokkayhteiskunnan, se on korjattava!

Juha-pekka Naukkarinen

Rikkaat tekevät töitä ja palkkaavat ihmiset tekemään niitä,sekä ottavat toimillaan isot henkilökohtaiset taloudelliset ja terveydelliset riskit,joten ovat varmasti ansainneet tulonsa,jos verotus on liian korkea,niin muuttavat maasta pois ja vievät yrityksensä ja omaisuutensa mukanaan sellaiseen maahan jossa toiminta on kannattavampaa,joten kohtuus kaikessa!

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #22

Jos Suomi on erinomainen maa yrittäjille, miksei niitä firmoja kuitenkaan synny riittävästi? Taitaakin olla niin, että Suomi on vieläkin erinomaisempi maa palkkaduunarille.

Ootkos, Raija, muuten pitkäänkin toiminut yrittäjänä, vai haasteletko vain lämpimiksesi yrittäjien tuntemuksista?

Tapio Mäkeläinen
Vastaus kommenttiin #22

Rupea yrittäjäksi ja katso miten helppoa se rikastuminen on. Sen sijaan että valitat koko ajan niistä jotka jotain hyödyllistä ovat saaneet aikaan. Sdp ja Kommunistitko tänne ovat työpaikat luoneet pl järjestöjen veikkausvaroilla ylläpidetyt suojatyöt.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #35

Edellinen demarihallitus on ollut vuosina 1999 - 2003 - tuliko silloinkin 100 000 työtöntä, kuten tuli parin viimeisen kokoomushallituksen aikana (2011 - 2015). Tosin kun katselen graafeja työttömyydestä, mielestäni pahimmat työttömyyden kasvuvaiheet kyllä mielestäni sijoittuvat 1990-luvulle, jolloin hallitukset olivat joko kokoomus- tai keskustajohtoisia ja sen jälkeen työttömyys on pysynyt aika tasaisena käyränä jos ei oteta huomioon kausivaihtelua, korkeimmillaan kuitenkin viimeisten kokoomushallitusten aikana.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #46

Näyttää olleen tosiaan SDP-hallitukset vuodesta 1995 lähtien - ja kuinka ollakaan, työttömyys lähti laskuun juuri 1995 paikkeilla eli kun vähän haki, löytyi ihan lukuina työttömyystietoja 1990-luvulla - pahimmillaan se oli vuosien 1993 ja 1994 aikoihin, jolloin työttömiä oli yli puoli miljoonaa (ja yli 20%), siitä se sitten vähitellen laski, ja oli vuoden 1999 lopulla 14%.

Alimmillaan työttömyys oli vuonna 2008, josta se lähti nousuun, ja huippu osuu vuoteen 2015 - niin ja hallituksen noina aikoina olivat: 1987 - 1991 Kokoomus, 1991 - 1995 Keskusta, 1995 - 2003 SDP, 2003 - 2011 Keskusta ja 2011 - 2015 Kokoomus, 2015 - 2019 Keskusta.

Kari Jokinen
Vastaus kommenttiin #53

Lukuja löytyy historiasta paljon. Mutta niillä kaikilla on yhteys aikaan ja taloudelliseen tilanteeseen. Ja yritykset on pääsääntöisesti niitä työllistäjiä ei politikot, ne voi vain luoda puitteita ja siinä edellinen hallitus onnistui.

Markku Savikivi
Vastaus kommenttiin #53

Lipponen syyttää työttömyydestä ja velkaantumisesta Vanhasen-Kataisen hallitusta vuodelta 2008. Vanhanen rupesi elvyttämään velkarahalla noususuhdanteessa ja Katainen aloitti palkkarallin julkisella puolella, josta se levisi.

Siinä sitten velkaannuttiin ja syrjäydyttiin, kun ei voitu korjata palkkoja devalvaatiolla, joka seikka taasen oli eurottaja Lipposen moka.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #44

Niin, sen hallituksen valtiovarainministerihän oli Sauli Niinistö ja hallitus piti tiukkaa talouslinjaa ja vähensi valtion velkaantumista. Tuloveroja kevennettiin ja menojen reaalitason ei annettu nousta. Edellinen, Lipposen I hallitus oli suorittanut 20 miljardin markan menoleikkaukset ja leikannut tulonsiirtoja. Jos Rinne tarjoilisi vastaavaa reseptiä, niin kyllä kokoomus moiset linjaukset suostuisi varsin todennäköisesti nielemään eikä mitenkään varottelisi vastuuttomasta tuhlailusta.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #44

Tarja sinulla on huono muisti. Pahin työttömyys ja yrittäjien itsemurha-aalto oli Esko Ahon hallituksen aikana 1990 luvulla ja tilanne parani huomattavasti Paavo Lipposen hallituksen aikana. Tällöin tehtiin leikauksia esim. eläkeindeksileikkaus. Kun SDP ulosti Lipposen alkoi alamäki uudelleen ja sitä jatkui siihen asti kun Sipilän hallitus katkaisi tuhon kierteen. Tällä Lipposen kautta seuraavalla jaksolla oli Vanhasen hallitus, Kataisen ja Stubbin hallitus, oliko muita? Näiden hallitusten aikana tehtiin koulutusleikkauksia, joita silloin perusteltiin hienosti ikäluokkien pienenemisellä. Kun Sipilän hallitus leikkasi koulutuksesta ei jostakin syystä sanottu ikäluokkien pienenevän edelleen. Hm...Kun katsotaan eri suunnalta asia näyttää toiselta.

Raija Lempiäinen

Herra Kostet ei voisi enempää väärässä olla! Ei halua hallita omilla opeillaan, vaan haluaa antaa suomen vähempiosaisillekin mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään! Toisin kuin kokoomus joka juurikin köyhillä maksattaa rikkaitten verohelpotuikset!

Pasi Käyhkö

Hei R. Lempiäinen, tiedoksesi Suomi on ihmisten tuloeroilla mitaten yksi maailman tasapuolisin maa.
Mutta, verotuksen progressio on Suomessa lähes maailman jyrkin.
Kannattaa tutkia kyseisen asia-alueen tutkimuksia niin piina helpottuu.

Raija Lempiäinen

Herra Kostet ei voisi enempää väärässä olla! Ei halua hallita omilla opeillaan, vaan haluaa antaa suomen vähempiosaisillekin mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään! Toisin kuin kokoomus joka juurikin köyhillä maksattaa rikkaitten verohelpotukset!

Mikko Toivonen

Minä olen mahdollisesti myös sitä mieltä, että rationaalin ja vastuullisen kokoomusosan olisi aiheellista tehdä yhteistyötä rationaalin persujohdon kanssa ja unohtaa puolueen pöllöt jollaisia muuten eri tavoin joka puolueessa on.
Myös sosiaalidemokraateissa on ollut rationaaleja miehiä, joskin juuri tällä hetkellä loistavat poissaolollaan. Viimeinen sellainen oli Kari Rajamäki.

Siitä kuitenkin pitäisi lähteä, että pääsuunnat kansakunnalle ovat taajamoistuminen, puhtaan massaenergian ylijäämäinen tuottaminen, teollisen perustan suuri vahvistaminen mikä sitten tukee muun toiminnan itsenäistäkin vahvistumista. Mahdollisimman pieni minkään elinkeinon tukeminen. Kansallinen etu ensin myös sovellettaessa unionin direktiivejä.
Unionin rajat täysin kiinni kaupallislaittomalta maahantulolta ja systeemin muuttaminen sellaiseksi että määräaikaisella työviisumilla pääsee helposti viisumia hakeneen työnantajan töihin paremmilla ehdoilla kuin lähtö kehitysmaassaan saisi

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #39

Opppositioon voi olla viisaampi asettua kuin mennä huonoa politiikka tekevään hallitukseen. Ilman kokoomusta, keskustaa ja perussuomalaisia saadaan syntymään vain vähemmistöhallitus joka on lyhytikäinen ja kaatuu turmiollisen talouspolitiikan seurauksiin. Tulosten paljastuttua hallitukseen osallistuneet puolueet keräävät rökäletappion ja vaalien jälkeen voidaan ryhtyä sen vähemmistöhallituksen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen.

Jaakko Aalto

Kokoomus 38 paikkaa, perussuomalaiset 39 paikkaa, keskusta 31 paikkaa on yhteensä 108 paikkaa eli enemmistö.
SDP 40 paikkaa, vihreät 20 paikkaa, vasemmistoliitto 16 paikkaa, yhteensä 76 paikkaa.
Luottamus edelliseen vaihtoehtoon on siis suurempi kuin jälkimmäiseen.

Timo Harju
Vastaus kommenttiin #25

Aivan. Eikä maahanmuutolla ja massiivisella propagandakoneistolla ole mitään yhteyttä tilanteeseen. Tällä hetkellä mediatykistön kohde on demarivetoisen hallituksen mahdottomuus ja kauhistelu.

Vaalitulokset ovat muutakin kuin ynnälaskua. Sinisten täydellinen häviäminen maailmankartalta ja Sipilän kepun romahdus eivät kerro ylenpalttisesta luottamuksesta edellisen hallituksen politiikkaan. Kokkareiden äänestäjät kyllä tuntuvat saaneen haluamansa. Surkeinta ovat koulutuksesta leikattujen satojen miljoonien vaikutukset. Sillä menetetään pääomaa, joka ei ole korvattavissa.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #40

Maahanmuutolla on varmasti vaikutusta. Se hoidettiin huonosti, vaikka rajavahtina olikin maan oikeistolaisin siipi. Siitä huolimatta vasemmistoa ei monikaan tohtisi päästää puomia nostelemaan. Mitä siitäkin seuraisi?

Propagandakoneisto taitaa yleisesti ottaen olla vasemmistolaistoimittajien miehittämä, joten siinäkin mielessä demareiden heikko koronkasvu oppositiossa ihmetyttää.

Koulutusleikkaukset ovat totisesti kipeä paikka, kuten vanhustenhoitokin. Se on seurausta siitä, että Suomelta alkaa olla fyrkat lopussa, väittivätpä jakovaran saarnamiehet mitä tahansa.

Kaarlo Erjala

Kyllähän perusuomalaisilla on realistisempi talouslinja kuin vaemmistoliittolaisilla. Vaikea on nähdä enemmistöhallituksen syntyvän Antti Rinteen johdolla, jos hän ottaa hallitukseen ennemmin vasemmistoliiton kuin kokoomuksen. Hallituksen on kuitenkin joka tapauksessa turvattava kaikkein köyhimpien toimeentulo.

Raija Lempiäinen

Köyhempien toimeentulon turvaamisesta saatiin jo näytöt, lapsiperheköyhyys lisääntyi ja leipäjonot kasvoi, samoin Kela on vaikeuksissa toimeentulotukiaisten kanssa koska saajien määrä on moninkertaistunut, se siitä kokoomuksen turvasta!!

Raija Lempiäinen

Taitaa olla ihan oma mielipiteesi? Vasemistoliitto lisäsi paikkalukuaan tuntuvasti ja oli eräs vaalien voittajista, koska kansalaiset haluavat muutosta kyykytys/sanelu politikkaan, ei siinä sen kummemmasta ole kysymys. Oikeistopropagandaa on syytellä jostain muusta!

Jaakko Aalto

"Vasurit käyttäytyvät kuin olisivat vaalien voittaja ja hallituksen muodostava puolue. Eihän 8%:llä kuin kuudennella sijalla".
Tuolla mielipiteellä on kyllä aika vankka tosiasiaperusta. Vasemmistioliitto ei ole hallituksen muodostava puolue ja 8 % kannatuksella ollaan kuudennella sijalla. Tosiasioiden tunnustaminen ja niiden tunnistaminen voi joskus tuntua vaikealta, mutta sitä kannatta kokeilla. Se voi nimittäin viisastuttaa.

Tapio Lehtimäki

Kuten herrat edellä jo sanoivat, vasemmisto on marginaalipuolue, jolla on kovat vaatimukset ja olematon kannatus.

Tien vasenta laitaa raahautuva SDP teki sekin toiseksi huonoimman vaalituloksensa koskaan. Numeroiden valossa suomalaiset haluavat kyykytykseksi kutsumiesi harjoitusten jatkuvan. Nähtävästi kansa pitää sitä parempana vaihtoehtona kuin sukellusta rotkoon Rinteen bussissa.

Kim Pihl

Faktat pitää aina pitää muistissa, siinä missä Persujen luokitteleminen äärioikeistolaisiksi ilman perusteluja loukkaamistarkoituksessa pitää muistaa myös sen että nimi Vasemmistoliitto on vain peitenimi kommunismille sen jälkeen kun Kommunistinen puolue oli mennyt konkurssiin ja sana Kommunismi ei ollut enää mediaseksikäs! Samat kommunistit jatkoivat silloin uudella nimellä, Vasemmistoliitto!

Vallu Novanto

Siis joku tolkkuhan se on oltava toisella, että voifaan tehdö hyödyllistä yhteistyötä.
Vasemmistopuolueen kannoista ei oikein muuta saa selvää, kuin sen , että hautaan duunaria ja eläkeläistä verottaa enemmän ja lisäksi ottaa syömvelkaa lapsien maksettavaksi.
Kokoomukselle ja tavalliselle suomalaiselle, eli enemmistölle suomalaisista tämä on kuin punainen vaate, jota pitää vastustaa.

Arvi Hagelin

Rinne jakoi valttikortit kokoomukselle. Ainoata suomalaisten kansallisia etuja ajavaa puoluetta eivät globaalisen liberalismin sokeuttamat puolueet halua diktatorista demokratiaansa tukemaan. Suvaitsevaisuus ja yhteistyökyky eivät näytä olevan liberalististen puolueiden vahvimpia puolia.

Jouni Lehmusruusu

PS on keskustakonservatiivinen puolue.

Ainoa todellinen ääriliike lienee Vasemmistoliitto jonka pj Andersson ihailee julkisesti terroristijärjestö Antifaa.

Mitä ihmisoikeuksiin tulee, olisi hienoa jos vihervasemmisto katsoisi miten kivoja pelihetkiä on odotettavissa naisille ja homoille jos islamin kasvua ei saada hillittyä.

Jotenkin tuntuisi itsestään selvältä että huolehditaan Suomalaisista vanhuksista, lapsista ja sairaista ensin, sitten vasta, mutta ei velkarahalla, afrikasta.

Sam Anderson

On tainnut noilla Vasemmistoliittolaisilla mennä Kokoomuksen kommentit oikein kunnolla tunteisiin, ja sitten on kirjoitettu tunnekuohun vallassa? Oli sen verran kaukana arkitodellisuudesta heidän kaikkien kommenttinsa! Li, Veronika ja Aino-Kaisa: kun ei keksi asiaperusteista vastinetta, niin sitten otetaan joku ensimmäinen mieleen juolahtanut kommentti, melkein ulkoavaruudesta!

Arja Karhuvaara

Oudointa tässä jeskustelussa on se, että kun kansa on ilmaissut mielipiteensä, on se hyväksyttävää demokratiaa vain jos valittujen puoluesuunta on vas-vihreille sopiva.
Vas-dem. talouspolitiikka johtaisi Suomen seuraavana taantumaan etupainotteisesti, veisi pääomat ja investoinnit työpaikkoineen muualle, ajaisi loputkin koulutetut nuoret ulos maasta, lisäisi huollettavien lukumäärää jokaista työtätekevää kohti jne. Tosin perussuomalaisillakin on muutama "eivaurastumaankannustava" talouslinjaus.