Perjantai 24.5.2019

Nyt alkoi kokoomuksen ja perussuomalaisten kuittailu keskustalle: ”Onko tämä todellista?”

Luotu: 
5.5.2019 11:19
  • Kuva: Inka Soveri
    Kuva
    Hallitustunnustelut alkavat virallisesti sunnuntaina iltapäivällä, kun Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen. Arkistokuva valtiopäivien avajaisista.
|

Mahdollisuus keskustan noususta Antti Rinteen (sd) johtamaan hallitukseen saa osakseen suorasanaista kuittailua kokoomuksesta ja perussuomalaisista.

”Juuri kun ollaan ajateltu, ettei kepu voisi alemmas vajota, niin se tahtoo vaalitappionsa jälkeen muodostaa hallituksen kommunistien kanssa. Onko tämä todellista”, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kysy Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen puolestaan pohtii maakuntamallin kohtaloa.

”Mielenkiintoista nähdä myykö keskusta kaiken muun ja antaa demareille vielä lisäksi löperön talouspolitiikankin saadakseen vain 18 maakunnan sote-himmelin. Elämme mielenkiintoisia aikoja.”

Hallitustunnustelija Antti Rinne korosti lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että niin sanotulla kansanrintamahallituksella eli sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton koalitiolla olisi eduskunnassa 117 paikkaa, kun taas sinipunalla eli sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n koalitiolla vain 108 paikkaa. Tämä on tulkittu vahvaksi vihjaukseksi tulevasta hallituspohjasta.

Lue tarkemmin: Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on Iltalehden tietojen mukaan kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen linjasi lauantaina Helsingin Sanomille, että keskusta pitää ”hallitusovea viitisen senttiä raollaan”. 

”Vaalien jälkeen arviomme on ollut, että oppositio on ensisijainen vaihtoehtomme. Tämä asento ei ole muuttunut. Olemme kuitenkin osaltamme pitäneet hallitusovea viitisen senttiä raollaan siltä varalta, että syntyy vaikeuksia saada maahan toimintakykyinen hallitus”, hän sanoi.

Lue myös: IL: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle – Antti Rinne aloittaa tapaamiset tänään

Useat kokoomusedustajat puolestaan ovat linjanneet, ettei puolue lähde samaan hallitukseen vasemmistoliiton kanssa. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi perjantaina, että hänen mielestään on erittäin vaikeaa hallitustunnustelijalla löytää sellainen ohjelma, jossa sekä kokoomus että vasemmistoliitto voisivat olla mukana. 

Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen tänään sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

”No se on se kepu sitten kuulemma kuitenkin matkalla kansanrintama hallitukseen”, kokoomuksen konkarikansanedustaja Ilkka Kanerva totesi sunnuntaiaamuna Twitterissä.

Lisää aiheesta:

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

Tuliko nyt uhkavaatimus Antti Rinteelle? BenTV: ”Saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule, vaikka kutsuttaisiin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Kaikkonen haluaa päästä eroon siitä vanhasta hokemasta "Kepu pettää aina" ja muuttaa sen muotoon "Kepu pettyy aina". Se nimittäin on ainoa tulos, jos Kepu uskoo Antin löysiä lupailuja ja menee altavastaajaksi kahden maaseutuvihamielisimmän puolueen päsmäröimään hallitukseen.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #16

Kepun äänivalta tuollaisessa hallituksessa on vähäisen ja olemattoman välillä, mutta poliittisen vastuun se joutuu kantamanna vaaleissa.

Punavihreä hallitus taas olisi vähemmistöhallitus ja sellaisena lyhytikäinen.

Kokoomusta tuskin voi pitää viljelijän ja metsänomistajan vihollisena, mutta ei senkään ole mitenkään mielekästä mennä vähemmistöosakkaaksi vasemmistoenemmistöiseen hallitukseen. Järkevintä tietysti olisi, jos kokoomus ja keskusta pystyisivät sopimaan, että hallitukseen mennään yhdessä tai ei ollenkaan.

Kalevi Salonen

Kyllä kepu hakee maakuntia. Se ei ole päässyt irti sote-uudistuksensa tavoitteista. Jos kansanrintamahallitus toteutuu, ollaan soten suhteen jälleen tilanteessa, jossa terveydenhuolto ei paina muiden poliittisten tavoitteiden rinnalla mitään. Rinteen pitäisi ymmärtää, että hän on toistamassa yhden Sipilän suurimmista munauksista.

Raija Lempiäinen

Kenenkään asennevammaa ei kukaan muu voi muuttaa, meillä olemassa oikea komministinen puolue, joka ei ole eduskunnassa, eikä näin ollen menossa hallitukseen, joten eiköhän jätetä vähemmälle ne kommunisti puheen joilla osoitellaan Vasemmistoliittoa! Se kortti on jo liian kulunut! Pelkkää pouplismia ja valhetta!

Raija Lempiäinen

Kenenkään asennevammaa ei kukaan muu voi muuttaa, meillä on olemassa oikea komministinen puolue, joka ei ole eduskunnassa, eikä näin ollen menossa hallitukseen, joten eiköhän jätetä vähemmälle ne kommunisti puheen joilla osoitellaan Vasemmistoliittoa! Se kortti on jo liian kulunut! Pelkkää pouplismia ja valhetta!

Jaakko Aalto

"saavatko ne kahdestaan yli 100 paikkaa?" Tuo edellyttää, että kepu menettää noille puolueille parikymmentä paikkaa. Se on täysin mahdollista. Varsinkin jos päälle tulevat ne siihen mennessä Antin touhuilusta kyllikseen saaneet demarit.

Tapio Lehtimäki

...kuten tasapainoisempi valtiontalous, turvallisempi ympäristö, vauraammat kansalaiset jne. Toivottavasti se tosiaan huomataan.

Ties vaikka neljän vuoden päästä persut istuisivat eduskunnassa sekä vasemmalla että oikealla ja vielä siinä välissäkin.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #47

Toivottavsti ei ikinä noin tapahdu! Äärioikeisto jakaa kansan kahtia ja hallitsee pelolla ja pelottelulla, onko se muka turvallinen yhteiskunta. Rikkaat rikastuu ja muu kansa kurjistuu! Vastakkaiasettelu vahvistuu,se on puoluediktauuria (myös henkilöityy). Unkari ja puola ovat hyviä esimerkkejä. Median pitäisikin tuoda sitä julkisuuteen paljon enemmän.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #47

Toivottavsti ei ikinä noin tapahdu! Äärioikeisto jakaa kansan kahtia ja hallitsee pelolla ja pelottelulla, onko se muka turvallinen yhteiskunta. Rikkaat rikastuu ja muu kansa kurjistuu! Vastakkaiasettelu vahvistuu,se on puoluediktatuuria (myös henkilöityy). Unkari ja puola ovat hyviä esimerkkejä. Median pitäisikin tuoda sitä julkisuuteen paljon enemmän.

Esko Riikonen

Raija on löytänyt Suomesta äärioikeistolaisen puolueen. Arvaan kyllä, ketä tarkoitat.

Äärioikeistolaisuushan on nykyään sitä, että kannattaa kansallisvaltiota ja vastustaa EU-nimistä liittovaltiota. Se on sitä, kun kokoonnutaan toreille juhlimaan jonkin joukkueen maailmanmestaruutta Suomen lippuja liehuttaen. Se on sitä, kun vaaditaan huolehdittavaksi maanpuolustamiseen resursseja. Se on sitä, kun tänne eu haluta elätettäviä ihmisiä kutsumalla heita pakolaisiksi. Se on sitä, kun turvapaikkaa hakevia ei haluta ottaa turvallisesta Ruotsista. Se on sitä, kun vaaditaan palauttamaan kotimaahan täällä laittomasti oleskelevat. Jne. Näin ne määritelmät ovat muuttuneet.

Seppo Simonen

Kokoomus voi kuittailla itselleen sillä kokoomusta johtaa vapaavuorelainen sylttytehdas joka kieltää kokoomuksen menon Jussi Halla-ahon Perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen.
Näin todeten ei konservatiiviseen enemmistö hallitukseen ole mahdollisuutta. Olisiko pika pikaan rauhan piipun aika heillä.
Suoraan konservatiivi hallituksella olisi PS + KOK + KESK + KD jo 113 enemmistö ja jos RKP tulee vielä niin enemmistö on 123 siinä olisi todellinen vahva vitos koalitio hallitus.

Raija Lempiäinen

Pelkkää asenteellista spekulointia! Ei ole mitään maanikkoja.eikä ole varmaankaan , ainakaan kansalaisille vaikeita aikoja tulossa. Ehkä jokunen vuosikymmenniä oikeistopolitiikan ansiosta rikastunut joutuu tyytymään vähän vähempään, ei taida olla kovin raskasta hyväksyä yhteisen hyvän nimissä?? Spekullointia tämäkin ; )

Kauno Vastinesluoma

Eiköhän Rinne ymmärrä että jos ottaa rökäle tappion kärsineen Kepun hallitukseen on se samalla SDP:n ajautuminen mikkihiiri puolueeksi..Ei varmasti noudata äänestäjien tahto..Uskomaton "moraali" Sipilällä tai sitä ei edes ole..Yleensä kun näin paljon saa turpaansa vaaleissa..nuolee haavojaan seuraavat 4 vuotta..Tällä "kansanrinama" hallituksella karkaa mopo käsistä ja kulut kasvaa kuten myös verot.Peruilla ja kokoomuksella on hyvä paikka oppositiossa kasvattaa kannatustaan.SDP:n voitto vaaleissa oli niin marginaalia ettei Rinteellä ole edes mandaattia neuvotella muodostaa hallitus..Vaihtoehtoja on kuten tapahtui Virossa..

Raija Lempiäinen

Olin pitänyt Taviota "fiksuna" Persuna,mutta nyt meni pisteet, ei kukaan itseään kunnioittava poliikko kutsu Vasemmistoliittolaisia kommunisteiksi, se on menneen maailman höpinää, lisäksi valheellista ja paljastaa sanojan kyvyttömyyden nähdä erilaisia arvomaailmoja.
Kokoomus taas pitää kaikkien muiden puolueiden talouspolitiikkaa löperonä paitsi omaansa, eikä erota sitä tosiasiaa, että hyvää taloudenpitoa voi pitää myös olemalla oikeudenmukainen, sekä pitämällä kaikki kansalaiset mukana ! Kokoomukselle tärkein on oma kannattajakunta ja sen menestys, köyhien kustannuksella!

Vesa Kaitera

Keskustassa hallitukseen menosta päättävät puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä yhdessä. Kun puoluevaltuustossa on 135 jäsentä ja eduskuntaryhmässä vain 31, niin edukuntaryhmän mahdollinen niukalla enemmistöllä hallitukseenmenoa tukeva linja ei yhteisessä kokouksessa pitkälle pötkisi. Puoluevaltuuston nihkeä kanta voittaisi. SDP:kin tietää tämän, eikä siksi puhu kansanrintamasta kuin lämpimikseen.

Todennäköistä on, että Kokoomus saa työnnettyä Vasemmistoliiton ulos hallituksesta. Jos kuitenkin Rinne ehdottomasti haluaa tuon puolueen hallitukseen kuten saattaa haluta, niin se saattaa onnistua, jos Kokoomus saa halitusohjelmaan ja mininisterin paikkoihin selvän kompensaation. Jos SDP taipuu Vasemmistoliiton ulosheittoon, niin sitten Kokoomuksen on varmaankin annettava kompensaatiota SDP:lle.

Petri Suomi

Pakkohan Rinteen on yrittää saada enemmistöhallitus pystyyn kaikilla mahdollisilla vaihtoehdoilla. Sekoomus nyt näyttää olevan jonkinlaisen harhakuvitelman vallassa, että sitä tarvitaan aina.
Tämä siitä tulee, kun ei ainuttakaan puoluetta, jonka kannatus olisi yli 20%. Ne jotka osaa laskea, tietää 80% olevan silloin Suomessa joka asiassa periaatteessa eri mieltä. Monet puolueet ovat olleet hallituksessa ja pudottuaan sieltä vastustaneet jyrkästi omia aloitteitaan. Kun se muuten menisi toisen puolueen pikkiin onnistuessaan. Politiikka on mennyt sirkukseksi.