Keskiviikko 17.7.2019

Antti Rinteen hallitusneuvottelut: Iso kiista-asia paljastui heti – keskusta ja vihreät täysin eri linjoilla

Luotu: 
8.5.2019 14:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Etenkin keskusta ja vihreät ovat usein olleet napit vastakkain metsäpolitiikassa. Kuvassa vihreiden Pekka Haavisto, keskustan Juha Sipilä ja sdp:n Antti Rinne tänään tiedotustilaisuudessa.
|

Metsähakkuut ovat nousemassa yhdeksi hallitusneuvottelujen keskeiseksi kiistakapulaksi ja haasteeksi, ennakoivat neuvotteluihin lähtevien puolueiden puheenjohtajat ja puoluelehdet.

Etenkin keskusta ja vihreät ovat usein olleet napit vastakkain metsäpolitiikassa, mutta hallitustunnusteluiden alussa hakkuista syntyi julkinen riita myös sdp:n ja vihreiden välille. Vihreät kyseenalaisti Metsä Groupin Kemiin kaavaileman uuden biotuotetehtaan ja siihen liittyvät valtion tukemat liikenneinvestoinnit, joille hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) oli jo antanut alustavan siunauksensa.

Lopulta sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman jyrähti asiasta.

”Onkin täysin selvää, että tulevissa hallitusneuvotteluissa ei tulla tekemään ratkaisua, joka estäisi tämän jätti-investoinnin”, hän linjasi.

Metsähakkuut ovat mukana myös puolueiden hallitustunnustelijalle osoittamissa vaatimuksissa. Siinä missä vihreät vaativat hakkuiden pienentämistä ”ilmaston ja monimuotoisuuden kannalta kestävälle tasolle”, keskusta taas ei hyväksy ”toimia, joilla metsien kestävää käyttöä rajoitetaan”. Jopa keskustan kynnyskymyksissä on kirjaus ”turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen”.

Vasemmistoliitto vaatii, että hakkuumääriä ei nosteta.

LUE MYÖS: Sanna Marin sanoo suoraan: Hallitusneuvotteluissa hankala kiistakapula – ”Oma pöytäni yksi haastavimmista”

Metsä Groupin hankkeet Kemissä ja Raumalla lisäisivät puun käyttöä Suomessa noin kuudella miljoonalla kuutiolla, mikä veisi kokonaishakkuut jo lähelle kestäväksi arvioitujen hakkuumäärien rajaa.

Sekä vihreät että Vasemmistoliitto ennakoivatkin metsähakkuista vaikeaa kysymystä hallitusneuvotteluihin. Puheenjohtajien kommenteista kertovat muun muassa puoluelehdet Vihreä Lanka ja Suomenmaa.

”Hakkuut on yksi vaikeimmista hallitusneuvotteluasioista”, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo Vihreän Langan mukaan.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan puolue pitää kiinni kaikista kynnyskysymyksistään, joissa vaaditaan muun muassa merkittäviä päästövähennystoimia ja luonnonsuojelun vahvistamista. Hakkuita ei kuitenkaan suoranaisesti mainita puolueen kynnyskysymyksissä.

Helsingin Sanomille Haavisto sanoo, että ”Kemin hanke menee nyt valitettavasti kestämättömämpään suuntaan”. Hänen mukaansa aiheesta on puhuttu jo hallitustunnusteluissa.

”On hyvä, että Kemin hanke ja muut rinnakkaiset hankkeet ovat nyt pöydällä, jotta saadaan konkretiaa, mitkä ovat valtiovallan keinot ohjata nielupolitiikkaa ja metsien käyttöä. On parempi, että keskustelu käydään nyt eikä vasta parin kuukauden päästä, kun hallitusohjelma on valmis”, Haavisto sanoo HS:n mukaan.

Hallitusneuvotteluita parhaillaan käynnistävä hallitustunnustelija Antti Rinne kommentoi hakkuuasiaa lyhyesti Säätytalolla saapuessaan neuvotteluiden aloitukseen.

”Luulen että kaikilla on se tavoite, että raaka-ainehuolto metsäteollisuuteen pystytään huolehtimaan ja samalla [huolehditaan] hiilinieluista”, Rinne sanoi muun muassa Yleisradion välittämässä mediapysähdyksessään.

Rinne ei vielä halunnut arvioida, kuinka vaikeat neuvottelut ovat tulossa, ”kun ei ole aloitettu neuvotteluita”.

LUE MYÖS:

Vihreät vastasi Antti Rinteelle: ”Metsähakkuita on pienennettävä”

”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa

Nyt alkoi vääntö sellutehtaasta: ”Miksi vihreät kakoo tässä?”

Pekka Haavistolta tyly kuitti – Yle: ”Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Eihän tämä mikään uusi tieto ole.

Mutta, näyttää siltä, että nyt muodostettavan hallitusneuvottelujen ajurina onkin Keskusta.
Nolo asia Antti Rinteelle ja demareille.
Voi olla, että Kokoomuksen juna meni jo lopullisesti.

Mikko Toivonen

Me tarvitsemme jokaisen mahdollisen tuotantolaitosprojektin. Niille on näytettävä vihreää valoa kansallisen edun nimissä.
Pitää toki paikkansa, että päinvastoin kuin puulla tienaavien maksututkijat ja omat järjestönsä väittävät metsiämme on jo nyt pahasti ylirasitettu ja siellä on arviolta noin 20-30 vuoden kasvuvelka.

Kuitenkin tekemällä oikeat energiaratkaisut maan omavaraisuuden nostamisessa ylijäämäiseksi puhtaassa sähköntuotannossa, nostamalla puunjalostusteollisuuden jalostusarvo ja sen myyntiin tarvittavan vientimyynnin ammattitaitoa niin voime kaiken ei polttavan metsäteollisuuden rakentaa osin oman kestävän puuston varaan lisättynä täysin toteuttamiskelpoisella eri laatuisen raakapuun bulkkituonnilla omiin jalostuslaitoksiimme ja tienaamalla rahaa sen logistiikasta ja jalostuksesta.
Faktahan on, että lähes 100% metsäteollisuuden "keittotuotteista" menee vientiin ja näinollen taloudellisesti täysin kykenee maksamaan vientituoloilla käyttämänsä tuonnin.
Energiassa vaan on tehtävä pikahyppäys moderniin ydinteknologiaan sekä sähkön, että kaukolämmön tuotannossa ja liikenteen sekä pika apuvoiman osalta sekä omaan biokaasuun että tuonti LNG kaasuun pohjautuvaan liikenteen operointiin.
Emme siinä suhteessa ole mitenkään eri asemassa muun maailman kanssa. Ainoastaan sillä tavalla, että metsävallan eliitti on halunnut pitää kaiken rahastuksensa ja arvonsa metsissä ja niiden parturoinnissa kunkin sukupolven tai sen hetken uuden Fergusonin tarpeeseen. Sille politiikalle on saatava muutos ilmastollisesti ja ympäristölle kestävämpään suuntaan. Valitettavasti siihen ei eri intressien vuoksi ole kepuilla, virheillä ja rkp metsäsiivellä mitään muuta kuin hidastusintressi, josta syystä talouttamme vaivaa perustavaa laatua olevat rakenteelliset ongelmat ja ajatusköyhyys

Jani Pulkki

Tämä hallitus tulee tekemään kaikkensa työttömyyden, valan ja veroasteen nostamiseksi. Investoinnit kartoitetaan, aivovuotoa lisätään ja työttömyysperusteista maahanmuuttoa lisätään.
Hävittäjähanke ryssitään, kuten suhteet läntiseen puolustusyhteistyöhön ja etenkin USA:n.
Armeijan puolustuskykyä heikennetään miten taidetaan. SAK:lle annetaan avoin valtakirja, yrittäjien maksutaakkaa lisätään. Polttoaine, sähkö, alkoholi ja tupakkaveroja korotetaan tasolle millä Viron talous saa hyvän buustin.
EU:ssa tullaan isojen maiden pankkien tappioriskit luottamaan suomalaisen veronmaksajien ongelmaksi.
Koulutus, sosiaaliturvan varassa olevat ja pieniä eläkkeitä saavat tulevat hyötymään. Tosin voi olla että yhä useampi tippuu näihin ryhmiin.
Maatalous -ja aluetuet ovat turvassa. Vaikka ensimmäinen on suurinpia syitä kehitysmaiden köyhyyteen ja toinen täysin hukkaan heitettyä ja kansantaloudelle vahingollista.
Arvoliberaalit toimet ovat vihreiden ja fundamentalisti lestadiolaisten arvojen välissä. Ei liene muutosta.

Voisko joku löytää pls jotain positiivista tästä kokoonpanosta? Tai, keksin aktiivimalli puretaan ja ansiosidonnaisen kestoa tuskin leikataan.. mutta toisaalta mitään työllisyysastetta nostavia muitakaan toimia ei tehdä

Jani Pulkki

Siis investoinnit karkoitetaan.. autocorrect päällä. Suomalainen puhdas sähkö ja kestävä metsänhoito tulevat häviämään Kiinalaiselle etc hiilisähkölle ja sademetsien tuhoamiselle eukalyptus viljelmien alta.

Kale Bogdanoff

Toivottavasti tämä vihervasemmistokommari hallitus kaatuu heti alku metreillä.
SDP ja Vihreät tuhoaa Suomen korottamalla veroja ja jakamalla niitä elintasopakolaisille,
Vihreät myös estämällä investoinnit ja työpaikkojen synnyn huuhaa ilmastopolitiikallaan.
Ja peräsimessä Keskusta.

Teppo Raininko

Suomalaiselle, puupohjaiselle teollisuudelle on kaksi vaihtoehtoa:
1. hyödykkeet tehdään jostain muusta materiaalista kuin puusta
2. puupohjaiset hyödykkeet tehdään jossain muualla kuin Suomessa ja jossain muualla kasvaneesta puusta.

Jos vastustetaan ympäristösyistä kotimaista metsäsektoria, on sitten samalla osoitettava
1. mikä on se korvaava raaka-aine, joka on puuta ympäristöystävällisempi?
2. missä maassa metsätalous ja teollisuus on ympäristöystävällisempää kuin Suomessa eli mistä maasta meidän pitää hakea oppia näissä asioissa?

Teppo Raininko

Tai on tietysti kolmaskin vaihtoehto:
- vaaditaan maailman ihmisiä kuluttamaan vähemmän vessapaperia, pakkausmateriaaleja, kankaita, lankoja, huonekaluja, sisustuslevyjä, eristeitä, suodattimia jne. https://yle.fi/uutiset/3-10198035

Stora Enson vuosikertomuksessasanotaan: ”kaikki, mikä tänä päivänä tehdään fossiilipohjaisista materiaaleista, voidaan huomispäivänä tehdä puusta”.

- voidaanhan me tietysti pyytää maailman kasvavaa väestöä kuluttamaan vähemmän, mutta totteleeko se?

Veikko Hintsanen

Mikko Toivosen ja Markku Koiviston ajankohtaisiin ja hyviin analyyseihin lisäisin ainoastaan sen, että metsäteollisuus on tuonut onnistuneesti poliittiseen päätös keskusteluun sekä Kemin, että Rauman tuotannon lisäykset ja kehittämiset.

Avauksilla keskustelusta on samalla saatu poliitikkojen aivoista median avulla eliminoitua Järvi Suomen metsäteollisuuden kehittäminen, sen mahdollinen laajentaminen kasvupotentiaalin avulla. Samoin keskustelusta ja mahdollisista päätöksistä jää nyt pois arviot tuotannon taloudellisuuden parantamisesta, metsäteollisuudelta edellytettävä, ilmastopolitiikan määrittämällä ja EU ssa sovitulla liikenteen kehittämisistä mm liikenteen tarvitsemilla infra muutos vaatimuksilla, joilla saadaan aikaan ilmastopäästöjen ja energian kulutuksen radikaali pienentäminen raskaassa tavaraliikenteessä , samalla tapahtuu valtion liikenteen ulkoisissa kuluissa radikaali minimoiminen
http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/15.2-Kotka-logistics-2...

Hallituksen muodostus keskusteluissa jää syrjään jopa Ympäristöarvioiden tekemisten puutteellisuus verattuna siihen mitä EU.ssa on sovittu. Metsäteollisuuden Järvi Suomen alueella arvioit tulisi perustua faktoihin mitä rannikko alueilla . Liikenteen osalta on kuitenkin toistaiseksi jätetty kaikki arvioit hankinta alueiden maantieteellisen pinnanmuodostuksen( meri, rekka alue liikenne alue, raideliikenne alue ja sisävesiliikenne alue ja niiden optimaalinen kehittäminen ) vaikutuksesta liikennejärjestelmän kehittämisiin huomioimatta.

http://www.sisavesi.fi/?page_id=346

Rannikoilla on mahdollista pitää ulkomaan tuontia mukana kestävän kehityksen hankinta alueina laivatuonnin avulla.

Sisämaassa Järvi Suomessa ei edes kotimaan liikenneväyliä ja puun hankinta alueita arvioitaessa liikenteen järjestämistä vesiteitse ole huomioi- tu ei logistiikassa , eikä ympäristölupamenettelyissä.

Puhumattakaan siitä että esim Helsingin biopolttoa arvioitaessa olisi saatu kotimaasta Järvi Suomen metsä raaka ainetta - hakkuujätettä arviointeihin mukaan.

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275587-kestava-kehitys-j...

Toivottavasti demarit heräävät – vihreät ajavat vaalilupaustaan(? ) jossa ei heräämistä vielä ole näkyvissä-vaikka oikeuskansleri on jo hankkeen pelkän poliittisen linjanvedon takia keskeyttänyt : 10 max 15 minuutin säästöä Tampereen ,Turun ja Lappeenrannan välin matkaajille Helsinkiin ja Tallinna -Helsinki tunneliin, jolla edelleen kasvatetaan raideliikenteen päästöjä pelkän nopeuden noston vaateella sekä tavoitteena kestävän kehityksen edullisimman liikennemuodon laivaliikenteen volyymien siirto vesiltä raiteille,mikä samalla kasvattaa myös maamme raideliikenne raideleveyden vaatimien Helsingissä tehtävien lastisiirtojen takia maantieliikennettä ennestään kun euroopan liikenteessä kun EU tavoite on täysin päinvastainen - Maantieliikenne volyymien siirto vesille. Jota tutkimusta valtio on vasta marraskuussa 2018 -lähes kymmenen vuotta EU liikennestrategian voimaan saattamisen jälkeen - maassamme on vasta alkanut tukea ja suorittaa .

https://www.merikotka.fi/projects/infuture-future-potential-of-inland-wa... lisätietoa sivustolla www.sisävesi.fi ja tämän lehden ”bionavigaattori ”blogeissa.

Juha Tyyki

Työväen ja talonpoikien yhteistyöllä on tämän maan hyvinvointi aikoinaan rakennettu, ja on hienoa nähdä ja kokea tämä taas uudestaan. Demarit ajavat työväelle tärkeitä asioita, ja keskusta maaseudun väelle tärkeitä asioita. Kummatkin osapuolet saavat näin edustamansa kansanosan asiat kuntoon. Kantona kaskessa on vihreät, he ovat nyt tiellä omine epärealistisine vaatimuksineen. Voi olla että jossain vaiheessa vihreät lähtee ja tilalle tulee esim.persut.

Jouni Lehmusruusu

Vihervasemmiston tietämättömyys luonto- ja talousasioista on pelottavan ohut.

Kasvava, hoidettu metsä on hiilinielu. Ns. primäärimetsä on kasvun loppupäässä ja puu lahotessaan tuottaa hiilimonoksidia sekä metaania joka on 30 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Rakentamisesssa vaihtoehto betonille on puu, betonin valmistus vie energiaa ja tuottaa merkittäviä määriä hiilidioksidia. Puu on kierrätettävä luonnonmateriaali.

Suomi on aina hoitanut metsiään hyvin, yli 50% Euroopan suojelluista metsistä on Suomessa.

Suomen metsäklusteri tuottaa 25% elintasostamme.