Keskiviikko 19.6.2019

Nyt tuli niitti: Eduskunnan istumajärjestys päätetty

Luotu: 
7.5.2019 16:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunta tänään ennen kuin istumajärjestyksestä oli päätetty.
|

Eduskunnan täysistunto on hyväksynyt tänään tiistaina täysistuntosalin istumajärjestyksen.

Puhemiehen paikalta katsottuna oikealta luetellen ryhmien järjestys on seuraava: perussuomalaisten eduskuntaryhmä, kokoomuksen eduskuntaryhmä, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä, keskustan eduskuntaryhmä, Liike Nyt –eduskuntaryhmä, vihreä eduskuntaryhmä, sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä.

Istumajärjestys hyväksyttiin äänin 128 – 37. Tyhjiä ääniä annettiin 1 ja poissa oli 33 edustajaa.

Aiemmin rkp:n ryhmä istui puhemiehestä katsottuna ensimmäisenä oikealta, mutta halusi vaihtaa paikkaa keskemmälle. Perussuomalaiset vastusti siirtoaan oikealle.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko huomautti täysistunnon keskustelussa, että perussuomalaisille rkp:n siirtyminen olisi sopinut, mutta perussuomalaiset ei itse olisi halunnut siirtyä.

Koska eduskuntaryhmät eivät keskenään päässeet sopuun asiasta aiemmin tänään, eduskunnan täysistunto äänesti asiasta.

LUE MYÖS:

Tähän kuvaan perussuomalaiset nyt vetoaa - Professori: ”Keskellä kulkee Suomen herravihalinja”

Vääntö eduskunnan istumajärjestyksestä jatkuu – Jussi Halla-aho: ”Perussuomalaisten kyykyttäminen voi maistua makealle hetken”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Pulkki

Millä perusteella PS on kokoomuksesta oikealla? Mikäli jaotellaan arvoliberaaliuden mukaan niin että liberaalein olisi vasemmalla ja konservatiivit oikealla niin vihreät pitäisi istuttaa vasempaan laitaan ja keskusta oikeaan.
Aivan täyttä pelleilyä ja varmaankin tullaan näkemään sama show joka vaalien jälkeen.

Markku Savikivi

"Millä perusteella PS on kokoomuksesta oikealla?"

Se perusteltiin sillä, että EU -parlamentissa PS:n konservatiivinen ja EU:n kehityslinjoihin kriittisesti suhtautuva ryhmä istuksii kokoomuksen ryhmästä oikealla ja ruotsinationalistien eli RKP:n ryhmä istuksii EU-parlamentissa keskellä.

Äärimmäisenä vasemmalla istuksii radikaalivasemmiston ryhmä. Joten vastaisuudessa PS:n puhujat älkööt enää kutsuko Arhinmäkeä kommunistiksi vaan radikaalivasuriksi.

Mutta tosiaan, RKP on varsin leimallisesti ruotsinationalistinen eduskuntaryhmä. Ruotsinationalisteiksi heitä pitää myös kutsuttaman.

Raimo Laine

Typerää kiusantekoa. Oikeisto-Vasemmisto-jaottelukin on täysin vanhentunut. Eipä Eduskunta pisteitä saanut,
mutta tämähän lienee sen tärkeintä osaamiskärkeä.
Uusi jaoittelu voisi olla täysvihreät ilmastopuolueet - pragmaattiset talouspuolueet ja Persut tuossa keskellä.

Raimo Laine

Kun Persut tulevat eduskuntaan suurimpana puolueena, voi RKP huomata istuvansa varsin oudossa paikassa,
ja loppukin pakkoruotsi on maasta kadonnut. Ei kannata pikkupistoja pistellä ja riitoja kehitellä. Keskittykää
nyt vain "paperittomien" pakolaisten hyysaamiseen, mikä on teidän erikoisalaanne.

Jani Pulkki

Tyynesti olisi pitänyt hyväksyä toisten perusteeton leimaaminen vai? Hallituksessa tulisi varmaan ongelmia tuloista, menoista, veroista, maahanmuuttajien ja maastamuuttajien laadullisista eroista jne :D
Koskapa tuntuu että velkaa ja veroja voi korottaa loputtomasti kaikkiin hyviin tarkoituksiin eikä maahanmuuttajien aiheuttamista ongelmista voi puhua niin ehkä on parempi että muut sopuisasti jatkaa valitsemallaan tiellä

Markku Savikivi

"Tyynesti olisi pitänyt hyväksyä toisten perusteeton leimaaminen vai?"

Ei tässä mitään hätiä ole.
Uudessa tilanteessa PS:n tulee esittäytyä yleisölle konservatiivisena eli säilyttävänä puolueena, joka suhtautuu unionin eri kehityssuuntauksiin niitä arvioiden.

PS:n tulee kutsua RKP:n edustajia totuudenmukaisesti ruotsinationalisteiksi ja arhinmäkeläisiä radikaalivasureiksi, ei siis kommunisteiksi.

Jukka Mikkola

Istumajärjestyspäätöstä voi pitää myös eräänlaisena ilmapuntarina, joka määrittää Perussuomalaisten aseman suhteessa myös hallitukseen pääsyyn. Tämän perusteella se näyttää olevan mahdotonta.
Perussuomalaiset ovat politiikassaan enemmän oikealla kuin perinteinen oikeistopuolue Kokoomus. Sitä todistaa tämä puolueen edustajan osallistuminen Matteo Salvinin kokoon kutsuman äärioikeistolaisten puolueiden kokoukseen huhtikuun alussa Italiassa. Ruotsidemokraatit eivät osallistuneet tähän kokoukseen.

Jani Pulkki

Se oli kansallismielisten kokous, äärioikeistoksi sitä haukkuvat muut kuin he itse. Ruotsi demokraatit eivät osallistuneet koska eivät hyväksy Salvinin kantaa Venäjä pakotteisiin.. jos se on merkki äärioikeistosta niin sitten on Tuomiojakin vahvasti oikeistoa.
Perustele mikä PS:n ohjelmassa tms on kokoomuksesta oikealla. Jos se on arvot niin keskusta kuuluisi kokoomuksen oikealle puolelle vihreät vasemmistoliitosta vasemmalle. RKP:stä en osaa sanoa, mutta kielifasismi ja sen pakolla syöttäminen jokaiselle ei ainakaan kauhean libeeralia ole ja puolue saa saman verran elinkeinoelämltä tukea kuin kokoomus niin ei sitä kauhean vasemmalle pysty sijoittamaan.. Pelleilyä koko tuohu.

Markku Savikivi

"Ruotsi demokraatit eivät osallistuneet koska eivät hyväksy Salvinin kantaa Venäjä pakotteisiin.. jos se on merkki äärioikeistosta niin sitten on Tuomiojakin vahvasti oikeistoa."

Heh! Demarit ovat hellineet äärioikeistolaista kyytä povellaan! Ei sen puoleen, ovathan demarit veljeilleet ruotsinationalistienkin kanssa, joka ei enää tosin ole äärioikeistolainen. Ruotsinationalistien oikeistolaisuus on sadan vuoden kuluessa kesyyntynyt ja muuttunut kaikki yhteiskuntaluokat hyväksyväksi ruotsinationalismiksi.

Jani Pulkki

Voisit sitten samalla, kunhan nyt ehdit, kertoa miten äärioikeistolaista on homosuhde mustan miehen kanssa? Mä en tiedä kokkareista, keskustasta, demareista ainakaan yhtään valittua seksuaalivähemmistöjen edustajaa :D mutta ehkä se sitten on äärioikeistolaista ja jos on niin minäkin kyllä olen.

Jouko Kauppinen

Tuntuu siltä, että kaikki puolueet ovat yksimielisiä vain perussuomalaisten istumapaikoista. Viimeisessä gallupissa oli jo perussuomalaiset suurin puolue ja demarit tipahtivat kolmanneksi, se kertoo, miten kansa ajattelee politiikasta.
Halutaan perussuomalaisia äänestäneet leimata äärioikeistolaisiksi, jota ei varmasti äänestäjäkunta ole. Halutaan kaikin keinoin perussuomalaiset pitää sivussa päätöksen teosta, siitä tuntuu olevan yhteinen sävel.

Jairi Palonen

Ongelmalliseksi Suomen järjestelmän tekee se, että tämä puolue-eliitin valta toteutuu kombinaationa konsensuspolitiikkaan, jossa ei ole poliittisia blokkeja. Kansalaiset eivät pääse valitsemaan politiikkavaihtoehtojen väliltä, vaan pystyvät korkeintaan vaihtamaan yhden epäsuosituksi muodostuneen suuren puolueen pois hallitusvastuusta. Riippumatta vaalituloksesta puolueisiin kytköksissä olevat "vallan vahtikoirat" jotka parhaiten päätösten valmistelussa pystyvät , ja joilla on siihen parhaat resurssit ja tarpeeksi rahaa vaikuttamaan päätöksiin .Poliittiset lobbarit kykenevät tehokkaasti säilyttämään vaikutusvaltansa – joka on tosiasiallista vallankäyttöä.

Toisinajattelijat ja totutun menon kyseenalaistajat leimataan häiriköiksi. Vaikka laskevat äänestysluvut ja yleinen pahoinvointi kertovat rankkaa faktaa siitä, ettei nykyisellä konsensusdemokratialla onnistuta muuttamaan yhteiskuntaa paremmaksi. Tästä ei poliittinen eliitti välitä.

Raija Lempiäinen

Väitätkö ihan oikeasti etteivät muut puolueet ole isänmaallisia ja pidä suomalaisten puolta, siis ihan oikeasti?? Tällaisella propagandalla paersut juuriki ratsastaa , siihen leikkiin pitäisi sitten muidenkin huudellen omaa hyvyyttään lähteä vai??
Sitten uhriudutaan joistain istumapaikoista, kaveerataan Euroopan äärioikeiston kanssa , silti ei saa kutsua oikeistolaisiksi, ilhmeellistä kaksinaamaisuutta.
Ihaillaan "Diktaattoreita" vaikea on kuvitella suomalaisia hallitsemaan!

Timo-Pekka Mustakallio

Tämäkin oman mielipahan lievittäminen pienellä kiusalla, PS:n fyysisellä leimaamisella "äärioikeistoksi" istumajärjestystä aiemmasta muuttamalla, on perinnepuolueilta lähinnä oman heikkoutensa tunnustamista heidän riviensä harvetessa silmin nähden.

Eristäminen ei ole oikea vastaus poliittiseen haasteeseen, minkä ei olisi pitänyt tulla kenellekään suurena yllätyksenä: päinvastoin PS olisi pitänyt jättää aiemmalle keskeiselle paikalle, integroida se, luoda yhteenkuuluvaisuuden tunne: "pitää ystävät lähellä... mutta vastustajat vieläkin lähempänä".

Oli ihan oikein ja kohtuullista, että ihmisvihaajapuolueet kuten Sipilän johtama "cosa nostra"-Kepu saivat vaaleissa nenilleen. Näin käy, kun touhuaa itsekeskeisesti, ajaa omia fantasioitaan, ja unohtaa tehtävänsä luoda ja jakaa hyvinvointia äänestäjäkunnalle. Oli ihan oikein, ymmärrettävä kuitti, että poliittinen virta haarautui vasemmalle ja "rotesti"-PS:lle, pilasi uusliberalistiset (lue: "filling one`s own pockets... liberally!") kekkerit. Voisi uumoilla tuon virtauksen vielä voimistuvan EU-laajuisesti tulevissa EP-vaaleissa.

Kaarina Virenius

Puolueiden istumajärjestyksen muuttaminen RKP:n poliittisen kannatuksen kasvun siivittämiseksi ja puolueen todellisen linjan hämärtämiseksi, sekä PS:n yksipuolisen linjan markkeeraamiseksi epäparlamentaarisella vaikuttamisella, maistuu karvaalle, ja antaa tämänhetkisen poliittisen vallanjaon tilasta epäluotettavan vaikutelman.
Ilman mitään perustelua yksi puolue alkaa siirrellä tuoleja saadakseen lisää hyväksyntää politiikalleen, joka ei ole miksikään muuttunut, on Suomen sisäisessä edustuksellisessa demokratiassa uutta poliittista korrektiivia. Mikäli tämä tapa on EU- parlamentista tullutta uutta käytäntöä ja mallia , sitä kriitisemmin tulee sieltä tulevaa vaikutusta tarkastella Suomeen sopivana.
Ruotsalainen kansanpuolue , Konstitutionella Högerpartiet on Kansallisesta Kokoomuksesta oikealle kuuluva kieli- ja kansalliseturistiriitojen vuoksi irtautunut ruotsalaisen pääoman ja kielen vaalija, l. vanhaan ruotsinvaltaan Suomessa pohjautuva vallankäyttäjäpuolue. Perustuslaillisen kansanpuolueen pohjalta jäivät Kokoomus ja RKP.
Perussuomalaiset on Vennamon peruja Keskustasta vasemmalle sijoittunut pohjaltaan. Millä perusteella RKP siirtelee tuolit ja millä perusteella muut puolueet sallivat sen?