Maanantai 17.6.2019

Demarikansanedustaja: Työhön tarvitaan 100 000 ihmistä lisää – ”Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta”

Luotu: 
4.5.2019 16:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tarja Filatovin mukaan aktiivimallista on luovuttava. Arkistokuva.
|

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd) linjaa, että työhön tarvitaan 100 000 ihmistä lisää, jotta työllisyys nousee 75 prosenttiin.

”Tämä on hyvinvointipalvelujen rahoituksen näkökulmasta välttämätöntä. Työ on tärkeä osallisuuden näkökulmasta. Työpaikkojen synnyn rinnalla oleellista on osaamisen vahvistaminen, työttömyysturvan ja palveluiden toimivuus sekä osatyökykyisten mukaan saaminen”, hän sanoi puheessaan SAK:n Etelä-Suomen aktiivitapahtumassa Lahdessa lauantaina.

”Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita”, Filatov jatkoi.

Filatovin mukaan lisäksi tarvitaan niin sanottuja välityömarkkinatöitä, joissa avustava työ voidaan räätälöidä työttömän työkyvyn mukaan ja joissa palkkatuella tukea työnantajaa työvoimakustannuksissa.

”Osatyökykyisille pitää räätälöidä töitä ja kehittää työllistämiseen kannustavia toimia. Nykyisin yritetään muokata ihmistä työhön sopivaksi. Työtä pitää räätälöidä ihmiselle sopivaksi. Suomessa on noin 30 000 työtöntä, jotka eivät ole työkykyisiä, mutta joista iso osa voisi kuntoutuksen ja tuen avulla voisivat työllistyä heille räätälöityihin töihin.”

Hän linjaa, että sosiaaliturvan uudistamisessa on tärkeää rakentaa malli, joka kannustaa työhön ja koulutukseen, poistaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta sekä lisää osallisuutta. 

”Turvan on oltava selkeä ja ennakoitavissa. Sen on kannettava ihmistä elämän riskitilanteissa.”

Filatov sanoo, että sotu-uudistusta rakennettaessa on opittava sote-uudistuksen virheistä.

”Isoa reformia ei voi tehdä kerralla. Se on porrastettava toisiinsa sopiviin osiin. Kiireellisintä on uudistaa aikuiskoulutustukia, jotta osaamista voi täydentää koko työuran ajan. ”

Hänen mukaansa aktiivimallista on lisäksi luovuttava. 

”Toinen nopeita toimia vaativa uudistus on työttömyysturva. Aktiivimallista on luovuttava ja uudistettava työttömän oikeudet ja velvollisuudet ymmärrettäväksi ja ennakoitavissa olevaksi kokonaisuudeksi, joka kannustaa kaikissa olosuhteissa työhön ja yrittäjyyteen tai koulutukseen sekä lyhyisiin työrupeamiin.”

Lue myös: Antti Rinne: ”Siksi aktiivimallin leikkaus perutaan”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Maassahan on 300 000 työttömän reservi, jonka luulisi vähäksi aikaa riittävän. On edullisempaa työllistää työtön
kuin joku muu, koska tällöin säästetään työttömyyskorvaus ja saadaan verotulojakin eli yhteensä jopa 20 000 e/v.

Raija Lempiäinen

Persujen mantra jonka voisi jo lopettaa kun vaalit on käyty. Suomeen otetaan kiintiöpakolaisia nyt 750, määrää ollaan lisäämässä ,mutta mistään monista tuhansista ei ole kyse. Olisi hyvä jos liioittelu loppuisi! Vuoden 2015 tulleista tuhansia on jo palautettu ja lisää vielä palautetaan. Ritiriita on myös Persujen ja Kokoomuksen tarveharkinta työvoiman tuonnissa!

Pasi Käyhkö

Kantasuomalaisten aikuisten saaminen koulutukseen on usein vaikeaa. Muut yhteiskunnan antamat ilmaiset edut ovat usein esteenä ettei asia kiinnosta. Vaikka koulutus olisikin ilmaista.
Taasen jopa vain auttavasti Suomen kielen opetelleet maahanmuuttajat ovat koulutukseen huomattavasti halukkaimpia.

Pertti Ikonen

"”Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita”, Filatov jatkoi."

Nykyisin osatyökykyisiä työnnetään kuntouttavaan työtoimintaan jossa ei makseta eläkettä ja lomaa kerryttävää palkkaa. Vaan teetätetään työttömyysturvan suuruisella korvauksella sitä "työtä" joka hyödyttää kuntia ja yrityksia - kun työstä ei tarvitse maksaa palkkaa - saavat vielä n 10€ korvauksen siitä kun järjestävät työtä. Mutta kuntouttavaan työtöimintaan lipsautetaan mukaan täysin työkykyisiä ihmisiä työttömyysturvan menetyksen uhalla, niin mitähän Filatov on tuosta mieltä. Laissa on porsaan reikä jota ei halutakaan tukkia mutta tällä ministerin kirjeellä porsaan reikää on yrityetty korjata:

http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ordnande-av-arbetsverksamhet-i...

Risto Salonen

Kouluvaatimuksien pitää olla sellaiset, että peruskoulun läpäisseet osaavat oikeasti lukea ja laskea. Silloin myös työelämään ja/tai jatkokoulutuksen edellytykset ovat olemassa. Peruskoulussa pitää voida jäädä luokalle, jos koulu ei kiinnosta eikä armosta katsota saamattomuutta läpi sormien.

Jukka Mattsson

Pitää täysin paikkansa. Filatov on mitä suurin satutäti.
Tämän mitä nyt SDP:ssä tapahtuu on ollut toisintoa aina kun he ovat vallankahvassa kiinni.

Ehkä on parempi että oikeistopuolueet heivaavat varjohallitusneuvotteluissa vasemmistopuolueet sivuun.
Rinteen on jo aika avata silmänsä jos aikoo jatkaa hallitustunnustelijan roolia.

Markku Koivisto

”Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. "
Mielestäni kyse on edelleen nimenomaan työpaikkojen luomisesta ihmisille, olivatpa sitten vajaatyökykyisiä tai kaikin puolin terveitä. Ja työpaikkojen, joista kukin saa toimeentulonsa ja palkkansa ilman että se maksetaan toisten veroista.
Että osatyökykyisille räätälöidään heille sopivaa työtä viittaa minusta paremminkin yhteisistä varoista tuettuun toimintaan, ei tuottavuuden tavoitteluun, eikä näinollen ole "yhteistä kassaa" lisäävää työllisyyttä. Tosin on vajaatyökykyisiä, jotka ovat itse "räätälöineet" itselleen joskus hyvinkin tuottavan työn, jota ulkopuolisten on mahdotonta heille tarjota.
En ymmärrä mitä tekemistä osatyökykyisillä on sen kanssa, että tarvitaan 100000 työntekijää lisää, jotta hyvinvointipalveluja voidaan ylläpitää. Ei siltä taholta löydy edes nimeksi ratkaisua tuohon.

Teemu Heino

Yhtä lailla tarvitaan yrityksiä jotka työllistävät, ei liity nyt osatyökykyisiin, sen verran monta tuntia viikossa jotta ihmisen ei tarvitse nostaa mitään tukia. Tätä halukkuutta on entistä vähemmän. Eihän laskelmat muuten pidä paikkaansa jos saadaan lukujen valossa työttömälle 15 h viikossa töitä, jolla ei elä.

Mikko Toivonen

Tarvitaan siis koko joukko uusia tuotantotehtaita ja kaivoksia jotta saadaan edes liitännäistyövoimalle se 100000 täysaikaista uutta työpaikkaa.
Niiden kun olisi oltava tuottavia työpaikkoja eikä hallintohimmeleiden työpaikkoja jotka ovat vain kulu yhteiskunnalle.

Veli-Jussi Jalkanen

Fakta on että Suomessa on jo kymmeniä ammatteja, joihin ei suomalaisia saada millään nykysäännöillä.
Jos näihin töihin ei tuoda vierastyövoimaa, nekin sadat miljoonat kansantuloa jäävät saamatta.
Helposti tipahtavat avustukset ja lepsu työhönpatistus laiskistuttavat ihmisiä ja elämä rakentuu puuhastelun, päihdeharrastusten ja itsensä viihdyttämisen ympärille aivan liian monella työttömällä.
Tämä joukko myös sairastaa ja lopulta syrjäytyy lopullisesti helposti, eikä heitä kukaan halua työmaalle vastukseksi.
Suomen yhteiskuntakaan ei hallitse hyvinvointia.
Siipeilijöitä nykysäännöillä kyllä riittää.

Irma Asikainen

Filatovkin on jo astunut kehiin, kun ministerin paikat alkavat häämöttää. Eiköhän se jo olla nähty, mihin hänestä loppujen lopuksi on.
Koskaan ei ole ollut niin paljon tehottomia työvoimakoulutuksia, turhaa byrokratiaa ja työttömien kyttäämistä kuin Filatovin aikana, eikä kait koskaan yhtä paljon työttömänä ihmisiä, jotka olisivat ilman niitä jäykkiä työvoimapoliittisia rakenteita voineet hyvinkin työllistyä.
Silloin työttömien ei edes haluttu työllistyvän, vaan kaikki toimet tähtäivät siihen, että työttömyys jatkuisi mahdollisimman pitkään.
Ja, jos yhteikunna muut toimet (mm. ulosottovelkaisten kohtelu) vielä tukevat työttömyyden jaatkumoa, niin Luoja meitä varjelkoon Filatovin ministeriydeltä.

Seppo Myllynen

Ensimäinen ja tärkein olisi poistaa ns vajaa työllistetyt ,määräaikaisuudet,pätkäsopimukset,3-6h/pv ,,näille työtätekeville on mahdollistettava ens-alkuun vakituisuus. Ne ketkä haluaa tehdä osapäiväisyyttä tehköön.Työn pitää olla sellaista että sillä elää ilman valtion kompensaatiota.