Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Nyt alkoi armoton kokoomuksen mylly, jossa Antti Rinne nöyryyttää keskustan selälleen

Luotu: 
9.5.2019 18:28
Päivitetty: 
9.5.2019 18:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kuva hallitusneuvotteluista tänään torstaina. Etualalla sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja keskustan Matti Vanhanen.
|

Kokoomuksen oppositiopolitiikka alkoi sillä sekunnilla, kun keskusta asteli sdp:n kanssa Säätytaloon vain muutama viikko veret seisauttavan vaalitappion jälkeen.

Näkyvät kokoomuslaiset Elina Lepomäki ja Kai Mykkänen varoittelivat heti tuoreeltaan tulevasta talouspolitiikasta. Keskiviikkoiltana kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haastoi Ylen A-studiossa nimenomaan keskustaa siitä, millaista talouspolitiikkaa puolue on menossa Antti Rinteen johtaman sdp:n kanssa tekemään. Juuri talouspolitiikan näkemykset olivat sdp:llä ja kokoomuksella tunnetusti kaukana toisistaan.

Eikä kokoomuksen mylly näytä laantumisen merkkejä. Tänään torstaina kansanedustaja Sari Sarkomaa ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mia Laiho ovat jatkaneet talouspainotteista kritiikkiä. Niin ikään eduskuntaryhmän varapuheenjohtajistoon kuuluva Jukka Kopra sekä pitkän linjan kansanedustaja Timo Heinonen heittävät lisää vettä kiukaalle.

”Kyllähän keskusta vaalien jälkeen selkeästi sanoi, että oppositioon on tie. Meillä on tapana ollut luottaa siihen, että kun jotain sanotaan, niin näin on. Mutta nyt taisi olla niin, että puheet olivat toisenlaiset toiseen suuntaan ja toisenlaiset toiseen suuntaan. Ymmärrän kyllä, että hallitustunnustelija Rinne varmasti tavoitteli juuri tätä ratkaisua, joka nyt näyttää olevan syntymässä”, kuului Kopran kommentti tänään Politiikkaradiossa.

”Sdp:n ja Antti Rinteen asema hallitusneuvotteluissa on nyt vahva yli kumppaneiden. Juha Sipilä ja kepu joutunevat suostumaan lähes kaikkeen: lisävelkaan ja veronkorotuksiin. Putoaminen neuvotteluista tämän manööverin jälkeen olisi melkoinen nöyryytys kepulle”, Kopra tviittaa.

 

 

Heinonen puolestaan ihmettelee Twitterissä sdp:n veroasioihin keskittyneen kansanedustajan Timo Harakan kommentteja Uudelle Suomelle. Harakka sanoi tänään, että keskusta on jo pakittanut yrittäjävähennyskannassaan.

”Minusta tämä on hyvin erikoista demareilta neuvotteluja ajatellen. Ei vain vuotaa keskeneräisiä neuvotteluja vaan suoraan tiedottaa mitä keskusta on mahdollisesti tekemässä. Keskusta ajetaan näin julkisuuspelillä nurkkaan. Jonkun kepu joutuu pettämään tässä”, Heinonen laukoo jättäen mainitsematta sen, että Harakka viittasi keskustan jo ennen vaaleja kertomaan kantaan.

 

 

Kopra ja Heinonen siis turvautuvat vanhaan ”kepu pettää aina” -korttiin – ja miksipä eivät turvautuisi, sillä vaalien suurimman häviäjän lähteminen hallitusneuvotteluihin lienee monen suomalaisen mielestä erikoista.

Nyt tulevan oppositiopuolue kokoomuksen puheissa sdp jo nöyryyttää keskustan kierähtämään selälleen, eikä toisinpäin, kuten keskustalainen Mikko Kärnä tunnusteluvaiheessa heitti.

Kokoomus voi aloittaa oppositiopolitiikan täysin rinnoin, sillä voi veikata, että Antti Rinne haluaa synnyttää vihreän kansanrintaman, vaikka väkisin. Nimittäin jos keskusta jostain syystä marssisi hallitusneuvotteluista ulos, joutuisi Antti Rinne kokoomuksen armoille.

Tiukkaa linjaa jo tunnusteluvaiheessa vetänyt kokoomus voisi mennä sanelemaan ehtonsa sille, että Rinteen hallitus ylipäänsä syntyisi.

Tätä riskiä Rinne tuskin haluaa ottaa.

”Kyllä hallitusneuvotteluiden vetäjä Rinne tietää, miten tärkeä tämä [kynnyskysymysten] lista meille on. Ja voi sanoa näin, että keskustan kipukynnys on erittäin matala. Eli jos siellä rupeaa tulemaan jotakin hullutuksia ja jos aletaan vesittämään näitä meidän kynnyksiämme, niin me sitten laitamme kansiot kiinni ja lähdemme sitten puutarha- ja peltotöihin”, varoitti keskustan Antti Kurvinen Politiikkaradiossa tänään torstaina.

Niin. Keskustasta riippuu osaltaan edelleenkin se, saako Rinne vasemmistoliiton hallitukseen ja sen myötä estettyä pienen puolueen vaa’ankieliaseman. Tästä keskusta varmasti mielellään julkisuudessa muistuttelee.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Kokoomuslainen ministeri paljastaa: Nämä 3 ehtoa Antti Rinne hylkäsi – ”Tämä voi päättyä Kreikan kohtaloon”

Perintövero, pääomatulot, perustulo – Antti Rinteen neuvotteluporukalla isoja näkemyseroja

 
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Keskustalaisten puheisiin ja toimenpiteisiin ei ole paljoakaan luottamista.
Sen koki Kokoomus ennen vaaleja. Kyllä Rinteen ja demareidenkin täytyy olla varuillaan.
Vielä tällä hetkellä kepukaarti on kuin peura ajovaloissa.

Taisto Pihlajamaa

Ministerit tulevat ja menevät. Esittelijät istuvat ja pysyvät.
Näin se on meidän systeemissä.

Enemmän ehkä pitäisi huokailla sitä, kuinka meidän Tasavaltamme intelligenssiä tulevina aikoina edustaa henkilö, joka sitä osaa taikka ei. Eurooppa katsoo. Pitääkö tuntea värisyttävää myötähäpeää, vai katsoako toisaalle..

Pertti Vaulasvirta

Kepu pelaa outoa peliä. Ensin säästäjä -Sipilä puhui talouden pidon tärkeydestä ja nyt tuhlaaja -Rinne kieputtaa kepulaiset tuhjaajapojiksi. Mitä ajattelee keskustan kannattajat, jos heitä on vielä tämän veivin jälkeen enää jäljellä.

Raija Lempiäinen

Onkohan nyt päässyt unohtumaan ,että Keskustan kenttäväen mielestä Sipilä teki liian kokoomuslaista talouspolitiikkaa, Alkiolaisuus oli unohtunut! Myös Orpo on ylpeillyt sillä , että hallituksen politiikka oli kokoomuslaisen arvomaailman sanelemaa!
Todennäköisesti kansanrintama koalitio löytää hyvät kompromissit, kukaan ei muuta toivo eikä odota. Nyt rakennetaan eikä revitä!

Risto Salonen

Santeri Alkio kuoli 90 vuotta sitten, miksi ottaa mallia lähes sadan vuoden takaisesta aatteesta? Kai siksi, että niin tekevät myös vassarit ja demarit. Nämä itse asiassa vielä vanhemmasta. Siis ei kehitystä sataan vuoteen.

Raimo Laine

Keskusta joutuu toimimaan oppejaan vastaan ja antamaan paljon periksi. Huono hallitus ja alkava lama tekevät
tehtävänsä. Parasta olisi ollut olla oppositiossa toimeliaana, niin nousu olisi ollut varma, mutta nyt hyvästi KEPU.

Raimo Laine

Keskusta joutuu toimimaan oppejaan vastaan ja antamaan paljon periksi. Huono hallitus ja alkava lama tekevät
tehtävänsä. Parasta olisi ollut olla oppositiossa toimeliaana, niin nousu olisi ollut varma, mutta nyt hyvästi KEPU.

Markku Koivisto

Itse asiassa ihmettelin Kokoomuksen välitöntä irtautumista Keskustan maakuntamallista kun hallitus oli hädin tuskin kaatunut. Sitä Keskusta nyt varmaan tosissaan yrittää saada aikaan. Sitä vastaan SDP ei ollut, muodon vuoksi halusi vain toisen nimen.

Juha-pekka Naukkarinen

Säälittävää ja nöyryyttävää on tämä keskustan hengissä pysymis räpistely,yritetään roikkua vallassa,demokratiasta välittämättä kaikilla nöyristelevillä keinoilla,nyt paljastui Sipilän todellinen luonne,oma etu paras etu,keinolla millä hyvänsä!

Arto Eriksson

Olen surullinen ettei Rinteellä ole munaa ottaa persua hallitukseen jonne ne äänimäärällään kuuluivat, tämä loukkaa jo demokratiaa. Mutta olen myös onnellinen että kokoomus vanha tefloni joka on aina saanut sysättyä kaikki ongelmat muiden niskoille on oppositiossa, tottukoon tähän.

Harri Ikonen

Kepullahan se pelin paikka on. Voi vaatia Rinteeltä mitä vain, ja jos ei hyväksytä, kävelee ulos, ja Rinteen hallitustaru on ohi. Vuorossa on seuraava yrittäjä, olisiko Halla-aho, ja porvarihallitus, jos kokomustan ja Orvon perse kestää merivettä!

jouko viitala

Aivan samaa mieltä olen, jopa normaalia parempi neuvottelutilanne on Keskustalla. Jos vain kantti heillä kestää, on heillä mahdollisuus saada paljon myönnytyksia Rinteeltä. Juuri Rinne on puun ja kuoren välissä.
Oikeastaan voisi jopa sanoa, että Keskusta voi vain voittaa. Jos he menevät hallitukseen, he voivat saada lähes kaiken, mitä he ovat kannattajilleen luvanneet, elleivät sanovat, etteivät voineet lupauksistaan luopua ja he keräävät pisteet kotiin.
Mutta vain jos he ovat riittävän vahva tahtoisia.
Minusta juuri Rinteen tilanne on aika kriittinen, heidän kannaltaan ei taida hyvää vaihtoehtoa ollakkaan.
Voi kysyä, mitä Rinne tekee, jos Keskusta ei saa mieleisiään asioita lävitse ja lähtevät "peltotöihin"

Hannu Kallonen

Jenni Tamminen kirjoitti: "Kokoomuksen oppositiopolitiikka alkoi sillä sekunnilla, kun keskusta asteli sdp:n kanssa Säätytaloon".

Eikö Kokoomuksella olekkaan oikeutta harjoitaa oppositiopolitiikkaa? Toimittaja voisi harkita tarkemmin otsikoitaan.

Seppo Makkonen

"sillä vaalien suurimman häviäjän lähteminen hallitusneuvotteluihin lienee monen suomalaisen mielestä erikoista" tämän suomalaisen mielestä se on halveksittavaa!. Tehköön nyt vasemmisto oman ideologiansa mukaista politiikkaa, siinä määrin kuin oikeisto-opposition painostuksen alla pystyvät. V...tun, kepulaiset ei niihin voi koskaan luottaa, muka oikeistolainen puolue

Seppo Makkonen

"sillä vaalien suurimman häviäjän lähteminen hallitusneuvotteluihin lienee monen suomalaisen mielestä erikoista" tämän suomalaisen mielestä se on halveksittavaa!. Tehköön nyt vasemmisto oman ideologiansa mukaista politiikkaa, siinä määrin kuin oikeisto-opposition painostuksen alla pystyvät. V...tun, kepulaiset ei niihin voi koskaan luottaa, muka oikeistolainen puolue

Jarmo Finnilä

Harakka joutui pyytämään anteeksi perättömiä puheitaan kepun pakittamisesta yrittäjäveroasiassa.
Nyt uusisuomi saa pyytää anteeksi perättömien puheiden levittelyä.
Keskusta on paljon parempi neuvottelija, kuin kokoomus ja sen näkee jo siitä, etteivät päässeet koko hallitusneuvotteluun, mutta keskustaa julkisesti pyydettiin, että tulsitta ny vaan, (teitä tarvitaan, kun teillä osataan).

Raimo Hakala

Politiikka on kuin hölmöläisten karhun metsästys. Lihat ja talja jaetaan ennen KUIN karhu ON SAATU kaadettu. Onko kansalaiset jo niin ymmärtämättömiä, etteivät edes ymmärrä kuinka heitä huijataan poliittisten erikoisosaajien toimesta? Kansa kiljuu persuvihaa ymmärtämättä, että päätökset asioista on tehty jo paljon aikaisemmin todellisten päättäjien kesken.