Lauantai 20.7.2019

Perustuslain asiantuntija: ”On hyvä, jos Hussein al-Taeen tekstit oikeasti arvioidaan rikoslain kannalta”

Luotu: 
4.5.2019 15:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Martin Scheinin huomauttaa, että Israelin valtion kritisointi voi olla tyhmää mutta ei rikos, sen sijaan on rikos kiihottaa väkivaltaan tai syrjintään kansanryhmää vastaa.
|

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori, aikaisemmin myös valtio-oikeuden professorina toiminut Martin Scheinin pitää hyvänä, että sdp:n tuoreen kansanedustajan Hussein al-Taeen kohua herättäneet kirjoitukset arvioitaisiin rikoslain kannalta. 

”On hyvä, jos al-Taeen tekstit oikeasti arvioidaan rikoslain kannalta. Israelin valtion kritisointi tai oikeudenkäynnin & kuolemanrangaistuksen ehdottaminen Egyptin Mubarakille voi olla tyhmää mutta ei rikos. Sen sijaan on rikos kiihottaa väkivaltaan/syrjintään kansanryhmää vastaan”, Scheinin kommentoi Twitterissä. 

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi torstaina pyytävänsä poliisia selvittämään, pitääkö al-Taeen kirjoituksista käynnistää esitutkinta. Lue tarkemmin:IL: Valtakunnansyyttäjä lähetti poliisille – Hussein al-Taeen kirjoitukset selvitetään

Al-Taee on sosiaalisessa mediassa solvannut ja panetellut homoja, juutalaisia, somaleita ja sunnimuslimeita. Kirjoitukset on julkaistu vuosina 2011–2015. 

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen on aiemmin arvioinut Iltalehdelle, että kirjoitukset täyttävät rikoksen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus olisi vanhentunut muiden kuin vuoden 2015 julkaistujen kirjoitusten osalta.

Al-Taee on aiemmin kiistänyt, että hän olisi kirjoittanut julkisuuteen kuvakaappausten myötä tulleet kirjoitukset. Eduskuntavaalien jälkeen hän on kuitenkin tunnustanut kirjoitukset omikseen.

Al-Taee jäi sairauslomalle torstaina. Sdp:n mukaan al-Taee on ollut vappuaatosta, eli tiistaista saakka sairaalahoidossa. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan sairausloma liittyy viime viikkojen kohuun al-Taeesn somekirjoituksista. Lue myös: Hussein al-Taee sairaalahoitoon – Sdp:n Lindtman: ”Kyse inhimillisestä henkisten voimavarojen riittävyydestä”

Martin Scheininin tviitistä syntyneessä keskustelussa pohditaan, painostetaanko al-Taeeta jättämään kansanedustajan paikkansa. 

”Valehtelun tai rikostuomion takia poliitikko voi joutua eroamaan ministerin tai puoluejohtajan paikalta. Mutta yleensä se tekee hänestä rivikansanedustajan. Kunnes äänestäjät toisin päättävät”, Scheinin kommentoi.

Hän viittaa myös eduskunnan keskuskanslian muistioon, jossa pohditaan kansanedustajan mahdollisuutta saada vapautus edustajantoimesta.

Muistiossa todetaan, että ”kansanedustajien vapautuspyyntöihin on lähtökohtaisesti syytä suhtautua pidättyvästi. Kyseessä on ylimmän valtioelimen jäsenyys, johon on tultu omalla suostumuksella ja äänestäjien antaman luottamuksen varassa. ”

Muistion mukaan edustajantoimesta myönnetyn vapautuksen perusteina vuosina 1979-2017 ovat olleet merkittävään virkaan nimittäminen tai yhteiskunnallisesti merkittävään toimeen siirtyminen. 

Lisää aiheesta: 

Antti Rinne Hussein al-Taeesta: ”Mekin olemme tulleet huijatuksi”

Hussein al-Taee pyysi homoilta ja juutalaisilta anteeksi eduskunnassa – ”En ole puhunut totta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Al-Taee käytti täysin hänelle perustuslain takaamaa sananvapautta. Se, mitä al-Taee totesi, ei eroa juuri lainkaan tyypillisen iranilaisen mielipiteestä. Vakavin asia al-Taeen (tai mikä hänen nimensä lieneekään) kommentoinneissa oli systemaattinen valehtelu

Raija Lempiäinen

Osaammeko antaa anteeksi silloin kun pyydetään anteeksi?? Jos katuvana myöntää väärin tehneensä, haluammeko "kivittää kuoliaaksi" mitätöimällä katumuksen ja lyömällä ikuisen leiman otsaan?? Mietimmekö onko ainoa lajisaan ja siksikö meillä oikeus pilkkaan ja herjaan? Emmekö silloin ole tekopyhiä, kostonhimoisia,armottomia? Kysytäänkö kuitenkin paljonko löytyy "syytetystä" hyvää ja arvokasta joka ehkä painaa vaa ássa ainakin yhtäpaljon kuin tehdyt virheet !?

Janne Pohjala

Onko kukaan teistä nähnyt niitä keskustelukejuja, joista nämä jotkut kommentit on leikattu irti? Tietääkseni kukaan ei ole niitä nähnyt?

Sitten meillä on nämä Yasan esittämät muutamat kuvakaappaukset, joiden aitoutta esim HS ei kyennyt vahvistamaan, eikä meillä ole asiayhteyttäkään, koska ketjut on aikaa poistettu.

Sitten Uusi Suomi kirjoitti syytteet joista al-Taeeta nyt syytetään, mutta piilotti Yasan Puheenvuoron blogin bannaamalla Tasan. Todisteet piilotettiin, syytteet jätettiin.

Keskimäärin lukeva yleisö ei ole nähnyt edes näitä kuvakaappauksia, vaan kuten Halla-ahon scriptan kanssa, media loi syytteet mutta ei oikeasti näyttänyt mihin syyte perustuu.

On kuitenkin yksi paikka mistä Yasan nostot voi käydä katsomassa ja en sieltä löydä mitään missä spesifisesti ketään tapettaisiin.

Ylipäätään Yasalla on asiat sekaisin, Israelin valtio ei ole uskonto. Kun joku kritisoi valtion toimia, se ei ole juutalaisvastaista. YKn yleiskokous on antanut toista sataa Israelin toimet tuomitsevaa päätöslauselmaa. YKn yleiskokous ei ole antisemiitti, eikä Israelillla ole mitään perustetta mennä uskonnon taa kun Israelin valtion tekoja tuomitaan.

Lisäksi Yasa esittää väitteitä, jotka useimmat lähi-idän asiantuntijat pitävät perättöminä.

Perusongelma on se että Yasa näyttää olevan Kurdiaktiiivi ja Kurdivaltion edistäjä. Näin ollen USA ja Israel, joiden avulla YPG miehittää nyt Syyrian öljyalueita ovat Yasalle Pro ja kaikki ketkä ovat kriittisiä USA, UK, Israel, Saudit, Quatar, UAE liittouman toimiin joutuvat hyökkäyksen kohteeksi, kuten tällä kertaa al-Taee.

Lisäksi kannattaa muistaa että al-Taeen kotimaan tuhosi USA 2003, joten hänellä voi olla hieman eri kokemuksia ja näkemyksiä paikan päältä joita US & Israel eivät haluaisi julkiseen keskusteluun.

Markku Koivisto

Kansalaisten antama luottamus tuli hänen kohdallaan säilytettyä ennen vaaleja arvelemalla kyseisiä kirjoituksia väärennetyiksi tunnustamatta niitä itse kirjoittamikseen joskin epämääräisiltä osin mahdollisesti omikseen.
Vilpillisesti säilytetty luottamus äänestäjien keskuudessa.

Hannu Peltola

vai on se ok kun pyytää anteeksi, sittenhän ei oikeuslaitosta tarvota ollenkaan, ja persunkin tuomio on purettava, kun ei anteeksi pyyntö auttanut, perussuomalaiset ei sentään aktivoineet simon wiesentahl nazin metsästäjä järjestöä joka kehoitti al taeta eroamaan, noin valovoimaista rasistia suomessa ei nykypolitiikassa lienee ole ollutkaan että wiesentahl järjestökin tuo suomen politiikan parrasv aloihin, mutta, antti rinteellä on arvopohja, tuo on sityä poikeeta populismia ja rasismia