Torstai 27.6.2019

Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

Luotu: 
4.5.2019 10:12
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Media
    Kuva
    Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen huomenna sunnuntaina.
|

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa pyrkivänsä saamaan kokoon selkeän enemmistöhallituksen. Hän linjaa, ettei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan.

Tulevaksi hallituspohjaksi on veikkailtu sdp:n ja kokoomuksen muodostamaa niin sanottua sinipunaa, jota vahvistaisivat vihreät ja rkp. 

”Mainitsemallasi koalitiolla olisi 108 paikkaa. Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, Rinne vastaa toimittajan kysymykseen sinipunasta.

Kansanrintama viittaa sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamaan hallitukseen.

Rinteen mielestä sdp:llä ja vasemmistoliitolla on selkeimmät näkemykset siitä, miten hyvinvointivaltion kehittämistä rahoitetaan. Kokoomuksen ja keskustan kanssa vaikeuksia aiheuttavat suuret näkemyserot talouspolitiikassa.

Rinne ei haastattelussa ota kantaa kokoomuksen ja vasemmiston sanasotaan hallitusneuvotteluista. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zuskowicz sanoi perjantaina, että jos vasemmistoliitto kutsutaan hallitusneuvotteluihin, kokoomus ei ole niissä mukana.

Aikaisemmin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmoitti, ettei näe edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle.

Lue lisää: Tuliko nyt uhkavaatimus Antti Rinteelle? BenTV: ”Saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule, vaikka kutsuttaisiin”

Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen huomenna sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Lue myös: 

Antti Rinteen aikataulu julki: Ensimmäisenä kd, viimeisenä kokoomus

Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Antti Rinne: ”Mikään puolue ei ole tipahtanut pois” – Perussuomalaisilta vaaditaan täsmennystä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Nyt olisi paras hallitusmuodostelma SDP, Kokoomus, Vihreät ja RKP.
Jos koalitio on SDP, Keskusta, Vasemmistoliitto ja RKP tulee valtiolle rahanpuute kaikenlaisien tukien maksatuksen kautta. Vaarallinen yhdistelmä veronmaksajille.

Seppo Simonen

Pasi ei salli tukea ruokapöydän antimiin eikä Suomen elintarvike huoltovarmuudella ole väliä.
On se hieman outoa jos ja kun konservatiivisesta enemmistöstä 124 kans.edustajaa yksi puolue lähtisi punavihervasemmisto hallituksen takuumieheksi.

Pasi Käyhkö

Jos veikkauksesi toteutuu niin maan talous menee aivan kuralle.

Joka tapauksessa Keskusta on tulevaisuudessa korkeintaan keskikoon puolue eli 9-13%.
Yhtenä syynä tähän on maan voimakas kaupungistuminen sekä myös pienten maatilojen väheneminen.

Jari Martikainen

"Hän linjaa, ettei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan."

Tuolla 117 (116*) edustajan kokoonpanolla (SDP, Kesk, Vihr, Vas, RKP) olisivat Vihreät ja Vasemmistoliitto edelleen vaa’ankieliasemassa, sillä Vihreillä on 20 paikkaa ja Vasemmistoliitolla 16 paikkaa, joten ei tuo Rinteen logiikka taas oikein pelaa.
* puhemies ei osallistu äänestyksiin

Mikko Toivonen

Kepuleilla on niin kovia oman ryhmänsä etuja puolustettavana, että eipä pitäisi lainkaan aliarvioida heidän himoaan niille tarpeellisille ministerinpaikoille kansalaisille koituvasta hinnasta välittämättä.
Pitää kuitenkin vielä odotella ja katsoa miten alas vallanhimo saattaa jotkut ryhmät vajottaa.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #12

Viime vaalikaudella ei ainakaan kokoomus piitannut kansan köyhtymisestä tipantippaa! Sipilä liian "uusi" Orpon myllytyksessä ja apureina Soinin hännystelijät jolloin kansalaisten kohtalo jäi pikkuseikaksi, kun luvut täyttyy! Keskusta voipikin olla katumapäällä kun antoi kokoomukselle niin suuren vallan, jota Orpokin on kerskunut suurena saavutuksena! Keskusta sai maksaa viulut!

Raija Lempiäinen

Mitä syöksylaskua?? Voisi päästä hallituksessa näytämään halutun suunnanmuutoksen takaisin ihmisten ei sijoittajien puolueeksi! Valtion velkaa lisäsi edesmennyt hallituskin , vaikka tyhjensi köyhien taskut ja oli vieläpä noususuhdanne apuna, joten kuvaelmasi on pelkkää propagandaa! Kyllä kakkua osaavat muutkin kasvattaa kuin kokoomus,sori siitä!

Jukka Mikkola

Kansanrintamahallitus näyttäisi olevan ay-taustaisen hallitustunnustelijan kannalta täysin looginen ratkaisu. Demokratia ”kukkii”: Velkaa otetaan lisää, mamuja otetaan lisää ja rakennemuutokset jätetään edelleen tekemättä, kun ay-liike toimii ”äänettömänä yhtiömiehenä.”
Suomi-neidon toiminta maailman ”ilmastopoliisina” ja ”sosiaalitoimistona” tullee jatkumaan.

Toista oli ennen vanhan perustuslain aikaan, kun tasavallan hallitukset olivat itse asiassa Tasavallan presidentin hallituksia. Presidentin valtaoikeuksien kaventamisella tehtiin virhe uudessa perustuslaissa.

Jukka Mikkola

En ole persu ja en harrasta populismia. Roomalainen valtiomies ja filosofi Seneca on todennut jo noin 2000 vuotta sitten:

”Aika paljastaa totuuden.”

Hän on myös sanonnut: ”Kuta enemmän on valtaa, sitä vähemmän sitä saa käyttää väärin.”

Kimmo Salomaa

Ei multa kommareita,sinipunainen paras joka vois laittaa valtion talouden kuntoon leikkaamalla maataloutuista tehdä maajusseista yrittäjiä.Yritystuista reilusti jotka ovat kasvaneet Kepun aikana.200 Kepu kuntaa vähemmän.KEPU VALTION TALOUDEN PAHIN RAHAN TUHLAAJA

Jouni Lehmusruusu

Antti Rinne on kahden promillen vaalihumalassa ja ottaa vaalihäviäjiä mieluummin kuin 229% paikkojaan nostaneen PerusSuomalaisen päättämään kansan asioista.

Miten demokratia ja kansan mielipide silloin toteutuu?

Rinne ei kuitenkaan voi olla ministeri, hänellä on kaksi epärehellisyyden todentavaa talousrikosta takanaan.

Mikko Toivonen

Itsekin näkisin tuon kombon ehkä parhaimmaksi kaikista vaihtoehdoista. Tosin sellaisella varauksella että kepulit eivät saa yhtään ministeriötä jolla on jotain sanomista elinkeinoelämään, maa-ja metsätalouteen.
Mielelläni näkisin myös kokoomuksen ottavan pari vuosikymmentä taaksepäin yleisessä ideologiassaan ja johtamisen älykkyystasossa
PS on hyvä, mutta hiukan vasemmistolainen yleispolitiikaltaan. Siksi heihin onkin karannut niin paljon sosiaaalidemokraattien miehiä

Raija Lempiäinen

Siinäpä olisikin täydellinen takinkääntäjien hallitus! Minkähän laisen moraalisen arvomaailman mukaan mentäisiin! Vieläkö lisää köyhiä ja pitkiä leipäjonoja, Kelan kulutkin ylittävät jo kantokyvyn edesmenneen oikeistohallituksen jäljiltä!?

Tapio Lehtimäki

Mistäs ne rahat, Raija, otetaan kaikille käsi edellä syntyneille?

Jos jopa tiukkaa talouskuria kannattava oikeistohallituskin joutui ottamaan velkaa, niin kuinkahan käykään kun Rinne rupeaa jakelemaan olematonta ja nyhjäämään tyhjästä kamreerien ohjeista piittaamatta?

Luvassa on Rinteen reformi, jossa säästäväisten kansalaisten sukanvarret tyhjennetään viimeistä kolikkoa ja hikitippaa myöten.

Kim Pihl

Siinähän olisi kaikki punaiset samassa nipussa + on/off vihreä RKP ja samantekevä Keskusta! Odotan vesi kielellä sitä hetkeä kun Antti Rinne puolustaa jonkun kommunistin (Vas) tai Vihreän erehdyksiä! Eikö se mikrofonitöräytys viimeistään sinetöinyt sen että Antti Rinteestä ei voida leipoa pääministeriä?

C Am F G

Kun ei vaan hyvävaraisia alettaisi nyt kaltoinkohdella. He eivät ole tehneet mitään ansaitakseen sellaista, päinvastoin, ovat kantaneet vastuun siitä että tämä maa on tässäkin jamassa. Suomessa varallisuus on ennenkin ollut jonkinlainen kirosana. Köyhiä varmaan on joitakin, mutta suurimmaksi osaksi ovat itse aiheuttaneet tilanteensa.