Tiistai 25.6.2019

Kokoomuspomo sanoo nyt suoraan: Hallitusohjelma voisi syntyä perussuomalaisten kanssa

Luotu: 
6.5.2019 12:06
Päivitetty: 
6.5.2019 12:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra (kuvassa vasemmalla) epäilee, että Vasemmistoliiton kanssa voisi syntyä kokoomuslaisia tyydyttävä hallitusohjelma. Perussuomalaisten kanssa se olisi mahdollista. Arkistokuva.
|

Kokoomuksessa uskotaan, että puolue voisi löytää hallitusohjelmasta yhteisen sävelen perussuomalaisten, mutta tuskin Vasemmistoliiton kanssa. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoo Uudelle Suomelle, että mahdollisen hallitusohjelman sisältö ratkaisee, ei puolueen nimi.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen yllätti viime viikolla julkaisemalla jyrkän kielteisen kannan hallitusyhteistyöstä Vasemmistoliiton kanssa. Jokisen lisäksi kokoomuksen kansanedustajat Ben Zyskowicz ja Terhi Koulumies ovat ilmoittaneet, että kokoomuksen ei tule lähteä hallitusneuvotteluihin, joihin myös Vasemmistoliitto on kutsuttu, mutta perussuomalaisten kanssa tätä voitaisiin harkita.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra, olet myös itse tviitannut kolmen suurimman puolueen eli sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksen mahdollisuudesta. Mitä kokoomus haluaa näillä julkisilla viesteillään sanoa ja saavuttaa?

”Osallistumme tähän keskusteluun siitä, millainen hallitus maalle pitäisi meidän mielestämme saada. Toki hallitustunnustelijan tehtävä on kutsua pöydän ääreen, keitä parhaaksi katsoo, mutta tällaisia hienovaraisia vihjeitä olemme pyrkineet osaltamme antamaan”, Kopra sanoo.

Onko kokoomus lämmennyt nyt enemmän ajatukselle hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa, jos vertaa vaikka vaaleja edeltäneeseen tilanteeseen, jolloin suhtautuminen oli aika nihkeää?

”Sanotaan näin, että hallitusohjelman sisältö ratkaisee, puolueen nimellä ei varsinaisesti ole väliä. Voisi ennustaa ja olettaa, että me ei Vasemmistoliiton kanssa kovin helpolla saada aikaiseksi sellaista hallitusohjelmaa, että se kokoomuslaisia tyydyttäisi. Mutta sen perusteella, mitä perussuomalaiset ovat vaalikampanjansa aikana puhuneet, nähdään että vaikka emme yksi yhteen kaikesta ole samaa mieltä, niin yhteinen sävel voisi löytyä”, Kopra kertoo.

Linja perussuomalaisten suhteen vaikuttaa muuttuneen vaaleja edeltäneeseen tilanteeseen nähden?

”Totta kai, mutta silloin ovat asiat ja tilanteet olleet erilaiset – siinä suhteessa linja on muuttunut”, Kopra myöntää.

Hänen mukaansa vaalituloksen jälkeen kokoomuksen linja on ollut johdonmukainen. Puheenjohtaja Petteri Orpo sanoikin jo vaali-iltana, että kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös perussuomalaisten kanssa.

”Nyt on kyse tästä hallituksesta ja siitä, miten tästä hetkestä eteenpäin tulevaisuutta tehdään, ja tämä [linja] pohjautuu tähän tilanteeseen”, Kopra sanoo viitaten vaalituloksen ohjaavaan vaikutukseen.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten poliitikot ovat höykyttäneet Antti Rinnettä (sd) vihjauksesta, jonka perusteella eduskuntavaalien suuri häviäjä keskusta voisi olla jatkamassa hallituksessa. Kopran mukaan tässä jutussa mainitut tviitit eivät kuitenkin ole reaktioita kansanrintamapeikkoon, vaan kokoomuksen proaktiivista viestintää.

”Kansanrintaman mahdollisuus on olemassa, näinhän se on”, hän toteaa yleisellä tasolla.

Kopra väläytti perjantaina omassa Twitter-viestissään, että suurimpina kolmena puolueena ”Sdp, PS ja Kok voisivat hyvinkin muodostaa hallituksen”.

 

 

Uskotko, että tämä pohja on Rinteen ja sdp:n vaihtoehdoissa mukana?

”Se ei varmaan ole Rinteen listalla ykkösenä eikä todennäköisin vaihtoehto, mutta mielelläni pitäisin tämänkin vaihtoehdon elossa.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä tapaa hallitustunnustelijan tänään maanantaina illalla viimeisenä puolueena. Osa puolueista tapasi Rinteen jo sunnuntaina, osa tapaa iltapäivällä.

Lue tarkemmin:

Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Nyt alkoi kokoomuksen ja perussuomalaisten kuittailu keskustalle: ”Onko tämä todellista?”

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

IL: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle – Antti Rinne aloittaa tapaamiset tänään

Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Antti Rinne vastasi ihmetykseen Ylellä: ”Se olisi 117 edustajaa – Kaikki vaihtoehdot auki”

Antti Kaikkoselta vastaus kansanrintama-arvailuihin: ”Perusasento pysyy”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jan Lundström

RInteeltä jonkinasteinen riski olisi ottaa Keskusta suoraan ensimmäiselle hallituskierrokselle.

SDP voitti PS:n 0,2% erolla ja Kokoomuksen 0,7% erolla. Jos tämä sivuutetaan ja otetaan puolue joka kärsi suurimman tappion yli 100 vuoteen, äänestämällä vaikuttamisen voi kyseenalaistaa ainakin jokseenkin.

Veikkaan: SDP-Kokoomus-VIhreät-RKP-KD

Viljo Asikainen

SDP+KOK+tarvittava täydennys siitä tulee kuten on jo kauan tiedetty. Nyt päähallituskumppanit kiistelevät ohjelmakysymyksistä. Molemmat uhkaavat toista väläyttelemällä (muka) ottavansa toisen kumppanin ellei saa riittävässä määrin tahtoaan läpi. SDP uhkaa Keskustalla ja KOK Perussuomalaisilla. Tämä on läpinäkyvyydessään inhottavaa poliittista peliä.

Tuo kolmen suuren vaihtoehto, SDP+PS+KOK olisi kehittelyn arvoinen koska SDP-KOK-akseli joka tapauksessa tarvitsee yhden tai useamman lisäpuolueen. Jos tämä nousisi todelliseksi vaihtoehdoksi vaatisi tilanne PS:lta taitoa ja malttia olla kaatamatta hanketta mihinkään ohjelma- tai paikkajakokysymyksiin. Jos Rinne ja Orpo mallin hylkäisivät perustellen tätä vain PS:n yleisellä tai yksilöidyllä yhteiskuntakelvottomuudella, olisi mielenkiintoista nähdä herrat TV-ruudussa puolustamassa kantaansa, Voisi siinä heiltä pokka pettää ja kansa saisi taas nähdä koko poliittisen pelaamisen näytelmän kaikessa irvokkuudessaan.

Harri Hietajärvi

Kaikilla puolueilla on jännäkakka tulossa, kun näitä spekulointeja käydään ja mietitään ketä otetaan tai jätetään. Toivottavasti Rinne saa hyvän hallituksen muodostettua. Jos ei, niin sitten taitaa olla Halla-ahon vuoro yrittää, mutta se voi olla jo tosi tiukka paikka useimmille muille. Silloin mahtaa tulla pitkä harjoitus.

Seppo Simonen

Siis nytkö on vapaavuorelais klikki laitettu Kokoomuksessa aisoihinja ja yhteistyö Perussuomalaisten kansa kelpaa hyvä niin.
Tämä antaakin mahdollisuuden vaikka kokonaan konservatiiviseen enemmistö hallitukseen tarvittaessa. Silloin epäpyhäallianssi hallitus jää paitsioon.

Seppo Simonen

Voih tokiisa kun Raija minulle puoluetta asettaa, se ei nyt osunut oikei kohdalle mutta puolueeni on kyllä konservatiivi puolella ei sosialismin.
Tiedäthän Raija että lyhyt tie sosialismiin menee Vasemmistoliiton kautta ja pitkä tie sosialismiin menee Sosialidemokraattien katta, toivotaan kuitenkin että myös lyhyt tie on pitkä.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #23

Kas kas jo heräsi kunnon nykymodernin kykypuolueen liputtaja suuriin pelkoihinsa ettäs mites tämä luisuuko jo käsistä pois viittä vaille varma kassakaappisopimus.
Äläs nyt suotta hermostu ties vaikka kuinka onnistaa.
On se hyvä kun valtio tukee sinulle ruokapöydän antimia, toivotan hyvää ruokahalua.

Josa Jäntti

Minusta demokratian mukaan = kansanantamat äänet demareille, perussuomalaisille ja kokoomukselle olivat n. 1.6 miljoonaa ääntä. Voidaanko tämä sivuuttaa ? Kun vaaleissa on Ykkönen, Kakkonen ja Kolmonen, niin eikö siitä pitäisi kehittää vahva hallitus ? Kaikilta löytyy varmasti halua kompromisseihin. Sellaiset löytyvät varmasti talousasioissa, verotuksessa ja muissakin asioissa. " Tiukan tullen koiraskin poikii "!

Mikko Toivonen

Hyvä että kaikkia mahdollisukksia edes jossain pidetään mahdollisena.
Itse asiassa tuo kombo: SDP vasemmalla. Persut siinä keskellä ja kokoomus oikealla olisi varsin tasapainoinen yhdistelmä.
Peli kuitenkin pelataan kabineteissa ja tuloksen saamme sitten kuulla kun siihen on siellä päädytty.
Kansan tahdolla siinä ei lopulta ole mitään osaa, ainoastaan vallan jaolla jakajien kesken

Erkki Malinen

Tämähän on samanlaista suhmurointia ja äkkäilyä, kuin selviytyjät sarjassa kun porukat juonii kuka tiputetaan. Suomen kokonaisuuden kannalta ei juurikaan ajatella, jokainen ajaa oman pienen klikin asiaa. Sillä vähäisellä aivokapasiteetilla mitä eduskunnassa on ei kummoisia juttuja tehdä, sekin vähä mitä on, niin se on kaukoohjaksessa.

Topi Rantakivi

En jaksa tätä ainaista:

- Kokoomus
- Keskusta
- Kokoomus
- Keskusta
- Kokuumus
- Keskusta

Milloin puhutaan SDP:stä, Vasemmistoliitosta, Vihreistä, KD:stä, RKP:stä. Maksetaanko teille liian paljon rahaa, että ette osaa enää puhua muista puolueista?

Erkki Malinen

Minkä takia se kokoomus pitää hallituksessa olla, Kekkosen aikana Kokoomus ei päässyt hallituksee eikä ne mitään huonoja hallituksia ollu. Kokoomuksestakin kasvoi oppositiossa ihan tolkun puolue, nyt kun se on ollut hallituksessa sillä on noussu kusi päähän, se muka ainut joka ymmärtää talouden päälle. Vaikka se onkin loppareiden talutusnuorassa, mitkä ajaa vain omia etujaan.

Petri Kivenheimo
Vastaus kommenttiin #30

Tiedoksi, tässä puhuttiin Rinteen vaihtoehdoista.

Jos lukee eduskuntapuolueiden johtajien vaalienjälkeistä viestintää, niin
(1) mikään muista suurista puolueista ei ole sulkenut pois Perussuomalaisten mahdollista osallistumista seuraavaan hallitukseen;
(2) Keskustan piirissä on nimenomaan toivottu Perussuomalaisia seuraavaan hallitukseen;
(3) nyt tämmöisiä puheita on ruvettu enenevässä määrin kuulemaan myös Kokoomuksen taholta;
(4) Kokoomus on myös viestittänyt, että Vasemmistoliitto ei näy sopivan samaan hallitukseen sen kanssa;
(5) Keskusta on linjannut, ettei lähde hallitukseen, elleivät voittajapuolueet ole ensin epäonnistuneet hallitusta muodostamaan.

(5)-kohta sulkee näköjään pois ns. kansanrintamahallituksen. Siitä seuraa, että Kokoomus on hallituspuolue, siitä taas, ettei Vasemmistoliitto ole.

Rinne on viestittänyt haluavansa parlamentaarisesti vahvan hallituksen, jossa mikään pikkupuolue ei ole vaa'ankieliasemassa.

Mitä laskennallisia vaihtoehtoja jää enää jäljelle?

Mikko Toivonen

Ottakees ny kansalaiset rauhallisesti.
Kieroilut ovat vasta ekakierroksen puolessa välissä.
Kaukana ollaan loppusuorasta ja siellä maaliviivoilla nähdään ne jotka peesailivat ja antoivat muiden väsyttää itsensä tuulta halkomassa ja vauhtia pitämässä.
Ei passaa koskaan unohtaa kenellä on eniten kokemusta muiden hyväksikäyttämisestä oman "luokkansa" etujen ajamiseen!
Siinä ajamisessa voidaan ottaa taka askeliakin, kunhan saadaan muutama itselle ratkaiseva "tukiministeriö".
niiden vuoksi voi tarvittaessa heittää vaikka seisoviltaan kolmoisvoltin immelmanilla.

Mikko Toivonen

ps. Vielä ei pahemmin uutisissa näy, mutta viimeisten gallupien mukaan ja ennen EU vaaleja persut ovat nousseet selvästi suurimmaksi puolueeksi ja sosiaaalidemarit pudonneet jo kolmanneksi eli ennen vaaleja alkanut suuntaus näkyy. Silläkin tietoisuudella saattaa olla vaikutusta hallitusneuvotteluihin.
Voihan tietysti olla että kuulin väärin radiosta ja olenkin kuullut unta!

Joonas Julkunen

Jos Keskusta olisi hallitukseen menossa, niin herää kysymys, että miksei se sitten menisi hallitukseen Kokoomuksen ja PS:n kanssa, ja jättäisi Rinteen rannalle ruikuttamaan? Koska luulisi, että Keskustalla olisi enemmän yhteistä ensin mainittujen kuin vasemmiston kanssa...

Jouko Markula

Ei tuu Rinteen keräämästä porukasta mitään aikaiseksi, kaatuu omaan mahdottomuuteensa, ellei persut ole mukana... :-)
kun 0.2 %:n erolla jättää toiseksi tulleen kokonaan ulos hallituksesta, täytyy olla päästään vialla.. Siis todella vikaantunut korvien välistä.