Sunnuntai 21.7.2019

Miten 70 000 työtöntä saadaan töihin? – Tämän listan Rinteen neuvottelijat saivat virkamiehiltä

Luotu: 
9.5.2019 10:26
Päivitetty: 
9.5.2019 10:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallitusneuvottelut alkoivat Säätytalolla keskiviikkona. Klikkaamalla pääset seuraavaan kuvaan, jossa näkyy tiivistetysti työ- ja elinkeinoministeriön työllisyystavoite.
  • Kuva: Kuvakaappaus valtioneuvoston sivuilta Jari Gustafssonin esityksestä
    Kuva
    TEM:n kansliapäällikön Jari Gustafssonin esityksen kalvo työllisyystavoitteen jakautumisesta ja keinoista.
|

Talouskasvu ei lisää riittävästi työllisyyttä ja tarvitsemme lisää työntekijöitä sekä työvoimaa, alusti työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson Antti Rinteen (sd) johtamien hallitusneuvotteluiden avausseminaarissa.

Hän toi esityksessään esiin virkamiesnäkemyksen ”uudistumiskykyisen elinkeinoelämän ja korkean työllisyyden” Suomesta sekä hallituskauden kestävän kasvun tavoitteista ja keinoista. Esityksessä hahmotellaan, millaisia keinoja tarvitaan 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseen.

Virkamiesesityksen mukaan 60 000–70 000 työtöntä olisi saatava töihin. Tähän pyritään Gustafssonin listan mukaan muun muassa lanseeraamalla osaamisturva, uudistamalla sosiaaliturvaa, parantamalla työmarkkinoiden toimivuutta ja työvoiman liikkuvuutta sekä lisäämällä ”heikkojen” tukityöllistämistä. Lisäksi tavoitteena on työnantajayritysten kasvu ja palvelutuotannon kehittyminen.

Esityksessä kerrotaan, että osaamisen ylläpitoa tukevalla osaamisturvalla varmistetaan osaavan työvoiman saatavuus ja työntekijöiden mahdollisimman sujuva työstä työhön siirtyminen.

”Osaamisturvan keskeisiä elementtejä ovat digitaaliset ratkaisut, jotka tukevat työssä ja vapaa-ajalla hankitun osaamisen sekä osaamisen kehittämistarpeiden tunnistamista, osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut sekä sitä tukeva etuusjärjestelmä.”

”Työntekijän ja työpaikan kohtaannon parantamiseksi ja yrittäjyyden edistämiseksi tarvitaan tehokas ja vaikuttava palvelujärjestelmä, jossa integroituvat työvoima- ja yrityspalvelut toisiinsa.”

Työvoiman ulkopuolelta työvoiman piiriin pyritään saamaan 50 000 ihmistä. Myös tähän ratkaisuja ovat osaamisturva sekä sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden uudistaminen.

”Suomalaista työelämää kehitetään tavoitteellisesti yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Työ- ja elinkeinopolitiikan toimenpiteillä vastataan työn murroksen haasteisiin, lisätään työllistyvyyden kannustimia ja työntekijöiden liikkuvuutta sekä vähennetään työttömyyttä.”

Työllisiä on määrä saada 100 000 lisää. Työperäisen maahanmuuton määräksi hallituskaudelle kerrotaan Gustafssonin paperissa 20 000–35 000 henkeä. Tavoite on siis työperäisen maahanmuuton lisääminen.

”Tavoitetila: Suomalainen yhteiskunta on houkutteleva vaihtoehto kansainvälisille huippuosaajille. Suomeen virtaa enemmän osaajia kuin täältä lähtee. Suomalaiset yritykset hyötyvät kansainvälisestä osaamisesta”, esityksessä todetaan.

Lue lisää hallitusneuvotteluista:

Lindtman MTV:llä: Hallitusohjelma tehdään ”aivan uudella tavalla” – Tässä ovat neuvottelujen 8 ilmiökokonaisuutta

Sanna Marin sanoo suoraan: Hallitusneuvotteluissa hankala kiistakapula – ”Oma pöytäni yksi haastavimmista”

Antti Rinteen hallitusneuvottelut: Iso kiista-asia paljastui heti – keskusta ja vihreät täysin eri linjoilla

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tässä alla vähän työsarkaa osalle työttömistä:

Sisävesiliikenteen luominen/uudistaminen tulee sisällyttää yhdeksi keskeiseksi "ilmiöksi" tulevissa hallitusneuvotteluissa ja erityisesti Kemin ja muiden vireillä olevien sellutehdashankkeiden YVA-ohjelmissa ja -arvioinneissa:

Sisävesiliikenteen mahdollisuudet tulee selvittää ja ottaa mukaan "Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi", "Suomi kokoaan suurempi maailmalla", "Elinvoimainen Suomi", "Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi", "Kestävän talouden Suomi", "Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi" ja "Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi" - siis lähes kaikissa hallitusneuvottelupöydissä.

- - "EU:ssa on sovittu viidesta liikennemuodosta. Se viides liikennemuoto on jätetty tutkimatta ja niinollen huomioon ottamatta.

Erityisesti tämä toimenpide on tehty onnistuneesti vuoden 2011 EU :ssa sovitun vastaisesti

https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2011_white_paper_en

josta mm oikeuskansleri huomautti vuonna 2014 ja samoin EU tilintarkastustuomioistuin vuonna 2015" - -

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275718-ministerisalkut-j...
---

Tällä em. "jobilla" olisi todella merkittävät pitkänajan vaikutukset Suomen kestävälle taloudelle. Kääritäänkö ne kuuluisat hihat?

Petri Kokko

Pitkän työuran ja monipuolisten työtehtävien hallinta on myytävänä käypää palkkaa ja etuja vastaan. Hoidan itse rekrytointineuvottelut enkä kaipaa siihen keitään asiaatuntemattomia sähläämään ja säätämään ominen pakkovaatimuksineen ja olettamuksineen

Hannu Rautomäki

Taisi virkamiehiltä ja poliitikoilta jäädä ymmärtämättä, että 70 000 työttömän työllistämiseksi pitäisi olla vastaavasti avoimia työpaikkojakin.
Vai suljettiinko silmät perusedellytykseltä työttömien syyllistämiseksi?

virve lundgren

”Osaamisturvan keskeisiä elementtejä ovat digitaaliset ratkaisut, jotka tukevat työssä ja vapaa-ajalla hankitun osaamisen sekä osaamisen kehittämistarpeiden tunnistamista, osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut sekä sitä tukeva etuusjärjestelmä.”

”Työntekijän ja työpaikan kohtaannon parantamiseksi ja yrittäjyyden edistämiseksi tarvitaan tehokas ja vaikuttava palvelujärjestelmä, jossa integroituvat työvoima- ja yrityspalvelut toisiinsa."
NO- yllämainituilla saadaan lisää työpaikkoja It alalle ja valtion virkamiehiksi - kuka maksaa?

Martti Mykkänen

Eestissä saa työttömyyspäivärahaa 4 kuukauden ajan, alkaen 100 euroa kuukaudessa.
Siellä ihmiset löytävät jotakin tekemistä jos alan työtä ei ole tarjolla.
Vihreät olivat äimänä kun perustulo kokeiluun osallistuneet eivät työllistyneet. He ovat muutenkin onnistuneet töitä välttelemään, niin kuinka ihmeessä he innostuisivat etsimään kun vakitulo heille turvataan.