Torstai 18.7.2019

Juuri nyt: Juha Sipilä antoi vastauksen Antti Rinteelle – Keskusta valmis hallitusneuvotteluihin

Luotu: 
8.5.2019 10:16
Päivitetty: 
8.5.2019 10:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä vie rajun vaalitappion kärsineen puolueensa Antti Rinteen (sd) johtamiin hallitusneuvotteluihin. Arkistokuva.
|

Keskusta on valmis aloittamaan hallitusneuvottelut kutsun saadessaan, puolue on kertonut hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sd).

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo, että enemmistö keskustan puolue-elinten jäsenistä kannattaa sdp:n vetämiin hallitusneuvotteluihin lähtemistä. Ehtona on keskustan kynnyskysymysten toteutuminen.

Sipilän Twitter-ilmoitus on esitetyn ehdon vuoksi hivenen monitulkintainen, ei selkeä kyllä-vastaus.

"Keskusta[n] kyselyssä puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 % kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että Keskustan kynnyskysymykset toteutuvat. 20 % vastusti lähtemistä hallitusneuvotteluihin. Olen informoitunut Antti Rinteen", Sipilä tviittaa.

 

Tiedotteessaan keskusta toteaa selvemmin kunnioittavansa puolue-elimille tehdyn kyselyn tulosta eli myöntävää vastausta.

”Kyselyn tulosta kunnioitetaan, näin ollen hallitustunnustelija Rinteelle on ilmoitettu, että tarvittaessa Keskusta on valmis aloittamaan hallitusneuvottelut”, puolue kertoo.

Koska hallitustunnustelija Antti Rinne erikseen vetosi keskustan neuvotteluihin lähtemisen puolesta, näyttää selvältä, että hallitus rakentaa sdp:n ja keskustan muodostaman kaksikon varaan.

LUE MYÖS: Näkökulma: Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon

Keskustan kynnyskysymykset ovat seuraavat:

1. Hyvän talous- ja työllisyyskehityksen jatkaminen siten, että sitoudutaan 75 %:n työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous (ml. kuntatalous) on tasapainossa vuonna 2023

2. Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää. Teollisuuden toimintaedellytyksiä ei saa heikentää.

3. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia. 

4. Toteutetaan perhepaketti, jonka osana perhevapaauudistus. Uudistuksen on oltava perheille parannus nykyiseen järjestelmään.

5. Vanhustenhoidon epäkohtiin puututaan muun muassa tiukemmalla lainsäädännöllä ja riittävillä resursseilla, eikä Keskusta hyväksy valtionosuuksien leikkauksia, joilla vaarannetaan kuntien peruspalveluita kuten sivistystoimi, varhaiskasvatus ja vanhushoiva.

6. Edellytämme korotuksia pienimpiin eläkkeisiin ja parannuksia köyhimpien lapsiperheiden asemaan ja perusturvaindeksijäädytys on purettava hallituksen päätöksen mukaisesti.

7. Ammatillisen koulutuksen rahoitus ja saavutettavuus on turvattava, panostettava oppisopimuskoulutukseen ja säilytettävä alueellisesti kattava korkeakouluverkosto.

8. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.

9. Sitoudutaan Keskustan johdolla tehtyyn kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan ja turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen sekä kestävä metsien käyttö.

10. Kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Ja minä kun luulin, että Sipilästä olisi jo päästy! No nyt sitten Sipilä saa maakuntahimmelinsä ja Rinne lisää suojatyöpaikkoja SDP:n jäsenkirjahaltijoille.

Tilanne on siis win-win-loose, SDP ja Kepu voittavat ja Suomi kokonaisuudessaan häviää.

Mikko Toivonen

Aivan hirmuinen yllätys mneille politiikkaa "työksemme" seuraaville.
Tosin taisin kyllä ennustaa, että kepulit kykenevät paikaltaan kolmoisvolttiin takakierteellä kunhan heidän saantonsa jakavat ministeriöt saadaan ja maakuntahallintohimmelli sode nimellä eli sode kuntina

Pasi Käyhkö

Mikko, nyt on muodostumassa oikea punavihervasemmiston hallitus, jota harvat jäljellä olevat keskustalaiset mollasivat vielä huhtikuussakin Sipilän johdolla.
Paniikissa Keskustalle kelpaa kaikki. Selkärangatonta toimintaa.

Kokoomuksen näkemys talouden hoitamiseen ei riittänyt. Joten oppositio on puolueelle oikea paikka.

Juhani Iivari

Eihän tämä mikään suuri yllätys ole. Ennakoin tällaista koalitiota US-puheenvuorossani 19.4.2019 "Tusina hallitusvaihtoehtoja - toteutumismahdollisuudet".

Pitää muistaa kuitenkin, että nyt alkavat vain hallitusneuvottelut. Arvion kuitenkin tällaisen koalition poliittisesti täysin mahdolliseksi (arvo 3 asteikolla 0-5). Suurin ongelma on sovittaa yhteen kepun ja vihreiden plus vassareiden näkemykset metsien hakkuista.

Marko Manninen

Kiva, tämä kertoo alamaisille suomalaisille veronmaksajille että on täysin yhdentekevää käykö äänestämässä tahi ei vai piirtääkö sinne lappuun kirkkoveneen. Oli vaalien tulos mikä tahansa ei niillä ole mitään painoarvoa. Kyllä suomi on surullisessa tilassa.

Rauno Kujala

On Keskustalla pokkaa täytyy ssnoa. Jos Keskusta tulee valituksi hallitukseen, ja näin todellakin uskon, ei kansantahdolla ole vitunkaan vertaa, täyttä demokratian halveksuntaa. Keskusta otattaa historiansa tappion ja eikun hallitukseen...äänestys, mikä vitsi...

Kari Matti Nivala

Siis jos vaalituloksesta yleensä jotain voidaan päätellä. Niin ainakin sen että kansanenemmistö ei mitään maakuntahallintoa halua. Vaan silti saa keskusta sen SDP:n tuella rakentaa! Mitään hyvää ei maakuntahallinto elämäämme tuo. Vain uusia veroja ja talouden konkurssia! Kuikas se Aarno Laityinen aikoinaan sanoi: "demareilla on ollut viimevuosina niin paljon muutenkin vastoinkäymisiä ettei heille enään olisi halunnut Antti Rinteen kaltaista onnettomuutta" Nyt tämä onnettomuus koituu koko Suomen kansan ylle.

Kaarlo Erjala

Keskusta on nyt vaan päättänyt lähteä hallitukseen 31 kansanedustajansa tuella ja vaalivoittaja vihreät 20 kansanedustajallaan. Eikös sanota, että politiikka on mahdollisuuksien taitoa. Sipilällä on mielestäni myös järkeä, jota seuraavakin hallitus tarvitsee. Maakuntahallinto uutena päätöksentekoelimenä heikentäisi kuitenkin kovasti kuntien päätösvaltaa. Sote kannattaisi hoitaa pääosin kuntien toimesta, niin paikallishallinnossa säilyy mielekkyys.