Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Antti Rinteen mitta täyttyi kokoomuksen uhosta – Petteri Orpolle verhoiltu kuittaus

Luotu: 
6.5.2019 16:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) löi viikonloppuna lisää kierroksia veikkailuihin uudesta hallituspohjasta, kun hän Helsingin Sanomien haastattelussa totesi, että sdp, keskusta, vihreät, vasemmisto ja rkp saisivat aikaan riittävän enemmistön.

Toistaiseksi vahvimpina ovat eläneet arviot sinipunahallituksesta, jossa hallituksen perusakseli rakentuisi sdp:n ja kokoomuksen varaan ja jota täydentäisivät vihreät ja rkp. Jo ennen vaaleja Rinne linjasi Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteishaastattelussa, että mieluisin hallituspohja olisi sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta tai kokoomus.

LUE MYÖS: Antti Rinne lähtisi hallitukseen 3 puolueen kanssa – Ehdottaa uutta ”usean päivän sessiota” hallitusneuvotteluihin

Rinne korosti nyt Helsingin Sanomissa, että hallitukseen ei pitäisi päästää pieniä puolueita vaa’ankieliasemaan. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että Rinne ei halua sellaista hallitusta, jossa rkp:n tai vasemmistoliiton kiukuttelu uhkaisivat hallituksen enemmistöä eduskunnassa. Vasemmistoliitolla paikkoja on 16, rkp:llä 10.

”Mainitsemallasi [sinipuna-] koalitiolla olisi 108 paikkaa. Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, Rinne sanoi HS:lle.

Lausunto aiheutti kuhinaa kuin olisi kepillä muurahaispesää sohaissut. Rinteen nähtiin nyt sulkevan hallitusovea kokoomuksen nenän edestä. Kyse saattoi hyvin olla myös kokoomuksen härnäämisestä.

 

Mitä pidemmälle vaaleista on tultu, sitä tiedostavammaksi kokoomus on käynyt omasta neuvotteluasemastaan. Heti vaalien jälkeen kokoomuksen Petteri Orpo korosti, ettei puolue lähde hallitukseen hinnalla millä hyvänsä, mutta varsinaisia kynnyskysymyksiä hän ei halunnut antaa.

Kun hallitustunnustelija Rinne kysymyspatteristossaan pyysi listaamaan kynnyskysymyksiä, kokoomus löysi niitä jo 13. Se on enemmän kuin yksikään toinen puolue listasi. Pari päivää myöhemmin vielä ylimääräiseksi kynnyskysymykseksi muodostui vasemmistoliitto.

Torstaina kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tviittasi, ettei hän näe ”edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle”. Perjantaina lauluun yhtyi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz. Videoblogissaan hän sanoi ”aivan suoraan”, että jos vasemmistoliitto lähtee hallitusneuvotteluin, Rinne saa varautua siihen, ettei kokoomus tule Säätytalolle vaikka kutsuttaisiin.

Kokoomus on selvästi halunnut julkisuuteen päin osoittaa, että jos se hallitukseen lähtee, tulee puolueen kädenjäljen näkyä selvästi.

Samaan syssyyn kokoomus on usuttanut Rinnettä kutsumaan perussuomalaisia hallitusneuvotteluihin. Kun Rinteen on nähty jo kysymyksillään sulkeneen perussuomalaiset pois ja toisaalta perussuomalaisten sulkeneen itsensä pois vastauksillaan, näyttää siltä, että kokoomuslaiset savustavat Rinnettä sanomaan ääneen, että perussuomalaisia ei hallitusneuvotteluissa nähdä. Se voisi kiihdyttää sdp:n gallupalamäkeä sopivasti eurovaalien alla.

 

Ei ihme, jos Hakaniemen Ympyrätalon puoluetoimistolla on nähty kokoomuksen ulostulot nenille hyppimisenä.

Rinteen toiveissa oli, että sdp saisi reilun vaalivoiton ja että keskusta olisi yltänyt lähemmäksi kokoomusta. Näin sdp:llä olisi ollut vahva mandaatti lyödä omat listat tiskiin hallitusneuvotteluissa ja se olisi vielä voinut kilpailuttaa keskustan ja kokoomuksen hallitukseen. Vaan toisin kävi.

Lauantaisella haastattelulla Rinne on voinut tietoisesti pyrkiä horjuttamaan kokoomuslaisten itsetuntoa ja kaikkivoipaisuutta. Kuin kirsikaksi kakun päälle Rinne vihjaili Petteri Orpon asemasta kokoomuksessa kehuessaan tätä, kuinka tämä on niin ”hyvin selvinnyt” puolueen ”kovissa paineissa”.

 

Rökäletappion kokenut keskusta on ollut pikemminkin marssimassa suoraan oppositioon kuin hallitukseen. Siksi sinipuna onkin näyttänyt niin vahvalta hallitusvaihtoehdolta. Keskustan Antti Kaikkonen on korostanut, että hallitusovi on vielä viisi senttiä raollaan, mutta silti IL-US-kyselyn mukaan hieman yli puolet keskustan vaikuttajista katsoo, ettei keskusta voi lähteä hallitukseen.

LUE MYÖS: Keskustavaikuttajilla yksi selvä viesti hallituskuviosta: ”Suomen ei pidä seurata Ruotsin tietä, perussuomalaiset mukaan hallitustyöhön”

Vaikka keskustan kansanedustajien keskuudesta löytyisivät riittävät äänet hallitukseen lähtemiselle, on kenttäväen jakautuneisuus hankala paikka nyt, kun keskustan pitäisi alkaa valita Juha Sipilälle seuraajaa ja etsiä itselleen uutta suuntaa.

Keskustalaisten harkinta voi tietysti helpottua, jos kokoomus omalta osaltaan paiskaa oven kiinni.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LUE MYÖS: Kokoomuspomo sanoo nyt suoraan: Hallitusohjelma voisi syntyä perussuomalaisten kanssa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Iiro

Alusta saakka on ollut täysin selvää, että hallitus muodostetaan SDP:n, Keskustan, Vasemmistoliiton ja Vihreiden varaan. RKP saattaa tulla jatkoksi. Hallitusneuvottelut ovat olleet jokseenkin tetraalisia enkä ainakaan itse ole hetkeäkään katsonut muilla vaihtoehtoilla olevan mitään mahdollisuuksia. Rinteen oma arvomaailma perustaa vasemmistovoittoisen hallitusrintaman varaan. Pelkäänpä, että hyvä taloudellinen kasvu ja työttömyyden vähentyminen tyrehtyy alkavalla hallituskaudella.

Lassi Lappalainen

Minä taas veikkaan että Rinne ei saa hallitusta kasaan. Seuraavaksi yrittää Halla-aho mutta tämä henkilö pääministerinä lienee liian kova pala liian monelle.

Eli oma veikkaus: Seuraava pääministeri on Orpo - Rinne ei saa hallitusta kasaan

Tapio Lehtimäki

Jos sekä Rinne että Halla-aho epäonnistuisivat hallitustunnusteluissa, olisi vaikea kuvitella, miksi kumpikaan heistä suostuisi aisankannattajaksi kokoomusvetoiseen hallitukseen.

Silloinhan kummankin kuningastien olisi mitä todennäköisimmin katkaissut kokoomuksen kieltäytyminen hallitusyhteistyöstä.

Eli jos Orpokin torjuu persut, vaihtoehdoiksi jää vain sateenkaari tai hajotusvaalit.

Matti Pietilä

Ei perussuomalaisten hallitukseen meno välttämättä tee Halla-ahosta pääministeriä.
Näin hän on itse todennut.
Hyviä ihmisiä löytyy kyllä muitakin.
Halla-ahon tapa tehdä politiikkaa on niin erilainen kuin mihin on totuttu.
Saattaapa Halla-aho tehdä vaikka Orposta pääministerin. Kaikki on neuvoteltavissa.

Kaarina Leinonen

Jokaiselle tietenkin tulee esteeksi SE huono kohtelu niiden epämiellyttävien puolueiden taholta milloin missäkin tilanteessa milloin minäkin päivänä . Tästä voi tavallinen kansa repiä huumoria vielä aika pitkään - tilanne näyttää nyt siltä !

Lauri Kiiski

Keskustalta on kadonnut ymmärrys, jos lähtee nyt 12 % kannatuksellaan mukaan Rinteen
jakovarahallitukseen, jolla tulee väistämättä olemaan ikävät seuraukset, joita taas puolestaan arvioidaan vaaleissa uudestaan viimeistään v. 2023.

Jos perussuomalaisia ei oleta nyt hallitukseen, puolue on seuraavissa vaaleissa reippaasti ja väistämättä maan suurin puolue ehkäpä siloitellummalla julkisivulla.

Rinteelle pitäisi antaa nyt rukkaset sekä Kokoomuksen, että Keskustankin, ja pyrkiä yhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa, mikäli näillä hoksottimia ja vastuuta ollenkaan olisi.

Jouni Lehmusruusu

Vaadin että Suomessa aletaan kunnioittamaan perustuslakia.
Sen perusteella puoluekuri on laiton.
”Perustuslaki 29 §
Kansanedustajan riippumattomuus
Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset." Lähde Finlex

Eduskunnan kävijälistat ovat julkisia.
”Perustuslaki 12 §
Sananvapaus ja julkisuus
Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta." Lähde Finlex
Eikä ministeriksi voida nimittää epärehellistä ihmistä.
”Perustuslaki 60 §
Valtioneuvosto
Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.
Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle. Jokainen asian käsittelyyn valtioneuvostossa osallistunut ministeri vastaa päätöksestä, jollei hän ole ilmoittanut eriävää mielipidettään pöytäkirjaan merkittäväksi." Lähde Finlex
Antti Rinteellä on kaksi taloussotkua ja ne mielestäni ovat juuri sitä epärehellisyyttä mitä perustuslaissa tarkoitetaan, eikä Antti Rinne siis voi toimia ministerinä.
Presidentti Sauli Niinistö, nyt on aika osoittaa sitä arvopohjaa mitä Suomessa tarvitaan.